Sahabat saya ^_^

Pages

Tuesday, June 30, 2015

Persiapan menyambut kelahiran bayi ^_^

Barang Keperluan Bayi Baru Lahir


1. Baju bayi

Sediakan beberepa helai baju berlengan pendek dan panjang. Dapatkan yang jenis berbutang di hadapan supaya senang dipakaikan. Baju yang jenis berlubang-lubang juga sesuai kerana cuaca sekarang kan panas.


edA dh beli bwh:
1. Baju blubang lengan panjang newborn x 2
2. Baju blubang lengan pendek 3-6mo x 2
3. Romper skirt 1yr x2
4. Romper adam adib 6-9mo x4.. stokin x6
5. baju tido gegel 0-4mo x 4
6. Baju tido gegel 4-8mo x2
7. Romper gegel 0-6mo x4 stokin 3 (mmg kecik saiz die)
8. Seluar nb-3mo x 2
9. Seluar 3-9mo x 2

Saiz baju2 blubang, romper boy dan baju tido gegel saiz 0-4mo tuh sama je bile dibandingkn. 

Kecuali romper skirt dan baju tido gegel 4-8mo tuh mmg besau la..

Romper gegel 0-6mo tu mmg betul2 kecik. berbeza betul saiz2 die. Fening makk....huhu..Ok dh kot utk saiz kecik. Xtau lg saiz bby bsalin nnt. Stop dlu beli yg kecik.dh ok ^_^

NB vs 6-9mo romper

NB vs 3-6mo tshirt blubang

6-9mo romper boy vs 0-6mo romper gegel

0-6mo romper gegel.. saiz kecik betuiii

4-8mo baju tido gegel

0-4mo baju tido gegel
seluar nb-3 mo

seluar 3-9mo

2. Sarung tangan dan kaki

Kaki bayi hendaklah sentiasa dipakaikan sarung kaki untuk mengelakkan angin daripada masuk.  Sarung tangan pula akan melindungi kulit bayi dari kukunya.

Setel. Dah beli 6 pasang mitten botties ^_^

3. Topi bayi

Ubun-ubun bayi masih lembut. Dengan memakai topi, ia mengelakkan angin daripada masuk.

setel 3 helai. 2 helai yg dicrochet. Sehelai lg dh beli.

4. Tilam

Tilam jenis kekabu amat selesa dan sejuk untuk bayi baru lahir.

setel. Jenis biasa je..

5. Bedung

bedung Gugu. Mudah dipakai kerana jenis berzip. Material kainnya juga sejuk.

Dah beli selimut bertutup kepala. Tu pun blh balut baby kot. lampin pun boley jd bedung. Jgn bazir2.hehe

6. Tikar getah

Tikar digunakan untuk melapik tilam semasa menukar lampin dan semasa memakaikan pakaian bayi selepas mandi.

setel. 

7. Barut

Barut juga penting untuk elakkan kembung perut. Sapukan dahulu minyak telon sebelum memakaikan barut.

Dah ade 4helai beli. 6buat sendiri. Tp xjahit tali lg.hehe..nnt la jht tangan jeee

8. Tuala

Dapatkan yang jenis lembut kerana kulit bayi baru lahir masih lembut dan sensitif.

2 helai

9. Pampers /  Cloth Diaper

Sediakan pampers newsborn atau cloth diaper bersaiz NB.

Pamper adam adib ade lg.tp xtau elok ke x sbb dh 2yrs.hehe.. dah beli huggies newborn..kaklong eda ckp saiz nb huggies mmg kecik. Kire ok la..

CD ade 3.. tp utk newborn mngkn eda pakaikan pamlers dlu. Sian plk mak nnt nk nyental bagai plk time eda dlm pantang.hehe..

10. Besen mandian


besen biasa yang muat diletakkan di dalam sinki. Atau besen khas baby.tp mcm bazir je. Mak mandi bby letak atas kaki je.. tapiii hubby la takut die x biasa knnn.hehe

11. Termometer

Termometer amat penting untuk memeriksa suhu badan bayi. Jika anak demam, pastikan suhu tidak melebihi dari 38 darjah.

12. Kelambu

Memang perlu ada kelambu untuk elakkan dari gigitan nyamuk dan serangga lain. Selain daripada tu, boleh juga digunakan untuk elak silau.


Kelambu xpelu kot. Beli kot baby nnt set die mmg ade kelambu dh..bakul die pun berkelambu. Jimatt.. cume belum beli lagi la.hahahahah... tunggu dh nk dekat 34w baru beli kot. Hubby blh je beli sendiri kang ^_^…

13. Minyak Telon, Losyen

Minyak telon minyak TYT sebab tak panas sangat. Ada lagi jenama lain di pasaran.

mestika pun ade minyak telon bayini. Blh survey nnt. No more cap yuyi ye..

14. Lampin.

Ade 10 jenis plain putih. Nk beli satu set yg corak2 jgak la nnt..Byk xpe blh pakai lap mulut bby ke, lap muntah ke, lap pape jela.hehehe

15. Baby cot/playpen

Dah survey lama dh.. hubby beli sendiir la nnt lepas ry..

16. barang mandian dll

-syampu head to toE
-losyen baby
-bedak baby
-culik telinga
-cotton bud (utk cuci pusat baby)
-nail clipper bby
-BELI SYAMPU, BEDAK MINI utk bw hosp..

Copy paste dr website ini.


********★★★*********

Barang Keperluan Mama dan Ayah

Mama

1. Spender pakai buang/mengandung byk2
2. Bra menyusu x 3
3. Breast pad 
4. Pad ( samada yg bertali atau biasa utk heavyflow)
5. Tshirt biasa pakai kt umah.
6. Bengkung beli satu lg..
7. Set pantang shakler (esp, Bcomplex, zink)
8. Jamu pantang..

Ayah

1. Simpan baju dan peralatan asas dlm beg..hehe

Outing Family 2015!!!! Finally... ^_^…


Alhamdulillah.. baru2 ni hubby ade khabarkan berita gumbira. Tahun ni inshaAllah company die akan buat outing staff. Tp die siap nyakat ckp eda x le g mesti xlepas lg zon selamat time tuh.. hiuhiuhiu.. sabor jela. Saje je nyakat bini eh mentang2 die tahu bini die mmg suke jenjalan ^_^…

Kali terakhir kami g jenjalan adalah pd tahun 2012 ke korea. Tahun sebelumnye ke vietnam. Lepas tuh kami rancang utk tumpukan perhatian kpd usaha dptkn anak. Almaklum, sorg je penjana pendapatanya. Kos rawatan utk hamil korg blh tau kot brape. huhu.. Lepas tuh eda pregnant twin dan keguguran tahun 2013. Nasib baik gak la company hubby x buat outing dh lepas tuh. Tak terseksa emosi den. mcm tau2 je rancangan kami kn. Hehe..

Kali ni ade 3 pilihan, tp mrk akan pilih satu je tempat. Ikut pilihan ramai. Kebiasaan sblm ni ade byk pilihan nk g. Just pilih, bayar dan pergi ^_^… Kali ni tempat yg ada ke lombok Indonesia, Phenom Penh Kemboja dan Hanoi Vietnam. Eda suruh hubby pilih kemboja, sbb teringatkan dh g vietnan sblm ni. Ternyata hati ini nak ke hanoi.hehe.. sbbnye ho chi minh (HCM) terletak di selatan vietnam.. hanoi utara vietnam. Mmg jauh.. xpela kite tunggu jela akhir keputusan nk ke mana (Ayat sedapkan hati ^_^)

Ok bawah ni review eda dh buat ketiga2 tempat ni. Siap gambar tuh. Gigih benor ko eda. Nampak sgt ngidamnye dh ni.hahah.. cume satu jela masalah problemnye, kalau dorg g bln nov/dis inshaAllah eda ikut kot.. tp kalau awal alamatnye bye2 jela. xpun hubby g sendiri. Amboiiiii..!! tahun lps g US sensorg, thn ni g outing plk sensorg.. tak aci!!!!

HANOI, VIETNAM

Antara tempat menarik

1. Ho chi minh mausoleum

2.  Ho chi minh museum   (mcm penah g kt HCM)

3. One pillar pagoda

4. Temple of literature

5. Hoan kiem lake and tortoise tower


6. Water Puppet theatre (mcm sama dgn HCM)

7. Halong bay cruise and limestone island


8. Berkayak di Tam Coc

9. Shoppin di beberapa market. Dong xuan (kain cotton/silk)



Dari pembacaan eda dlm blog2, perkara dibawah perlu dititiberatkan:

*Yg bersampan tuh kene tgk gak musim apa padi kt sane. Kalau silap tarikh, tgk bukit dan air jela..hehe
*halong bay tuh, lunch seafood atas kapal. Wallah..
*restoren halal yg eda bc dlm blog hy bisa restoren je dr malaysia.
*flight dr kl ke hanoi amik masa 3jam. Ok eda kene ingat.jgn minum air byk nnt tseksa nk g tandas mcm umrah aritu.hohoho..
*byk scammer di tam coc, jd keraskan hati anda.jgn nk posing maut pd cameraman yg x btauliah. Bw air tin/botol utk pendayung.


PHENOM PENH, KEMBOJA

Antara tempat menarik

1. Royal palace

2. Killing field

3. Tuol sleng genocise museum.

4. Phnom penh market / russian market (beli kain)


5. Nasional museum

6. Angkor wat

Setakat ni je eda dpt cr dlm blog. Rasanya korg dhbtau kn kenapa eda rs nyesal suruh hubby pilih kemboja. Huhuhu... tempat yg pegi byk tmp bsejarah. Cuaca sAna mcm panas je tgk. Dengan persekitaran yg berhabuk skit. Nak shoppin pun xde pilihan kot..

Lagi satu, kalau dr phnom penh nak ke angkor wat tuh amik masa 6jam. Waaa.... rasa mcm eds bc dlm email keje hubby dorg ke phnom penh. So sah2 la flight ke sana dlu. Atau dorg x g angkor wat ni. Ermmmmm......

LOMBOK, INDONESIA

Antara tempat menarik

Kenderaan kuda 'cinomo' femes sini..

1. Meluncur di tanjung A'an



2. Kg budaya sasak (kain tenun, rumah tradisional)



3. Pulau2 spt Gili trawangan, gili meno, gili air (santai)



4. kg baNyumulek (tembikar)

5. Air terjun rinjani


6. Pantai kuta (katanye sama cantik dgn kuta Bali)


7. Taman nardama

Lombok ni bagi eda rs sesuai utk g berbulan madu ^_^… pantai kan mmg romantik la.. sini mngkin pilihan kedua eda la klu nk g. Tempat mmg cantik, tp eda rs kalau g pulau2 kt malaysia msti lg cantik.huhu... kalau saje2 nk g nk rs tempat org budaya org blh la (waalopun rs mcm bazir plk g jauh2 sbb nk tgk pantai je.huahuahua..)

Ok itu je review eda. Pape pun kite tunggu keputusan company hubby. Eda x kisah je.. dpt jenjalan dlm negara pun ok gak. Tak sabar nk g cameron. Hiuhiuhiu...

Monday, June 22, 2015

Selamat Hari Ayah ♥♡♥




~Biar hanya gambar berbicara ~

Suatu ketika dulu,
Ingin ayg hadiahkan abg hadiah yg paling Istimewa
Ayg tahu byk yg sudah abg bayangkan
Saat menanti kehadiran mereka
Ayg sentiasa teringat kata2 abg
Bertapa abg tak sabar nk bw mrk solat di surau
Bermain dgn mrk dan mendidik mrk
Tetapi rancangan Allah itu jauh lebih baik
Dia hadiahkan kita dua putera syurga
Jaminan syurga buat mama dan ayahnya

Hari silih berganti hari
Abg sentiasa setia di sisi ayg
Saat ayg berduka menunggu khabar gembira
Abg setia menghiburkan Ayg
Walaupun ayg tahu, jauh di sudut hati abg
Juga menunggu khabaran gembira itu

Kini,
Saatnye sudah menghampiri,
Ayg sentiasa berdoa mg Allah makbulkan doa kita
Moga segala impian dan harapan kita menjadi nyata
Moga segala tangisan dan doa kita akan terbalas
Dengan hadiah yg paling bermakna buat hidup abg dan ayg..

Selamat Hari Ayah, sygku..
Moga Allah sentiasa memberkati hidup abg
Moga segala impian dlm hidup abg akan tertunai
Moga abg akan menjadi ayah yg terhebat buat anak2 kita.
Ayg yakin abg akan jd ayah yg lebih bagus.

We love you so much..

with♥

Mama &
triple A

Wednesday, June 17, 2015

Ros jepun in da houseee ~


Taraaaa.... 

rj eda dh sampai. Shari sebelum Puasa. Excited tunggu posmen sampai tido termimpi2. Bangun2 terus kelam kabut tgk jam. Nasib baik kol 2.. solat zohor, selesai je posmen dtg. Hehehe...

Eda beli 12 jenis, dpt free 4 jenis. Disebabkan bkn pagi dan matahari xde (cuaca redup je) so bunganye kuncup. Xle nk double konpemkan warna bunga samada sama dgn apa yg eda pilih ke x.hehe.. dasar cerewet.. ^_^…



bawah ni free gift eda dapat.. 


Ok. Nnt dh tanam eda akan update ye. Esok kot baru tanam sbb pasunye belum kalih lagi ke tempat panas.haha... guana la nk tanam ni, ada pasu panjang satu dan pasu bulat satu. pokok nye ade 16 jenis. Haha..

Pasu bulat tuh akceli pokok kaktus eda, tp dh gugur syahid sbb kucing mana tah dok kais pokok tuh. Abis patah terburai perut kaktus.huhu..  2 tahun dh kaktus tuh. 1st honeymoon kami ke cameron lepas eda abis pantang thn 2013. Adeh.. sabo jela...

Ahlan wa sahlan ya Ramadhan





Alhamdulillah.. 

Esok kita akan mula berpuasa di bulan ramadhan. Cuaca sejak semalam redup je.. sejuk je.. tapi suasana gini mengundang rs sayu di hati eda. Dan mungkin di hati hubby juga. Yela, esok 1st puasa x dapat blk kg berpuasa bersama mak abah dan mak ayah.. harini order makanan lauk rendang dendeng. Lunch dgn air mata berjujuran lantaran teringat rendang kedua2 mak di kg. Oh rindunye... Bersabarlah hati. Lagi 6 weeks to go inshaAllah.. nnt dh selamat sume pasti akan berjumpa jugak.. Dan yg pasti ia akan lebih manis nanti bila berjumpa bersama org baru.. smg dipermudahkan aamiin.

SELAMAT BERPUASA DI BULAN RAMADHAN 1436H


Memandangkan eda akan berterawih di rumah sebulan ni sebab kene pakai kerusi dan kene rest antara solat. Tak boleh duduk lama sangat. Jadi bawah ni rujukan utk eda dan kawan2 yg akan bersolat di rumah.


Ulang utk rakaat ke 3 & 4.


Ulang rakaat ke 7&8






*****★★★★*******