Pages

Tuesday, May 15, 2018

Third Pregnancy - 1st trimester

Alhamdulillah.. Alhamdulillah.. Alhamdulillah..

Bersyukur ke hadrat Illahi, apa yg dirancang telah dipermudahkanNya. Sudah lama kami plan nk bg aisyah adik. Sejak awal 2017 lg. Tp bile dh 'terbeli' tiket flight ke jepun utk ogos, terus la tertunda plannye 😂 Lepas balik awal ogos tu terus call lppkn buat appoinmnt utk HSG di hosp columbia. Kenapa eda nk buat HSG? kene la baca entry berkaitan ttc eda yg terkini. 

Makanya , dlm plan kali ni eda sendiri yg request dgn Doct di LPPKN. Doktor tu pun mmg dh kenal eda sejak tahun 2012. Dan apa yg eda request mmg ikut sejibik treatment masa sebelum pregnnt aisyah dan arwah kembar. Cume dipendek kan aje.. Xpelu nk try mkn clomid dlu tgk berjaya ke x.. Ogos buat HSG dan next month september mkn clomid serta gonalF injection.

Alhamdulillah.. Result upt pd oktober positif

Week 4
23 okt iaitu pd CD30, result upt test positif. Alhamdulillah. Walupun simptom2 sore breast tu mmg ade sejak seminggu sblmnye. Tp sbb still bf aisyah. X de la fikir sgt.. Takut kebetulan je..

Memandangkan lg 2 weeks appoinmnt, maka terjd la koleksi upt test 😂
Week 5
Minggu ni on off cramp pinggang perut. Otot abdomen tgh mengembang kot utk bg ruang rahim mbesar 😂 disebabkan ade anak berusia 2 tahun. Makanye mama kene gagah jgk la melayan die itu ini. X boleh la mcm ms pregnntkan die, bedrest dr mula2 pregnant. Kali ni eda agak sibuk dgn buat deram lg. Berniaga kecil2an. Blh la isi tabung travel. Kn dh janji lg 3 tahun nk jelajah new zealand.hehehee...

Update 1 nov. Alhamdulillah berjaya wean off aisyah seminggu. Harapnya xlama lg dh berjaya la wean off aisyah sepenuhnya. Tips die eda sapu asam jawa 😂 siap tunjuk kotor2 asam jawa tu sebut "yekkk" mlm tu saje acah2 tunjuk, terus jerit dan lari bile tgk 🤣

Week 6
1st appoinment. Akhirnye.. Apoinmnt dh buat dr week 4 lg. Tp disebabkan Dr Rohaini cuti lama, maka penuhlah jadual Dr sepanjang week 5. Scan menunjukkan baby baru 5w 5d. Its ok Dr ckp.. Mngkn sbb period eda jenis irregular, so lari skit 2 hari.  Lg 2weeks appoinmnt. Masa tu inshaAllah blh tgk blinking heartbeat bby 😍 inshaAllah aminn..


Nk jd kaknyah dh si solehah mama ni 😍

Week 7
Perut rasa makin mengembang. Mengah bila buat benda laju2. Skirt dh xmuat. Apakah??😱cpt benor huhu.. Petang2 terasa mcm agak pening. Tp still ok lg.. Cume nafsu mkn menurun bile ptg mlm. Makanya tghari mesti mkn lebih skit.😂 blh kee? Boob dh xrs sensitip. Maka kerisauan melanda. Oh cepat la week 8 menjelma. Nak tgk blinking baby baru jiwa rs tenang. Ya Allah peliharalah anak yg berada di dlm rahimku ini. Bantu die membesar dgn sempurna fizikal dan mentalnya. Amin..

Week 8
Minggu rs mcm berat badan menurun sbb xlalu mkn. Rasanya pregnant kali ni sgt berbeza dgn yg sblm ni. Morning sickness xdela terus sgt sblm ni. Tp kali ni masuk daput pun dh loya tekak 😂 siang ikan ayam lagi la terus uuekk... 😫 maka suami terpaksa la hadap mkn apa yg bini lalu masak je huhu..  Muka mula naik bintik2 jerawat pasir. Mcm 1st pregnng je ni. Adekah yg dlm perut ni ade bebird? Hehehe... Tggu jela 16 weeks eda oii baru tau 😂

Checkup columbia doc sahkan sorg je hehehe.. Dh nmp blinking jantung baby. Tp kali ni mcm ssh skit doc nk.scan. Mngkn lelemak tebal atau screen tu yg x adjust brightness die.huhu..

Dh blh nmp blinking heartbeat bby. Alhamdulillah 😍


Week 9

Checkup di klinik kesihatan daerah. Doc ckp ukuran menunjukkan usia 7week. Allah.. Terus risau hati. Macam2 dh fikir, almaklumlah skrg ni mkn x menentu. Selera dh berkurang. Huhuhu.. Tp blh nampak.heartbeat baby, sedapkan hati mngkn doc x amik pjg baby yg paling pjg die nmp kot.huhuhu.. 

Week 10

Hubby warded sbb demam jangkitan kuman dlm badan. Dh alang2 dok ulang alik columbia ni, terus buat appoinmnt cek. Lagipun mmg nk buat sbb hujung minggu ni nk blk kg. Nk cek pjg rahim ok x..

Alhamdulillh.. Umur bby 9w4d.. Kurang 3 hari tu kire blh terima la.. Heartbeat ok.. Panjang cerviks ok. Jd doc kate blh blk kg, tp jgn lasak2 dan jgn lupe mkn ubat. Baik doctorr 😍



Suami request suruh amik video scan kali ni sbb die terlantar kt ward kn.hehehehe.. Sian die xdpt.tgk live.. Tgk video je utk lepas rindu hehe..

Heartbeat bby alhamdulillah

Simptom minggu ni muka naik bintik2 jerawat pasir huhu.. Kulit.jd kusam. Suami siap ckp "mesti boy ni 😍, sbb ms pregnnt adam adib je syg jd cmni.. Masa aisyah floles memanjang" hahahahha... Sabo jelaaa. Mane2 pun boleh. Janji bby mbesar dgn sht.. Aminn

Week 11

Minggu busy sbb blk nismilan ade kenduri. Kalau dh blk kg konpem la bedrest ke laut 🤣 cume pagi tu blh excuse skit bgn lambat sbb kepala toing2.. Masa pagi ke 2 kt kg, termuntah teruk habis semua air milo keluar blk. Gara2 terbau rebung mak panaskan gulai kuning. Masa mkn ok je rs rehung tu. Bau je.x blh wakakakaka.. Mcm2 peel..

Isninye ke melaka pula familyday. Erm.. Kalau dh bcuti mmg sah2 terkubur nk bedrest. Siap mandi kolam lama2.. Sampai rs sakit pangkal rahim.huhu.. Mngkn guna otot kaki nk jln dlm air tu. Mlm g mkn besar kt umbai, blk hotel terus pengsan. Esok pagi sambung mandi kolam 😂 x serik

Blk jb selasa tu terus rs sakit perut2 ni. So baring jela keje skrg ni. Baju kotor x kemas lg, baju dlm beg pun x simpan lg. Pendek kata mcm tongkang pecah la ruang tamu minggu ni hehehe..

Next week appoinmnt kk dan columbia. Mg bby sihat2 aje dlm perut mama ni. Aminn..


Week 12

Appoinmnt dgn klinik kesihatan. Ingatkan just jumpa nurse kt kk bedekatan umah, sekali kene jumpa doctor di tmn u. Sbb kes last appoinmnt dgn kk tmn u scan bby saiz 7 weeks, padahal dh 9weeks time tuh. Itu yg den risau, terus cptkn appoinmnr dgn.columbia 😅

Alhamdullah saiz.baby 11 weeks.lebih. Biasa la.beza 3-4 hari.. Cek darah ok 12. Tekanan darah je bawah tu 72 😅 mngkn sbb xmkn dr pagi kot.

Lg 1week sblm abis 1st trimester. Mg Allah permudahkan segala urusan kehamilan eda kali ni. Risau jg, mula2 ni try test utk bedrest. Mmg kelaut je memanjang. Runsing mikirkan cmne la nnt lg 8 weeks sblm.cerclage 😥

Week 13

Minggu terakhir 1st trimester. Minggu pangkal rahim kerap rasa ngilu. Mngkn sbb byk keje buat. Byk g shopping pula tu. Huhu.. Checkup klinik kesihatan desa, minum air gula. Result lg 4 hari dpt. Mereka akan call kalau ade problem. Risaunye.. Dgn faktor usia dan berat badan naik ni. Alhamduliah tunggu punya tunggu xde panggilan dpt. Mg2 sumenye baik2 belaka ye bby. Besar elok2 dlm perut mama tau 😊



*********** End of 1st trimester *************



Friday, May 4, 2018

Mengidammmmmm 😤

Hahaha.. Apabila perut ko mengidam nk mkn manis2.. Habis semua seller jual kek coklat dan ketupat manis ko order in advance. Tp sedey x dpt 🤣🤣🤣