Sahabat saya ^_^

Pages

Monday, June 25, 2012

Holiday Korea 2012

Alhamdulillah.. Akhirnya berkesempatan eda utk berholiday aka berbulan madu di Korea bersama hubby..
Sebenarnya macam tak pecaya juga dapat g..yela tahun lepas hubby cakap mungkin dapat pergi dekat2 negara Asia Tenggara je..Sbb tahun2 sebelum ni mereka dah pegi jauh2 ni mcm Australia, Beijing, Jepun..huhu.. Alhamdulillah rezeki eda..hehe

Perancangan tahun lepas nak pergi dlm bln mac/april tahun ni.. Penghujung winter...Tapi seperti yg korang baca dlm entry sebelum ni, Mac lepas kami berlepas menunaikan Umrah...Jadi tertundalah bulan Jun..Ada bulan jun dan sept sahaja..Kami pilih Jun sbb paling dekat, dan masa kami free.. September best musim luruh tapi byk perayaan time tuh..Xpela..g negara 4 musin yg lain la kalau nk tgk salji/luruh/bunga2 nih..^_^

Jom cuci mata lihat gelagat kami sepanjang percutian di sana...

KOREA
15Jun2012- 21Jun2012

Di Nami Island.....Winter Sonata ^_^
First Kiss...Bukan kami la..dlm cite WInter Sonata..hehe...
Kalau couple pakai baju ngam...
Gyeongbok Palace..Satu2 istana di Korea


Di Lotte World...Cite Stairway to Heaven


Menghayati drama korea...hehe

Kebanyakan tempat solat di restoran pas lunch...yela susah nk cari surau/masjid
kat Seoul ni..huhu



Pakaian tradisi Korea..Rasenye tuh pengawal istana kot...



Ini ngopenya bangunan2 kecik aka kamar dalam istana korea..emmm...

Kimchi School...Yeah belajar sekali pasti xmau buat lagi..keh3..

Bersemangat hubby den buat kimchi...

Di Woongjin PlayDoci..jom main ais..

Ladang buah Rockmelon..

Merasa kemanisan dan kesedapan buah ini


Sup Ginseng Ayam...Actually baby giseng je...Dlm mangkuk ni adela
satu sebesar anak jari..so xdela rasa sangat gisengnye...^_^

Masjid Itaewon, Seoul.. Satu2 masjid di Seoul Korea..



Alamak sekali senget plak gambar ni..haha

Yehah aiss...ayat macam jakunzi xpenah jumpa ais je..haha



Selesai sudey menjelajahi Korea.Salah satu negara yg eda sangat kepingin bangat pegi...Kalau korang rasa bosan tengok gambar di atas, sila salahkan diri anda ye..Sbb hakikatnya mmg best g sane..hehe ^_^ yela..tak kan eda nak letak 900+ gmbr kami amik kat Korea dlm ni kn..ni seciput je..

Kalau ade yg nk g Korea, eda listkan persiapan apa yg perlu korg titik beratkan:

  1. Kalau anda muslim, make sure bawa kompas/sejadah ye..sbb kompem2 solat kat mana dan je..nak balik hotel?? berjam2 kot nk balik sbb perjalanan dari tempat2 best atas ngn hotel di Seoul lebih kureng 1jam (kalau jalan clear)
  2. Sila bawa botol air..sbb sume tandas awam kat airport/taman tema/taman2/istana xde air..tp kalau anda power dalam istinjak2 ni kompem xde masalah ^_^
  3. Perihatin tiap kali g tempat makan.. Kadang2 mereka anggap halal ni bersih saje... (pssstt...sbb ade trip sebelum kami makan daging khinzir..sbb plan last minit nk makan kedai..nauzubillah..huhu)
  4. Baju sume terpulang la pada anda..xde masalah ikut musim ye..jgn musim sejuk bawa baju mcm nk g pantai kn..hehe
  5. Kalau nk shopping, sila smpan duit untuk shopping di Dongdaemun Shopping Complex. Kalau boleh bagitau dulu tourguide nak cari barang ape.. Sbb Dongdaemun ni banyak cawangannya..ade jual baju2 fesyen je..ade tempat lain jual kain2 pasang..Dalam kes kami,huhu.....die g tmpt xde jual kain pasang..sedey je...u_u