Pages

Monday, October 30, 2017

Hepi Besday Abi Aisyah πŸ’•


Hepi Besday abi aisyah..
Terima kasih atas segala yg syg berikan kpd kami. Tak terbalas rasanya segala pengorbanan abg. Abg tunaikan segala impian ayg. Mg Allah berkati hidup abg, ditunaikan segala yg abg hajati dan diberi kesihatan yg baik. Aminn..

Eda ty tahun ni nak adiah ape? Hubby jawap teet πŸ˜‚ Alhamdulillah.. Nampaknya Allah dh makbulkan impian abg hehe.. 2 plak tu adiah die dpt tahun ni. X aci betul.. Tahun dpn nk.2 afiah gak . Eh tahun dpn mcm limited pergerakan. Qada la tahun 2019 nk 2 adiah 😍 Hehehehe...

Alhamdulillah..

Saturday, October 28, 2017

Misi menceraikan susu πŸ˜‚

πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚
Gelak dlu sbb rs kelakr plk entry gini pun nk msk blog. Tp penting bg eda sbb nk jd rujukan utk akan dtg. Mane tau nnt dpt anak cukup team bola, senang la nk study blk.hehehe

Kenapa nk wean off si aisyah? Ha... Eda buat atas sebab kesihatan diri eda. Aisyah alhamdulillah tiada masalah nk mkn. Ade masa mkn byk, ade ms die mls mkn πŸ˜‚ susu fm pun sejak die dh 2 tahun, alhamdulillah waktu siang2 die minum botol je. Die nk ngempeng bile nk tido mlm je..

Makanya start 24 okt aritu eda dh start misi wean off. Tp gagal sbb die ngamuk teruk mlm tu sampai kol3 pagi. Mengenangkan en.somi nk bgn siap ke keje kol5, sian plak pd somi. Xpasal2 ngantuk plk.. Jd mama pun mengalah (walopun somi marah sbb bg jg nenen🀣)

25 okt siang tu en.somi tepon suruh letak asam jawa. Eda mula2 xmau.buat sbb takut tercalar emosi anak dara ni. Chewah, padahal mama x kuat nk wean off πŸ˜‚ so try la ptg tu lumur. Aisyah start je nk ngempeng terus eda ckp "eee... Yekk.. Yekk" sambil tunjuk asam.jawa yg dh dilumur. Aisyah termenung tgk, bila die isap terus buat muka.huhu.. Sian.pula tgk muka die termenung.. 😭 tp kuatkan hati. Saje acah2 "nk susu".. Die terus bgn lari hehehe.. Hai la anak mama..mlm tu sblm tido try lg, mmg die jerit xmau πŸ˜‚ tp bile dh ngantuk sgt. Mmg die ngamuk la jg.. Last2.tertido sendiri...

26 okt.. En somi keje mlm.. So siang tu xde pape la bg botol susu. Bile mlm kasi aisyah main puas2 sampai penat. Bile dh lewat mlm die ngantuk, cpt2 tukar pempers kasi susu botol. Alhamdulillah tido dgn jayanya..

27 okt. Pagi2 buta sblm subuh dh nk susu. Redha jela mama bgn.g buat susu. Nnt nk ngempeng plk. Tp bagus jg, blh la.mama.tahajud kejap sblm subuh.
Siang nye mcm biasa minum botol. Bile ptg abinye dh g keje, eda g kedai kejap. Anak dara tertido plk dlm kete. Aduyai... Risau dh mlm kang die xngantuk la gamaknya. Tp rupanya silap.. Mlm tu bila dh msk bilik, tukar pemper, kasi susu, die terus tgk kartun sendiri. Tak lama lepaa tu die lelap. Alhamdulillahhh.. 

Hari ke2 wean off. Terus tertido bile usap2 kepala.sambil tgk kartun.


28 okt. Hari ke 3 wean off. En somi.cuti so siang kami keluar. Jd aisyah agak sibuk la sampai x tido siang 😬 tp bile mlm masa tgh mkn die dh tunjuk simptom ngantuk. Eda baru je nk g buat susu tgk die dh tertido kat karpet ruang dapur.πŸ˜… sian anak mama ni.. Cpt2 angkat msk bilik, susukn dgn botol sambil die lelap. Alhamdulillah.. 3 hari berjaya wean off. Cumenye harini mcm awal die tido, so bersedia la pagi2 buta nnt 🀣

Alhamdulillah.. Mula2 nk wean off eda x berapa yain yg aisyah akan faham bila letak asam jawa sume tu. Tp rupanya silap. Budak2 ni cpt simpan dlm memori rupanya. Sbbnye bile dh 1st time rs masam asam jawa, next time die tgk die sendiri ckp yek..yek.. Walopun die akan termenung tgk nenen, nmp kesian je 😣 xboleh.. Mama kene kuat!!! 

Harap2. Lepas ni aisyah berjaya wean off.. Anak mama dh besar. Nk jd kakak dh.. Opss 🀣🀣🀣🀣

Monday, October 23, 2017

Nikmat berganda 😍

Alhamdulillah...

Segala keperitan kesusahan dilalui Allah balas dengan sejuta kenikmatan. Dalam minggu ni eda dan suami masing2 meraikan kejayaan. Suami mendapat anugerah 10 tahun berkhidmat manakala eda graduate sarjana sains. Akhirnye.. Alhamdulillah..




Dan yg paling bermakna Allah berikan khabar gumbira buat eda dan suami. Dan juga khabar gumbira utk aisyah. Mungkin la kot die gumbira hehehehe

Alhamdulillah.. Alhamdulillah.. Alhamdulillah

Moga Allah permudahkan urusan kami. Dan semoga redha dan rahmat Allah sentiasa bersama kami. Aminn

Tuesday, October 10, 2017

Mini Bonzai Adenium πŸ’•

Koleksi aden den. 2 je dewasa. 7 lagi masih kanak2 dan bayi πŸ˜‚. Yg 2 pokok kiri kanan pokok kecik tu tgh dlm icu. Kene ambush dgn spidermite 😑

Yeah.. Akhirnye dh beranak pinak dah aden mokcik. Dlu mula2 kahwin, ddk umah sewa ade beli satu aden ni. Tgk mcm comel je bonzai2 renek kt nursery kn. Tp bile den jg, tahun demi tahun tgk same je pokoknye xde pun berbonggol2 πŸ˜… makanya die di anak tirikan haha..

Asal pokok pertama. Dlm pasu kecik selama 7 tahun πŸ˜…


Kini sudah usia die 7 tahun baru mama die belajar penjagaan aden ni. Salah lupakan anggapan den. Yg bonggol2 tu ngopenye akar pokok tu πŸ˜‚ nk dpt bonggol tu harus la di gali pokoknya hehehehe.. Eda.. Eda... Ni la yg abah selalu ck0 "jgn nyaya pokok, xreti jg jgn jg" heeheehee.. Tp den jg tau pokok ni. Letak baja bunga selalu. Cumenye kecantikan die tidak reti dihargai shj 🀣

En.somi pun turun 'lantai' bertungkus lumus tukar kasut anak2 πŸ˜‚

Selepas 7 tahun. Sado x akarnye 😍

Jd sejak rs semangat berkobar2 nk jg betul2 aden ni, semangat membeli pun sama jg bkobar2. Pantang tgk online ade jual yg bunga2 cantik terus rembat πŸ˜‚ lagi2 dh join group fb peminat adenium, mmg teracun la tiap ari tgk bunga2 aden hehe..

Mula2 tambah 2pokok, lepaa tu 2 pokok lg, lepastu 2 pokok... Bla..bla..bla..hehehe

Kini ruang dlm rumah dh btukar berkonsepkan adenium. Ade 9 jenis adenium den kumpul srtakat ni 😎 sume bunga berlainan. 2 lagi biji benih, xrau bile nk semai. Tunggu blk dr konvo next week la. Lepas tu kene kuarantin dlm umah (inshaAllah kakau berjaya ) 

 Benih yg ade. Xtau bile nk semai..suke bunga die mcm orkid 

Tp yg paling spesel adenium arabicum. Jenis org jepun/cina suka bonzaikan. Banyaaaakkk batang die. Harga? Yg besar skt mcm sama saiz eda beli adenium lain tu dh harga beratus2.. So eda mampu beli anak die je. Saiz besar botol redbull.. Itu pun dh harga rm30 sepokok πŸ˜…

Adenium arabicum 😍

Antara byk2 pokok. Hy 3 pokok ni je berjaya bunga mekar. Yg lain asyik gugur je kantung bunga. Ade yg x sht asyik kene ambush dgn spidermite. Aduyaiiii 😭

Ni je berjaya berbunga

4pokok ni masih belum berjaya keluar bunga huhu

Ok.. Next akan ditambah sikit kot koleksi aden den ni. Sbb.ade beberapa spesies yg rare dan cun. Tp sbb asyik soppin je den tiap bulan, takut plk en.somi marah hahahhaha... Sori syg. Next year ayg beli tau 🀣🀣🀣🀣

Friday, October 6, 2017

Resepi denderam @ telinga ke**** πŸ˜…

"Usaha tangga kejayaan"

Pepatah yg sgt tepat haha.. Feberet punya pasal, sanggup den belajar buat kuih ni. Asal kuih ni konpem la kuih tradisional indian. Cume di olah resepinye supaya tekak org melayu blh layan. Xpelu nk #doneclaim sane sini sbb sume org dh sedia maklum πŸ˜‚

Resepi mudah aje.. Cume nk hasilkan tu mmg kne praktis betul. Eda buat doh sekali je, sbb byk kot sukatan dlm resepi. Tu pun dh dijadikan half sukatan πŸ˜‚  dgn half sukatan tu, eda dpt buat 3x pusingan kuih denderam ni. 

Berikut resepi eda selepas bahan ditambah:
🌼 500g tepung beras cap teratai + halfcup 
🌼 500g  gula merah (yg timbang berketul2 skit tu tau. Bkn yg mcm gula tu)
🌼1cawan air (250ml)

cara2:
1. Masak gula merah dgn air sehingga larut. Tapis dan sejukkan.
2. Masukkan air gula sikit2 ke dalam tepung beras. Uli dgn tangan sbb doh ni likat mcm doh buat karipap tu..
3. Perap at least 4 jam. Lagi lama lagi sedap. X rosak doh tu. Doh eda ikutkan waktu mula2 buat dh 24h kot 🀣
4. Canai nipis dlm setengah cm. Tangan dan bekas boleh sapu minyak kalau xnk melekat2.
5. Panaskan betul2 minyak masak. Minyak byk biarla byk supaya denderam ni tenggelam dan senang timbul kalai dh masak. Masak sekejap je. Dh timbul, terbalik2 byk kali dan angkat. Hati2 dgn panas minyak, takut hangus hehehehhe

Kali pertama buat, adat la x menjadi hahahaha.. Kuihnye lerai berkecai. Hati dh risau, ape la nasib baki doh tu. Untungnye eda ade group wasap geng hantu denderam 🀣 mmg dpt dr situ pun resepi. Mcm mne ter'add'?? Haaa.. Sbb eda ade tgk dlm fb resepi denderam ni. Ramai komen ckp xjd, alkisah ade kakak ni komen situ 'pm' die.kalau nk resepi.. Jd den pun terus pm, dan termasuklah nama den dlm group tu hahhahahaa... Gigih ko eda..

Cubaan pertama.  X jadi dan rs manis sgt2

Ok berbalik pd doh td. Selesai berkecai cubaan pertama, terus wasap kak tu. Kakak tu kate mngkn terlebih gula merah. So tambah lg half cup tepung beras. Dengan half cup air. Lepas tambah bahan2, perap 4 jam semula..tp baru 2 jam terus nk cuba. Biasa la eda kn, mesti nk derhaka resepi skit.. 🀣 alamdulillah menjadi skit. Bentuk tu mmg ke laut la sbb anak dara ni sibuk suruh dukung nk tgk apa mama die dok gentel depan dapur πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

Perap 4 h at least lps tambah bhn..
Kes x nyabor nk tggu 4 jam. Baru 2j terus goreng skit. Minum ptg katakan πŸ˜‚

Malam tu lepas makan dan relax, sambung masak baki dh. Dh 9 jam perap, harusla lagi sedap kakak tu kata. Alhamdulillah.. Makin elok bentuk denderam den. Tantik x utk org newbie mcm ni 😍😍

Ok. Rajin skit buat cun2.. Dh relax lepas dinner. Ank dara pun ralit tgk kartun eh hehe

Alhamdulillah.. Menjadi dgn molek skali 😍

Lepaa ni blh la buat doh pusingan kedua. Kire uyk sukatan eda buat atas ni dpt dlm 50biji denderam. Byk kn.. Hehe..Nk buat utk bg mak blk senawang next week.. Heheheh x zabarnyeeewww 😎😎😎😎