Pages

Sunday, September 3, 2017

Summers in Japan 2017 - Day 5 Part 2

Arashiyama Bamboo grove ➡️ Kimono Forest ➡️ Kyoto Tower

Seterusnye naik train ke Arashiyama bamboo grove. Perjalanan lebih kurang sejam lebih jugak. Aduyai.. naik cramp pinggang hahaha.. sampai di station saga arashiyama, terus berjalan kaki lebih kurang 10min ke arashiyama bamboo grove. Yg menarik, kita akan lalui kawasan perumahan org jepun. Sgt minimalis dan cantik2 laman mereka. Sekangkang kera tanah tu pun mesti ade bonzai cantik2. Takde sampah tu mmg permandangan yg wajib la kat jepun. Bukan sampah aje, tong sampah pun susah nak jumpa. Nasib baik aisyah x melepas, kalau ye xtau la guane nk angkut ke sane sinun biji emas die πŸ˜‚πŸ˜‚


Sementara tunggu train ke arashiyama
 


Kawasan bamboo ni nak yg paling cantik, kene jalan lagi dalam. Kalau x salah eda, kalau jalan sampai hujung akan sampai ke Torokko Arashiyama. Tempat untuk naik Sagano romantic train.  Train ni akan lalui tepi sungai yang cantik. Terutama musim sakura or luruh. Tp kami ade situ dh jam5, sagano train dh abis beroperasi pun 😭 tu yg x jadi jalan sampai hujung.

Kawasan perumahan org jepun

Cantik permandangan buluh2 ni

Nampak.bukit terus rs semput. Xlarat nk teruskan perjalanan huhuhu

Selesai amik gambar, kami berpatah balik utk cari tmp solat dan makan. Ade satu kawasan parking lot, kami sempat solat di sebalik bas. Lepas solat konon nk la menjamu selera, baru buka nasi tetibe ade satu keta masuk park. Sbg adab, kita mestila minta kebenaran uk mkn, tp malangnye org tu ckp kalau blh pegi la mkn di taman.huhu.. Terus kemas2 mknn dan jalan ke station.

Tmp mula2 kami nk mkn. Huhu

Ade kerusi tepi station, ok la selesa skit ade kerusi.

Seterusnya ada 2 lagi destinasi sebelum balik ke osaka. Kimono forest ni hanya berjalan kaki sahaja dari arashiyama station. Boleh naik trai di pertengahan peerjalanan nnt, tp mcm x berbaloi je byr tiket sbb lg 300m je pun kang πŸ˜‚

Ekceli kimono forest ni adalah sebuah station train yang dihiasi dgn balang2 berisi kain kimono. Salah satu cara jepun menunjukkan kecantikan seni kimono. Kay malaysia blh la buat batik forest kn. Batik2 kt malaysia cantik2 kn 😁

Bila org laki amik gambo πŸ˜‚

Muke dh penuh kepenatan nk buat comeyπŸ˜‚

Cantik bangunan ni bila mln

Naik train sbb kaki dh xde tenaga nk menapak 🀣

Selesai.bergambar, kami amik keputusan naik train skerat otw blk ke.arashiyama. kaki.dh x larat nk menapak. Rs nk menjalar mcm ju on je 🀣 harga tiket utk satu station shj adela 200+¥ wow...😱 tp kerana kaki, tabah jela byr haha

Dr Arashiyama nk balik ke osaka akan transit di Kyoto Station. Kyoto tower betul2 bersebelahan dgn station kyoto. Alhamdulillah.. xpelu la nk menapak jauh2. Kluar pintu utama station dh nmp kyoto tower 😎

😍😍😍
Mek aisyah ni, org blk baru die segar nk main πŸ˜‚

Seterusnye menyambung perjalanan pulang ke rumah. Sampai2 mandi wangi2 terus memasak. Misi mlm ni menghabiskan skit makanan yg dibawa.hahaa... tinggal mihun pama 5paket, dan nasi dan lauk brahim masing2 2 paket. Oh ye.tolor 4 biji.. adik den masak salmon yg die beli kt market dlm pjlnn blk ke umah. Sedap gila rs ikan salmon.hahaha.. dh nk blk baru tahu🀣

Sgt sedap ok. Adik eda just bakar atas pan. Xpelu garam sume. Mmg sedap rs ikan salmon ni.huhu

Mlm ni misi kemas baju plk. Basuh baju2 kotor. Huhuhuhu.. sedeynyeee 😭

0 comments:

Post a Comment