Sahabat saya ^_^

Pages

Thursday, February 28, 2013

Renovate...Renovate...Renovate...


الحمد لله‎.. Last week kami dah dapat kunci rumah..Yeayy..!!!

Jadi bermulalah minggu kira mengira bagi eda dan hubby.. Dok mengira2 budget untuk renovate umah. Nak cari org buat umah yang bagi harga yg murah dan berkualiti sikit.. Jadi cadangan dolu2 nak tambah belakang dan depan terpaksa di ubah.. Tambah belakang dulu la sekarang, sebab itu bahagian dapur kn.. Yg depan untuk pagar tuh kemudian2 la..tunggu hubby kumpul duit dulu. Moga2 rezeki kami bertambah2 dengan kehadiran si comel2 kami ni nanti..Aminn..

Jadi, ahad aritu dah start renovate..Perghh...cepat benor org wat umah tuh start keje.. Kami byr deposit ari sabtu, ahad tuh dah terus tunggang langgang umah pecah belakang dan ceiling kat ruang tamu..haha..

Oh ye sebelum tuh, sepatutnya kami kene buat Defect report berkaitan masalah2 yang ada di rumah kami.. Selasa tuh kami terus hantar report..Nasib baik diterima..الحمد لله Konon kami cakap umah nak kene renovate dah.. Kalau boleh datang awal, takut mereka salahkan org wat ubah suai umah kn.. الحمد لله ..Takda masalah...Takda masalah...(ajuk ckp hubby..hehehe) 

Berkaitan kos renovate tuh, eda dan hubby pun sebenarnya tak tahu berapa harga standard di JB ni.. Cuma based on kawan2 hubby yg penah renovate situ jela.. Kami cuba amik org yg sama, tapi mahal hampir seganda la plak harga naik.. Terpaksa cari org lain.. الحمد لله Harga mungkin masih mahal bagi kami..yela, klu dpt bwh 10k baru murah..hehe..Tapi rasa berbaloi kot..

Tambah dapur kebelakang 14x6 ft lebih kurang siap tabletop 8ft, Griill dan tinted pintu dan tingkap satu rumah, Ceiling ruangtamu yg ada donwlight..gerbang corak bagi dinding pembahagi antara ruangtamu dan tempat makan. Sume total 15k++..  Berbaloi kan ? ^_^

الحمد لله Hari ni dah masuk ari ke-4, ruangtamu dah siap.. Cume nak tunggu pasang downlight dan kipas. Tingkap dan tinted siap, cume belum grill lagi.. Dapur dah siap naik dinding dan tgh buat atap.. Wow.. teruja den tiap ari g nengok umah..si comel2 dlm peyut den ni pun selalu gerak2 aktif tiap kali kate nk g tgk umah..hehehe..

Nantila eda upload gambar umah tengah renovate..dah amik gmbr..malas nak transfer ke laptop lagi..hehe.. إن شاء الله  dalam pertengahan bulan 4 siap la kot umah tuh..nak tunggu developer pasang meter api dan air lagi..hopefully hjg bln 4 dh blh masuk.. Lagi awal lagi baguih, sebab byk keje nak buat nnt... Kang lambat, si comel2 ni dh nak membesar dlm peyut nih.. Sian hubby... Kene pos pekerja dari manjung la nmpnya..upah adik hubby or anak buah ke..hehehehehe...

Dah siap naik dinding..Baru nak simen dinding dan atap

Siap tinted semua tingkap..Cume nk tunggu pasang grill je..

Conice dh siap. Wiring lampu belum..mungkin nak tunggu
sekali ngan wiring dapur kot...hehe










Cocoon


Cocoon CC8


Price RM45 ( free postage) 

Size : 0-5 months 


   How to buy : PM at Facebook page AJ's Crochet Handmade

*Paten ni same ngan paten di link the making of cocoon .
Yg Purple pink kene hold watkan customer dulu*


***********************



Wednesday, February 20, 2013

Tahyul dalam Penyusuan Bayi (Breasfreeding)




==> Salah Faham #1 Tentang Penyusuan Di Dalam Pantang <==



Salah faham #1: Bayi kerap menangis, susu saya tak banyak, jadi saya terpaksa top up dengan formula..



Ibu - ibu yang dikasihi, ketahui lah, hakikat sebenar, saiz perut bayi semasa dalam pantang adalah sangat kecil. Hanya sebesar guli. Tubuh kita akan hasilkan susu berpadanan dengan size perut bayi sahaja.



Bayi kerap menangis bukan sebab kita tak cukup susu. Tapi ia menandakan susu kita sangat bagus. Susu ibu sangat mudah hadam. Bila mudah hadam, bayi akan mudah kenyang. Bila cepat kenyang, bayi akan mudah cepat lapar semula. Bila lapar semula, bayi akan meminta susu semula.



IA BUKAN BERMAKNA SUSU ANDA SEDIKIT



Semasa dalam pantang, adalah sangat bagus jika bayi kerap hisap susu. Lagi kerap bayi hisap susu, lagi bagus stimulation terhadap payudara untuk menghasilkan banyak dan banyak susu.



Pengalaman kakak eda sendiri semasa dalam pantang, bayi bayi lelaki menyusu setiap 15- 30 minit, tak kira siang atau malam. Lagi-lagi dia mengalami kuning (Jaundice). Kakak eda tak top-up langsung dengan formula milk. Tapi susu bertambah banyak. Walaupun bayi nampak tak kenyang di mata kasar kebanyakan orang, tapi bila pam, susu kakak sangat banyak sampai terpaksa dibuang. Kakak eda ketika itu tidak  membuat penyimpanan susu. Eda pun tidak pernah tanya, sebab eda kurang arif berkaitan susu. Yang eda tahu, ketika eda buang susu tersebut, masih banyak dan ada dalam kira-kira 5oz.!!! wow....



Fahami lah, bukan susu anda sedikit, tapi ia adalah kerana perut bayi kecil, maka tubuh kita akan hasilkan susu ikut size perut bayi. Kalau nak tambah kuantiti susu, kerapkan lah menyusu bayi. Lagi kerap lagi bagus. Lagi lama lagi bagus. Dan fahami lah, kalau nak tambah kuantiti susu, pastikan bayi anda hisap dengan kerap. Hisapan bayi adalah much much better dari pam yang kita beli.



Happy Breastfeeding! :)


Thursday, February 7, 2013

Week 12



الحمد لله‎.. Doa penuh kesyukuran kami suami isteri panjatkan kepada Allah atas segala kenikmatan yang telah dikurniakanNya kpd kami.. Kini eda dah berada di penghujung trimester ke 2..  إن شاء الله by end of this weekend, eda dh masuk trimester ke 3.. Tapi kalau ikutkan tarikh sebenar kitaran period eda, sekarang dh masuk trimester ke3, week 13 ke week 14... Mane2 pun same je..kurang seminggu je kot..hehe...

Sepatutnya appointmenteda ngn hosp columbia next week, 13 feb 2013. Tapi disebabkan wiken ni eda dan hubby nk blk kg eda di senawang sebab de kenduri, jadi eda buat keputusan utk g awal.. Chewah..sebenarnya pagi on the way nak g hosp tuh baru perasan appoinmtnt next week..hehehe..cepat2 call tanya blh g awal x...dah alang2 nk travel, blh cek baby ok x..

Dipendekkan cito, dating kami bersama si comel2 kami seperti biasa, penuh dgn debaran..Teruja... Gembira...Cuakknnesss....hehe.. Mula2 sampai, nurse try amik blood pressure, tapi x dapat detect..sampai 3 x la rasanya.. Pastu nurse suh rest jap..nanti amik semula.. Aduyaiiii....eda takut tinggi sgt je..byk mkn daging..goreng ikan or tauhu konpem nak masin2 sbb nak lawan loya..huhu.. Tapi الحمد لله‎.. lepas rest dlm 10min, dapat bacaan. Normal..الحمد لله‎.....

Bila dh masuk bilik doc, terus baring..Bila doc letak aje alat scan atas perut eda, terus eda kecikkan mata. Takut sebenarnya nk tgk si comel2 mama ni.. Takut klu ade pape berlaku. Yela, eda tak banyak makan sgt sejak 2-3 minggu tuh.. Tapi berat badan naik je...500g..hehe.. الحمد لله‎..mula2 nampak dgn jelas twin 2.. Siap mendongak2 kepala dgn mulut mengomel2..Allah..eda rasa gembira dan nak nangis pun ada.. Itu 1st time mama nampak ngn jelas si comel2 mama ni gerak2 kepala, mulut, tangan dan kaki..  Sekali nampak mcm gaye ayah la plk bila dia buka2 mulut siap dongak2.. Terkenan ngn perangai ayah la nih..hehehee

Hari ni doc amik bacaan setiap kepala, kaki, berat badan baby dan banyak lagi. Tapi mama konpem x dgr sgt sbb dok teruja tengok si comel2 mama ni dok bersilat2 dalam peyut mama kn. Yang mama tahu doc cakap si comel2 mama ni الحمد لله‎.. membesar dgn sihat dan normal.. Twin 1 berat 73g dan Twin 2 berat 67g.. Tak jauh bezanya, means si comel2 mama ni anak yang baik2, tak berebut2 makanan.. Makan kongsi sama2 ye syg sampai besar nanti..  إن شاء الله  ^_^ Doc konpemkan memang satu uri dan seiras.. Sebab dari mula scan week 5&6 mmg nampak satu sac. Pastu week 8 baru nampak ade 2 baby.. Kalau ade 2 telur disenyawa oleh 2 sperm, konpem awal2 dh nmp 2 sac..

Banyak gambar yg doc amik.. Tapi haruslah satu je die akan print kn. Watpe nk byk2 bukan eda fhm sgt bile nengoknya.hehe... Tapi gambar yg print ni nampak pening sikit. Sbb si comel2 mama ni dok bertindih satu sama lain. Jadi boleh nampak satu kepala atas dan kepala bawah..tgh2 badan mereka..hehehe..xpela, mama ngan ayah dh tgk dua2 si comel mama ayah ni time doc tunjuk kat screen. Hubby eda siap amik video lagi.. Tapi teeeetttt...sensored sbb nmp plak peyut mama tgh membulat atas katil.. jadi kami simpan jela ye untuk tgk sendiri2.hehehe....

Itu saje untuk appoinment kali ni. Next appoinment lagi 6 weeks.. lamanyaaa nak tunggu dating kami seterusnya.... u_u.. Tapi doc ckp kalau ade rezeki, si comel2 mama ni tak main sorok2  إن شاء الله boleh tengok gugurl ke boboy..hehe..ok teruja sudah.. Doakan eda dan babies ye kawan2.. bermula trimester ke 2  lepas ni..

Babies bertindih depan belakang..So nampak macam satu badan tapi ade dua kepala kt atas dan bawah.hehe..







Friday, February 1, 2013

Buku yg di idam2kn...Bile nk beli ni..


Antara buku yang den dok idam2 kn nak beli.. Dari tahun lepas lagi.. Percaya x?? Time tuh xpregnent lagi..hehehe..

Berikut eda ade copy dari satu laman blog Bangkit Kembali, berkaitan bertapa pentingnya mendidik anak mengikut cara islam, atau cara terbaik iaitu cara Rasulullah SAW..tapi buku yg mereka jual tidak seperti buku di atas.. Buku die lain sikit..

******************

Ath-Thabrani meriwayatkan daripada Ibnu Darda' ra bahawa Rasulullah SAW bersabda: "Perumpamaan orang yang mempelajari ilmu pada waktu kecil adalah seperti memahat batu, sedangkan perumpamaan mempelajari ilmu ketika dewasa adalah seperti menulis di atas air". 

Ibnu 'Abidin dalam kitab Hassiyahnya menampilkan bebarapa bait sajak yang didendangkan niftaih kepada dirinya :

Sungguh aku telah lupa berkenaan dengan ilmu yang aku pelajari ketika dewasa
Namun aku tidak lupa berkenaan apa yang dipelajari ketika belia
Yang namanya ilmu itu dipelajari ketika muda
Sedangkan kesabaran ini adalah menyabarkan diriketika tua
Ilmu sesudah rambut beruban adalah tekanan
ketika itu hati sudah tumpul, begitu juga pendengaran dan penglihatan
Sekiranya perkara itu dibuka ketika masih muda.

Abu Hurairah r.a. meriwayatkan secara marfu' : 

"Siapa yang mempelajari al-Quran ketika masih muda, maka al-Quran itu menyatu dengan daging dan darahnya. Dan siapa yang mempelajarinya ketika dewasa, ilmu itu akan lepas darinya dan tidak melekat pada dirinya, maka dia mendapatkannya pada hal dua kali". (Diriwayatkan oleh Baihaqi, Dailam dan Hakim).

Ibnu Abbas mengatakan: 

"Siapa yang membaca (hafaz) al-Quran sebelum dia baligh, maka dia termasuk orang yang diberikan hikmah ketika masih kecil."

Para sahabat dan tabi'in serta para ahli hadith menegaskan bahawa belajar pada waktu kecil itu memberikan pengaruh yang lebih besar terhadap perkembangan keilmuan anak. Di samping itu dapat juga melekat lebih kuat dalam ingatan anak-anak.

*****************

Anak merupakan amanah bagi kedua orang tuanya. Rasulullah SAW bersabda : "Setiap anak yang lahir sebenarnya dilahirkan atas fitrah. Kedua orang tuanyalah yang akan menjadikan mereka Yahudi, Majusi atau Nasrani.

Ya Allah kami mohon agar kami diberikan kekuatan untuk memandu anak-anak kami ke atas jalan yang benar.


الحمد لله .. ‎. Siap sepenuhnya.. ^_^



الحمد لله‎.. Siap sepenuhnya teratak comel kami..Jalan, pokok, wayar2 api dh pasang..hehe...Bila amik gambar nampak kemetot plak dpn dia..mungkin sbb rumah sewa kami ade sliding door shj. Rumah ni berpintu dan bertingkap...إن شاء الله  hopefully lebih selamat kot.. ^_^ hehe... 

Sekarang kami hanya menunggu dapat kunci.. Tahun ni nampaknya tahun busy kami sekeluarga.. Tak lama lagi nak start renovate belakang rumah dulu... Hubby kate bahagian depan mungkin lain kali.. Bila ade rezeki lebih.. Lepas tuh pack2 barang nk pindak nanti..Mungkin dlm pertengahan tahun, masuk rumah.. Awal bulan 8 .إن شاء الله  eda bersalin...Sekarang ni kene simpan sikit2 utk persiapan menyambut si comel2 kami keluar nanti..إن شاء الله .. Moga2 segala perancangan kami dipermudahkan Allah..aamiin