Sahabat saya ^_^

Pages

Saturday, December 29, 2012

Happy 2nd Anniversary

Alhamdulillah. Setahun berlalu 2012. Tahun yg paling bermakna dalam hidup eda. 3 impian eda tertunai Alhamdulillah. Memang betul apa yg eda prnah dgr masa zmn blajo dlu, kalau kita pasang niat dgn ikhlas, pasti Allah akan tunjukkan jalan kpd kita. Tiada yg mustahil bagiNya. Jangan dikira rezeki itu hanya pd duit yg kita dpt hasil dr titik peluh kita sendiri shj. Malah eda sendiri tak terfikir dpt tertunai hajat2 ini memandang eda ni menabung pun bkn byk sgt. Alhamdulillah.. Allah murahkan rezeki eda melalui hubby. 

Jadi kwn2 diluar sana jgn cpt putus asa. Kalau ade pape impian, niatkan shj. Bkn bermaksud sini jgn x keje plk, bgantung pd org lain hehe.. maksud eda, bila ade niat dgn ikhlas inshaAllah, Allah akan berikan kita rezeki dr arah yg kita tak sangka2. Percayalah.. >_<…

Ok jom 'baling belakang' utk tahun 2012

### THROWBACK ###


Januari balik bercuti di manjung. Tetibe hubby ajak g pulau pangkor. angkut skali anak2 buah.hehe...

Februari. Alhamdulillah kami dijemput menjadi tetamu rumah Allah. Pegi dgn mak ayah mertua. Blh bc pengalaman kami di sini.

Mac. Selamat hari jadi kpd diri sendiri. Hehe.. dpt hadiah rantai dr hubby. Nak beli note tp hubby beli rantai. Blh jd simpanan katenye. Ok gak lg mahal dr note hehehehe.mekasih syg ♥

Jun. Sport carnival company hubby di Penang. Alang2 tuh terus teroka penang.hehe..

Beberapa minggu lepas tuh kami holiday ke KOREA. Yeay.!!! Hehe.. selalu gile tgk korea. Skali hubby ty nk g korea x. hehe... Alhamdulillah... 2nd honeymooooonnn ♥

September. Holiday kat Teluk Chempedak Pahang. Percutian tanpa perancangan.

Hepi besday hubby ♥ Mekasih sentiasa disisi ayg tanpa sikitpun mengeluh. melayan isterimu ini yg mcm 3suku.hehe...i love u to da moon and back.muaahh...

November. Balik manjung pergi buru kerang dan remis. Manis kerang dan remisnyg fresh dikutip. Alhamdulillah ♥

Awal Disember. Ujian positif upt. Alhamdulillah..Scan atas diambil sbb bleeding lepas blk dr blk kg. Allahuakbar.. 

Lepas dpt tau pregnant, wiken tuh g bercuti di Port Dickson dgn famili eda. Malam tuh mcm biasa makan besar sponsored by abah ♥ mekasih abah

Hujung Disember rumah kami dikunjungi kaklong eda dan adik beradik hubby. Mereka dtg sbb nk g Legoland.huhuhu.. 

### THE END ###


Wednesday, December 26, 2012

Alhamdulillah...it's blinking!!


Isnin (24dec2012) sepatutnya umo kandungan eda dah masuk 7w2d. Tapi bila wat USG dan di ukur, rupanya baru 6w3d. Lewat seminggu. Tapi kate doktor i'ts normal actlly, sbb eda amik duphaston so kiraan umo tuh akan lari sikit. 

Tapi papepun, doct kate setakat ni perkembangan dah menunjukkan lebih kepada positif. 98% normal pregnancy.. Baby membesar dan yg paling penting ade blink2!!! Mesti semua tertanya ape kebende blink2nye..hehe...^_^ Eda pun mula2 xperasan, tapi bile tgk betul2 baru perasan..Doktor bgtau itulah jantung baby...Dah terbentuk dan berdenyut..!!! Yg comeynye hubby eda terus cakap "yg kelip2 tu ke???!!!" dgn penuh bersemangat lagi.. Eda yg dgr pun terperanjat..hehehe.... Alhamdulillah... Saat paling manis bagi eda & hubby..



Setakat ni eda masih ade spotting bile byk wat keje or jenjalan. Time g lagoland aritu lagi byk keluar. Mungkin sbb seharian keluar kot. Tapi doc kate mmg ada sesetengah pregnancy women akan alami mcm eda. Ia mungkin normal, tapi tetap kene byk berehat dan berhati2.. At least kene lepas 12 weeks. ermm...lagi 6 weeks to go..Moga Allah permudahkana segala urusan eda sepanjang kehamilan ini.. Doakan eda ye kawan2 ^_^..

Legoland..!!!!


Last wiken merupakan wiken yg paling sibuk bagi eda dan hubby.. Ada 2 trip tetamu dari jauh datang umah kami. Satu dari terengganu kita, perak, dan port dickson.. Semua ni datang melawat kami di JB sbb nk g Legoland sebenarnya..Sambil menyelam sambil minum air la tuh. hehe ^_^..

Yg dari T'ganu kita tuh kakak eda sendiri. Dorg dtg awal ari khamis (20Dec2012) sampai ahad. Ahad tu plak tamu dari Perak & PD, ipar2 sefamily plak dtg. So kira eda dan hubby 2 kali la g Legoland. Kami pakai annual pass la kn. Jimat sikit dalam setahun blh g byk kali..Kalau sahabat2 nk tahu harga daily pass or annual pass blh click sini. Harga mmg fix, tak kira time cuti ke x.. 

Tapi kn, sekarang ni banyak boucher2 samada dapat less 35% or free masuk.. Kalau nk less 35% boleh dapatkan dgn beli satu paket besar jajan mamee monster/double decker/corntoz ringz,. Less ni termasuk dewasa dan kanak2.. Click sini untuk maklumat lanjut. Atau kalau sahabat ada anak2 umur bawah 11 tahun, blh dapatkan boucher free dgn beli minuman kotak dutch laddy. Boleh click sini untuk maklumat lanjut.. .الحمد لله‎..Rebut peluang ni cepat2 sahabat2 ^_^..cewah jadi promotor plk den ni..haha



Ok berbalik pd trip kami ke Legoland. Bagi eda, Legoland ni same la mcm genting highland. Cuma sini panas sikit la. Game die pun kebanyakkan xla segerun kat genting.hehe... Kebanyak rollercoaster biasa aje, xde pusing2. Tapi tetap kecut perut klau naik la..^_^ Selain tuh, byk juga game untuk kanak2. Pendek kata, kalau korg ada anak umur belasan tahun kebawah, mmg seronok pegi ke sane.. 

Time kami pergi yg 1st trip, sampai dalam kol 10. Tapi x sempat nk abiskan semua game sbb dalam kol 4 lebih dah ujan. Sian kat anak buah eda. Sikit lagi nk abiskan satu legoland..Tapi bila 2nd trip plak, satu ari tak ujan tapi manusia sejagat sgt ramai..!!! Ramai sampai nk beli tiket pun kene beratur sampai Lobi depan Legoland.Huhu...Hampir 2 jam jugak dorg beratur nk beli tiket..huhu...Tapi nasib baik la x ujan, dorg main sakan gila sampai ulang2 game yg best..Malam lepas maghrib baru balik..haha..Den yg x main ni pun penat gile!!.. Budak2 ni lagi la, dgn tak lunch lagi, terus lembik senja tuh. Nasib baik eda&hubby blh keluar masuk sbb pakai pass, so blh la g beli kfc jap kat dpn. Makanan dlm mmg mahal la...3x ganda harga..huhu

So kawan2..kalau nk g legoland, eda saran cepat2 la g selagi ada byk kemudahan less dan free untuk tiket ni. Bukan apa, harga die mmg mahal. Kalau family ada 4 org pun dah cecah RM500. Ni kan plak yg lebih dari tuh..huhu..

Tips eda kalau nk g sane:
  1. Bawa bekalan makanan dan minuman dlm beg galas. Sbb harga mmg mhl la.. Lagi satu cepat dahaga bile dah main macam.
  2. Bawa payung ye..!! kalau tak sebab ujan, konpem panas terik sane..
  3. Kalau nak beli tiket time dtg, better dtg awal jam 9pagi. Kalau time cuti, lagi bagus dtg lg awal sbb gate masuk lagoland buka jam10. Beli tiket awal2 sbb konpem org ramai gile..!!
  4. Bagi muslim, baik bawa telekung sendiri. Telekung ada disediakan, tapi biasala kn tempat baru xde tempat gantung. Semua telekung berlonggok2 smpai masam..huhu.



Itu saje.. Selamat berenjoy sahabat2..!! ^_^ bawah ada beberapa gambar kami ke Legoland untuk tambah keterujaan anda semua untuk ke sana.haha..













Wednesday, December 19, 2012

Perkahwinan itu......♥



الحمد لله‎.. Sudah menjengkau 2 tahun perkahwinan kami.. Pelbagai suka duka kami harungi bersama. Eda masih ingat lagi kata2 abah eda ketika itu eda masih anak dara. 5 Tahun pertama perkahwinan, kene belajar banyak bende sebab ketika itu kita baru nak belajar tentang satu sama lain. 

Iyelah, belajar sesuaikan diri dgn cara hidup pasangan, fikiran die dan family dia. Bila sudah mempunyai anak, belajar bagaimana untuk sama2 uruskan rumahtangga. Kene belajar bende baru pula bagaimana nak bahagikan masa antara kerja, rumah, anak dan pasangan..

Buat masa ni, الحمد لله‎.. eda rasa banyak manfaatnya apabila berumahtangga dan duduk berasingan dengan family. Sebab bila sudah ada rumah sendiri, kita akan "ter"paksa belajar untuk uruskan hidup. "Ter"paksa mengawal kewangan supaya mencukupi untuk keperluan bulanan seperti bil api, air, telefon, astro, sewa rumah,byr 2 keta. Belum kira lagi berapa banyak duit melulu keluar time nak pindah masuk umah, dgn deposit 2 bulan sewa dan bil2..huhu...sewa umah kalau bwh rm500 kat jb ni mmg dah kira bertuah...kalau eda jadi lelaki mmg akan fikir 10x kot sebelum nak kahwin ^_^ hehe....

Ingat lagi bila pindah masuk umah sewa..umah sendiri tak siap lagi.. umah kosong je..yg ada tilam dan tv kepunyaan hubby time bujang2..haha.... Hari ni sampai terus basuh umah, esok terus shopping brg umah. Pertama beli set bilik tido la kn..yg lain beransur2 bulan hadapan.. Seronok rasa ketika tuh, kami bersama2 dok congak kewangan untuk isikan rumah yg tercinta ni..Sbb kene berhati2 juga, takut terlalu banyak barang nanti susah nak pindah masuk umah sendiri..Lagi gerun kalau brg jadi terlebih dan menyerabutkan umah sendiri nnt..hehe

Belum kira eda kene belajar dan mempraktiskan skill memasakan eda kn. hehe...selebihnya mengemas dan membasuh tuh biasalah, bila dah berdua kurang kotornya. Sekali sekala akan dilakukan, tak boleh tak laku nanti jadi tongkang pecah.hehe...الحمد لله‎.. eda sgt2 bersyukur dgn apa yg kami lalui sekarang ini. Mungkin ada yang cakap kami baru 2 tahun kahwin, mmg bahagia je memanjang..Tapi bagi eda الحمد لله‎.. eda percaya selagi eda serahkan kepada Allah urusan jodoh dan rumahtangga, insyaAllah. Sentiasa berbaik sangka dengan percaturan dariNya.. Bila timbul masalah, duduk fikir dahulu kesalahan diri, kemudian baru berbincang dgn pasangan. Eda lagi suka minta maaf dahulu.. Ermm...tips paling bagus, amalkan solat jemaah sentiasa dgn hubby. Bila ada masalah, time kita solat dan bersalaman pasti kami akan minta maaf kembali. الحمد لله‎.. 

Kepada kawan2 diluar sana, eda sarankan bila nak berumahtangga, cuba la fikirkan untuk tinggal berasingan dengan mak ayah. Kalau ye anda ber"ALASAN" nak menjaga mereka, boleh aje sewa umah sebelah ke..macam jiran eda..anak2 dah kahwin dan pindah duduk dekat2 je..bagus camtu...Bukan apa, korg akan ada hidup privasi sendiri.. Masalah rimahtangga or masalah sikap sendiri ke (mcm mls nk kemas umah, memasak, basuh, jaga anak) akan ditanggung sendiri.. Tidak nanti kita akan bergantung kepada org tua kita..Bila penat balik keje rasa macam "eh xpela, mak ada biar die masak la..jaga budak la..."..ha..!!! itu bkn menjaga dah namanya...mebunuh org tua kita lagi la..!! Dari situ korg akan "ter"paksa belajar untuk uruskan hal hidup korg.. Percayalah..telah banyak kehidupan yg eda lihat bila pasangan yg dh kahwin hidup bersama mak ayah, mereka jadi kurang berdikari. Berdikari cari duit itu mungkin la dorang bagus, tapi dalam hal urusan rumahtangga, kurang berkembang.. 

Tapi eda tak cakap semua la..Ada juga rakan2 eda yg tinggal dgn mak ayah tapi SubhanaAllah kehidupan berumahtangga mereka sama berkembang. Sebabnya??? Ilmu agama yg bagus dalam diri mereka. Mereka tahu hak dan tanggungjawap mereka dan mereka melaksanakan. Tidak membebankan ibu bapa, malah benar2 menjaga kebajikan mereka. Itu baru BAGUS...!!!! 

Percayalah, mane ada orang tua yg akan kata kita membebankan mereka. Tapi kita sendri boleh fikir dan bezakan antara kudrat kita dan mereka.. Jika kita penat lelah, ini kan pula mereka.. Cukuplah bagi eda zaman kita kecil2 dulu mereka berkorban, kini biarlah mereka habiskan sisa hidup mereka dengan bahagia dan tenang.. Kalau tak bersedia semua itu, eda sarankan simpan aje hajat korg nak berkahwin ye.. Belajar dulu hal rumahtangga dahulu baru fikir nak berkahwin.. ^_^









Tuesday, December 11, 2012

Happy holiday...but also a scary holiday..


وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ  sahabat2 semua..

Scary x tajuk atas.??hehe..Actually last wiken eda dan hubby tercinta g port dickson, join family eda wat gathering. Macam biasalah, tiap tahun sempena abah kami tercinta dapat bonus so dia belanja kami makan2 besau2...^_^

Nak dijadikan cerita, eda baru je awal prggy kn. Baru masuk 5 weeks, so bila dah jalan jauh dari JB - PD - JB sabtu ahad tuh, sedikit sebanyak blh buat badan eda letih kn. Jadi isnin tuh tetiba eda sakit perut teramat sangat2. Rasa 10x ganda dari sakit period. Lepas subuh tetiba ade darah mengalir. Bleeding..!! Jam 7am, nasib baik hubby xg keje lagi. Disebabkan pagi lagi, kami terus ke klinik kesihatan kerajaan taman universiti. Dekat ngn umh kami. Sampai sane eda daftar, amik darah, kencing, blood pressure dan kene tunggu giliran..!! Hubby byk kali suh eda sabar. Yelakan sakit sangat. Tapi bile dah masuk dalam bilik doc muda tuh, eda konpius sbb doc blh borak2 dgn doc lain.. Bukan psl patietn, tp psl event ape tah.. Allah.. Sabar ajelah..Bila dh dlm 10min borak2, eda bagitau doc, eda alami pendarahan. Mengalir dan banyak juga separuh dari pad.. Terus doc tuh cakap " Ye saya tahu".. Hai..amik mudahnya sakit org kn. Tadi ingtkan die tak tahu, so xpela nk borak2..huhu

Lepas die tgk2 rekod nurse tulis, doc suh scan perut. OKlah, eda kudus g baring. Eda dok tanyalah dia normal ke bleed2 ni. Atau semua bleed msti mc kn. Dia cakap sekarang tak tahu lagi. Sebab xnampak kantung dan jantung xde. Punya sakit perut dok tonyoh2, pastu keluar sekeping gmbr. Tanpa explaination die kate appointmnt next 2 weeks. EDa tanya die, xde ubat ke or hormon utk kuat rahim macam duphaston. Terus die meninggi suara cakap "akak dah mengandung, nak buat apa mkn hormon tuh!" Allah, dalam hati eda dok fikir, erm doc ni ingat die sorg kot belajar tinggi2..eda ni surirumah xberpelajaran tinggi ke...Hormon tuh utk kuatkan rahim, dan setahu eda kebiasaan kalau ade pendarahan pasti akan beri utk kuatkan rahim..huhu..sabar jela..MCM biasa, dapat folik asid lagi..

Bile dah amik ubt, eda bagitau hubby ati tak sedap. Nak tanya pendapat ke 2. Klinik depan umah tuh dah jadi cam Doc peribadi kami. Eda selalu cite sume treatment2 eda wat kat hosp2 lain utk kehamilan sejak lepas kahwin. .الحمد لله‎.. Doc banyak beri pendapat dari sudut perubatan. Bile eda tunjuk gambar scan dari klinik gomen, die pun konpius mane satu doc muda tuh pointkn. Langsung xnmp kantung ke apa..Tahu2 die bagi ukuran Sac 17.9mm.huhu... Tanpa buang masa doc suh eda refer ke Hosp Columbia sbb sekarang dah ada doc perempuan dari hsi katanye. Minta buat vaginal scan.

Kami terus patah balik ke Hosp Columbia. .الحمد لله‎.. Bila doc scan, nampak jelas sgt2 kantung. Siap doc cakap jarang kalau 5 weeks dah nmp kantung. Siap tunjuk yolk dan baby yg kelabu2 tuh. Tapi jantung belum dgr lagi, kene tunggu at least week 7 baru blh dgr. Syukur .الحمد لله‎.. Doc suh jgn risau dan die explained sedikit sebanyak kondisi eda sebenar. Kene banyak berehat sebab ada 50/50.. Kalau janin dapat servive dan membesar,  إن شاء الله  harap tiada masalah. Tapi doc siap cakap jgn risau, dia akan bagi ubat kuatkan rahim. Lagi 2 weeks dtg tgk progress.. Sekali ubat kuatkan hormon tuh DUPHASTON!!!! Akhirnya dapat..!! eda dan hubby balik umah dengan ati lega dan bersyukur..Esoknya dah xde pendarahan...الحمد لله‎.

Bawah adalah gambar scan dari Columbia Hospital. Sangat jelas berbanding yg dari klinik tuh..lain kali eda akan update ek gmbr dari klinik.. Tak sempat nk snap lagi..Doakan eda & baby ek sahabat2...


TVS Hosp Columbia
TVS Klinik Kesihatan. Eda sangka yg tgh besar tuh kantung, sekali doc umah kate bukan. hehe...









Tuesday, December 4, 2012

Doa Memohon Perlindungan Allah Semasa Hamil


Semasa hamil, kita pasti mahukan pembentukan dan pembesaran kandungan yang terpelihara daripada gangguan syaitan dan sekutu-sekutunya. Dunia makin hari makin kuat ancamannya terhadap kerohanian ibu dan juga anak. Oleh itu, awasilah langkah dan tingkah-laku kalian. Peliharalah pendengaran, penglihatan, perbuatanmu, lebih-lebih lagi hati nurani daripada noda dan hasutan syaitan.

Ketika sedang hamil/mengandung, seeloknya si ibu memperdengarkan bayinya bacaan ayat suci al-Quran. daripada bagi baby dengar lagu-lagu cinta ke apa, lebih baik bagi baby dengar ayat suci al-Quran. Ada sesetengah ibu mengatakan mereka dapat rasakan gerakan baby yang aktif ketika sedang membaca ayat al-Quranالحمد لله‎ .. paling tidak, kalau tak sempat nak baca al-Quran, amalkan sahaja zikir, selawat dan membaca surah-surah yang dihafal. terutamanya pada waktu-waktu relax macam sebelum tidur. kalau tak dapat tidur, daripada mengelamun, better baca surah2 yang kita ingat. baby pun suka, pahala pun dapat, InsyaALlah lebih diberikatiNya,




Untuk melahirkan anak yang soleh dan solehah, maka kita mesti terlebih dahulu mengislahkan (mengelokkan/memperbaiki) diri. Insya-Allah, zuriat yang soleh/solehah akan Allah kurniakan jua.


رَبِّ أَعُوذُ بِكَ مِنْ هَمَزَاتِ الشَّيَاطِينَ 


وَأَعُوذُ بِكَ رَبِّ أَن يَحْضُرُونَ

"... Wahai Tuhanku, aku berlindung kepada-Mu dari
hasutan syaitan-syaitan

Dan aku berlindung kepada-Mu, wahai Tuhanku,

supaya syaitan-syaitan itu tidak menghampiriku."

[Surah Al-Mu'minuun: 97 - 98]


Berikut merupakan beberapa ayat Al Quran yang baik di amalkan.  إن شاء الله...

Surah Al-Fatihah – untuk terang hati dan kuat ingatan.
Surah Maryam – Untuk memudahkan ibu bersalin dan memperolehi anak yang sabar dan taat.
Surah Luqman – Untuk memperoleh anak cerdik akal dan cerdik jiwa.
Surah yusuf – Untuk memperolehi anak cantik rupa dan cantik akhlak.
Surah Hujurat – Untuk memperbanyakkan susu ibu dan anak bersifat berhati-hati.
Surah Yaasin – Untuk ketenangan hati dan anak tidak terpengaruh dengan godaan syaitan yang mengajak kepada maksiat.
Surah At-Taubah – Untuk membersih jiwa dan terpelihara daripada maksiat.
Surah An-Nahl – Untuk melahir anak yang berdisiplin.
Hadis Rasulullah SAW yang bermaksud:
“ Bacalah oleh kamu Al-Quran, sesungguhnya Al-Quran itu datang pada hari kiamat menjadi syafaat kepada pembacanya.” (Riwayat Muslim)

Antara Cara Pendidikan Semasa Mengandung ;

■ Mengamalkan solat wajib dan sunat
■ Mengamalkan zikir
■ Membaca al-Quran
■ Mendengar muzik yang tenang
■ Membaca buku-buku ilmiah
■ Berbual dengan anak dalam kandungan
■ Menjaga adab dan emosi
■ Tidak tertekan atau stress
■ Lakukan kerja-kerja ringan di rumah sebagai senaman ringan
■ Memakan makanan yang baik di segi zahiriah dan batiniah (halal)
■ Tidak bersifat dendam, dengki, menghasut dan sebagainya
■ Sentiasa melemparkan senyuman dan bersabar


Wednesday, November 28, 2012

Fenomena Durian Crepe..^_^



Di petang yg indah, ketika si isteri tercinta berbual dengan sang suami di dalam telefon..

Isteri : Abg, nanti abg balik keje kita terus makan malam ye.. ayg masak telur gulai..
Suami : erm....arini abg dah makan banyak. Kalau abg x nk mkn boleh ke??
Isteri : Oooohh..yeke..ala rugila camni..ayg ade buat durian crepe. Biar ayg abiskan lah ye.. Abg 
           cakap xnk makan kn..
Suami : eh...durian crepe nk...!!
Isteri: Mana boleh...abg cakap dh mkn byk..x nk makan nasi, kire xnk mkn durian crepe jugak la...
Suami : alaaaaaaaaaaaa....abg nk durian crepe..
Isteri : Kalau camtu kene mkn nasi sikit...(ayat pancing maut)
Suami : ok...u_u... ( bunyi sedey je)

kekekekekeke..... ~^_^ Psikologi seorg isteri mesti kene power. Nak pancing ikan besar, msti kene bagi umpan yg baiiikkk punya kn.hehe..

Sebenarnya, eda dah terbiasa makan bersama2 family time ank dara tuh. So serba boleh cuba praktikan bila dah kahwin ni. Hubby pun memahami, selalu akan teman eda mkn. Kalau time die dh mkn kat ofis, bila balik mula2 die ratah lauk je, tp nnt akhirnya die mkn gak..hehe


Tuesday, November 27, 2012

Its all 'bout Love ~ ♥


وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ 

Alhamdulillah, bertambah sehari usia kita. Moga pertambahan usia kita seiring dengan pertambahan iman dan amal kita semua, إن شاء الله. 

Pagi tadi macam biasa, rutin harian tiap pagi eda buka laptop, buka file thesis, dan buka fb ^_^ Perkara pertama eda nampak dlm fb adalah quote di atas. Eda tahu sahabat2 semua mesti rasa macam biasa je quote tersebutkan? Tapi bagi eda, selepas membacanya secara automatik terimbas segala memori eda ketika "berkawan" dengan hubby. Terasa berbeza perasaan cinta sebelum dan selepas bernikah. Mungkin ini yang dinamakan manisnya bercinta selepas nikah ek ^_^ hehe...

Ketika berkawan, terasa seperti cinta itu tersekat2 untuk diluahkan. Terasa seperti esok mungkin tiada lagi cinta ini. Terasa seperti ada sesuatu yang terhalang drpd eda utk menanam cinta dlm hati ini. Kadangkala panggilan telefon atau message pun terasa seperti mengganggu rutin harian. Pendek kata eda katakan, terasa seperti tidak yakin dengan perasaan itu. Mungkin kerana tiada ikatan antara kami, jadi eda rs takut jika suatu hari nnt akan dikecewakan. 

Tetapi selepas berkahwin, semuanya telah berubah 360 darjah.. Kalau dulunya cinta itu terasa tersekat2, tapi kini terasa cinta itu semakin mekar. Bertambah2 hingga melimpah2 dlm hati ini.hehe... Tiap gelagat hubby, mimik mukanya, percakapannya, cara jalannya, tidonya, gerak badannya terasa sangat indah dan mencuit hati. Walopun tengah sibuk urusan rumah/thesis/kerja (dulu2 time keje kat hsa) terasa tertunggu2 panggilan dari hubby. Sikap hubby pun selepas kahwin tidak pernah berubah, pasti akan called kalau free di tempat keje atau dalam perjalanan pulang. Terasa tak sabar2 untuk berbual2 dan bercerita ttg hari ini..huhu...comelkn kami ^_^ الحمد لله‎.. syukur pada Allah atas nikmat ini.. walopun kami telah 2 tahun melayari rumahtangga, terasa ada sahaja tabiat baru kami berdua untuk bermanja2 dan bergurau senda.. ..الحمد لله‎.. 

Memang benar quote atas.. 

'Love is not bout finding the right person' .Kerana tiada manusia yg sempurna. Pasti ada kekurangan dan kelebihan. Mungkin kita suka dengan penampilan, tapi kita tidak suka pada sikap. Mungkin kita suka pada kepimpinan, tp tidak pada cara hidupnya.. Bagi eda, cara yg terbaik adalah perbaiki diri sendiri terlebih dahulu. Jika inginkan berjumpa dgn mr.right person kita, jadi kitalah yg perlu jd ms.right terlebih dahulu. Kerana itu janji Allah SWT, surah An Nur:26

“Wanita-wanita yang keji adalah untuk lelaki-lelaki yang keji, dan lelaki-lelaki yang keji adalah untuk wanita-wanita yang keji. Dan wanita-wanita yang baik adalah untuk lelaki-lelaki yang baik dan lelaki-lelaki yang baik adalah untuk wanita-wanita yang baik…..”

'Love is not how much love u have in da beginning'. Jika ketika bercinta, terasa seperti cinta itu tidak sepenuhnya, terhalang dari diluahkan or tidak yakin dalam hati. Kita perlu muhasabah kembali mengapa kita merasai semua ini. Adakah ia suatu kebaikan atau keburukan. Jadi jalan yang terbaik adalah kita mengadu kepada Allah SWT. Beruntungkan umat islam, sentiasa ada Allah untuk mengadu nasib. Bagi eda, jika dari mula kita sudah serahkan kepada Allah SWT, إن شاء الله , apa yg berlaku dikemudian hari pasti ada hikmahnya. Iskharahlah, kerana ia disarankan dalam Islam. Ia adalah tawakal yang tertinggi hambaNya kepada Sang Pencipta. Kerana tujuannya sgt jelas, untuk dijadikan pasangan hidup kita.. Dan yang pasti hanya Allah sahaja yang tahu siapa jodoh kita..

Jadi, apa yg penting adalah 'Create a right relationship and build your love till the end'.. Dalam perhubungan pasti ada kekurangan. Jika kekurangan itu yang difikir sentiasa, pasti perhubungan itu tak akn ke mana. Binalah hubungan yang terbaik, menerima dia dengan seadanya. Melihat kelebihannya sesuatu yg akan menyempurnakan kekurangan kita. Demikian juga kekuranganya yang akan disempurnakan oleh kita. Jangan ragu2 untuk bernikah selagi pasangan kita itu baik akhlaknya dan menjaga solatnya. Sebab itu yg paling utamakan. Eda ingat lagi ketika hubby melamar, waktu itu kami baru setahun berkenalan. Bagi eda, bernikah segera lagi baik. Dan eda tahu hubby pun fikir begitu, since status kami pjj ^_^..eda di KL die di JB. Banyak dugaannya especially bile hubby de trainning di KL. Sudah pasti die akan menjenguk eda di UM.huhu... 

الحمد لله‎.. kedua iba bapa eda memahami sikap dan pendirian anak dara last mereka ni.. Mereka terus bersetuju bila eda menyatakan hasrat hati hubby utk datang meminang... Bulan mac, ketika eda baru meraikan pertambahan setahun lagi usia eda..ketika itu juga keputusan telah ditetapkan. Rasanya ia ulangtahun yg sgt bermakna bagi eda... Selang 3 bulan selepas itu, kami ditunangkan dan 19 dec 2010, kami bernikah. Tempoh perkenalan baru setahun 2 bulan, kami membuat keputusan untuk berumahtangga. Ada yang menyua pendapat konon tidak lama utk mengenali hati budi masing2, tapi bagi kami sudah cukup utk kami hentikan segala perasaan bersalah dan tersekat ini. Biarlah cinta kami terus mekar dengan suburnya selepas nikah nnt..الحمد لله‎.. 
Bulan depan 19 dec 2012, genap 2 tahun perkahwinan kami. Semua suka duka kami lalui bersama. Kami tidak pernah berenggang even hubby pergi trainning badminton or futsal, pasti die minta eda ikut serta. Jika dia ada trainning di mane2 or program2 yg jauh2 pasti eda akn ikut serta. Bestkan jadi suri rumahtangga ^_^ Pengalaman yg paling manis bila hubby membawa melancong ke luar negara..Tahun lepas ke vietnam dan jun lepas kami ke korea.. Tidak lupa juga kami kesempatan untuk menunaikan Umrah mac lepas... الحمد لله‎.. Rezeki Allah itu sgt meluas. Mungkin rezeki kami untuk mendapat cahaya mata belum sampai lagi, tapi Allah gantikan rezeki yang lain. Punyai rumah yng selesa, hidup yg tenang dan bahagia, holiday yg menyeronokkan dan yg paling penting dapat menunaikan ibadah bersama2..لحمد لله‎..








Saturday, November 24, 2012

Pavlova kiwi ♥♥♥




Alhamdulillah...hari ni kali ke-2 eda buat pavlova. semalam buat tapi tak menjadi. Pavlova tuh  mula2 bakar naik kembang comey je.. Bila dah nak abis masak, die terus melepet jadi cam lempeng..kekekekek..... Eda tau msti tak menjadinya sebab buat pun last minute, ade lebihan whip cream buat durian crepe sebelum tuh.. ^_^

Kali ni eda betul buat dgn cermat ikut pantang larang. Cewahhhh...cerewet gak pavlova ni.. Kene betul2 tiada kuning telur, tiada habuk, oven di panaskan sebelum guna dan tiada air. Tepung jagung eda ayak betul2 sblm guna. Akhirnya, menjadiiiii...!!! Alhamdulillah..♥

Resepinye cam biasa gak, eda copy dari mr.google je..eda amik dari sini. Kalau kwn2 nk cube makan pencuci mulut yg mmg femes kat australia ni, blh je try buat.. Tak susah pun.. Serius x sampai 15 minit nk siapkan. Cume bile dah masak oven tuh kene bakar 1jam 15 min tu yg lama... Ala...eda sempat layan cite hindustan lagi tau..haha...Tapi bila dah siap, sekejap je kene baham..ermmm tgk bawah gelagat hubby eda..Bahagia betul bile tgk hubby excited camtu..mcm toyol cari mknn...kekekekeke...~^_^

 


Selamat mencuba ♥

Sejarah Palestine & Israel laknatullah

Part 2


Perang Dunia Pertama
Akhirnya, pada tahun 1914, tercetusnya Perang Dunia Pertama. Perang ini terdiri daripada dua kuasa besar; iaitu Pakatan Bertiga Britain-Perancis-Rusia menentang Pakatan Pusat iaitu Jerman dan Austria/Hungary.
Setelah perang berterusan, negara-negara lain seperti Amerika Syarikat dan Itali menyertai Pakatan Bertiga, manakala Kerajaan Turki Uthmaniyah pula menyertai Pakatan Pusat.
Berada di bawah Pakatan Pusat, kerajaan Turki Uthmaniyyah diserang hebat oleh Pakatan Bertiga Britain-Perancis-Russia. Kerajaan Islam Timur diserang dan ditawan oleh Britain.
Kerajaan Islam Barat yang menjangkau hingga ke Algeria dan Sudan manakala negara-negara utara Afrika dikuasai oleh Perancis.
Kerajaan Islam juga diserang dari utara oleh Rusia, menyaksikan Rusia menawan kawasan utara kerajaan Islam.
Perlu diberi perhatian bahawa pada ketika ini, masih belum wujud negara bangsa dan kerajaan Islam disatukan di bawah satu pemerintahan khalifah, manakala setiap kawasan pula ditadbir oleh gabenor masing-masing.
Perpecahan Negara Arab
Pada ketika tempoh inilah, kerajaan Turki Uthmaniyyah mengalami konflik yang semakin hebat. Britain melalui perisiknya yang dikenali sebagai Lawrence of Arabia, menyuburkan semangat nasionalisme di negara-negara Arab.
Pejuang kebangsaan/nasionalisme Arab pula menyerang kerajaan Turki Uthmaniyyah.
Pemerintah Arab ketika itu, Emir Faisal I, berpaling tadah dan memihak kepada Britain.
Sejak itulah kerajaan Arab menjadi tali barut Britain. Pada tahun 1915, Britain mula menduduki kawasan Iraq. Akhirnya pada 1917, Britain menduduki semula kawasan Palestin.
Tentera Britain, diketuai General Allenby, memasuki Palestin pada 9 Disember 1917 lalu memberi ucapan, "Hari ini, Perang Salib sudah berakhir".
Pada 1917, Britain mengisytiharkan Deklarasi Balfour, iaitu perjanjian antara kerajaan Britain dengan ketua persatuan Yahudi Britain ketika itu, yang mana antaranya menjanjikan tanah Palestin kepada Yahudi.
Penempatan Yahudi di Palestin meningkat, dari 50,000 penduduk sebelum itu kepada mencecah setengah juta penduduk, manakala penduduk Islam Palestin ketika itu hampir mencecah 1.4 juta.
Wakil daripada Yahudi ketika Deklarasi tersebut merupakan seorang Yahudi bernama Chaim Weizzmann.
Weizzman juga merupakan seorang saintis, malahan saintis pertama yang menghasilkan bahan kimia acetone, seterusnya acetone digunakan sebagai cordite, iaitu sejenis bahan letupan yang menyumbang besar kepada kejayaan Britain dalam perang tersebut.
Weizzman mendesak Setiausaha Luar Britain ketika itu, Arthur Balfour, supaya diadakan Deklarasi tersebut.
Dek terhutang budi ke atas sumbangan Weizzman, kerajaan Britain bersetuju.
Pada mulanya, Britain menawarkan tanah di Uganda kepada Weizmann, namun Weizmann menolak dan mahukan Palestin. Dikatakan, Weizmann bertanya kepada Balfour:
"Encik Balfour, katakanlah saya menawarkan Paris dan London kepada encik, yang mana satukah yang encik mahukan?"
"Tetapi, kami sememangnya sudah memiliki London!"
"Betul itu, tetapi ketika London masih lagi sebuah kawasan paya, kami telahpun memiliki tanah Palestin!"
Akhirnya, British membenarkan kaum Yahudi berhijrah ke tanah Palestin.
Pada tahun 1919, Emir Faisal I ketika itu pula menandatangani perjanjian antara beliau dengan Chaim Weizzmann, menyatakan sokongan sepenuhnya beliau dan kerajaan Arab kepada Deklarasi Balfour.
Pada tahun 1919, berakhirnya Perang Dunia Pertama.
Kerajaan Islam Turki Uthmaniyyah menerima tamparan hebat setelah kehilangan kawasan-kawasannya yang luas, termasuklah Palestin.
British dan Perancis mula menjalankan kolonisasi di tanah-tanah jajahannya. Bertitik tolak daripada situ wujudlah negara bangsa, apabila sempadan-sempadan digariskan memisahkan sempadan agama.
Kejatuhan Turki Uthmaniyyah
Pada tahun 1918, tentera kolonial Britain menduduki pusat pemerintahan Turki Uthmaniyyah, iaitu Istanbul.
Pada tahun 1922, setelah tamat Perang Dunia Pertama, sebuah Persidangan Lausanne diadakan, yang antaranya mempunyai beberapa tuntutan seperti sistem khalifah ditamatkan, khalifah mestilah dibuang negeri, harta khalifah dirampas, dan kerajaan turki baru akan ditubuhkan atas dasar sekular.
Ya, persidangan tersebut menjanjikan kemerdekaan ke atas negara Turki.
Seorang ahli Parlimen Turki pernah bertanya kepada Lord Curzon, ketua perunding pihak pakatan ketika itu, "Kenapa hanya Turki dimerdekakan, sedangkan negara-negara Arab yang lain masih di bawah pemerintahan kolonial?"
Lord Curzon menjawab, "Hakikatnya Turki telah dimusnahkan dan tidak akan bangkit lagi, kerana kita telah menghancurkan kekuatannya - Khalifah dan Islam".
Dalangnya utamanya, Mustafa Kamal Attartuk. Dia mengeluarkan ugutan ke atas kabinet Turki ketika itu, lalu merombak parlimen sedia ada yang tidak bersetuju dengan persidangan tersebut.
Parlimen kedua yang ditubuhkan juga tidak bersetuju dengan persidangan tersebut.
Akhirnya, Mustafa Kamal Attartuk mengadakan konspirasi politik lalu merampas tampuk pemerintahan. 3 Mac 1924, kerajaan khalifah secara rasminya ditamatkan.
Pada pagi hari tersebut juga, khalifah terakhir, Khalifah Abdul Mejid II, diusir keluar dan dibuang negeri.
Mustafa Kamal Attartuk mengambil mengambil takhta, dan proses pengsekularan bermula.
Holocaust
Keadaan berterusan, sehinggalah naiknya seorang pemerintah Jerman ketika itu, iaitu Adolf Hitler.
Ketika tercetusnya perang dunia kedua oleh beberapa sebab, Hitler melaksanakan pelan pemusnahan kaum yang dikenali sebagai Action T4.
Pelan ini merencanakan pembunuhan Euthanasia beramai-ramai keatas golongan tertentu, majoritinya Yahudi.
Setelah tamat Perang Dunia Kedua, dianggarkan hampir seramai 6 juta Yahudi di seluruh Eropah mati dibunuh.
Setelah mengalami kerugian yang besar, Britain berundur dari Palestin dan tanah-tanah jajahannya yang lain pada 1948.
Penglibatan Amerika Syarikat
Amerika Syarikat, selaku kuasa besar dunia setelah Perang Dunia Kedua, memainkan peranan penting dalam penubuhan negara Israel.
Pada asalnya, Israel tidaklah wujud sebagai sebuah negara yang hakiki.
Setelah Holocaust yang dilakukan oleh Hitler tamat, jumlah penduduk Yahudi yang ada adalah sedikit, serta mereka hidup dalam kesusahan dan ketakutan.
Pada ketika itulah, Persatuan Yahudi Amerika mengutuskan tuntutan kepada Presiden Amerika Syarikat ketika itu, Harry Truman.
Pada November 1947, tuntutan tersebut dibawa ke persidangan Persatuan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) lalu pemisahan Palestin dideklarasikan.
Pada 16 May 1948, kerajaan sementara Israel ditubuhkan di Palestin, dengan sokongan dari PBB.
Presiden Harry Truman menyokong sepenuhnya penubuhan Israel, maka wujudlah penempatan Israel di tanah Palestin sehingga kini.
Presiden Israel yang pertama ialah Chaim Weizmann.
Palestin Sekarang
Sedari peristiwa Holocaust, ramai Yahudi berhijrah ke Amerika atas dasar terbuka negara tersebut terhadap mereka, serta ramai juga yang pulang ke tanah air di Israel.
Yahudi di Amerika diterima dengan tangan terbuka, bantuan dan pekerjaan diberikan kepada mereka atas dasar belas kasihan akibat Holocaust tersebut.
Dari situlah, Yahudi di Amerika berkembang dan memegang tampuk ekonomi dan pentadbiran Amerika.
Amerika, selaku kuasa besar dunia setelah Perang Dunia Kedua, memberikan sokongan tanpa putus-putus kepada negara Israel, yang didirikan di atas tanah Palestin yang dirampas secara haram.
Sehingga kini, Israel terus-terusan menyerang Palestin dalam usaha meluaskan sempadannya. Palestin pula berjihad, dalam usaha menawan kembali Masjidil Aqsa.
Sejak kerajaan khalifah Islam tumbang, tiada sesiapa lagi yang mahu menyokong Palestin.
Negara-negara Islam yang lain tunduk takut dan akur kepada Amerika.
Sampai bila keadaan ini akan berakhir? Hanya dua; sama ada Palestin akan terus dihapuskan dan Masjidil Aqsa dimusnahkan dalam usaha mereka mencari Temple of Solomon, ataupun tertegaknya kembali kerajaan khalifah Islam yang menyokong perjuangan Palestin.
Di manakah kita? Kita boleh berdiam diri tidak berbuat apa-apa, sekaligus menjadikan kesudahan yang pertama tadi sebagai realiti.
Ataupun, kita boleh berusaha melakukan sedaya upaya menyokong perjuangan Palestin, yang membawa kepada kesudahan yang kedua.
Fikir-fikirkan.

Sejarah Palestine & Israel laknatullah

Part 1


Bumi dan tanah rahmat, bagi kedua-dua pihak Islam dan Yahudi, tanah yang didiami oleh Palestin dan Israel sekarang merupakan tanah yang istimewa, yang telah ditentukan oleh Allah sejak ribuan tahun lampau.
Bagi umat Islam, di tanah inilah terbinanya Masjidil Aqsa, iaitu masjid ketiga paling mulia di dunia ini, setelah Masjidil Haram dan Masjid Nabawi.
Bagi penganut Yahudi pula, tanah tersebut merupakan 'Tanah Yang Dijanjikan Tuhan' kepada mereka.
Di situlah nenek moyang mereka berasal (Bani Israel), dan di situlah kampung halaman mereka. Mereka percaya, di tanah itulah terletaknya Bukit Zion, dan situlah tertanamnya Temple of Solomon, iaitu kuil suci mereka.
Atas kedua-dua sebab inilah, tanah tersebut menjadi rebutan antara Muslim dan Yahudi sejak dari dahulu, hinggalah membawa kepada pertumpahan darah sekarang.
Bagaimana dengan Kristian pula? Kristian juga, menganggap tanah tersebut sebagai tanah suci. Di Temple of Nazareth, yang terletak di tanah tersebut, merupakan tempat kelahiran Nabi Isa.
Di tanah itulah Nabi Isa menyampaikan ajarannya, dan di tanah itu jugalah Nabi Isa disalib (mengikut kepercayaan kristian).
Sejarah Awal
Sebenarnya sejarah bani Israel wujud sedari zaman Nabi Ibrahim lagi. Namun, kita susuri sedari kependudukan Bani Israel itu di Mesir, sepertimana yang diutuskan Nabi Musa a.s kepada mereka.
Kita tahu melalui al-Quran, bahawa Firaun dan tenteranya mengejar Nabi Musa dan kaumnya sehingga ke Laut Merah, di mana ketika itu Nabi Musa menggunakan mukjizatnya membelah dan menyeberangi lautan tersebut.
Setelah itulah Nabi Musa dan kaumnya Bani Israel mendiami tanah Palestin tersebut.
Kita boleh baca sendiri dalam al-Quran, betapa kaum ini semakin lama semakin besar kepala, meminta yang pelbagai daripada Nabi Musa dan sebagainya.
Kita juga boleh lihat kisah Talut dan Jalut yang berlaku setelah kewafatan Nabi Musa, sebagaimana yang diceritakan dalam al-Quran melalui surah al-Baqarah.
Setelah Talut menawan kembali tanah Palestin daripada kekuasaan Jalut, tampuk pemerintahan Palestin disambung pula oleh Nabi Daud. Seterusnya disambung oleh Nabi Sulaiman, dengan bala tenteranya dan kegemilangan kerajaannya (termasuk haiwan, jin dan angin).
Palestin dimiliki oleh Bani Israel, sehinggalah lebih kurang 60 tahun sebelum kelahiran Nabi Isa.
Pada tempoh ini, kerajaan Rom menekan kependudukan Bani Israel di tanah Palestin tersebut, sehinggalah akhirnya tanah Palestin dijarah oleh tentera Rom dan kaum Bani Israel diusir keluar lalu tersebarlah kaum Bani Israel, atau dikenali sekarang sebagai Yahudi, ke serata dunia.
Sejak itu, tanah Palestin menjadi milik kerajaan Rom.
Sehinggalah setelah kelahiran Nabi Isa, seterusnya kewujudan agama Kristian.
Lebih kurang pada tahun 300 Masihi, kerajaan Rom di bawah pemerintahan Raja Constantine yang menjadikan Constantinople sebagai pusat pemerintahan, mengalami Kristianisasi.
Sejak dari tempoh tersebut, kerajaan Rom menguasai Palestin.
Kedatangan Islam
Palestin kekal di bawah milik kerajaan Rom sehinggalah kelahiran Nabi kita Muhammad s.a.w. Setelah Rasulullah berjaya menubuhkan empayar Islam, beliau wafat pada 632 Masihi.
Empayar Islam semakin berkembang dan Palestin berjaya ditawan dari kerajaan Rom pada tahun 638 Masihi. Maka sedari itulah Palestin menjadi milik Islam, sebagai tanah suci yang ketiga selepas Makkah dan Madinah.
Sepanjang tempoh tersebut, kerajaan Rom yang telah menjalani Kristianisasi mengalami pelbagai perubahan daripada sudut struktur pemerintahan.
Bangsa-bangsa asal Eropah seperti Vikings, Magyar dan sebagainya dikristiankan, dan pemerintahan dikuasai oleh golongan gereja.
Sejak dari 1000 Masihi, tentera Kristian telah melakukan pelbagai usaha menawan kembali Palestin. Pada tahun 1063, Pope Alexander II memberikan 'fatwa' mengerahkan penganut Kristian untuk berjuang mendapatkan kembali Palestin, dan barangsiapa yang berjuang diberikan status kemuliaan dan pengampunan tertinggi.
Itulah yang dikenali sebagai Perang Salib (Crusades).
Akhirnya pada tahun 1099, tentera Salib berjaya menawan Palestin, dan menguasai tanah suci tersebut selama hampir 200 tahun.
Menawan Semula
Setelah Palestin ditawan, kerajaan Islam yang sedia ada konflik dalaman pada ketika itu, semakin hilang semangat.
Keadaan berlanjutan sehinggalah lahirnya seorang pemimpin agung, yang dikenali sebagai Salahuddin Al Ayyubi.
Salahuddin Al Ayyubi, menyatukan masyarakat Arab yang ketika itu berpecah belah akibat perbezaan mazhab dan aliran, seterusnya membawa tentera Islam menyerang kembali Palestin.
Akhirnya, pada sekitar tahun 1187, ibu negara Palestin berjaya ditawan, dan pada tahun 1291 kubu terakhir tentera Salib di tanah suci tersebut berjaya dimusnahkan.
Sejak itulah tanah suci Palestin kekal di bawah pemerintahan Islam dengan aman damai.
Malahan, penduduk asal Palestin iaitu Yahudi/Bani Israel dibenarkan pulang ke kampung halaman mereka, walaupun masih ramai yang bermastautin di luar.
Kerajaan Islam berkembang meluas, hinggalah masuk ke era pemerintahan Turki Uthmaniyyah.
Zaman Turki Uthmaniyyah mengalami kejatuhan sejak dari abad ke-19 lagi.
Proses modenisasi semakin berlaku, dan kebergantungan terhadap kuasa barat semakin wujud. Krisis-krisis dan konflik dalaman melemahkan lagi kekuasaan empayar Turki Uthmaniyyah.
Khalifah pada masa tersebut hanyalah pada nama. Empayar Islam semakin lemah, di bawah kekuasaan barat seperti Britain dan Perancis.

Sumber asal