Sahabat saya ^_^

Pages

Monday, October 23, 2017

Nikmat berganda 😍

Alhamdulillah...

Segala keperitan kesusahan dilalui Allah balas dengan sejuta kenikmatan. Dalam minggu ni eda dan suami masing2 meraikan kejayaan. Suami mendapat anugerah 10 tahun berkhidmat manakala eda graduate sarjana sains. Akhirnye.. Alhamdulillah..




Dan yg paling bermakna Allah berikan khabar gumbira buat eda dan suami. Dan juga khabar gumbira utk aisyah. Mungkin la kot die gumbira hehehehe

Alhamdulillah.. Alhamdulillah.. Alhamdulillah

Moga Allah permudahkan urusan kami. Dan semoga redha dan rahmat Allah sentiasa bersama kami. Aminn

Tuesday, October 10, 2017

Mini Bonzai Adenium 💕

Koleksi aden den. 2 je dewasa. 7 lagi masih kanak2 dan bayi 😂. Yg 2 pokok kiri kanan pokok kecik tu tgh dlm icu. Kene ambush dgn spidermite 😡

Yeah.. Akhirnye dh beranak pinak dah aden mokcik. Dlu mula2 kahwin, ddk umah sewa ade beli satu aden ni. Tgk mcm comel je bonzai2 renek kt nursery kn. Tp bile den jg, tahun demi tahun tgk same je pokoknye xde pun berbonggol2 😅 makanya die di anak tirikan haha..

Asal pokok pertama. Dlm pasu kecik selama 7 tahun 😅


Kini sudah usia die 7 tahun baru mama die belajar penjagaan aden ni. Salah lupakan anggapan den. Yg bonggol2 tu ngopenye akar pokok tu 😂 nk dpt bonggol tu harus la di gali pokoknya hehehehe.. Eda.. Eda... Ni la yg abah selalu ck0 "jgn nyaya pokok, xreti jg jgn jg" heeheehee.. Tp den jg tau pokok ni. Letak baja bunga selalu. Cumenye kecantikan die tidak reti dihargai shj 🤣

En.somi pun turun 'lantai' bertungkus lumus tukar kasut anak2 😂

Selepas 7 tahun. Sado x akarnye 😍

Jd sejak rs semangat berkobar2 nk jg betul2 aden ni, semangat membeli pun sama jg bkobar2. Pantang tgk online ade jual yg bunga2 cantik terus rembat 😂 lagi2 dh join group fb peminat adenium, mmg teracun la tiap ari tgk bunga2 aden hehe..

Mula2 tambah 2pokok, lepaa tu 2 pokok lg, lepastu 2 pokok... Bla..bla..bla..hehehe

Kini ruang dlm rumah dh btukar berkonsepkan adenium. Ade 9 jenis adenium den kumpul srtakat ni 😎 sume bunga berlainan. 2 lagi biji benih, xrau bile nk semai. Tunggu blk dr konvo next week la. Lepas tu kene kuarantin dlm umah (inshaAllah kakau berjaya ) 

 Benih yg ade. Xtau bile nk semai..suke bunga die mcm orkid 

Tp yg paling spesel adenium arabicum. Jenis org jepun/cina suka bonzaikan. Banyaaaakkk batang die. Harga? Yg besar skt mcm sama saiz eda beli adenium lain tu dh harga beratus2.. So eda mampu beli anak die je. Saiz besar botol redbull.. Itu pun dh harga rm30 sepokok 😅

Adenium arabicum 😍

Antara byk2 pokok. Hy 3 pokok ni je berjaya bunga mekar. Yg lain asyik gugur je kantung bunga. Ade yg x sht asyik kene ambush dgn spidermite. Aduyaiiii 😭

Ni je berjaya berbunga

4pokok ni masih belum berjaya keluar bunga huhu

Ok.. Next akan ditambah sikit kot koleksi aden den ni. Sbb.ade beberapa spesies yg rare dan cun. Tp sbb asyik soppin je den tiap bulan, takut plk en.somi marah hahahhaha... Sori syg. Next year ayg beli tau 🤣🤣🤣🤣