Pages

Tuesday, September 26, 2017

TTC 2017. Startok!!! (Read: japanese style πŸ˜‚)

Alhamdulillah.. 

Lepas balik dr bermusafir di negara matahati terbit, kami mula melangkah satu kaki ke arah ttc. Kene tekad mulakan, kalau xmula mmg sampai bile2 la aisyah x dpt adik nnt πŸ˜‚

Sebelum bercuti tu eda ape call LPPKN utk sahkan samada eda masih boleh buat treatment di LPPKN atau tidak. Alhamdulillah, masih boleh. Jd lega skit kepala kami, sbb nk simpan budget utk treatment dan cerclage if berjaya pregnant nnt. Haaa kau, jauh x kami punya perancangan budget famili. Hehe.. 

1st treatment 

3 ogos 2017
-cik P datang tanpa di duga. Dtg dgn byk plk tu time kami di jepun. Mngkn sbb byk jalan kat sane, tu yg dtg byk tu huhu.. Alhamdulillah, xpelu nk g klinik amik ubat turun darah πŸ˜…

11 ogos 2017
- hari ke 4 period eda call LPPKN utk konpemkan betul ke masih boleh buat treatment di sana. Alhamdulillah. Masih boleb memandangkan aisyah dh umur 2 tahun. So appoinmnt dibuat pada period ke 8 (11/8) utk HSG. Ekceli eda yg request hsg sbb ikut history yg dlu, buat treatment byk kali masih tak berjaya. Lepas HSG, baru berjaya lekat arwah adam adib dan juga anak dara solehah ni Aisyah 😊

So bulan 8 ni, just buat HSG shj. Apa tuh HSG? Secara kasar ia adalah xray dibahagian rahim kita. Cecair pewarna akan dimasukkan ke rahim, dan di xray utk lihat samada pewarna tersebut sampai ke hujung iaitu di bahagian ovari atau tidak. Kalau xray menunjukkan pewarna tersekat dimana2 laluan sebelum sampai ovari, maknanya ade blockage/halangan la tu. Kalau ikut pembacaan eda dlm internet, pewarna ni boleh jadi salah satu penyubur rahim. Selain daripada ia akan flush abis semua sampah2 dlm tiub kite masa disembur, ia juga membantu proses perlekatan embrio. Wallahualam.. 

Treatment seterusnya akan disambung bulan Sept. 

To be continued 😎

2nd Treatment

24 September 2017
Cik P dah menonjolkan diri. Punya la lambat die nk dtg. Nebes makcik takut lari jadual πŸ˜‚

Jadi treatment yg akan dibuat:
- Clomid CD3-CD7
- Injection CD4, CD6, CD8, CD10
- CD15 buat tvs utk tgk perkembangan telur. Nampaknya bdn den ni mmg jenis keluar telu satu je walopun dh bg ubat hormon πŸ˜‚ agak besar saiz telur doc ckp dlm ukuran 25. Tebal rahim eda pun dlm 11. Kire cun dh doctr kate 😍 alhamdulillah.. Eda masih amalkan petua ade kakak dlu eda jumpa time buat treatment. Die ckp mkn esp shaklee inshaAllah telur jd besar cantik, dinding rahim pun cantik terbentuk. Eda mula amalkan masa pregnant arwah adam dan adib.. Lepas tu aisyah, dan skrg. Betul2 membantu..

Doakan moga dipermudahkan usaha kami kali ni. Aminn..

CD30 jatuh hari eda convo. Cuak kejap sbb time2 genting kene travel ke KL pulek πŸ˜₯

Update: 23 Oktober 2017. Day 30 Alhamdulillah upt test positif. Aisyah akan jd kakak nnt. Yeay 😍 Alhamdulillah..

Memandangkan appoinment dgn hosp columbia 6 nov nnt, so terkumpul la upt test ni πŸ˜‚ en.somi la asyik suruh test. Hehe.. Risau kot sbb skrg dlm fasa wean off aisyah. Bile mlm2 anak dara ni tanpa sedar ngempeng 🀣 huhuhu

Atas skali 1st time test CD 30
Tengah2 test masa CD31
Bawah skali CD34

Monday, September 11, 2017

New Zealand Roadtrip - suatu angan2 part 2

Aik ade part 2 plak πŸ˜‚

Seronok plak bile tertulis entry yg part 1 -Europe Roadtrip. Berangan kan, mmg la best.hehehehe...

Sume ni terjadi sbb AA tgh buat sale. Makanya habis blog2 travel den terokai haha..

Antara destinasi pilihan ramai selain europe adalah New Zealand. Perghh terbayang dah The Lord of The Ring 😍.

Ok bawah ni antara link yg eda rs bagus utk rujukan eda kemudian hari.

Harga flight return KUL -Aukland-KUL RM1066 termasuk seat tanpa baggage. Total siap bercaravan ,fuel, makanan, campsite utk sorg RM3396



*anggaran seorg, jd budget mesti lg rendah due to fuel, caravan rent, campsite yg hanya dikongsi bersama
*akan diupdate sikit2 masa demi masa

Sunday, September 10, 2017

Europe Roadtrip 2020 - Suatu angan2

Hahaha...

Poyo je tajuk entry den ni. Tp apa salahnya, dh nama angan2 kn.. Bkn kene bayar pung. Hehehe..

Ekceli buat ppost ni sbb nk save link bawah ni. Mmg bagus perancangan org ni utk trip to europe. Utk budget famili yg ade sorg je penjana pendapatan mcm kami πŸ˜‚


Baru3 ni tgk harga filght return ke frankfurt germany utk 4 org (2 dewasa, 1 kanak, 1infant πŸ˜‚) total rm7500.. Wow huhu...  Mmg kene menabumg dgn gigih tu.

Dan mengikut blog tu, kos penginapan, pengangkutan (sewa keta), makan budget2, minyak adalah dlm anggaran RM5200 😎 itu utk menjelajah ke 6 negara 15 buah bandar. Contohnya:

✔️Paris, FRANCE – Eiffel Tower,Champs-Γ‰lysΓ©es, The Louvre, Arc de Triomphe, Notre Dame,…etc

✔️London, ENGLAND – London Bridge, Big Ben, London Eye, Buckhingham Palace, Notting Hill, Oxford Road, Bicester Village..etc

✔️Brussel, BELGIUM – Grote Markt/Grand Palace, Manekin Piss, Antomium, Mini Europe..etc

✔️Amsterdam, HOLLAND – Tulips in Keukenhoff, Windmill at Sansee Schan, Vollandam, Amsterdam Canal Ring, I Amsterdam, etc

✔️Frankfurt, GERMANY – Dom RΓΆmer, Eisener Steg, Flohmarkt, Zeil, etc

✔️Dan bandar-bandar lain

Kalau ikut pengalaman ms g jepun, kami setel urusan penginapan, bas, pass2, tiket flight pd bulan lain2. Jd mcm x terasa la sgt duit gaji yg mengalir keluar.

Haaa... Ade harapan x? Haha.. Memandang Sale AA baru2 ni tgk harga travel tu blh sampai setahun akan dtg, makanya kalau target nk g bulan 8 2020, bulan 8 tahun 2019 dh boleh memburu tiket. Ade masa lagi 2 tahun dari sekarang. Sebulan simpan RM300, setahun dapat RM3600.. 2 tahun cukup la utk tiket flight RM7200. Baki perbelanjaan penginapan boleh setel tiap bulan start dr pembelian tiket. Hahahhaa... Gigih ko buat kira2 eda oiii πŸ˜‚


Ok. Save sini. Mane tau ade rejeki  lebih.aminn..

Monday, September 4, 2017

Summers in Japan 2017 -Day 6 (last day)

Day 6 (Last Day)

Waktu subuh di jepun jam3 pagi. Lepas waktu tu, asyik terjaga2 sbb risau baju x abis kemas lagi πŸ˜… Tak boleh jadi, kol7 bangun terus 'hairdryer' baju2 yg masih sejuk hahaha.. boleh la kn. Kol8 g masak nasi, rebus telur dan nasi lauk brahim. Bekalan di airport πŸ˜‚ Agak kelam kabut pagi tu, dgn kepala tingtong sbb aisyah tido pun kol2 pagi. Mula la nk bebel hahaha..

Memandangkan masing2 masih ade beberapa yen lagi, jd pagi ni cadang nak ke shinsaibashi street beli pape yg patut. Paling lewat jam 12.30 kene naik train ke Kansai Airport sbb perjalanan lebih kurang sejam nak ke sana.


Ingatkan ade 2 bic camera. Pegi la lg skali, sama rupenye πŸ˜‚

Isi masa yg ade jenjalan kat shinsaibashi street. 

Lapooo.. Makan onigiri dlu πŸ˜‹

Sbelum ni xperasa plk banner malaysia tu

Kabur plak. Nk cpt sbb dh nk blk baru jumpa biskut matcha ni. Snap kandungan sbb nk ty kwn blh mjn x 😁


Jam 2 lebih selamat sampai airport. Beratur panjang untuk checkin luggage. Aisyah mcm biasa naik tantrum bile dh bangun tido dan lapo πŸ˜‚ Ddk sudut2 terlindung mkn telur, alhamdulillah dh ade senyuman hahaha sabo jela. Jam4 selesai checkin, melilau cari surau. SIL tanya pd guard die tunjuk surau. Mmg agak terserok, better ty pakguard kalau korg  nk kejar masa.huhu

Air mineral lohan paling mahal dibeli 160¥ πŸ˜… sementara tggu train utk ke kansai airport

Checkin luggage

Ruang solat di Kansai Airport


Selesai solat, sambung shopping sbb ade seribu lebih yen duit coin πŸ˜… tambah koleksi biskut matcha bekalan atas kapal terbang. Jgn risau, org jepun blh dipercayai bile suruh kire duit coin byk2 tu. Pasrah je muke dorg hahhaha..

Tepat lagi 15min sblm fly, tgk org beratur pjg sblm msk bahagian kastam 😱 nasib baik aisyah tetibe nangis, so dorg panggil masuk dlu.hehehehe... Sampai tempat scan barang, air mineral lohan ade berbaki byk lg. Tp nasib baik org tu ty eda "this water for ur child?" Den angguk jela. Hahaha.. Selamat lepas bw naik kapal terbang  πŸ˜ rejeki aisyah 😊 berlari2 naik train ke balai berlepas. Muka dh cuak sbb ade lg kurang 5 min sebelum berlepas. Tepat 4.40 sampai dpn pintu flight xbuka lg.hahahhaha.. mmg kenangan betul lari pecut nk muntah hijau rasanya πŸ˜‚

Sebelum adegan.lari pecut πŸ˜‚

Selepas adegan lari pecut. Terus terduduk makcik situ. Sakit jantung den πŸ˜‚

Dpt priority utk masuk dlu. Alhamdulillah

Anak dara ni ms tgk kami lari pun die terkekek2 gelak πŸ˜…


Alhamdulillah. Flighy delayed so sampai KLIA pun kol12 lebih. Selamat sampai tanah air tercinta. InshaAllah ade rejeki lg next travel tema "sakura in japan" plk 😍 lambat lg la. Byk plan thn ni kene pospon sbb jepun hikhikhik..

Sebelum take off

SubhanaAllahu
Tq syg Johari Jalaludin, merealisasikan impian isteri anda. Mg Allah murahkn rejeki abg lg, sbb xpenah berkira dgn kami. Aminn.. 

Alhamdulillah.. 

#Mmg tak diplan pun ke jepun. Tetibe terus setuju dan prepared skit2 tiap bulan. 
#Dh ade 1st pengalaman travel sendiri2 ni, so ade konpiden skit utk next travel
#2020 trip to europe or nz 😱



Sunday, September 3, 2017

Summers in Japan 2017 - Day 5 Part 2

Arashiyama Bamboo grove ➡️ Kimono Forest ➡️ Kyoto Tower

Seterusnye naik train ke Arashiyama bamboo grove. Perjalanan lebih kurang sejam lebih jugak. Aduyai.. naik cramp pinggang hahaha.. sampai di station saga arashiyama, terus berjalan kaki lebih kurang 10min ke arashiyama bamboo grove. Yg menarik, kita akan lalui kawasan perumahan org jepun. Sgt minimalis dan cantik2 laman mereka. Sekangkang kera tanah tu pun mesti ade bonzai cantik2. Takde sampah tu mmg permandangan yg wajib la kat jepun. Bukan sampah aje, tong sampah pun susah nak jumpa. Nasib baik aisyah x melepas, kalau ye xtau la guane nk angkut ke sane sinun biji emas die πŸ˜‚πŸ˜‚


Sementara tunggu train ke arashiyama
 


Kawasan bamboo ni nak yg paling cantik, kene jalan lagi dalam. Kalau x salah eda, kalau jalan sampai hujung akan sampai ke Torokko Arashiyama. Tempat untuk naik Sagano romantic train.  Train ni akan lalui tepi sungai yang cantik. Terutama musim sakura or luruh. Tp kami ade situ dh jam5, sagano train dh abis beroperasi pun 😭 tu yg x jadi jalan sampai hujung.

Kawasan perumahan org jepun

Cantik permandangan buluh2 ni

Nampak.bukit terus rs semput. Xlarat nk teruskan perjalanan huhuhu

Selesai amik gambar, kami berpatah balik utk cari tmp solat dan makan. Ade satu kawasan parking lot, kami sempat solat di sebalik bas. Lepas solat konon nk la menjamu selera, baru buka nasi tetibe ade satu keta masuk park. Sbg adab, kita mestila minta kebenaran uk mkn, tp malangnye org tu ckp kalau blh pegi la mkn di taman.huhu.. Terus kemas2 mknn dan jalan ke station.

Tmp mula2 kami nk mkn. Huhu

Ade kerusi tepi station, ok la selesa skit ade kerusi.

Seterusnya ada 2 lagi destinasi sebelum balik ke osaka. Kimono forest ni hanya berjalan kaki sahaja dari arashiyama station. Boleh naik trai di pertengahan peerjalanan nnt, tp mcm x berbaloi je byr tiket sbb lg 300m je pun kang πŸ˜‚

Ekceli kimono forest ni adalah sebuah station train yang dihiasi dgn balang2 berisi kain kimono. Salah satu cara jepun menunjukkan kecantikan seni kimono. Kay malaysia blh la buat batik forest kn. Batik2 kt malaysia cantik2 kn 😁

Bila org laki amik gambo πŸ˜‚

Muke dh penuh kepenatan nk buat comeyπŸ˜‚

Cantik bangunan ni bila mln

Naik train sbb kaki dh xde tenaga nk menapak 🀣

Selesai.bergambar, kami amik keputusan naik train skerat otw blk ke.arashiyama. kaki.dh x larat nk menapak. Rs nk menjalar mcm ju on je 🀣 harga tiket utk satu station shj adela 200+¥ wow...😱 tp kerana kaki, tabah jela byr haha

Dr Arashiyama nk balik ke osaka akan transit di Kyoto Station. Kyoto tower betul2 bersebelahan dgn station kyoto. Alhamdulillah.. xpelu la nk menapak jauh2. Kluar pintu utama station dh nmp kyoto tower 😎

😍😍😍
Mek aisyah ni, org blk baru die segar nk main πŸ˜‚

Seterusnye menyambung perjalanan pulang ke rumah. Sampai2 mandi wangi2 terus memasak. Misi mlm ni menghabiskan skit makanan yg dibawa.hahaa... tinggal mihun pama 5paket, dan nasi dan lauk brahim masing2 2 paket. Oh ye.tolor 4 biji.. adik den masak salmon yg die beli kt market dlm pjlnn blk ke umah. Sedap gila rs ikan salmon.hahaha.. dh nk blk baru tahu🀣

Sgt sedap ok. Adik eda just bakar atas pan. Xpelu garam sume. Mmg sedap rs ikan salmon ni.huhu

Mlm ni misi kemas baju plk. Basuh baju2 kotor. Huhuhuhu.. sedeynyeee 😭

Summers In Japan 2017 - day 5 part 1

Day 5 part 1

Nara Park ➡️ Fushimi Inari Taisha

Kalau boleh nak abiskan masa seharian di sini. Sbb Nara Park ni sgt besar. Tp apakan daya, x sanggup nak angkut luggage bernalam di Nara haha.. perjalanan ke Nara lebih kurang sejam setengah by train. Dari penginapan kami station berdekatan adalah station tenjinbashi6chome naik Sakaisuji Line dan Kintetsu Nara Line menghala ke Nara Station. Cantik2 permandangan sepanjang perjalanan. Tapi sekejap je lepas tu kami semua terlelap πŸ˜‚.

Xsure la tu sawah padi ke sekadar lalang πŸ˜‚

Org xramai blh la aisyah ddk dlm stroller


Sampaj sahaja di nara Station terus exit dan belok ke kanan station. Sebelum tu sempat singgah konbini beli onigiri dan air. Lapik perut puas2 πŸ˜‚ ingatkan jauh nak jalan kaki naik bukit tu, siap ty bahagian information mcmne nak naik bas bagai hahaha.. Tp disebabkan org tu ckp blh jln kaki je, so sume sepakat jalan kaki.. Dalam 5min dah nampak kelibat rusa. Eksited masing2 hehehe..

Rusa tersenyum dgn comey 😍

Aisyah bgn tido terus takut2 dgn "meow" besar πŸ˜‚


Rusa2 ni banyak berkeliaran luar Nara Park. Ade peniaga jual makanan rusa harga 150¥. Pagi2 ni masih awal kot so rusa2 sume lapar sgt gamaknya. Semua bende die nk baham πŸ˜‚ sampai map yg kami dpt di info centre td pun die telan πŸ˜‚hujung tudung den pun die sempat kunyah haha.. Aisyah waktu tu tgh tido dlm stroller, bile rusa2 ni kerumun aisyah, terus kelam kabut den tarik jauh2 aisyah hahaha.. Kt sini baru berangan nak amik gambar dgn rusa comel, tp ramai plak pengunjung. Gigih dok umpan rusa g tempat jauh skit. Rusa ni sgt jinak. Atau sbb die lapar , eda x sure hehe..

Aisyah masih ketiduran mula2 sampai

Jerit2 somi den bg rusa makan πŸ˜‚

Lepas bgn abi terus suruh tunggang rusa hahaha.. Suke sgt nyakat aisyah

Hampir sejam di sini. Seterusnye gerak ke next destination. Xboleh lengah2 nanti x cukup masa nk g tempat menarik yg lain 😎 eda rs adik eda dan sil nk masuk park tu kot sbb dorg dh standby siap2 kat pintu masuk πŸ˜‚ dlm tu mmg ade permandangan cantik, tp mmg penat la jln dlm tu. Takut nnt x sempat nk ke tempat lain huhu.. 

Sambung perjalanan sejam lebih ke Kyoto pula. Ade 4 tempat nak pegi di kyoto ni. Jadi masa memang mencemburui betui la.. sbb tu ramai yg bermalam bila ke kyoto. Erm.. next time la ye kalau ade rejeki lg 🀣

Aisyah pun pening pale tgk iti mama. Siap terabak kene mkn rusa πŸ˜‚

First kami ke Fushimi Inari Taisha dlu. Dari Nara station menghala ke Fushimi inari station. Amik masa 5min berjalan kaki dari Station fushimi inari. Panas terik di kyoto waktu ni. Tp rsnye mcm lebih kurang malaysia lg. Fushimi ni femes dgn tiang2 oren di sepanjang perjalanan situ. Kalau x salah eda, tiang oren tu mewakili sumbangan org2 kaya. Sepanjang berjalan kaki nak ke atas bukit, ade byk kedai jual makanan minuman. Takoyaki!!! Aduyai.. bagi kaki tako mcm den ni, bau die je dh buat den nk pengsan kelaparan hahaha.. tp tahan jela. Beli jus oren je blh 😭 harga jus oren dlm buah oren ni 500¥. Mahal gile, dh la bile hirup "aik dh abis air" so mcm x berbaloi beli huhu.. Baik beli air mineral lohan, blh dpt 4 botol huhuhuhu...

Menhirup seteguk dua jus oren. Last2 terus kupas buah mkn isi lg puas πŸ˜†

Sebelum naik tangga ke tmp gerbang2 oren


Waktu di fushimi inari ni, ramai pelancong2 di sini. Agak sesak.. Nak bergambar di gerbng2 tu pun susah sbb mereka lalu lalang kot. Kami amik gambar bawah jela, xlarat nk naik bukit tu. Adik den dh siap2 jalan atas tu dgn wife die. Pastu turun bgtau xpayah la naik atas, sama je.hahaha.. Dorg dh fhm kakak die ni malas nk buang tenaga. Takut kakak die jd gaban bila penat πŸ˜‚

Ramai org, ssh nk tggu line clear hehe

Aisyah shopping buah tgn utk sepupu di

Cuaca panas terik buat kami rs dahaga sgt2. Nasib baik ade water cooler dalam salah satu bangunan tu. Apa lg, terus g tadah semua botol air πŸ˜‚ panas2 tu minum air sejuk, aduhhhh legaaaaa tekak πŸ˜…

Masing2 hausssss yg amat πŸ˜‚


Masa balik tu kami lalu kedai aiskrim. Apa lgiiii AISKRIM MATCHAA!!! harga dh lupe plk.. Tp yg best tu, masa nak sampai station Inari, kami ternampak satu lagi kedai aiskrim. Beli lagi aiskrim matchaaa.. Yg ni mmg konpem sedap. Hehe.. Panas punye pasal, sume sedap πŸ˜‚

Ni kedai kedua. Berhadapan station inari. Mmg sedap sgt sini 😍


Ok bersambung ke destinasi seterusnya next entry

Summers in Japan 2017 - Day 4

Day 4

Osaka castle ➡️ osaka house of living musuem ➡️ tsutenkaku tower ➡️Shinsaibashi street ➡️ Osaka Hardrock cafe ➡️ umeda sky building

Harini adik dan sil ke USJ.. kami idok ler nak masuk. Makcik penakut naik sume tu huhu. Membazir je bayar beratus2. Dah la musim cuti sekolah di jepun, mesti crowded la sane. Tiket yang adik eda dan sil beli pun total rm1200 utk 2 org 😱. RM300 tiket usj sorg tambah RM300 Express 4 Seorg. Maksudnye 4 tempat yg boleh xpelu lama sgt nk beratur. Tp rasanya sil ckp dorg dpt msk 3 tmp je.. RM1200 utk msk 3 tmp, mau kne ceramah dgn en.somi kalau den beli hahahaha.. Jd pagi relax dlu di rumah. Lepas solat jamak zohor asar baru keluar. Tak la terkejar2 nanti nk solat.

Target arini kene pergi tempat menarik sekurang2nya 3 tempat. Supaya berbaloi beli pass mahal2 hahaha.. Almaklumlah, semalam kami just shopping je x pegi masuk mane2 pun. Mula2 ke Osaka house of living sbb dekat dgn tmp tinggal. Just jalan kaki je. Masa sampai dah jam 1.30 ptg, rupanya ramai jadi kene amik no giliran. No giliran kami jam3.30. Ade lg masa 2jam. Macam bazir masa plak kalau 2jam ddk kat museum dalam tu sbb bkn besar sgt pun. Jd kami tekad lari kejap ke osaka castle. 


Memulakan perjalanan solo kami.🀣

Xsure lorong ke mana. Rasanya nk ke osaka castle sebelum tangga ezit yg mencanak tinggiπŸ˜‚

Dari station Tenjinbashi6chome kami menaiki train Sakaisuji Line dan Nagahoritsurumiryokuchi Line menghala ke Osaka Bussiness Park Station. Perjalanan amik masa dalam 20 min. Dari station osaka bussiness park boleh berjalan ke osaka castle dalam 10min. Kami x jalan sampai ke osaka castle pun. Taman dia sgt luas mungkin amik masa 30min utk explore. Jadi kami just jalan2 sampai nampak osaka castle, amik gambar sane sinun hehe.. Itu pun ada dlm 30 minit jd patah balik ke station utk ke osaka house of living semula.. 

Dari jauh dh nampak. Excited. Selama ni tgk gambar je.hehe

😎😎😎

Ade keretapi gini utk round osaka castle. Kami.xnaik sbb nk kejar masa

Kami di sinun je. Xlarat nk dtg lg dekat hahaha

Disebabkan org jepun ni jenis sgt tepati masa, masa tu dh cuak dh sbb sampai tepat2 jam 3.30pm. Staff situ suruh sampai 3.20pm. Haha.. Nasib baik masa sampai staff tgk terus cpt2 pakaikan kami kimono. Sebab jam 4.30 dh kene pulangkan kimono. Kami terus pegi bergambar dlm bangunan mcm zmn jepun dulu2. Siap ade waktu siang dan malam. Firework pun ade. Tp masa ni kami dh buka kimono. Aishhh.. Hehe.. Xpela, ekceli buat dlm bangunan ni Bagus utk aktiviti musim panas. Sejuk skit dlm bangunan 🀣 aisyah?? Tintooonnn je anak dara tu hehehehe..



Hahahahahaha... Xtau nk komen apa πŸ˜‚


Hasil seni den yg paling cun hahahaha


Takut den tgk  πŸ˜±

Seterusnye ke tsutenkaku tower. Dari station tenjinbashi6chome naik train Sakaisuji Line menghala ke Ebisucho station selama 20min. Exit je terus nampak Tsutenkaku tower. Menara ni cantik kalau amik gambar waktu mlm. Tp area situ kalau ikutkan apa yg eda baca bahaya skit waktu malam. Ada unsur2 yakuza kot haha.. Jadinye kami pegi sekejap jela. Lagi pun dh jam 6 lebih, dh mula gelap. Hatipun dh takut πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

Kedai2 tutup waktu ni. Mngkn buka mlm kot

Seterusnya kami bergerak ke shinsaibasi. Dari Ebisucho station naik Sakaisuji Line menghala ke Nagahoribashi station. Perjalanan amik masa 15min.. Cadangnye nk cari buah tgn bw blk sambil lalu kat sungai dotonbori dapat la lihat permandangan dah gelap. Lampu2 berkelipan cantik.. Tetiba teringat en.somi ckp nk beli baju hardrock cafe hahhaha.. Dan2 tu terus ke hardrock cafe osaka. Berhenti makan dlu tepi jalan, memandangkan anak dara pun dh bangun nk mkn.hehe.. Hardrock cafe osaka ni terletak di hujung shinsaibashi street. Tapi masalah x lalu la sungai dotonbori yg terletak glico sign πŸ˜… aduh.. Xpela semalam dh amik gambo pun dh ok hahaha. Baju hardrock cafe osaka dalam berapa yen tah. Nanti eda ty somi dlu hehe..

Mkn dulu di tepi jalan. Sedapppp nasi + sardin + sambal ikan bilis

Studen indon di jepun. Memula tanya laluan train, skali die tanya blk "ibu dari malaysia ye" dh muke.mcm jepun budak ni huhu

Selesai sudah wishlist somi den. Mana2 pegi mesti x tinggal yg ni πŸ˜†

Selesai shopping, terus ke umeda sky building. Station terdekat dgn Hardrock cafe osaka adalah Hommachi station. Dari Hommachi station naik Midosuji Line menghala ke Umeda Station. Perjalanan dalam 24min. Dari umeda station kene menapak dalam 1km lebih kurang 20min utk sampai ke osaka sky building 😱 bertabah la kaki oiii.. Ramai org beratur nak naik atas.  Saaangatt ramaaai.. Tp masa kami sampai tu batu nak start beratur. Alhamdulillah.. Sekejap je dn dpt naik atas. Tp disebabkan waktu mlm, lorong esculator tu x nampak sgt 😭 mngkn kene pakai dslr baru cun huhu.. Permandangan waktu mlm mmg sgt cantik sbb ade batu2 yg glowing bile waktu mlm. Aisyah apa lg suke la die siap nk kutip hehhee.. Lama jugak kami kat atas tu. Dlm 30min.. 

Lorong jln kaki menghala ke umeda sky building

Suke.anak dara ni tgk.mcm tanglung tergantung


Gelap. Xnmp lorong esculator ni. Cantik sbnrnye..

Permandangan di atas skali..

Shopping buah tangan lg..

Dr bawah bangunan nmp mcm gerhana matahari hehe

Selesai photoshoot terus balik rumah. Harini kurang penat sbb jalan slow2. Tp still sakit kaki la sbb jln lama, naik turun tangga kt train. Lagi2 berdua je hahahah..  πŸ˜‚