Pages

Tuesday, September 26, 2017

TTC 2017. Startok!!! (Read: japanese style πŸ˜‚)

Alhamdulillah.. 

Lepas balik dr bermusafir di negara matahati terbit, kami mula melangkah satu kaki ke arah ttc. Kene tekad mulakan, kalau xmula mmg sampai bile2 la aisyah x dpt adik nnt πŸ˜‚

Sebelum bercuti tu eda ape call LPPKN utk sahkan samada eda masih boleh buat treatment di LPPKN atau tidak. Alhamdulillah, masih boleh. Jd lega skit kepala kami, sbb nk simpan budget utk treatment dan cerclage if berjaya pregnant nnt. Haaa kau, jauh x kami punya perancangan budget famili. Hehe.. 

1st treatment 

3 ogos 2017
-cik P datang tanpa di duga. Dtg dgn byk plk tu time kami di jepun. Mngkn sbb byk jalan kat sane, tu yg dtg byk tu huhu.. Alhamdulillah, xpelu nk g klinik amik ubat turun darah πŸ˜…

11 ogos 2017
- hari ke 4 period eda call LPPKN utk konpemkan betul ke masih boleh buat treatment di sana. Alhamdulillah. Masih boleb memandangkan aisyah dh umur 2 tahun. So appoinmnt dibuat pada period ke 8 (11/8) utk HSG. Ekceli eda yg request hsg sbb ikut history yg dlu, buat treatment byk kali masih tak berjaya. Lepas HSG, baru berjaya lekat arwah adam adib dan juga anak dara solehah ni Aisyah 😊

So bulan 8 ni, just buat HSG shj. Apa tuh HSG? Secara kasar ia adalah xray dibahagian rahim kita. Cecair pewarna akan dimasukkan ke rahim, dan di xray utk lihat samada pewarna tersebut sampai ke hujung iaitu di bahagian ovari atau tidak. Kalau xray menunjukkan pewarna tersekat dimana2 laluan sebelum sampai ovari, maknanya ade blockage/halangan la tu. Kalau ikut pembacaan eda dlm internet, pewarna ni boleh jadi salah satu penyubur rahim. Selain daripada ia akan flush abis semua sampah2 dlm tiub kite masa disembur, ia juga membantu proses perlekatan embrio. Wallahualam.. 

Treatment seterusnya akan disambung bulan Sept. 

To be continued 😎

2nd Treatment

24 September 2017
Cik P dah menonjolkan diri. Punya la lambat die nk dtg. Nebes makcik takut lari jadual πŸ˜‚

Jadi treatment yg akan dibuat:
- Clomid CD3-CD7
- Injection CD4, CD6, CD8, CD10
- CD15 buat tvs utk tgk perkembangan telur. Nampaknya bdn den ni mmg jenis keluar telu satu je walopun dh bg ubat hormon πŸ˜‚ agak besar saiz telur doc ckp dlm ukuran 25. Tebal rahim eda pun dlm 11. Kire cun dh doctr kate 😍 alhamdulillah.. Eda masih amalkan petua ade kakak dlu eda jumpa time buat treatment. Die ckp mkn esp shaklee inshaAllah telur jd besar cantik, dinding rahim pun cantik terbentuk. Eda mula amalkan masa pregnant arwah adam dan adib.. Lepas tu aisyah, dan skrg. Betul2 membantu..

Doakan moga dipermudahkan usaha kami kali ni. Aminn..

CD30 jatuh hari eda convo. Cuak kejap sbb time2 genting kene travel ke KL pulek πŸ˜₯

Update: 23 Oktober 2017. Day 30 Alhamdulillah upt test positif. Aisyah akan jd kakak nnt. Yeay 😍 Alhamdulillah..

Memandangkan appoinment dgn hosp columbia 6 nov nnt, so terkumpul la upt test ni πŸ˜‚ en.somi la asyik suruh test. Hehe.. Risau kot sbb skrg dlm fasa wean off aisyah. Bile mlm2 anak dara ni tanpa sedar ngempeng 🀣 huhuhu

Atas skali 1st time test CD 30
Tengah2 test masa CD31
Bawah skali CD34

Monday, September 11, 2017

New Zealand Roadtrip - suatu angan2 part 2

Aik ade part 2 plak πŸ˜‚

Seronok plak bile tertulis entry yg part 1 -Europe Roadtrip. Berangan kan, mmg la best.hehehehe...

Sume ni terjadi sbb AA tgh buat sale. Makanya habis blog2 travel den terokai haha..

Antara destinasi pilihan ramai selain europe adalah New Zealand. Perghh terbayang dah The Lord of The Ring 😍.

Ok bawah ni antara link yg eda rs bagus utk rujukan eda kemudian hari.

Link ini paling details kire bagus bg eda

Harga flight return KUL -Aukland-KUL RM1066 termasuk seat tanpa baggage. Total siap bercaravan ,fuel, makanan, campsite utk sorg RM3396

*anggaran seorg, jd budget mesti lg rendah due to fuel, caravan rent, campsite yg hanya dikongsi bersama
*akan diupdate sikit2 masa demi masa

Blog 2

Byk cerita psl tmp2 murah utk pegi.
NZ trip map 2
ROUTE SAYA: AUCKLAND – MATA MATA (HOBBITON MOVIE SET) – ROTORUA – TE PUKE – TAUPO – WELLINGTON – CHRISTCHURCH – TEKAPO – MT COOK – OMARAMA – WANAKA – QUEENSTOWN – TE ANAU – MILFORD SOUND – DUNEDIN – OAMARU – TIMARU – CHRISTCHURCH – AUCKLAND.

Tips penting Nov hingga mac musim panas. Jd ramai org, semua hotel mahal2. Travel mac -ogos musim sejuk atau musim luruh. Kurang pelancong

Blog 3

RM3,500/pax
(sila tengok budget guidlines di bawah). Flight ticket, kereta sewa, minyak kereta, groceries, hostel, motel, hotel, entrance fee, parking.
Budget guidelines per person:
1. Visa/ETA Aussie – RM20
2. Mega Taxi – airport transfer to Tune Hotel Melbourne return (MELBOURNE)
– RM26
3. Flight ticket : AAX KL-Melbourne-KL (Seat, luggage 20kg share, insurance)
Luggage yang share tu untuk makanan dari Malaysia, tak masuk yang sendirian berhad – RM950.60
4. Flight ticket : Jetstar Melbourne-Christchurch-Melbourne (Luggage, insurance) – RM619.55
5. Hotel/Motel/Holiday Park (Melbourne & South Island) – 13 malam
RM942.37
6. Kereta sewa (1.8ltr Nissan Sylphy 4dr sedan or similar) – RM225.10
7. Minyak kereta dan parking – RM225.00
8. Groceries shopping – RM200
9. Milford Sound cruise ticket – RM173.27
10. Gondola Skyline Queenstown + 2 Luge ride – RM129.95
TOTAL : RM3511.84
Jumlah Keseluruhan termasuk Tiket Penerbangan : RM3973.15
) Flight Air Asia X - KL ke Auckland (Return) : RM1098.00 (Transit Gold Coast) 
2) Flight Jetstar - Auckland ke Queenstown : RM259.00 (Include 20kg Luggage) 
3) Flight Jetstar – Christchurch ke Auckland : RM144.00 (Include 20kg Luggage)
Nisan Tiida (Sedan ) : RM63/hari x 10 hari = RM630/2 orang = RM315

Simcard Vodaphone : RM150/2 orang = RM75* (200 minutes free call + 3Gb data plan)

Auckland, beli At Hop Card. Macam kad Tough & Go. Satu card RM30 lepas tu top up RM30
Hop Top Up : RM18
Top Up Ad Hop : RM12

Groceries : RM36 (Untuk 4 hari di Auckland)

Shopping Groceries di Countdown : RM30/hari x 10 hari = RM300 (di South Island sahaja) 

Penginapan X base Travel Auckland : RM45/malam x 5 malam = RM225
(Hostel Backpackers yang cukup selesa untuk tidur cumanya wifi tak xde. Kalau nak wifi kena  caj berasingan)

aktiviti dan tempat menarik:
1. Kawarau Bridge untuk tengok orang main Bungy Jumping and Zip Ride. Bungy Jump, sekali terjun RM585. Untuk Zip Ride pulak RM150 seorang. 
2. Gondola untuk main Luge. Pakej Luge ni dah book dari Malaysia so dapat best deal untuk Gondola + 4 x Luge RM147. Kalau book kat sana 1 Luge je dah RM36. Gondola sahaja RM99
3. Coronet Peak untuk tengok orang main ski. Ade banyak tempat untuk Ski kat Wilayah Otago tapi paling dekat dengan Queenstown ialah The Coronet Peak. Boleh tengok free
4. Lake Hayes dan Kevin Height. 
5. pakej ski sehari di Cadrona. Cadrona ni jauh sikit dari The Coronet Peak tapi dengar-dengar sini macam paling best kat Wilayah Otago. Kitorang amik Beginner Package iaitu ade 2 kali kelas pagi dan petang. Skii Beginner Package : RM450 + (Goggle + helmet Rental) kalau summer xdela aktiviti ni
6. Mildfort Sound tapi perjalan lebih kurang 300km dr queenstown
7. Bertolak ke Mount Cook. 2 kali stop iaitu ambil gambar iaitu di Lindi’s Pass dan Lake Pukaki. Sampai di Mount Cook terus ke Hooker Valley bermalam. 

YHA Hostel Mount Cook : RM114
Minyak Kereta : RM141/2 orang : RM70.50

8. Singgah Tasman Valley jap then terus gerak ke Lake Tekapo. Singgah berenti amik gambar along the way to Lake Pukaki.
9. Bermalam di Tailor Made Backpackers Hostel. Malam di Lake Tekapo kitorang ke tasik untuk Stargazing

Tailor Made Backpackers Hostel : RM102

9. Menghala ke Arthur’s Pass stop kejap kat Castle Hill. Tempat yang aku nak sangat pergi. Puas hati dapat pergi. Kalau sesape lalu route ke Arthur’s Pass boleh la Singgah Castle Hill. Bermalam.

Mountain House : RM93
Minyak Kereta : RM150/2 orang = RM75

10. ke Devil’s Punchbowl Waterfall. Track nak ke air terjun ni kena mendaki sikit tapi view dalam hutan tu memang lawa. Macam mossy forest Gunung Irau.gerak ke Christchurch.Check in di Kiwi House 

11. pusing Bandar Christchurch. Pergi Canterbury Museum dan Christchurch Botanic Garden dan kawasan sekitar. Jauh jugak menapak tapi puas.

Fly dari Christchurch ke Auckland.

12. Jalan kaki ke Mount Eden, Auckland National Museum dan a few tempat-tempat menarik di sekitar badar Auckland. Petang ke Harbour utk lihat sunset

Minyak kereta : RM193.50/2 orang = RM96.75

13. Dress mart Outlet di Onehunga. Dress Mart ni macam JPO atau Mitsui Oulet. Barang branded kat sini murah giler. Pastu singgah Park & Save beli chocolate as souvenirs.

14. Pusing-pusing Bandar Auckland. Lepak kat satu square sambil bagi makan merpati ngan seagulls makan dan masuk art museum kat Queen St.

makan2:. 
1. Dinner Kebab Pita Pit : RM38.40
2. Nasi lemak auklang rm40
3. Rice Kebab : RM15*
4. Chicken + Chips : RM22.5*

Utk bermotorhome dgn ank kecik 😍


Utk motorhome di north dan south dgn ank kecik

TEMPAT MENATIK DI NEW ZEALAND!!

1. Hobbiton
2. Waitomo Gloworm Caves
3. Huka Falls
4. Whakarewarewa Maori Village
5. Agrodome Farm
6. Wai O Thapu Thermal
7.Skyline Gondola & Luge Rotorua/ Queenstown
8. Putaruru Blue Spring
9. Waipu Caves
10. Hamurana Springs
11. Redwood Forest
12. Hamilton Gardens
13. Rotorua Government Gardens
14. Whakapapa Skifield 
15. West Haven Marina
16. Cornwall Park/ One Tree Hill
17. Lake Taupo & Lake Rotorua
18. Lake Pukaki
19. High Country Salmon
20. Baldwin Street
21. Dunedin
22. Twizel 
23. Muriwai Beach
24. Taumata Hill
25. Tane Mahuta
26. Glenorchy
27. Moerarki Boulders
28. Mount Cook
29. Milford Sound
30. Franz Josef Glacier

" 15 Tips Ini Sebelum Travel Ke New Zealand!"

Penting tau! Korang bacalah.... X Paham tanya je.

1. FAKTA NEW ZEALAND

- Negara kiwi ini sama besar je saiz datarannya dengan negara Great Britain dan Jepun. 

- Ibu negara NZ ialah Wellington. Korang jangan tertukar dengan Auckland pulak.

- Populasi penduduk di NZ ialah kira-kira 4.5 juta. Kambing biri-biri pun lebih banyak dari manusia di sana.

- Bahasa Inggeris dan Te Reo Maori adalah bahasa rasmi.

- Tiada haiwan berbahaya dan ular! Awesome..

- Tiada vaksinasi diperlukan.

- Bekalan elektrik runs dalam 230/240 voltan.

2. SEBELUM MASUK NEW ZEALAND

Pelancong Malaysia tak perlu mohon visa nak ke sana. Sebab passport kita sangatlah berkuasa sehingga boleh masuk 164 negara tanpa visa. Best! Tapi kena ingat, kena stay kurang dari 3 bulan. 

Untuk maklumat imegresen rujuk ke sini: http://immigration.govt.nz/.

Setiap makanan yang korang bawa macam sardin ke, meggi ke, sambal ikan bilis ke kena declare nanti sampai sana. Nak senang print gambar-gambar makanan tu dalam satu kertas bersama ingredients sekali dan tunjuk je kat imigresen. 

Insyallah mudah diorang lepas. Tips ini ayah saudara saya yang bagi.

3. PERBEZAAN MASA

NZ Lebih 4-5 jam dari Malaysia. Contoh Malaysia pukul 8 pagi, NZ pukul 12-1 petang. Faham?

4. JENIS MUSIM DAN PAKAIAN

Musim Panas ( Dis- Feb) (14-28 celsius)
-Korang leh bawak pakaian sama je macam duk kat Malaysia

Musim Luruh ( Mac- Mei) (10-24 celsius)
- Boleh pakai baju jumper dan seluar panjang

Musim Sejuk ( Jun- Ogos ) ( 9-20 celsius)
- Bawa pakaian sejuk

Musim Bunga ( Sep- Nov) ( 12-22 celsius)
- Bawa pakaian macam musim panas cuma bawa jaket skit takut sejuk.

5. MATA WANG NEW ZEALAND

Di New Zealand, korang jangan risau sebab berlambak mesin ATM di sini. Pastikan korang minta bank aktifkan dulu pengeluaran antarabangsa. Ketika artikel ini ditulis, 1 NZD bersamaan dengan RM3.11. Tipping x dipraktikkan di NZ so jangan bagi tipping.

6. NAK SHOPPING DI NEW ZEALAND?

Di New Zealand, yang paling penting korang boleh beli daging biri-biri dan susu di sana. Sedap woo.. Selain itu, cenderahati seperti batu jed, mutiara, barang kraf tangan, bulu biri-biri banyak dijual. Tapi korang kena ingat, di sana GST 15% tuu. 

Dan memeritkan lagi, pelancong tak boleh claim balik cukai GST ini.. huhu

7. BUAH APA NAK MAKAN IKUT MUSIM?

Haa, tips ini mesti korang nak tahu kan? Disebabkan aku suka makan buah raspberi dan peach sebab tulah aku memilih datang ke NZ pada musim panas.

MUSIM PANAS

- aprikot
- Ceri
- tembikai
- Boysenberries (anak beranak buah beri)
- Feijoas (macam jambu batu)
- nectarines
- peach
- plum
- raspberi
- strawberi

MUSIM BUNGA

- epal
- cheri

MUSIM LURUH
- epal
- avocado
- anggur
- buah lai
- Pisang khaki
- Kiwi
- Oren

MUSIM SEJUK

- lemon
- oren
- kiwi

Mana satu buah favourite korang? Haa.. rancanglah nak pergi musim mana..

8. APA YANG NAK BUAT DI NZ?
- Hiking
- Berbasikal
- Tarikan kawasan Geothermal
- Kawasan pemuliharaan hidupan liar
- Tarikan budaya
- Melihat ikan dolfin
- Kawasan Pertanian.

Kalau korang nak merancang aktiviti di sana, boleh rujuk di: http://new.grabone.co.nz/auckland-experience dan https://www.bookme.co.nz/

Korang boleh study dan google sendiri tempat menarik di sana. Study dan rancang ikut bajet!

Tapi korang nak tahu x, aku boleh dapatkan SEMUA ENTRY FEES tempat menarik di New Zealand dengan harga paling murah dari kau beli online!

WOI, kau buat camne.. Haa! Aku dapat harga entry fees guna salah seorang resident New Zealand. Nak jimat, boleh tempah dengan aku! Tolong-tolong lah kiranya :)

9. MEMANDU DI NEW ZEALAND

Haa, sebenarnya untuk korang lebih menikmati pemandangan indah di NZ, aku sarankan sewa kereta. Bukan apa, lagi senang korang nak explore negara cantik ini. 

Boleh juga nak naik train atau bas. Depends koranglah, tapi kalau aku, aku nak drive sendiri. Sini tak dok tol macam Malaysia tu! Minyak petrol pun harga berubah mengikut tempat.

Untuk proses sewa kereta,motorhome, campervan aku sarankan korang tempah dengan brader nie. Dia memang orang Malaysia dan bekerja di sana. Peramah, baik hati dan harga tempahan pun sangat REASONABLE. Nama dia Encik Suhaimi. 

Kalau korang sampai sana dan tiba-tiba nak makan Nasi lemak ke, nasi kerabu ke, boleh request terus dengan dia. Tapi bayarlah skit. Kesian kat dia.

Kalau x tahu nak cari dia macam mana, PM aku.. ak bagitau lahh.

Ni haa tips memandu di NZ:

1. Pastikan anda memandu di sebelah kiri jalan.

2. Pandu secara perlahan apabila berdekatan dengan penunggang basikal. Remark laluan berbasikal.

3. Jangan guna phone semasa memandu kalau tak nak kena saman!

4. Pastikan patuh kepada had laju yang dipaparkan. Kalau 100KM, kurang 100km, kalau 50 km, kurang 50 km, kecuali anda banyak duit nak bayar saman, silalah bawak laju.

5. Baby perlu sentiasa berada dalam car seat.

6. Sentiasa memakai tali pinggang keselamatan

7. Pastikan peka dengan satu laluan jambatan. Peka dengan perkataan GIVE WAY

8. Peka dengan laluan kereta api. Berhenti apabila perlu

9. Jika ternampak banyak haiwan di atas jalan, sila ikut arahan penggembala. Jangan main hon je macam di Malaysia.

10. Pastikan sebelum anda memandu, anda ada lesen memandu baharu yang ada translation english tu.

10. NAK PETA BESAR NEW ZEALAND?

Untuk pengetahuan korang, kerajaan New Zealand sangat mengalu-alukan kedatangan pelancong ke negara mereka. 

So kalau korang nak peta besar gedabak NZ, korang isi je borang di sini: http://www.newzealand.com/int/utilities/request-a-map/ . 

Saya sendiri dapat selepas 2 minggu. Oklah tu.. so korang dah ada hint-hint skit dah cara nak travel bila dapat peta tu.

11. TIKET FLIGHT PALING MURAH?

Semestinya Air Asialah paling murah. Saya ambil tiket air asia siap makan, baggage, insurans dalam RM1940 je sorang. Oklah kan? Kalau korang survei jetstar pun murah jugak.

12. NAK CARI MASJID, RESTORAN/BRG MENTAH HALAL?

Tips ini mesti korang tahu kan? Korang cuba rujuk ZABIHAH Apps atau boleh berhubung dengan Jabatan agama islam di sana. Nak jimat lagi, masak sendiri. Bawa periuk nasi je. 

Sini banyak supermarket HALAL. Boleh terus beli barang mentah sana. Cari jenama TEGEL, TURKS, BRINKS, ANDREW CORBETT. HALAL lahh. 

Oh ye Restoran Nandos di Rotorua HALAL ye!

Nak shopping barang mentah boleh pergi supermarket Pak N Save atau Fresh Choice.

13. TEMPAT PENGINAPAN?

Kalau korang nak jimat boleh cuba coachsurfing atau mana-mana laman web tempahan penginapan spt booking.com, dll. Nie korang pun tau.. tapi aku pun tau tempat yang boleh dapat murah dan selesa sangat!

14. PELAN INTERNET DI NZ?

Untuk menggunakan internet di sana, ada 3 syarikat yang saya cadangkan iaitu SPARKS, WOOSH dan VODAFONE. Boleh dapat di airport sana.

15. TAWAKAL, DOA DAN JANGAN LUPA JAGA SOLAT!

Jalan-jalan jugak, solat jangan tinggal bro. Solat itu tiang agama. Yang membezakan kita dengan orang kafir ialah solat dan keesaan kita kepada ALLAH dan Nabi Muhammad SAW.

Korang bacalah skit macam mana nak solat atas kapal terbang, doa naik kenderaan, doa mohon dilindungi oleh ALLAH.

Insyallah, kalau solat kita jaga, ALLAH pun akan sudi jaga kita. Setiap perkara yang kita buat hatta politik, cara hidup, tindak tanduk mestilah sebagai seorang umat islam SEJATI yang berpandukan AL-Quran dan Hadis.

 "TERIMA KASIH CIKGU LOH" dari group ROAD TO NEW ZEALAND

Sunday, September 10, 2017

Europe Roadtrip 2020 - Suatu angan2

Hahaha...

Poyo je tajuk entry den ni. Tp apa salahnya, dh nama angan2 kn.. Bkn kene bayar pung. Hehehe..

Ekceli buat ppost ni sbb nk save link bawah ni. Mmg bagus perancangan org ni utk trip to europe. Utk budget famili yg ade sorg je penjana pendapatan mcm kami πŸ˜‚


Baru3 ni tgk harga filght return ke frankfurt germany utk 4 org (2 dewasa, 1 kanak, 1infant πŸ˜‚) total rm7500.. Wow huhu...  Mmg kene menabumg dgn gigih tu.

Dan mengikut blog tu, kos penginapan, pengangkutan (sewa keta), makan budget2, minyak adalah dlm anggaran RM5200 😎 itu utk menjelajah ke 6 negara 15 buah bandar. Contohnya:

✔️Paris, FRANCE – Eiffel Tower,Champs-Γ‰lysΓ©es, The Louvre, Arc de Triomphe, Notre Dame,…etc

✔️London, ENGLAND – London Bridge, Big Ben, London Eye, Buckhingham Palace, Notting Hill, Oxford Road, Bicester Village..etc

✔️Brussel, BELGIUM – Grote Markt/Grand Palace, Manekin Piss, Antomium, Mini Europe..etc

✔️Amsterdam, HOLLAND – Tulips in Keukenhoff, Windmill at Sansee Schan, Vollandam, Amsterdam Canal Ring, I Amsterdam, etc

✔️Frankfurt, GERMANY – Dom RΓΆmer, Eisener Steg, Flohmarkt, Zeil, etc

✔️Dan bandar-bandar lain

Kalau ikut pengalaman ms g jepun, kami setel urusan penginapan, bas, pass2, tiket flight pd bulan lain2. Jd mcm x terasa la sgt duit gaji yg mengalir keluar.

Haaa... Ade harapan x? Haha.. Memandang Sale AA baru2 ni tgk harga travel tu blh sampai setahun akan dtg, makanya kalau target nk g bulan 8 2020, bulan 8 tahun 2019 dh boleh memburu tiket. Ade masa lagi 2 tahun dari sekarang. Sebulan simpan RM300, setahun dapat RM3600.. 2 tahun cukup la utk tiket flight RM7200. Baki perbelanjaan penginapan boleh setel tiap bulan start dr pembelian tiket. Hahahhaa... Gigih ko buat kira2 eda oiii πŸ˜‚


Ok. Save sini. Mane tau ade rejeki  lebih.aminn..

Monday, September 4, 2017

Summers in Japan 2017 -Day 6 (last day)

Day 6 (Last Day)

Waktu subuh di jepun jam3 pagi. Lepas waktu tu, asyik terjaga2 sbb risau baju x abis kemas lagi πŸ˜… Tak boleh jadi, kol7 bangun terus 'hairdryer' baju2 yg masih sejuk hahaha.. boleh la kn. Kol8 g masak nasi, rebus telur dan nasi lauk brahim. Bekalan di airport πŸ˜‚ Agak kelam kabut pagi tu, dgn kepala tingtong sbb aisyah tido pun kol2 pagi. Mula la nk bebel hahaha..

Memandangkan masing2 masih ade beberapa yen lagi, jd pagi ni cadang nak ke shinsaibashi street beli pape yg patut. Paling lewat jam 12.30 kene naik train ke Kansai Airport sbb perjalanan lebih kurang sejam nak ke sana.


Ingatkan ade 2 bic camera. Pegi la lg skali, sama rupenye πŸ˜‚

Isi masa yg ade jenjalan kat shinsaibashi street. 

Lapooo.. Makan onigiri dlu πŸ˜‹

Sbelum ni xperasa plk banner malaysia tu

Kabur plak. Nk cpt sbb dh nk blk baru jumpa biskut matcha ni. Snap kandungan sbb nk ty kwn blh mjn x 😁


Jam 2 lebih selamat sampai airport. Beratur panjang untuk checkin luggage. Aisyah mcm biasa naik tantrum bile dh bangun tido dan lapo πŸ˜‚ Ddk sudut2 terlindung mkn telur, alhamdulillah dh ade senyuman hahaha sabo jela. Jam4 selesai checkin, melilau cari surau. SIL tanya pd guard die tunjuk surau. Mmg agak terserok, better ty pakguard kalau korg  nk kejar masa.huhu

Air mineral lohan paling mahal dibeli 160¥ πŸ˜… sementara tggu train utk ke kansai airport

Checkin luggage

Ruang solat di Kansai Airport


Selesai solat, sambung shopping sbb ade seribu lebih yen duit coin πŸ˜… tambah koleksi biskut matcha bekalan atas kapal terbang. Jgn risau, org jepun blh dipercayai bile suruh kire duit coin byk2 tu. Pasrah je muke dorg hahhaha..

Tepat lagi 15min sblm fly, tgk org beratur pjg sblm msk bahagian kastam 😱 nasib baik aisyah tetibe nangis, so dorg panggil masuk dlu.hehehehe... Sampai tempat scan barang, air mineral lohan ade berbaki byk lg. Tp nasib baik org tu ty eda "this water for ur child?" Den angguk jela. Hahaha.. Selamat lepas bw naik kapal terbang  πŸ˜ rejeki aisyah 😊 berlari2 naik train ke balai berlepas. Muka dh cuak sbb ade lg kurang 5 min sebelum berlepas. Tepat 4.40 sampai dpn pintu flight xbuka lg.hahahhaha.. mmg kenangan betul lari pecut nk muntah hijau rasanya πŸ˜‚

Sebelum adegan.lari pecut πŸ˜‚

Selepas adegan lari pecut. Terus terduduk makcik situ. Sakit jantung den πŸ˜‚

Dpt priority utk masuk dlu. Alhamdulillah

Anak dara ni ms tgk kami lari pun die terkekek2 gelak πŸ˜…


Alhamdulillah. Flighy delayed so sampai KLIA pun kol12 lebih. Selamat sampai tanah air tercinta. InshaAllah ade rejeki lg next travel tema "sakura in japan" plk 😍 lambat lg la. Byk plan thn ni kene pospon sbb jepun hikhikhik..

Sebelum take off

SubhanaAllahu
Tq syg Johari Jalaludin, merealisasikan impian isteri anda. Mg Allah murahkn rejeki abg lg, sbb xpenah berkira dgn kami. Aminn.. 

Alhamdulillah.. 

#Mmg tak diplan pun ke jepun. Tetibe terus setuju dan prepared skit2 tiap bulan. 
#Dh ade 1st pengalaman travel sendiri2 ni, so ade konpiden skit utk next travel
#2020 trip to europe or nz 😱



Sunday, September 3, 2017

Summers in Japan 2017 - Day 5 Part 2

Arashiyama Bamboo grove ➡️ Kimono Forest ➡️ Kyoto Tower

Seterusnye naik train ke Arashiyama bamboo grove. Perjalanan lebih kurang sejam lebih jugak. Aduyai.. naik cramp pinggang hahaha.. sampai di station saga arashiyama, terus berjalan kaki lebih kurang 10min ke arashiyama bamboo grove. Yg menarik, kita akan lalui kawasan perumahan org jepun. Sgt minimalis dan cantik2 laman mereka. Sekangkang kera tanah tu pun mesti ade bonzai cantik2. Takde sampah tu mmg permandangan yg wajib la kat jepun. Bukan sampah aje, tong sampah pun susah nak jumpa. Nasib baik aisyah x melepas, kalau ye xtau la guane nk angkut ke sane sinun biji emas die πŸ˜‚πŸ˜‚


Sementara tunggu train ke arashiyama
 


Kawasan bamboo ni nak yg paling cantik, kene jalan lagi dalam. Kalau x salah eda, kalau jalan sampai hujung akan sampai ke Torokko Arashiyama. Tempat untuk naik Sagano romantic train.  Train ni akan lalui tepi sungai yang cantik. Terutama musim sakura or luruh. Tp kami ade situ dh jam5, sagano train dh abis beroperasi pun 😭 tu yg x jadi jalan sampai hujung.

Kawasan perumahan org jepun

Cantik permandangan buluh2 ni

Nampak.bukit terus rs semput. Xlarat nk teruskan perjalanan huhuhu

Selesai amik gambar, kami berpatah balik utk cari tmp solat dan makan. Ade satu kawasan parking lot, kami sempat solat di sebalik bas. Lepas solat konon nk la menjamu selera, baru buka nasi tetibe ade satu keta masuk park. Sbg adab, kita mestila minta kebenaran uk mkn, tp malangnye org tu ckp kalau blh pegi la mkn di taman.huhu.. Terus kemas2 mknn dan jalan ke station.

Tmp mula2 kami nk mkn. Huhu

Ade kerusi tepi station, ok la selesa skit ade kerusi.

Seterusnya ada 2 lagi destinasi sebelum balik ke osaka. Kimono forest ni hanya berjalan kaki sahaja dari arashiyama station. Boleh naik trai di pertengahan peerjalanan nnt, tp mcm x berbaloi je byr tiket sbb lg 300m je pun kang πŸ˜‚

Ekceli kimono forest ni adalah sebuah station train yang dihiasi dgn balang2 berisi kain kimono. Salah satu cara jepun menunjukkan kecantikan seni kimono. Kay malaysia blh la buat batik forest kn. Batik2 kt malaysia cantik2 kn 😁

Bila org laki amik gambo πŸ˜‚

Muke dh penuh kepenatan nk buat comeyπŸ˜‚

Cantik bangunan ni bila mln

Naik train sbb kaki dh xde tenaga nk menapak 🀣

Selesai.bergambar, kami amik keputusan naik train skerat otw blk ke.arashiyama. kaki.dh x larat nk menapak. Rs nk menjalar mcm ju on je 🀣 harga tiket utk satu station shj adela 200+¥ wow...😱 tp kerana kaki, tabah jela byr haha

Dr Arashiyama nk balik ke osaka akan transit di Kyoto Station. Kyoto tower betul2 bersebelahan dgn station kyoto. Alhamdulillah.. xpelu la nk menapak jauh2. Kluar pintu utama station dh nmp kyoto tower 😎

😍😍😍
Mek aisyah ni, org blk baru die segar nk main πŸ˜‚

Seterusnye menyambung perjalanan pulang ke rumah. Sampai2 mandi wangi2 terus memasak. Misi mlm ni menghabiskan skit makanan yg dibawa.hahaa... tinggal mihun pama 5paket, dan nasi dan lauk brahim masing2 2 paket. Oh ye.tolor 4 biji.. adik den masak salmon yg die beli kt market dlm pjlnn blk ke umah. Sedap gila rs ikan salmon.hahaha.. dh nk blk baru tahu🀣

Sgt sedap ok. Adik eda just bakar atas pan. Xpelu garam sume. Mmg sedap rs ikan salmon ni.huhu

Mlm ni misi kemas baju plk. Basuh baju2 kotor. Huhuhuhu.. sedeynyeee 😭