Sahabat saya ^_^

Pages

Wednesday, September 25, 2013

Kau....Bagaikan Pelangi Petang...



Kumeniti awan yang kelabu
Kutempuhi lorong yang berliku
Mencari sinar yang menerangi
Kegelapanku

Kupercaya pasti suatu masa
Sang suria kan menyinar jua
Membawa harapan yang menggunung
Bersamanya...

Engkau tiba bagaikan pelangi
Tak bercahya namun kau berseri
Tapi cukup menghiburkan
Hati ini

Seharian waktu bersamamu
Tak terasa saat yang berlalu
Bagai pelangi petang kau kan pasti
Pergi jua...


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Gambar2 kenangan yg eda ade..amik dlm ms seminggu selepas blk bercuti. S3 eda rosak time g bercuti, jd ni je yg ade jd pengubat rindu eda... i miss u so much my baby nimo....rest in peace syg..

sume tido sama2 time kami tgk tv

gaya yg jd feberet die bile baring

rindu muka nimo




Nimo pd ari jumaat, waktu nih die dh mula xde selera mkn.. muka dh kurang ceria

Lepas keluar wad.. dh bh ddk dan berjalan.


Momo yg rindukan nimo..mlm terakhir momo tgk nimo sblm die disangkarkn...


 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~




sangat2 rindu pd nimo tika ini....

Monday, September 23, 2013

Tanggal 23 september 2013

Tanggal 23 September 2013, nimo telah pergi utk selama2nya.. Hanya Allah shj yg tahu akan perasaan kami ketika itu. Selama 2 bulan sejak dia dilahirkan, eda rs hidup eda penuh dgn kebahagian. Bahagia melihat dia dilahirkan, membesar dgn sihat, bila dia mula belajar berjalan, mula belajar makan dan bermain dgn eda.. 

Sebelum nih dia sht aje.. lepas eda amik die dari boarding ari isnin, die masih sihat. lagi nakal adela. suka main kejar2 ngn momo..suka tido atas kusyen teman eda tgk tv.. hanya seminggu tuh eda sempat bermain2 dgn dia. tetiba ari jumaat tuh eda tgk die makin kurang selera makan. tapi masih kuat bermain. Esoknya (sabtu,21 sept) selepas subuh, eda panggil die n momo utk bg mkn, tgk die dh terbaring. Badan dh kurus macam dh terbaring utk jangka masa lama. Cuma yg kami tahu die masih hidup sbb ekor dan kepala die bgerak2 bila kami panggil nama die..

Pagi tuh eda cuma cari klinik haiwan 24h, tapi hampa xde. paling awal buka kol10. Jadi eda bw blk nimo ke umah. Nimo time tuh dh mula nk kejang2. Eda pandang nimo ckp2 dgn die. Eda rs sedey bila ingat saat tuh. Eda pandang mata nimo ckp "nimo kene kuat, nimo jgn tinggalkan mama tau syg...mama xtahu mcm mane mama nk hadapi lagi kalau nimo plk tinggalkan mama" Nimo terus pandang mata eda. eda rs die fhm kata2 eda... eda dpt rs mcm die fhm perasaan eda..

Bila dh jam 9 eda cpt2 g klinik. Klinik biasa eda g buka jam 11..jd eda terpaksa g klinik lain.Malangnya klinik pertama eda pergi, die mcm x berani nk bagi pape pd nimo.. vet tuh ckp nimo hy tunggu ajal je.. Allah.... Eda nangis puas2 dlm kereta. Nangis mcm eda akan kehilangan anak2 sebelum nih. Terimbas blk memori2 lama...Allah...jiwa nih rs lemah sgt. Kali ni eda nekad eda nk cuba sehabis mungkin utk rawat nimo. eda nak cuba dgr pandangan vet lain. Eda terus g klinik ke 2, alhamdulillah.. vet bagi injection antibiotik dan vitamin. mrk letakkan nimo atas bekas pemanas utk panaskan badan nimo sbb suhu body nimo 34 C, normal suhu kucing 38 C. Alhamdulillah, dalam beberapa minit pas tuh die boleh bergerak2 dh..siap nk bangun berjalan2 plk.huhu...nimo di wadkan seketika, petang tuh eda blh amik nimo blk. Nimo nmp sihat mcm biasa. walopun jln x berapa lancar. Sampai mlm, die masih ok. Momo eda masukkan dlm sangkar. x mau die ganggu nimo..

Tapi sedihnya esok pagi nimo kembali sakit blk. tapi kali nih eda try seterika kain lapik die sementara tunggu klinik buka. Alhamdulillah.. dia kembali ok tapi xmau mkn.. G klinik vet injek antibiotik dan air, blk tuh nimo kembali cergas. Eda tanya vet apa masalah nimo, dan vet ckp mungkin momo terpijak nimo or nimo terjatuh dari tempat tinggi. Organ dalaman die mcm dah x blh fungsi.. Macam biasa, nimo blh dh jenjalan2 aritu mcm biasa. mkn pun berselara skit.... Tapi sedeynya bile esok pagi die sakit blk..

Pagi isnin 23 september 2013, keadaan nimo mcm dh terlalu teruk. sebelum ni die terbaring je. kali nih eda tgk die tercungap2. eda try panaskan alas die tido tapi xde perubahan. eda cuba bagi air dan vit yg doc bg. die mcm xblh telan..eda tau time tuh nimo akan pergi sbb die mcm dh nyawa2 ikan..dan eda blh nampak mata nimo berubah time nimo nak hembus nafas terakhir.Tepat jam 6.30 pagi, nimo pergi selamanya2..

Sepanjang ari tuh eda asyik terbayang nimo tido sebelah eda. tiap kali teringat tiap kali tuh eda menangis. eda sgt rindu telatah comel nimo.. rs trauma kehilangan bby2 mcm dtg blk. eda takut, sedey, rs bersalah sbb mcm x jaga nimo dgn baik. tapi eda cuba pujuk diri sendiri, eda dh cuba yg terbaik. at least kali nih eda tak tunggu dan lihat shj, sblknya eda cuba rawat nimo dgn sebaik mungkin..  Moga Allah ampunkan dosa eda sekiranya ada kekurangan eda dlm menjaga nimo. eda x mau tergolong dlm golongan mrk2 yg menganiayai haiwan..aamiin...

Takdir Allah. eda tahu ini semua ujian dariNya. untuk melihat sejauh mana eda redha dgn ketentuan Dia. Bila eda alami semua nih, eda cuba bygkn blk andai dulu Allah panjangkan umur bby2 eda untuk seketika dan diletakkan dalam ventilator untuk jangkamasa lama (ikut kata OB eda la if dapat diselamatkan), pasti kami akan mula mengharap mrk dapat diselamtkan dan membesar dgn sempurna. Dan tetiba mereka pergi utk selama2nya. Allah... eda xtahu bagaimana kami dapat hadapi semua itu. Sedangkan hanya beberapa minit memegang mrk2 pun buat kami sentiasa teringat hingga kini, ini kn pula lihat mereka bernafas bergerak dalam jangka masa lama.. 

Semestinya semua yg berlaku ade hikmahnya. Dan hanya Allah shj yg tahu apa yg hamba2Nya dapat lalui. Alhamdulillah... terima kasih Allah atas teguran lembut dariMu ini.





Tuesday, September 17, 2013

Pulau Tioman..!!



Alhamdulillah.... pd 12-14 september 2013 lepas eda dan hubby telah berjaya sampai ke pulau tioman...fuh..holiday yg paling best setakat nih..kalah rsnye trip ke korea dan vietnam..^_^ heehee..eda excited gile nk update dlm blog. tp apa kn daya..hs eda dh kojol.gara2 die nk ikut eda skali snokling..huhu....eda gune note hubby jela.tu yg slow sbb nk kne tggu die off tgn dr hs.hehe

Actually kami ni last minit plan nak ke sana. Last week tetiba hubby ckp jom bercuti. apa lagi...gelabah sakan la bini die nih dok cari mana nk cuti kn. almaklumlah eda ni mmg kaki jalan2..hehe..Disebabkan ahad ni 15sept eda blk kg sbb sepupu khwin, jd kami pilih pulau tioman...

Jd mula2 eda kene sediakan anak2 kesayangan eda penginapan dorg spjg kami bcuti. Alhamdulillah..sempat vaksinkn mrk..spt dlm entry sblm nih. Penting tau vaksin dorg dlu, utk elak jangkitan time kt umh 'pengasuh'..lg pun vet x terima if meow x vaksin.fuh...nasib baik sempat.. eda hanta.hepr momo & nimo di Klinik Veterinar Family Bandar Uda JB. Harga smlmn RM17. So 5 ari jd RM85.. Plus mandikan mrk sblm bw blk RM35. hoho...sian hubby..harga nih dh blh bw eda g genting kot.hehe....^^

Seterusnya..booking resort. kami pilih kg.salang..memandangkn ramai ckp dr blog2 eda bc kt sini best nk snockling. Ada byk resort di sini. antaranya salang indah, salang pusaka, salang syg ,salang damai, salang inn dan ade lg.. ada yg ber aircond dan ada kipas aje... ada atas laut dan atas darat.cume pelu sediakan duit je.sbb harga berbeza.hehehe.. kalau nk bilik selesa eda cdgkn salang indah. if nk bilik dekat ngn tmp best snokling, korg blh ddk kt salang pusaka. situ rmi ckp best mkn mlm.

Eda pilih salang indah sbb nak amik bilik atas laut..dan semestinya beraircond la.klu x en.hubby kene kipaskn bini die mlm2 buta.haha...eda dh ty awal2 kt tioman ade nyamuk x..so makcik yg ckp dlm tepon ckp kt sini ade nyamuk.sbb tuh eda amik ade ekon..mls nk bperang gn nyamuk mlm2..harga seimlmn di salang indah bilik yg ngadap laut dan brairxond RM120. sila bw tuala,sabun,ubt gg dan syampo sndiri ye.die x provide..^^



Bilik kami yg atap hijau..watu nih air surut.jd jelas ternyata batu2nye...

Permandangan pd waktu mlm..yess...tido atas laut ^_^


hotel eda booking via phone je.xpelu nk depoait pape..jd eda rs selesa skit.mne tau last mnt ade hal..ok la kn. feri pun jgn lupa booking awal2..feri pegi blk sorg rm70.eda amik bluewater.. ok la tepat 2jm smpai..cume yg tak best bile blk..sepatut kol 12.30..jd kol2.30.haha...sabar jela..

Snockling nih eda sarankan korg g dlu pulau tioman. sbb nye di pulau tuh nnt de baanyyaaakkk GILE pilihan pakej nk g snokling. kecuali klu korg amik pakeh percutian, itu kene ikut jadual pakej la..tak dapek den nk nolong...^^ selain snokling, ade gak diving.

Eda g bercuti selama 3 ari 2 mlm. Pd hari pertama, lepas smpi jam 2 lebih..kami check in bilik dan berehat2 kejap. petang dalam jam 5 kami try2 dlu snokling kt tepi2 pantai. snorkel set ni kami beli kat jeti mersing.. blh la pakai kejap2. sbb kualiti kureeng..sesuai dgn harga die.. (walopun hage die agak mhl bg kami..rm30 lbh tuh. bhn2 die bkn berkualiti pun)..kol 7 blk bilik mandi solat san terus pengsaaann smpi pagi.haha..teruk gile penat..campur plk perasaan time nih tengah menonggeng sbb hs eda masuk air..excited sgt mandi2 amik gmbr ikan berenang sblh eda dan hubby je..sekali kaki tersadung. amik kau terus celup bby denn....waaaaa......frust gile la aritu...u_u..sobb..sooobbb....

Hari ke-2..kami dok usha2 pakej snokeling. disebabkan hari tuh jatuh pd hari jumaat. jd hubby x mau la ganggu waktu solat jumaat.ada 2 sesi snokling kt kg. salang nih.. sesi pertama jam 10-2pm.. sesi 2 jam 2-5pm..kami amik sesi ptg snokling.disebabkan kami aje couple yg nk ptg, so book jela dlu..if ada couple lain nk join baru blh proceed.. sbb min die amik 4 org..huhu..alhamdulillah..nasib baik ade omputeh dr jerman nk join. Jadi budget utk snokling RM60 seorg ( termasuk life jaket, mask, fin). Kamera underwater RM60. Pagi tuh kami sewa dulu life jaket dan mask utk try2 dlu..Sewa life jaket RM14 utk 2 pasang + RM10 set snokeling dan fin. Sume alatan nih blh guna sampai jam 7 ptg..

Sebelum tiba kol 2 tuh, kami practice bebaiikkk punya. Almaklumlah dh lama meninggalkan snokling2 nih.. Gigih tuh kami belajar dari jam 9 pagi sampai kol 12.. Lepas tuh hubby g siap2 kn g solat jumaatt... (tp akhirnya die solat zohor je sbb xde sape nk jumaat kat surau tuh..harapkan besar je..huhuhu )

Ikan di tepi pantai kg.salang, pulau tioman.

Suke hubby eda setelah berjaya bernafas guna mulut.hahaha...

I LIKE dis pict ^^

gaya control ayu..haha..

Jam 2 ptg, cepat2 g amik snokling set yg termasuk dlm pakej snokeling plk. (berapa byk daaa set snokling kami kumpul.haha..) Tempat pertama adalah Teluk genting. Time kami bertolak tuh, ujan turun renyai2... risau gak eda time tuh.siap tu pakcik boat xpe ke ujan2 ni..pakcik th ckp xpe..ujan x sampai kat coral island tuh..fuuhh...selamat.. Bila tiba je, perut mula bergelora...cuak la katakan..haha...couple jerman tuh dh awal2 buka baju (tteeetttt..!! 18sx) terus terjun dlm laut.. power seh xyh nk pakai jaket life bagai cm kami nih..hnya guna beberapa helai benang dan snokeling set je..hahaha....cuak+nak nangis+nk terbeyak+gerun sume adela time turun tuh..bile dh dlm air, eda xmau langsung pandang bwh...pegang tangga bot sampai tercabut2 la tangga tuh kami wat. yela, dlm tu satu hal.. ni ombak kuat gile. rs mcm nk masuk bwh bot dh waktu uh.kekekeke.... tapi lama2 alhamdulillah. konpiden tuh dtg sikit..mula la tinjau2 ikan kat bawah.. terperanjat beruk sbb rupanya kat sekeliling bdn byk gile ikan...terus teruja abis..hahaha..pakcik tuh pun mcm fhm2 je kat kami,, yela kami nk gak berenang jauh2 tapi tangga bot tuh melekat kat bot..kalau x melekat dh lama kami angkut bw skali g berenang sane sini..penting tuh pegang tangga, baru rs secure sikit. haha...pakcik tuh terus hulur kat kami tali.tali tuh die ikat kat tangga....haaaa kauu..!!! baru puas kami g sane sini..tergolek sane tergolek sini..amik gmbr punya psl..sambil bg ikan mkn roti..

muke cuak nk gerak ke coral island

hujan otw

muke hubby tegang gile.cuak pd thp gaban..

ooo..rupanya dlm laut xde buaya.ade coral yg cute2.hahaha..

Time ni kami dok pegang tangga lg..tgk ikan tuh..byk!!

Eda amik gmbr tgn eda ngn ikan jela....

Muka hepi dpt g jauh2 dgn tali..yess!!

SubhanaAllah..cantik sungguh ciptaan Allah.

Hubby dan ikan2 yg bermanja2 dgn die..hehe

Seterusnya kami dibawa ke pasir panjang plak..kat sini x dalam sgt.just snokeling2 kat tepi pantai je.. menikmati pasirnya yg putih melepak dan air yg jernih.. Cantik sgt!!... Mcm biasa couple jerman tuh dh hilang berenang jaauuhh nun kat batu sane... kami ni berenang ke sane!!?? taubat xmau...hehe





kat batu belakang tuh dorg jumpa jerung kecik..


Dan tempat terakhir di batu malang. kat sini eda dh mula rs takut.. sbb coupl jerman tuh ckp time kat pasir panjang dorg terjumpa 3 ekor jerung kecik2...dah la batu malang ni sebelah je ngn pasir panjang..hahahaha....cuak benor nk turun time nih... tp mcm biasa la..bila dh turun tgk laut cantik2 ikan manja2 gitu terus hilang rs takut..







Jam 5 lebih kami bergerak balik.. fuhh...mmg syok la snokling kt tmp dlm. best tgk coral2 yg cantik..lagi dalam lagi cantik coral tu... pas sampai kg.salang blk, sambung snokling kt tepi pantai.. Tapi kali ni kami cube berenang atas coral yg ade kat tepi pantai. sebelum nih takut nak berenang atas die.rupenye best sgt....kol 7 baru terkejar2 nk g antar brg2 sewa.haha....best sgt snokeling 8 jam..!!!!!! dari kol 9 pastu berehat kejap solat sambung smpi kol 7..pergh..!! tu pun rs x puas lg...insyaAllah akan datang cuba dive plak..msti lg teruja kn..hhehehehe

Malam tuh kami solat2 terus pengsan sampai pagi. konon mlm tuh nk g mkn bbq terus  xjadi..hahaha....itula bergunanya bw bekal mknn byk2. xpyh nk terkejar2 g mkn time penat2..bekal kami bw roti 2 bungkus pnjg, 4 tin sardin, 5 tin air lemon tea, 2 botol air masak, 1 tin kacang habis dgn licin mlm tuh.haha...

Esoknya ingat nk g mandi2 wat kali terakhir, tp xjd sbb memikirkan hubby nk drive ke senawang plak nnt. lg 5 jam perjalanan rsnya... sblm blk, kami amik gmbr puas2...terasa rindu dan sedey plk nk blk..huhu...papepun hrp pas ni blh la g pulau2 lain plk bersnokling ngn hubby..mmg percutian yg super menyeronokkan..!!!
muke tpaksa hepi tunggu feri lewat 2jam.


Mkn eskrim sambil tunggu feri

Gambar matahari terbenam pd hari ke 2 di pulau tioman


The end ^_^

Wednesday, September 11, 2013

Tanda2 Peranakan/Rahim Jatuh..Nauzubillah..



Hari ni eda dapat artikel di FB posted by my sil. Siap tagged pd eda lg.. almaklumlah kakak ipar die nih jenia degil kn.kekeke... lepas bersalin rs kuat, siap kemas2 umah nak pindah. Yg paling teruk wat keje berat pastu PAKAI KAKI TOLAK BARANG..haaa..... nasib baik la xde pape berlaku pd rahim eda. Nauzubillah.... takut gak bc, tapi baguih utk peringatan utk akan datang...

Jom baca.. Selamat beramal ^_^ ♡

-----------------------------------------------------------------------------------------


DARI WALL SAHABAT FB

assalamualaikum...malam tadi... saye pegi urut... ala..dengan makcik thai kesayangan saye tuh...sambil gi uerut,sambil nak ucap babai sebab nak pindah...nanti mesti rindu sangat kat die... die urut best..malam tadi,da habis urut,die pesan..

pesanan paling best di dunie ye...

-jangan keje teruk2
-jangan angkat berat
-JANGAN TOLAK BARANG GUNE KAKI TERUTAMA GUNA IBU JARI KAKI..!!

saye pun tanye..kenape cik?>sebab ibu jari kaki terus berhubungan dengan rahim...ade orang tak angkat berat,tapi tolak2 barang berat gune kaki..tak bole tu!

ooo....patotla,saye memang perna buat...baru ni pun mmg angkat berat,maklum cik,kemas2 barang..

>acik da banyak urutkan orang yang peranakan jatuh,ade yg lagi teruk,sampai da terkeluar dari 'tattittut'...

hah? nauzubillah cik..taknak la saye!!

ade sorang ni,anak 3,degil betul,acik da betulkn,die wat jugak keje berat.. betulkan lagi,maen sukan pulak,terus terkeluar... yaAllah,acik nasihatkn die,adik,jage la diri kamu,mude lagi,sayangla tubuh sendiri..! tak lame lepas tu,suaminye mule cari pempuan lain, pempuan tu datang lagi,nangis2,acik cube tolong.. tengok2...datang lagi,mengandung pulaaaakk,

BETUL REZKI TU DARI ALLAH,TAPI..KAMU TU BERMASALAH RAHIM..SUAMI PUN KENE LA DIFAHAMKAN,MAEN LANYAK JE...IKUT NAFSU,KESIHATAN MACAMMANE?

acik tak faham betul budak2 zaman sekarang,degil! tak sayang tubuh sendiri.. nanti kalo betul2 rahim tu terus terkeluar,tak bole masuk balik da,gune 'cincin' pun tak bole da..doktor pun tak bole tolong,potong je la....

saye telan air liur GULP....

*kawan2,sile jage bahagian kewanitaan anda ye.. sayangi tubuh sendiri..SUAMI PULA,sile amek berat kesihatan dalaman isteri anda, anda jugak nak gune lame..ops,macam kasar pulak,saya emosi dengan cite acik tu...saye tak habis pk.. hmm...

Tanda-tanda rahim jatuh /Peranakan jatuh:-
-Terasa sesuatu terkeluar di bahagian faraj
- Ketulan pada faraj
- Sakit pelvis / ari-ari (dragging pelvic pain)
- Sakit belakang
- Sakit semasa hubungan seks
- Pendarahan faraj selepas menopaus
- Inkontinens kencing atau kencing tidak terkawal
- Sukar buang air kecil / besar

RAWATAN :
- sila la jumpa doktor dgn segera
- jumpa bidan kampung untuk mengurut/menaikkan bahagian rahim.
- selepas urutan menaikkan rahim , amalkan JPD / JJC utk kuatkan rahim

Mencegah rahim dr jatuh

* Elakkan berdiri terlalu lama. Ambil masa untuk duduk seketika dan melunjurkan kaki ke atas bangku. Ini selalu berlaku pada jururawat, guru, doktor dan juga mereka yang selalu ke kawasan kerja seperti jurutera

* Melakukan senaman pelvik adalah amat penting walaupun di zaman bujang lagi. Ia menguatkan otot-otot dalaman, membantu mempercepatkan proses pemulihan pascasurgeri, mendapatkan semula rasa mengawal kencing dan mengurangkan sakit belakang

* Amalkan pemakanan yang betul bagi mengelakkan sembelit kronik. Banyakkan makan sayur-sayuran, buah- buahan dan bijirin/bran. Elakkan dari meneran di bilik air lebih 15 minit. Puas atau tidak, sila keluar dari bilik air

* Memakai girdle/sut pelangsingan badan yang sesuai boleh membantu tetapi bukan korset yang amat ketat

* Jangan merokok dan jauhkan diri daripada perokok bagi menghindari batuk yang kronik

* Elakkan mengandung yang kerap dan rapat.

Cubalah kaedah-kaedah perancang keluarga yang mempunyai peratus kejayaan tinggi

soalan : sis mcmana saya nak tau rahim ni tekeluar
saya : dik nak tau senang je..cube adik cangkung, masukkan 1 jari dalam vagina..kalau ada mcm besar guli kat tengah laluan tu tu makna peranakkan kita turun...atau lebih di kenali sebagai tombong..lagi dalam tombong tu lagi sihat rahim kita..jgn sampai tekeluar dik...kalau dh tekeluar boleh kene potong sbb nak masukkan balik dh susah...

jgn main2 ye dik..rahim kita lah...kita nak keje jaga..bukan suami atau org lain..kita je tau mcmana..ais jgn minum selalu..sekali sekala boleh lah..lg bagus jgn amalkan..jgn angkat berat2...pesanan ikhlas dari saya...kalau dh tekerluar nak jaga susah..hari2 kene cek kat mana tombong tu..

lebih baik mencegah dari merawat kan...

fikir2 kan selamat mencuba (^___________^)




Hasil dari vaksin..


Alhamdulillah...eda dpt lihat perbezaan selera makan dan kecergasan nimo selepas bagi ubat cacing dan vaksin.. Er..shabbas bette!! Lega sikit esok nak tinggalkan die dgn momo kat umah pengasuh aka klinik vet family selama 5 ari. Almaklumlah eda dan hubby nak g honeymooooonnn..pjg kau moon die.hehehe...hopefully ahad ni g amik nimo dan momo flm keadaan baik..takut gak ni klu dorg tetibe sakit kt sane..huhu..

Nimo selepas 6 hari vaksin


Nimo sebelum vaksin.

Perubahan yg paling ketara eda dpt tgk, momo n nimo makin cergas bermain. Siap main kejar2 satu umah..makan sure gelojoh kn sbb dh main memanjang kojo eh... alhamdulillah ♥♥♥

Monday, September 9, 2013

Adab2 musafir ♡


Memandangkan lagi 3 hari eda dan hubby akan bermusafir ke Pulau Tioman (Yeay...!!), jd eda  rs tlebih rajin nk update blog bkaitan adab2 bmusafir. Almaklumlah, dh lama tak merancang nk jenjalan lepas blk dr cameron aritu. Cuti hbby dh abis time eda berpantang aritu (yela..dh cuti sebulan,bkn sj abis..siap hutang keje lg ngn kawan hbby.huhu...) Jd skrg, nak jenjalan hbby kene cr coverage die dulu.hehe ^^..

Tujuan eda update sini spy senang nnt dh dlm kete just buka blog baca. Hehe.. memang itulah tujuan eda memblog.nk jadikan rujukan blk. Lagipun, pagi2 ni dalam Cinta Ilmu tv alhijraha berbincang bkaitan musafir. (Mcm tau2 je kn) Tapi kt bwh ni eda copy paste je memandangkn apa yg Ustzh Norhayati ckp sm dgn apa yg eda jumpa dlm tenet. Mks nk copy yg eda tulis dlm notes hs eda.byk sgt singkatan2 yg hy eda je yg fhm. hehe...^^

Antara adab2 musafir:

1. Niat. Niat mestilah baik, bukan untuk berbuat maksiat atau kemungkaran. Perjalanan mestilah dengan tujuan, bukan main keluar je tanpa memikirkan tujuan dan aktiviti yg ingin dicapai.

Abu Hurairah r.a meriwayatkan:
Seorang lelaki berkata (kepada Rasulullah), wahai Rasulullah, saya akan memulai perjalanan (musafir), jadi berikanlah nasihat kepada saya. Nabi berkata: hendaklah engkau bertakwa kepada Allah dan bertakbir setiap kali melewati (melalui) tempat yang tinggi. Selepas lelaki itu pergi, Nabi s.a.w berdoa, “Ya Allah, dekatkanlah jarak perjalanannya dan mudahkan perjalanannya.” (Hadis diriwayatkan oleh Tirmidzi)

2. Dirikan solat sunat dua rakaat sebelum keluar rumah. Moga Allah permudahkan segala urusan.“Tidaklah seseorang meninggalkan sesuatu bagi keluarganya yang lebih baik dari 2 rakaat yang dilakukan di sisi mereka ketika berniat untuk bermusafir”(Hadis diriwayatkan oleh Tabrani)

3. Memulakan musafir selain dari hari Jumaat supaya tidak terlepas Solat Jumaat.

“Rasulullah SAW berangkat ke Perang Tabuk pada Khamis. Rasulullah menyukai memulai perjalanannya pada Khamis.”(Hadis diriwayatkan oleh Bukhari)

4. Membawa beg kecil yg berisi keperluan diri. Macam Rasulullah sendiri membawa beg kecil berisi kayu sugi, celak, sikat, minyak wangi, cermin dan ape tah lagi, tak ingat.

5. Meminta izin dan mengucapkan selamat tinggal kepada keluarga.

"Apabila seseorang dari kamu akan bermusafir , hendaklah meminta izin kepada saudara-saudaranya, sebab sesungguhnya Allah S.W.T menjadikan kebaikan pada doa mereka."(Diambil dari kitab al-Azkar Imam Nawawi)

6. Memulakan perjalanan pada waktu malam. Berjalan di waktu malam dapat menjimatkan masa atau memendekkan masa perjalanan kerana malam lebih tenang. Kalau siangkan banyak kenderaan. Dan moga kita dijaga Allah.

“Berjalanlah pada waktu malam kerana bumi dijadikan lebih pendek pada waktu malam.”(Hadis diriwayatkan oleh Abu Daud)

7. Bermusafir dengan berteman. Kalau lebih dari 3 orang, sunat melantik ketua bagi perjalanan tersebut.

“Jika manusia mengetahui bahaya bermusafir sendirian sebagaimana aku ketahui, tentu mereka enggan bermusafir sendirian.” (Hadis diriwayatkan oleh Bukhari)

8. Membaca doa sebelum bermusafir, doa naik kenderaan dan doa ketika memasuki suatu kawasan atau tempat orang.

Antara doa2 boleh diamalkan:

Doa naik Kendaraan

بِسْمِ اللهِ، الْحَمْدُ لِلَّهِ {سُبْحَانَ الَّذِيْ سَخَّرَ لَنَا هَذَا وَمَا كُنَّا لَهُ مُقْرِنِيْنَ. وَإِنَّا إِلَى رَبِّنَا لَمُنْقَلِبُوْنَ} الْحَمْدُ لِلَّهِ، الْحَمْدُ لِلَّهِ، الْحَمْدُ لِلَّهِ، اللهُ أَكْبَرُ، اللهُ أَكْبَرُ، اللهُ أَكْبَرُ، سُبْحَانَكَ اللَّهُمَّ إِنِّيْ ظَلَمْتُ نَفْسِيْ فَاغْفِرْ لِيْ، فَإِنَّهُ لاَ يَغْفِرُ الذُّنُوْبَ إِلاَّ أَنْتَ.
“Dengan nama Allah, segala puji bagi Allah, Maha Suci Tuhan yang menundukkan kendaraan ini untuk kami, padahal kami sebelumnya tidak mampu menguasainya.Dan sesung-guhnya kami akan kembali kepada Tuhan kami (di hari Kiamat). Segala puji bagi Allah (3x), Maha Suci Engkau, ya Allah! Sesungguhnya aku menganiaya diriku, maka ampunilah aku. Sesungguhnya tidak ada yang mengampuni dosa-dosa kecuali Engkau.”HR. Abu Dawud 3/34, At-Tirmidzi 5/501, dan lihat Shahih At-Tirmidzi 3/156.

Doa Bepergian

اللهُ أَكْبَرُ، اللهُ أَكْبَرُ، اللهُ أَكْبَرُ، {سُبْحَانَ الَّذِيْ سَخَّرَ لَنَا هَذَا وَمَا كُنَّا لَهُ مُقْرِنِيْنَ. وَإِنَّا إِلَى رَبِّنَا لَمُنْقَلِبُوْنَ} اللَّهُمَّ إِنَّا نَسْأَلُكَ فِيْ سَفَرِنَا هَذَا الْبِرَّ وَالتَّقْوَى، وَمِنَ الْعَمَلِ مَا تَرْضَى، اللَّهُمَّ هَوِّنْ عَلَيْنَا سَفَرَنَا هَذَا وَاطْوِ عَنَّا بُعْدَهُ، اللَّهُمَّ أَنْتَ الصَّاحِبُ فِي السَّفَرِ وَالْخَلِيْفَةُ فِي اْلأَهْلِ، اللَّهُمَّ إِنِّيْ أَعُوْذُ بِكَ مِنْ وَعْثَاءِ السَّفَرِ وَكَآبَةِ الْمَنْظَرِ وَسُوْءِ الْمُنْقَلَبِ فِي الْمَالِ وَاْلأَهْلِ. وَإِذَا رَجَعَ قَالَهُنَّ وَزَادَ فِيْهِنَّ: آيِبُوْنَ تَائِبُوْنَ عَابِدُوْنَ لِرَبِّنَا حَامِدُوْنَ.
“Allah Maha Besar (3x). Maha Suci Tuhan yang menundukkan kendaraan ini untuk kami, sedang sebelumnya kami tidak mampu. Dan sesungguhnya kami akan kembali kepada Tuhan kami (di hari Kiamat). Ya Allah! Sesungguh-nya kami memohon kebaikan dan taqwa dalam bepergian ini, kami mohon perbuatan yang meridhakanMu. Ya Allah! Permudahlah perjalanan kami ini, dan dekatkan jaraknya bagi kami. Ya Allah! Engkaulah teman dalam bepergian dan yang mengurusi keluarga(ku). Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu dari kelelahan dalam bepergian, pemandangan yang menyedihkan dan perubahan yang jelek dalam harta dan keluarga.”HR. Muslim 2/998.

Apabila kembali, doa di atas dibaca, dan ditambah: “Kami kembali dengan bertaubat, tetap beribadah dan selalu memuji kepada Tuhan kami.”

9. Bertakbir bila melalui tempat tinggi dan bertasbih ketika menuruni tempat tinggi. Macam naik kapal terbang pun macam tu jugak.

Dari Jabir r.a. dia berkata: “Apabila kami naik kami bertakbir, dan apabila turun kami bertasbih”(Hadis diriwayatkan oleh Bukhari)

10. Bernyanyi/Berzikir/Berzanji dsb sebagai hiburan ketika dalam perjalanan supaya tidak tension. Rasulullah suka perjalanan yg menenangkan.

11. Sujud syukur bila tiba di destinasi.

12. Membeli buah tangan untuk dibawa pulang. Kebanyakan dari kita selalu membeli buah tangan untuk dibawa pulang, tapi sayangnya kita lakukan tanpa mengetahui bahawa ia sebahagian dari sunnah Rasul.

13. Meminta orang bermusafir mendoakan kita since doa orang yg bermusafir lebih mustajab.‎

"Tiga doa yg sangat mustajab; doa orang yg puasa, doa orang yg dizalimi dan doa orang yg musafir." (Hadis riwayat Bukhari, Ahmad dan Tirmidzi.)

Dari Umar Bin Khattab r.a dia berkata : aku meminta izin kepada Nabi S.A.W untuk melaksanakan ibadah umrah dan baginda mengizinkanku serta bersabda:“Jangan engkau lupakan kami dalam doamu, wahai saudaraku”.(Hadis diriwayatkan oleh Tirmidzi)Bayangkan, Rasulullah pun minta orang bermusafir mendoakannya.

TTC after miscarriage ~Cerclage

Assalammualaikum..alhamdulillah masih diberi semangat oleh Allah utk teruskn usaha eda mem'blog' nih..

Sejak lepaa musim raya, eda dan hubby kembali serius utk ber'ttc' kembali. InsyaAllah.. TTC??? Ape kebendenye kn la tuh ye...TTC means 'Trying To Conceive'. Makna dlm bhs kita, cuba utk mendapat bby lagi.

Disebabkan eda pernah mengalami kehilangan kedua2 putera tercinta due to probably incompetent cervix (servik lemah), jadi eda telah diberi peringatan awal2 oleh OB eda unruk mwrancang betui2 sebelum ttc. Kenapa OB eda ckp probably, sbb eda baru 1st time pregnance dan twins plk tuh. mmg keguguran utk 1st time masih normal. MELAINKAN eda sdh keguguran lebih dr 1, mungkin OB akan cek cervix eda.huhu.. so scary rite bunyinye..

Jadi option yg eda ade adelah cerclage if eda preggy lg. Cerclage ni blh ck mcm doctor wat jahitan sembat la kat cervix eda pada minggu ke 16. Tujuan utk elak pintu rahim eda terbuka lagi.

Jadi, dalam sebulan yg lepas, puas eda menuntut dgn en.google nih baik buruk wat cerclage..  tapi lagi byk eda bc,lg tension plk jadinya.. Mahunye tak, rupanya masih ada harapan untuk bby servive if wat cerclage pd stage eda: cervix dilated 4cm bulging sacs (pintu rahim twrbuka 4cm dan ade bonjolan kantung bby di pintu rahim.

Tapi xpela, waktu tuh kami 1st time.eda x wat persediaan ilmu pape pun utk emergency cmni kn.yg kami tahu dan percaya waktu tuh, doc akan wat yg terbaik utk selamatkan bby2.. Tak terfikir plk samada hospital tuh mungkin xde kepakaran dlm cerclage2.. kalau mrk x yakin, kita blh dptkan pandangan dr hospital lain kn..ermmm...tula dinamakan pengalaman mengajar kita erti kehidupan..T_T..

Ok la..di bawah eda copy paate dr beberapa group yg eda join utk problem eda nih. Sebenarnya masih ada harapan walopun mungkin ia senipis rambut. Tp at least kita cuba sebaik mungkin.

DON'T GIVE UP!!!! THINKS POSITIVE!!!

Cara cerclage dilakukan.




Servik yg terbuka dan terdapat bonjolan kantung baby.


----------------------------------------♡♡♡------------------------------------------

This exact same thing happened to me at almost the same stage.  I disagree with those who paint such a grim picture.  If your friend has a skilled, competent perinatologist (not just an OB), her chances are even better. I am pregnant with twins, as well. At 19 weeks my cervix was closed and 3.2cm.  At 21 wks 5 days, it was 1.8cm, I was 1cm dilated on the internal side of the cervix, and Baby A's membrane was bulging through.  I was terrifed, but my peri remained very calm, and assured me things would be ok.  He immediately scheduled me for a rescue cerclage, which I had done at 22 wks.  The day of the procedure, he told me we definitely did the right thing, as he could see Baby A's sac thru my cervix as he did the procedure.  I was terrified we were losing the babies, and the procedure would fail.  I was on home bedrest for the next few weeks.  I am now almost 29 weeks, and my cervix is holding strong at 3cm, and hasn't changed much over the last month.  No dilating, no funneling, no bulging membranes.  We are so thankful to have made it this far.  Rescue cerclages are more risky, but if your friend has an excellent dr who is experienced at them, her chances are good.  I hope she'll consider finding a peri who would do the procedure, instead of waiting it out in the hospital to see what happens.  There are risks, but I would do it again in a heartbeat.  Some peri's will even do cerclages up to 24 wks (mine would have).

----------------------------------------♡♡♡-------------------------------------------

Here is my story. I had an early miscarriage in January @ 6 weeks. It happened naturally. I now see my regular obgyn and an mfm because of prior pulmonary embolisms. I am currently 21weeks 2 days-pregnancy has had no complications up until my 20 wk anatomy scan where my cervix was funneling measuring between 2.2 and 1.17. I was told it was too late for a cerclage- that the risks at this point outweigh the benefits. I was sent home with progesterone cream and told to keep my feet up.  I went on home br and was told to come back in 2 weeks. 3 days later I had very very thick discharge and went in to see Obgyn. She checked with speculum and saw bulging sac! I went to hospital where I stayed up until 21+1. They again said cerclage would be no good because I am 100% effaced 2-3cm dilated. Was sent home after preliminarily results of amnio showed no infection. I am home on bedrest now although the doctor at hospital just told me to "take it easy". @ 23weeks I am to go back to the hospital to take steroid shot and most likely stay for duration of my pregnancy. The sense I am getting from all of the doctors is that I will not make it to viability. This has been a crazy whirlwind. My baby is still healthy and I will do whatever I can to keep him/her in for as long as possible!  I just started feeling definite (yet sporadic) movement this week which is awesome.  It it bittersweet joining this forum but I hope to be here for a long time. Hi ladies!

---------------------------------------♡♡♡-------------------------------------------

Have you gotten a second opinion about the cerclage?  Some doctors will do it even now and with bulging membranes.  They just put you on a table and tilt you upside down during the surgery.  It's definitely something to consider!You should also ask about starting 17p shots immediately.  I swear they really help.Bulging membranes are a pretty dicey sitation, but there are lots of stories of hope on here.  When my MFM saw me the weeek after my cerclage, I could tell she was shocked and didn't think I would make it to 24 weeks (I was at 20).  I'm now at 27+1 doing so well that they've relaxed my bed rest quite a bit.  In a few days when I get to 28, they said I could relax even more (not sure if I will but the hope is nice :)).Best of luck!  Welcome to the forum :)--~ AzureSky
The end


*Bila tgk blk gmbr atas, situasi eda kantung yg terdapat kaki baby A sudah berada di laluan serviks. Bila OB scan nmp jelas kaki abglong Adam berada dilaluan sedang melonjak2. Seolah2 dia nak naik ke atas semula.. Allah..Hanya Allah shj yg tahu perasaan kami ketika itu..





Thursday, September 5, 2013

vaccine momo dan nimo ♡♡♡




Alhamdulillah..akhirnya arini (5 september 2013) Eda berjaya menvaksinkan anak2 kesayangan kami ♥ Seminggu sebelum tuh, eda bawa g klinik dulu sbb momo selesema sejak eda mula amik die lg. Kira2 2bln ++ la momo selesema on off. Mungkin sbb utama,momo xpenah kene vaksin lagi. Erm...sian momo. Nimo plak eda bagi ubat cacing sbb die mcm xmau mkn sgt sejak beberapa ari lepas. Alhamdulillah..pas g klinik enjit dan bg ubat cacing,momo dan nimo kembali cergas. Makan dgn seleranya sampai bambam2 dh due ekor ni.hehe...

Lepas seminggu, tgk due2 dh montok2 ^^ eda terus g klinik veterinar family kat bandar baru uda johor nih utk vaksin. Aljhamdulillah, Eda sgt2 puas ati Servis kat sini. Sbb utama adalahsbb vet adalah org islam dan yg dtg bw haiwan peliharaan yg HALAL dipegang. Hahaha...Setakat yg eda nmpk la.. lagipun momo nimo pun nmp selesa je bile di enjit. rilex je muke die time tuh.. mcm x rs pape koott...Klinik sblm nih, abis berperang eda pegang momo. Kekeke... 

Dedulu, time bela kucing zmn anak dara kami x penah pun hantar kucing2 ke vet vaksin bagai. Mngkn sbb kami nmp dr luaran kucing2 nih sht je.  Tpi bile dh besar nih, zmn info di hjg jari mula la rs tereducated skit bkaitan kesihatan kucing  sian meow2 comey nih, die pun ade penyakit jugak.huhu...

Ok jom kite bc info berkaitan vaksin kucing.

------------------------------------------------------------------------------------------

Kesehatan kucing adalah hal utama bagi semua pecinta kucing, maka dari itu sangat perlu adanya vaksinasi bagi kucing kesayangan kita. Waktu yang tepat untuk melakukan vaksinasi pertama adalah pada saat kucing berusia 8-10 minggu, karena pada saat ini kucing mulai di pisah dari induknya, sehingga daya tahan tubuh auto antibodi yang dia dapat berkurang, maka perlu untuk di berikan suntikan vaksin. 

Namun tidak semua kucig yang berumur 8-10 minggu boleh melakukan vaksin untuk pertama kalinya, vaksinasi akan di berikan oleh vet apabila keadaan kucing benar-benar sihat, tidak terserang penyakit apapun, seperti flu, diare, dll. Sebelum melakukan vaksinasi sebaiknya berikan ubat cacing terlebih dahulu, setelah jarak 1 minggu maka baru kucing di beri vaksinasi.

Kesihatan kucing adalah hal utama bagi semua pecinta kucing, maka dari itu sangat perlu adanya vaksinasi bagi kucing kesayangan kita. Vaksinasi sederhananya adalah pemberian antibody bagi kucing tersebut dengan cara memasukkan virus atau bakteri yang telah dilemahkan ke dalam tubuh kucing untuk melindungi kucing dari berbagai penyakit. Namun bukan berarti setelah vaksinasi kucing anda terhindar dari segala macam penyakit, hanya saja akana terhindar dari beberapa penyakit yang mematikan.

Vaksinasi pertama yang di berikan untuk kucing usia 2-3 bulan adalah TRICAT (Feline panleucopenia, Feline rhinotracheitis, Feline calicivirus) . setelah itu 1 bulan kemudia atau kucing berusia 3-4 bulan sebaiknya di lakukan vaksinasi ulang yaitu TETRACAT (Feline panleucopenia, Feline rhinotracheitis, Feline calicivirus, Chlamydia). Kemudia pada saat kucing berumur 20 minggu sebaiknya pemilik memberikan vaksin Rabies. 

Bagi kucing yang belum melakukan vaksin setelah berumur 6 bulan, maka yang harus di lakukan adalah sama, mengulang vaksin seperti kitten lainnya. Yaitu vaksin OBAT CACING kemudian TRICAT selang 1 bulan  TERRACAT dan di susul dengan RABIES.Pastikan kucing anda dalam keadaan sehat saat akan di vaksin. Selanjutnya sebaiknya lakukan vaksinasi ulang setiap 1 th, Vaksinasi ulang dilakukan agar kadar antibodi dalam tubuh kucing tetap tinggi. Bila antibodi melimpah, kekebalan kucing terhadap penyakit juga meningkat. Jumlah antibodi pada kucing yang tidak divaksinasi ulang lama-lama akan semakin menurun, akibatnya kekebalan terhadap penyakit juga akan semakin berkurang.

Vaksinasi kucing dapat melindungi kucing anda dari penyakit sepertiFeline Viral rhinotracheitis  yang merupakan gangguan pernafasan atas yang disebabkan oleh  virus herpes type 1. Menyebabkan bersin, batuk, mata dan hidung berair, hilang nafsu makan dan sampai kematian.Calcivirus  yang  juga merupakan gangguan pernafasan atas pada kucing. Menyebabkan radang mulut, radang pada telinga, hilang nafsu makan dan sampai kematian.Panleukopenia (Feline Distemper) yang menyebabkan radang usus, diare, muntah, dehidrasi sampai kematian. 



Kos vaksinasi bergantung kepada klinik atau vet yang dikunjungi. Haritu, klinik swasta harga ubat cacing nimi dan enjit selesema momo RM30. Vaksin dan ubat kutut momo dan nimo RM145. Klau nak murah boleh buat di klinik/hospital veterinar kerajaan, RM20 pun boleh dapat. Bg eda setakat ni ok la.. Apa salahnya berbelanja skit demi kesihatan mrk. Sbb momo nimo hadir dlm hidup kami ketika kami sedang bersedih. Dok ngadap dorg ubatsikit sbyk jiwa kami ni..alhamdulillah.

Oh ye..nk pesan. Kalau kwn2 g vaksin kucing, make sure korg dpt kad suntikan sbg rekod. Begitu gak kalau nk beli kucing, minta kad atas kalau betui vet aitu ckp dh vaksin. Kalau xde kad tuh maknanya vet/penjual tuh menipu la tuh.hehe....