Sahabat saya ^_^

Pages

Thursday, December 31, 2015

♥Happy Anniversary ke 5 ♥

Alhamdulillah. Setahun sudah berlalu bg tahun 2015. Cepat sgt rasanya masa berlalu. Terasa mcm baru semalam eda dpt tahu eda pregant, tup tup dh bersalin dan skrg aisyah dh membesar dgn sihat dan panjang akalnya.hehe.. Alhamdulillah. Nikmat yg Allah berikan kepada kami, syukur alhamdulillah. Terima kasih ya Allah kerana memberi kami peluang untuk merasai nikmat zuriat ini. Hanya Engkau shj yg tahu betapa kami menanti selama 5 tahun ni kehadiran zuriat keturunan kami sendiri. Terima kasih ya Allah. Engkau bantulah anak kami Aisyah Jazilah Binti Mohd Johari membesar dengan sihat menjadi hambaMu yg solehah, berakhlak mulia dan berbakti kpd agamaMu dan msyarakat. Sihatkanlah tubuh badannya, murahkan rezekinya, fasihkan lidahnya, lunakkan suaranya dan cerdaskan akal fikirannya agar anakku ini mampu membaca dan menghafal AlQuranMu serta hadis Rasulullah SAW dgn sebaiknya, berjaya di dunia dan akhirat. Amiinn..

### THROWBACK 2015 ###

Januari 2015 kami menyambut awal thn dgn penuh kegembiraan dan kedukaan. Gembira apabila tahu eda pregnant, dan sedih bile mengenangkan momo terpaksa dihantar pulang kpd tuannya dahulu. Maafkan mama momo.

Mac Selamat Menjadi Tua eda.. Welcome to da 3 series. Huhu...

April Alhamdulillah. Final thesis eda selamat dihantar. Mekasih byk2 pd junior eda yg byk mbantu. Huhu... last minit ade problem dgn tajuk..mg cuak. Kalau x mmg burn la master eda huhuhuhu...

Selesai shj thesis terus eda warded columbia dan buat cerclage. Allahuakbar. Masih terasa lagi takut dan trauma dgn sejarah silam. Pengalaman eda cerclage bc di sini

2 weeks after cerclage warded lg skali di HSA plk. Time ni doc ckp ade bengkak di bawah rahim. Xmau amik risiko terus warded. Esoknya discharged. Alhamdulillah.. Masih terbayang di mata eda, muka hubby ketika dpt tau berita rahim bengkak dan doc ckp xde harapan. Sedih, kecewa semua ada.. Tapi Allah itu yg menentukan segalanya. Alhamdulillah masih diberi peluang oleh Allah. Lepas tuh terus eda bedrest kt umah. Xde dah nk wat keje umah huhu...

Jun RAMADHAN. Tapi knp gambar hubby kt dapur?? Hehe.. sbb isterinye xdpt nk msk2 bagai, jdnye hubby jela yg dok tung tang kt dapur Sahur dan bbuka. Basuh pinggan dan Panaskan lauk khas eda order dr kwn setaman ni. Huhu byk jasa akak tuh tiap ari masakkan utk kami ♥ Alhamdulillah cukup sebulan eda puasa yeay!!


Julai. SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI. Raya kali ke 2 di perantauan. Sob..sob... tp mcm dh imun plk perasaan. Inilah pengorbanan yg perlu dibuat selepas berumahtangga. Huhu.. hubby mmg cuti, tp eda yg xle travel. So di JB jela kami beraya.. Photoshot skit gmbr pregnant. Time ni dh 34weeks.♥♥♥

Raya ke 5 Mak abah kaklong dan alang sekeluarga dtg beraya di JB. Hehee... time ni dh x ingat cerclage ke pregnant ke. Edacm lipas kudung bgerak masak kemas umah sume.hehe... actually mcm x sabar tunggu bby klua

Ogos mak abah dtg umah sbb eda dijadualkan buka cerclage 2ogos. Momen paling berharga bagi eda. Time ni la dok bermsnja dgn abah mak.hehehe...

Cerclage removed dan jalan dh buka 2cm. Tp sampai hari ke 2 still 2cm so doc halau blk. Alaaaa.. kenangan paling klako berebut 1st clasS.. huhu 

Discharged je hosp terus g expo. Sambung shopping. Kasi jln buka lg cepat kononnye hiksss >_<…

Mak plak isi masa lapang sblm anak pompuannye bsalin  dgn buat kuih bakar. Tiap2 hari kami mbako.. aisyah nnt besar msti suke kuih nogori ni mcm mak eh kn...hehehe
Finally after 2 weeks removed cerclage. lahirlah buah ati pengarang jantung mama abi ni ke dunia. keluar je aisyah terus dgr azan maghrib dr masjid abu bakar. khamis 7.09pm, 20/8/15.
Eda baru dpt pegang aisyah waktu ni. Sbbnye smlm lepas bsalin dan azan, nurse terus bw aisyah msk wad. Aisyah kene tahan due to mama eh adelah gbs carrier. Ingat lg time hubby tunjuk aisyah kt bed die, eda mcm xcaye. siap ckp betulke abg ^_^. x caye sbb aisyah putih ikut abi die.hehehe..

Oktober SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA. Beraya dgn keluarga tanpa hubby. Hubby keje time ni.huhu... 1st time beraya berasingan.

Selamat Hari Lahir abi aisyah. Welcome 2da 3 series club syg hehehe..hubby dtg nk amik eda dan bby blk manjung.

Mama dah abis pantang yeay... beza muke aisyah selepas lahir dan selepas 43do ♥

Aisyah dan mama's 1st holiday 2015. Cameron highland.
November 2nd vacation Melaka >_<♥

Alhamdulillah. Happy 5th Anniversary 

Aisyah dan sepupu sebaya di majlis marhaban utk mereka. Amik berkat doa Je.. xde nk buat berendoi bagai hehe..

Bercuti di PD lepas majlis

Satu2 adik eda najib kahwin. Alhamdulillah. Fisya welcome 2da nadzmanor club..
Last event of da year.. abah belanje makan besar ♥

### THE END ###

Monday, December 14, 2015

Anak 3 pusar!!!!

semalam dok ulit2 baby aisyah sambi tgk gegar vaganzar akhir, ternampaklah kepala baby aisyah ni ade 3 pusar!!!! mula2 tuh nmp 2 belakang kepala, satu kat atas gigi2 rambut kat dahi. Yg ni kecik je.haha.. penah dgr org2 tua ckp bdk lbh 1 pusar kt kepala ni nakal dan byk akai.. >berpeluh mak<…

Dok gooogle2 terbaca la dato fadhilah kamsah pun ckp gitu. Nakal keras kepala byk akal dan kreatif. Kalau die menanam atau ternak haiwan mmg menjadi. Pergh... tau la eda time preggy aisyah mmg suke tanam2 bunga pokok buah sume bagai. Haiwan tuh kucing mmg minat la. Kambing?? Haha...

Ok xpela syg mama aisyah ni. Yg penting cr mama abi didik aisyah nnt ye bile membesar. hehe.. ayat sedapkan ati ahakss.. 

Yg 3 tu kecik je atas gigi rambut kt dahi

Monday, November 30, 2015

Melaka 2015

Alhamdulillah. Kali kedua bw aisyah jenjalan. ofkos gak la bagi mama aisyah utk tahun 2015 ni. Yeay !! Haha ::>_<:: p="">
Tanpa rancang sbnrnye. 2 hari sblm nk g jenjalan, hubby wasap dr tmp keje die, cuti 4 ari ni nk g jenjalan mana? Perghh, punye mengelupur isteri tercinta cr tmp nk jalan2. hahaha.. last2 melaka jela, dh nk g pantai / pulau takutt panas. Last melaka jela, sb teringin nk msk upside down house tuh hehe..

Sebelum sampai bandar melaka, singgah klebang dlu. Konpem la nk rasa COCONUT SHAKR KLEBANG yg digebang2 org selama ni kn.haha.. mmg tumbs up👍👍👍 sedap!!! murah rasa dlm rm2 lebih je. Siap dgn nasi lemak dan kuih2 x sampai spoloh hinggit pun blanje.. kami siap bungkus.



Dh siap2 minum terus cr hotel. Hajat di hati nk ddk hotel white yg dlu kami penah ddk. Cantik kemas dlm die. Ade satu bilik je tinggal tp hubby ckp nk cr hotel lain dlu. Ha... sekali sume penuh. Cuti sekolah la syggggg haha.. G blk white hotel, dh penuuuhhh. Meraban la kami dok cr hotel. Nasib baik sebaris dgn hotel tuh ade tower hotel. Ok la tp xla luas bilik eh. xpela dr xde kn. Hotel2 ni sebelah mahkota parade je. Ddk sini sbb dekat dgn upside down house.hehe.. ok seterusnye jenjalan kt tmp2 menarik..



Aisyah da sado gurl.haha..

Ade petunjukan kesenian ms ni. Serius den takut tgk dorg..
 Seterusnye UPSIDE DOWN HOUSE!! Mmg ramai gile beratur luar. Sbb hanya beberapa org je blh msk dlm satu2 masa. Tiket dewasa rm16. Kanak2 xtau plk. Yg pasti baby aisyah free ^_^… Dlm ni ade org akan tunjuk ajar cr nak amik gmBr. Nk tlg amik kn gmbr pun blh. Ade berapa tah bahagian dlm ni eda xsure. Yg pasti bahagian tv, dapur, laundry, telefon, dinning, bilik tido ade 2, tandas, meja soleh, meja study. Mungkin ade tertinggal eda dh lupe. sbbnye ade sikit konflik dlm ni, hs hubby tetibe bahagian camera zoom tuh xmau masuk. Bateri plak dh kong. punye risau kami ni takut hs tuh rosak sampai hilang mood nk amik gmbr huahuahua...Mlm nye plak kami round kt pasar mlm sblh mahkota parade ni je. Hubby ajak g jonker walk, tp dgn hujannye takut plk aisyah kene ujan. Lg pun bkn nk beli apa pun. Dlu dh penah g ok la..haha..oo lupe sempat g bantai asam pedas.sedappppp...kedai dekat dgn hotel kami.


Ramai beratur.adela dlm sejam tunggu kot






sedap!! sblm ni mkn kt kedai depan kedai ni. Kureng skit..
 ok itu je. Esok pagi sarapan dlm hotel je. Hubby bungkus, sian tgk aisyh nenyak sgt tido (padahal mama eh mls nk turun haha). Siap2 terus blk johor. Otw blk tu singgah kedai nasi kambing 40 hari.. ??? Xtau nape nama kedai ni gini. Terletak sempadan antara ayer hitam dan yongpeng. Eh betul ke?? Ala waze aje konpem jumpa ^_^…Kalau dr lebuh ry utara selatan mmg nampak la kedai ni. Tp kalau anda dr KL/Melaka, kene exit sebelum tuh la kt ayer hitam rasanya. lauk kambing dir superbbb!! satu pinggan rm12. Kalau nak dlm dulang pun blh tp xsure harga. cume satu je kureng, air die xde pilihan. Hanya ade air bancuh kordial tuh perisa sirap grape ceroi2 gitu. Tp harga rm1.50 hahaha...Kat sini mmg ramai. kami siap bw kipas sbb aisyah ni jenis peluhhhh sakan..combination mama dan abi die.hehe





Tamat sudah expedisi melaka 2015 >_<…

Saturday, November 14, 2015

Warkah untuk putera2 syurga mama..

Assalammmualaikum syg2 mama berdua
"Apa khabar syg2 mama di sana"
Ayat yg sentiasa mama alunkan dalam hati mama
Tatkala rindu mama menjengah terhadap syg berdua

Syg mama adam dan adib..
Mama yakin syg berdua bahagia di sana
Bermain bersuka ria di sana bersama teman2
Syg2 mama taukan, syg sudah ada adik..
Aisyah jazilah namanya
Kdg kala, bile aisyah tersenyum tergelak sorg diri
Mama sentiasa bayangkan syg2 mama adam adib ade di sisi
Bermain bersama adik syg2 berdua
Tetapi akal dan iman mama sedar
pasti alam kita tidak sama..

Syg mama adam dan adib
kebelakangan ni mama selalu teringat pd syg berdua..
Bukan mama tidak bersyukur dgn kehadiran adik ayg berdua..
Bukan juga tidak redha dgn pemergiaan syg berdua.
Cume hati ibu yg mama miliki skrg menyebabkan mama sentiasa teringat pd syg berdua..

Syg mama adam dan adib..
walaupun di dunia ini kita hanya berjumpa beberapa minit shj sblm syg2 mama pergi..
Ketahuilah, minit2 itu yg buat mama rindu..
Rindu mendengar tangisan syg berdua buat pertama kalinya..
Rindu menyentuh jejari halus syg2 mama..
Rindu menyentuh bibir syg2 mama yg merengek2 ketika itu..
Rindu menyentuh tubuh badanmu syg2 mama..
Semua itu buat mama selalu terbayang ketika ini..
Bagaimana syg2 mama sudah membesar..
Suaramu, jejarimu, bibirmu dan tubuh bdn syg berdua..

Syg mama adam dan adib..
Mama yakin kita akan berjumpa di sana kelak.
Syg berdua adam adib, jgn lupa tunggu mama dan abi di pintu syurga ye syg..
Doa mama dan abi sentiasa untuk syg mama berdua..
Abgyong adam dan abgnyah adib..

Tatkala kerinduan. Mama akan tatap wajah adik aisyah. Mama yakin wajah adik mirip dgn abgyong adam dan abgnyah adib mama..



Tuesday, November 10, 2015

Hobi baru >_<…

Alhamdulillah bersyukur kpd Allah. dh menghampiri 100 hari berpantang. Takde la pantang mane pun. Tp ade certain bab eda mmg pantang la.huhu..

Life skrg??? Alhamdulillah. Rutin baru. Eda akui la mula2 blk mmg kelam kabut. Dgn umah lg, nk isi peyut sendiri, bby lg urus pakaian mandi beyak susu die.hehehe.. 3 hari ptama blk, masak nasi asyik hangus je. Mau x hangus, tgh masak2 ttibe anak dara nangis. G la nyusu atau main2 dgn die. Dh ngadap bby mmg terus ralit la.hehehehhe..

Mmg kene sikit2 blaja peel si aisyah, dlm masa sama eda pun mmg kene ubah la sikit rutin kite. KLau dlu blh la nk baring tgk tv sambil masak kn. Skrg ni kene wat jadual. Ade cite best, make sure sejam sblm cite kene susu kn anak dara. bile peyut dh kenyang muka mesti ade senyum kn. Atau die akan tido.hehe.. kalau cite best time masak. So kene lagi awalkan la masak. Tp sekarang ni kalau aisyah dh kenyang, eda nk baring sambil tgk tv dan masak2 pun blh >_<… 

selalu kalau eda nk ngemas pun cmtu. selalu pagi la sbb aisyah mlm2 xtido. So pagi die ngantuk. Eda akan kemas or basuh baju pagi2, dh siap baru pengsan sama. tp skrg ni blh la x kelam kabut sgt sbb bby byk tido kn. Tunggu la eda bile aisyah dh blh merangkak jalan ke. Haaaaa...hehehehe..

InshaAllah, belaja dan terus belajar. Wait n see jela ye hehehehe..

Gmbr bawah ni mmg sejibik perangai aisyah skrg.huhu.. mg anak mama aisyah jazilah membesar jd anak solehah dan berakhlak mulia ye syg.aminn..



Mlm2 gini la jd. Kdg2 msk hidung hehe

peel aisyah skrg. Main2 time susu..

haha.. xle lari la die nk susu memanjang mlm2

>_<

seriua, bile aisyah lapa time tuh la nk leaking


hehe..aisyah senyum lebar bile nmp mama dh sedia.

haha..^_^