Sahabat saya ^_^

Pages

Friday, July 3, 2015

Ramadhan Progress ♥♥♥


Alhamdulillah. Dah sampai ke pertengahan ramadhan. Rasa sekejap je setengah bulan berlalu. Moga ibadah yg kita lakukan selama ini diterima Allah. Amiin..

Ramadhan kali ni, alhamdulillah setakat ni eda dan hubby dh berjaya bersederhana dalam berbuka. Ade hikmah gak la eda berRamadhan dm keadaan badan yg tak secergas mana. Huhuhu...

Rasanya dh 2 bln lebih kot eda x memasak di rumah. Sejak keluar hosp. Atas saranan doc supaya eda kene byk bedrest. Walopun ade sesetgh org ckp kene la gerak gak sikit x kn baring je. X elok utk badan la dan sebagainya.. kali ni eda nekad nak pekak kan telinga. Sebabnya yg merana nnt kami gak.. org lain hy tau simpati je.huhu.. Lagi pun eda tau badan sendiri, mmg 2 bln lepas keluar hosp eda dpt rs sakit di bahagian 'tersebut' tiap kali berdiri atau duduk lama. Jd Allah dh bagi warning tuh, pepandai la jaga ye ^_^…

Tapi sejak ramadhan ni, eda rs yakin sbb dh masuk ke zon selamat Kalau nk ter"wuek2". Haha.. msti pening korg bc kn..nnt la sampai masa nnt eda cite ye ^_^… Alhamdulillah skrg berbuka ala kadar aje. Kuih eda dan hubby, pastu makanan berat sikit mkn murtabak dan laksam. Total tiap kali buka budget rm10. Fuh... zmn skrg itu aje dh sepoloh hinggit. Berpeluh.... Nak eda masak berbuka takut lagi sbb berpuasa kali ni Tak sama dgn sblmnye. Kene jg keselematan 'org' lain. 

Cume bersahur je gilir2 masak.. ade hari eda masak. Adr hari beli lauk siap2.. lauk kegemaran eda daging kicap beli kat makcik klate ni jual nasi dagang. redha je hubby, kalau beli lauk itu aje.hehehe... nak wat guane abg. Nnt dh selamat semua ayg akan tebus blk ye msk byk2 utk abg ^_^…

Alhamdulillah. Mg Allah permudahkan ramadhan kali ni. Bagi kesihatan yg baik2 supaya blh teruskan terawih (di rumah aje) dan istiqamah dgn ibadah2 sunat yg lain. Aamiin..

Cant wait.. 
4 weeks to go.. 
HasbunaAllah wanikmal wakeel, nikmal maula wanikman nasir..

Tuesday, June 30, 2015

Outing Family 2015!!!! Finally... ^_^…


Alhamdulillah.. baru2 ni hubby ade khabarkan berita gumbira. Tahun ni inshaAllah company die akan buat outing staff. Tp die siap nyakat ckp eda x le g mesti xlepas lg zon selamat time tuh.. hiuhiuhiu.. sabor jela. Saje je nyakat bini eh mentang2 die tahu bini die mmg suke jenjalan ^_^…

Kali terakhir kami g jenjalan adalah pd tahun 2012 ke korea. Tahun sebelumnye ke vietnam. Lepas tuh kami rancang utk tumpukan perhatian kpd usaha dptkn anak. Almaklum, sorg je penjana pendapatanya. Kos rawatan utk hamil korg blh tau kot brape. huhu.. Lepas tuh eda pregnant twin dan keguguran tahun 2013. Nasib baik gak la company hubby x buat outing dh lepas tuh. Tak terseksa emosi den. mcm tau2 je rancangan kami kn. Hehe..

Kali ni ade 3 pilihan, tp mrk akan pilih satu je tempat. Ikut pilihan ramai. Kebiasaan sblm ni ade byk pilihan nk g. Just pilih, bayar dan pergi ^_^… Kali ni tempat yg ada ke lombok Indonesia, Phenom Penh Kemboja dan Hanoi Vietnam. Eda suruh hubby pilih kemboja, sbb teringatkan dh g vietnan sblm ni. Ternyata hati ini nak ke hanoi.hehe.. sbbnye ho chi minh (HCM) terletak di selatan vietnam.. hanoi utara vietnam. Mmg jauh.. xpela kite tunggu jela akhir keputusan nk ke mana (Ayat sedapkan hati ^_^)

Ok bawah ni review eda dh buat ketiga2 tempat ni. Siap gambar tuh. Gigih benor ko eda. Nampak sgt ngidamnye dh ni.hahah.. cume satu jela masalah problemnye, kalau dorg g bln nov/dis inshaAllah eda ikut kot.. tp kalau awal alamatnye bye2 jela. xpun hubby g sendiri. Amboiiiii..!! tahun lps g US sensorg, thn ni g outing plk sensorg.. tak aci!!!!

HANOI, VIETNAM

Antara tempat menarik

1. Ho chi minh mausoleum

2.  Ho chi minh museum   (mcm penah g kt HCM)

3. One pillar pagoda

4. Temple of literature

5. Hoan kiem lake and tortoise tower


6. Water Puppet theatre (mcm sama dgn HCM)

7. Halong bay cruise and limestone island


8. Berkayak di Tam Coc

9. Shoppin di beberapa market. Dong xuan (kain cotton/silk)



Dari pembacaan eda dlm blog2, perkara dibawah perlu dititiberatkan:

*Yg bersampan tuh kene tgk gak musim apa padi kt sane. Kalau silap tarikh, tgk bukit dan air jela..hehe
*halong bay tuh, lunch seafood atas kapal. Wallah..
*restoren halal yg eda bc dlm blog hy bisa restoren je dr malaysia.
*flight dr kl ke hanoi amik masa 3jam. Ok eda kene ingat.jgn minum air byk nnt tseksa nk g tandas mcm umrah aritu.hohoho..
*byk scammer di tam coc, jd keraskan hati anda.jgn nk posing maut pd cameraman yg x btauliah. Bw air tin/botol utk pendayung.


PHENOM PENH, KEMBOJA

Antara tempat menarik

1. Royal palace

2. Killing field

3. Tuol sleng genocise museum.

4. Phnom penh market / russian market (beli kain)


5. Nasional museum

6. Angkor wat

Setakat ni je eda dpt cr dlm blog. Rasanya korg dhbtau kn kenapa eda rs nyesal suruh hubby pilih kemboja. Huhuhu... tempat yg pegi byk tmp bsejarah. Cuaca sAna mcm panas je tgk. Dengan persekitaran yg berhabuk skit. Nak shoppin pun xde pilihan kot..

Lagi satu, kalau dr phnom penh nak ke angkor wat tuh amik masa 6jam. Waaa.... rasa mcm eds bc dlm email keje hubby dorg ke phnom penh. So sah2 la flight ke sana dlu. Atau dorg x g angkor wat ni. Ermmmmm......

LOMBOK, INDONESIA

Antara tempat menarik

Kenderaan kuda 'cinomo' femes sini..

1. Meluncur di tanjung A'an



2. Kg budaya sasak (kain tenun, rumah tradisional)



3. Pulau2 spt Gili trawangan, gili meno, gili air (santai)



4. kg baNyumulek (tembikar)

5. Air terjun rinjani


6. Pantai kuta (katanye sama cantik dgn kuta Bali)


7. Taman nardama

Lombok ni bagi eda rs sesuai utk g berbulan madu ^_^… pantai kan mmg romantik la.. sini mngkin pilihan kedua eda la klu nk g. Tempat mmg cantik, tp eda rs kalau g pulau2 kt malaysia msti lg cantik.huhu... kalau saje2 nk g nk rs tempat org budaya org blh la (waalopun rs mcm bazir plk g jauh2 sbb nk tgk pantai je.huahuahua..)

Ok itu je review eda. Pape pun kite tunggu keputusan company hubby. Eda x kisah je.. dpt jenjalan dlm negara pun ok gak. Tak sabar nk g cameron. Hiuhiuhiu...

Jom share

Share It