Sahabat saya ^_^

Pages

Saturday, December 29, 2012

Happy 2nd Anniversary

Alhamdulillah. Setahun berlalu 2012. Tahun yg paling bermakna dalam hidup eda. 3 impian eda tertunai Alhamdulillah. Memang betul apa yg eda prnah dgr masa zmn blajo dlu, kalau kita pasang niat dgn ikhlas, pasti Allah akan tunjukkan jalan kpd kita. Tiada yg mustahil bagiNya. Jangan dikira rezeki itu hanya pd duit yg kita dpt hasil dr titik peluh kita sendiri shj. Malah eda sendiri tak terfikir dpt tertunai hajat2 ini memandang eda ni menabung pun bkn byk sgt. Alhamdulillah.. Allah murahkan rezeki eda melalui hubby. 

Jadi kwn2 diluar sana jgn cpt putus asa. Kalau ade pape impian, niatkan shj. Bkn bermaksud sini jgn x keje plk, bgantung pd org lain hehe.. maksud eda, bila ade niat dgn ikhlas inshaAllah, Allah akan berikan kita rezeki dr arah yg kita tak sangka2. Percayalah.. >_<…

Ok jom 'baling belakang' utk tahun 2012

### THROWBACK ###


Januari balik bercuti di manjung. Tetibe hubby ajak g pulau pangkor. angkut skali anak2 buah.hehe...

Februari. Alhamdulillah kami dijemput menjadi tetamu rumah Allah. Pegi dgn mak ayah mertua. Blh bc pengalaman kami di sini.

Mac. Selamat hari jadi kpd diri sendiri. Hehe.. dpt hadiah rantai dr hubby. Nak beli note tp hubby beli rantai. Blh jd simpanan katenye. Ok gak lg mahal dr note hehehehe.mekasih syg ♥

Jun. Sport carnival company hubby di Penang. Alang2 tuh terus teroka penang.hehe..

Beberapa minggu lepas tuh kami holiday ke KOREA. Yeay.!!! Hehe.. selalu gile tgk korea. Skali hubby ty nk g korea x. hehe... Alhamdulillah... 2nd honeymooooonnn ♥

September. Holiday kat Teluk Chempedak Pahang. Percutian tanpa perancangan.

Hepi besday hubby ♥ Mekasih sentiasa disisi ayg tanpa sikitpun mengeluh. melayan isterimu ini yg mcm 3suku.hehe...i love u to da moon and back.muaahh...

November. Balik manjung pergi buru kerang dan remis. Manis kerang dan remisnyg fresh dikutip. Alhamdulillah ♥

Awal Disember. Ujian positif upt. Alhamdulillah..Scan atas diambil sbb bleeding lepas blk dr blk kg. Allahuakbar.. 

Lepas dpt tau pregnant, wiken tuh g bercuti di Port Dickson dgn famili eda. Malam tuh mcm biasa makan besar sponsored by abah ♥ mekasih abah

Hujung Disember rumah kami dikunjungi kaklong eda dan adik beradik hubby. Mereka dtg sbb nk g Legoland.huhuhu.. 

### THE END ###


Wednesday, December 26, 2012

Alhamdulillah...it's blinking!!


Isnin (24dec2012) sepatutnya umo kandungan eda dah masuk 7w2d. Tapi bila wat USG dan di ukur, rupanya baru 6w3d. Lewat seminggu. Tapi kate doktor i'ts normal actlly, sbb eda amik duphaston so kiraan umo tuh akan lari sikit. 

Tapi papepun, doct kate setakat ni perkembangan dah menunjukkan lebih kepada positif. 98% normal pregnancy.. Baby membesar dan yg paling penting ade blink2!!! Mesti semua tertanya ape kebende blink2nye..hehe...^_^ Eda pun mula2 xperasan, tapi bile tgk betul2 baru perasan..Doktor bgtau itulah jantung baby...Dah terbentuk dan berdenyut..!!! Yg comeynye hubby eda terus cakap "yg kelip2 tu ke???!!!" dgn penuh bersemangat lagi.. Eda yg dgr pun terperanjat..hehehe.... Alhamdulillah... Saat paling manis bagi eda & hubby..



Setakat ni eda masih ade spotting bile byk wat keje or jenjalan. Time g lagoland aritu lagi byk keluar. Mungkin sbb seharian keluar kot. Tapi doc kate mmg ada sesetengah pregnancy women akan alami mcm eda. Ia mungkin normal, tapi tetap kene byk berehat dan berhati2.. At least kene lepas 12 weeks. ermm...lagi 6 weeks to go..Moga Allah permudahkana segala urusan eda sepanjang kehamilan ini.. Doakan eda ye kawan2 ^_^..

Legoland..!!!!


Last wiken merupakan wiken yg paling sibuk bagi eda dan hubby.. Ada 2 trip tetamu dari jauh datang umah kami. Satu dari terengganu kita, perak, dan port dickson.. Semua ni datang melawat kami di JB sbb nk g Legoland sebenarnya..Sambil menyelam sambil minum air la tuh. hehe ^_^..

Yg dari T'ganu kita tuh kakak eda sendiri. Dorg dtg awal ari khamis (20Dec2012) sampai ahad. Ahad tu plak tamu dari Perak & PD, ipar2 sefamily plak dtg. So kira eda dan hubby 2 kali la g Legoland. Kami pakai annual pass la kn. Jimat sikit dalam setahun blh g byk kali..Kalau sahabat2 nk tahu harga daily pass or annual pass blh click sini. Harga mmg fix, tak kira time cuti ke x.. 

Tapi kn, sekarang ni banyak boucher2 samada dapat less 35% or free masuk.. Kalau nk less 35% boleh dapatkan dgn beli satu paket besar jajan mamee monster/double decker/corntoz ringz,. Less ni termasuk dewasa dan kanak2.. Click sini untuk maklumat lanjut. Atau kalau sahabat ada anak2 umur bawah 11 tahun, blh dapatkan boucher free dgn beli minuman kotak dutch laddy. Boleh click sini untuk maklumat lanjut.. .الحمد لله‎..Rebut peluang ni cepat2 sahabat2 ^_^..cewah jadi promotor plk den ni..haha



Ok berbalik pd trip kami ke Legoland. Bagi eda, Legoland ni same la mcm genting highland. Cuma sini panas sikit la. Game die pun kebanyakkan xla segerun kat genting.hehe... Kebanyak rollercoaster biasa aje, xde pusing2. Tapi tetap kecut perut klau naik la..^_^ Selain tuh, byk juga game untuk kanak2. Pendek kata, kalau korg ada anak umur belasan tahun kebawah, mmg seronok pegi ke sane.. 

Time kami pergi yg 1st trip, sampai dalam kol 10. Tapi x sempat nk abiskan semua game sbb dalam kol 4 lebih dah ujan. Sian kat anak buah eda. Sikit lagi nk abiskan satu legoland..Tapi bila 2nd trip plak, satu ari tak ujan tapi manusia sejagat sgt ramai..!!! Ramai sampai nk beli tiket pun kene beratur sampai Lobi depan Legoland.Huhu...Hampir 2 jam jugak dorg beratur nk beli tiket..huhu...Tapi nasib baik la x ujan, dorg main sakan gila sampai ulang2 game yg best..Malam lepas maghrib baru balik..haha..Den yg x main ni pun penat gile!!.. Budak2 ni lagi la, dgn tak lunch lagi, terus lembik senja tuh. Nasib baik eda&hubby blh keluar masuk sbb pakai pass, so blh la g beli kfc jap kat dpn. Makanan dlm mmg mahal la...3x ganda harga..huhu

So kawan2..kalau nk g legoland, eda saran cepat2 la g selagi ada byk kemudahan less dan free untuk tiket ni. Bukan apa, harga die mmg mahal. Kalau family ada 4 org pun dah cecah RM500. Ni kan plak yg lebih dari tuh..huhu..

Tips eda kalau nk g sane:
  1. Bawa bekalan makanan dan minuman dlm beg galas. Sbb harga mmg mhl la.. Lagi satu cepat dahaga bile dah main macam.
  2. Bawa payung ye..!! kalau tak sebab ujan, konpem panas terik sane..
  3. Kalau nak beli tiket time dtg, better dtg awal jam 9pagi. Kalau time cuti, lagi bagus dtg lg awal sbb gate masuk lagoland buka jam10. Beli tiket awal2 sbb konpem org ramai gile..!!
  4. Bagi muslim, baik bawa telekung sendiri. Telekung ada disediakan, tapi biasala kn tempat baru xde tempat gantung. Semua telekung berlonggok2 smpai masam..huhu.



Itu saje.. Selamat berenjoy sahabat2..!! ^_^ bawah ada beberapa gambar kami ke Legoland untuk tambah keterujaan anda semua untuk ke sana.haha..













Wednesday, December 19, 2012

Perkahwinan itu......♥



الحمد لله‎.. Sudah menjengkau 2 tahun perkahwinan kami.. Pelbagai suka duka kami harungi bersama. Eda masih ingat lagi kata2 abah eda ketika itu eda masih anak dara. 5 Tahun pertama perkahwinan, kene belajar banyak bende sebab ketika itu kita baru nak belajar tentang satu sama lain. 

Iyelah, belajar sesuaikan diri dgn cara hidup pasangan, fikiran die dan family dia. Bila sudah mempunyai anak, belajar bagaimana untuk sama2 uruskan rumahtangga. Kene belajar bende baru pula bagaimana nak bahagikan masa antara kerja, rumah, anak dan pasangan..

Buat masa ni, الحمد لله‎.. eda rasa banyak manfaatnya apabila berumahtangga dan duduk berasingan dengan family. Sebab bila sudah ada rumah sendiri, kita akan "ter"paksa belajar untuk uruskan hidup. "Ter"paksa mengawal kewangan supaya mencukupi untuk keperluan bulanan seperti bil api, air, telefon, astro, sewa rumah,byr 2 keta. Belum kira lagi berapa banyak duit melulu keluar time nak pindah masuk umah, dgn deposit 2 bulan sewa dan bil2..huhu...sewa umah kalau bwh rm500 kat jb ni mmg dah kira bertuah...kalau eda jadi lelaki mmg akan fikir 10x kot sebelum nak kahwin ^_^ hehe....

Ingat lagi bila pindah masuk umah sewa..umah sendiri tak siap lagi.. umah kosong je..yg ada tilam dan tv kepunyaan hubby time bujang2..haha.... Hari ni sampai terus basuh umah, esok terus shopping brg umah. Pertama beli set bilik tido la kn..yg lain beransur2 bulan hadapan.. Seronok rasa ketika tuh, kami bersama2 dok congak kewangan untuk isikan rumah yg tercinta ni..Sbb kene berhati2 juga, takut terlalu banyak barang nanti susah nak pindah masuk umah sendiri..Lagi gerun kalau brg jadi terlebih dan menyerabutkan umah sendiri nnt..hehe

Belum kira eda kene belajar dan mempraktiskan skill memasakan eda kn. hehe...selebihnya mengemas dan membasuh tuh biasalah, bila dah berdua kurang kotornya. Sekali sekala akan dilakukan, tak boleh tak laku nanti jadi tongkang pecah.hehe...الحمد لله‎.. eda sgt2 bersyukur dgn apa yg kami lalui sekarang ini. Mungkin ada yang cakap kami baru 2 tahun kahwin, mmg bahagia je memanjang..Tapi bagi eda الحمد لله‎.. eda percaya selagi eda serahkan kepada Allah urusan jodoh dan rumahtangga, insyaAllah. Sentiasa berbaik sangka dengan percaturan dariNya.. Bila timbul masalah, duduk fikir dahulu kesalahan diri, kemudian baru berbincang dgn pasangan. Eda lagi suka minta maaf dahulu.. Ermm...tips paling bagus, amalkan solat jemaah sentiasa dgn hubby. Bila ada masalah, time kita solat dan bersalaman pasti kami akan minta maaf kembali. الحمد لله‎.. 

Kepada kawan2 diluar sana, eda sarankan bila nak berumahtangga, cuba la fikirkan untuk tinggal berasingan dengan mak ayah. Kalau ye anda ber"ALASAN" nak menjaga mereka, boleh aje sewa umah sebelah ke..macam jiran eda..anak2 dah kahwin dan pindah duduk dekat2 je..bagus camtu...Bukan apa, korg akan ada hidup privasi sendiri.. Masalah rimahtangga or masalah sikap sendiri ke (mcm mls nk kemas umah, memasak, basuh, jaga anak) akan ditanggung sendiri.. Tidak nanti kita akan bergantung kepada org tua kita..Bila penat balik keje rasa macam "eh xpela, mak ada biar die masak la..jaga budak la..."..ha..!!! itu bkn menjaga dah namanya...mebunuh org tua kita lagi la..!! Dari situ korg akan "ter"paksa belajar untuk uruskan hal hidup korg.. Percayalah..telah banyak kehidupan yg eda lihat bila pasangan yg dh kahwin hidup bersama mak ayah, mereka jadi kurang berdikari. Berdikari cari duit itu mungkin la dorang bagus, tapi dalam hal urusan rumahtangga, kurang berkembang.. 

Tapi eda tak cakap semua la..Ada juga rakan2 eda yg tinggal dgn mak ayah tapi SubhanaAllah kehidupan berumahtangga mereka sama berkembang. Sebabnya??? Ilmu agama yg bagus dalam diri mereka. Mereka tahu hak dan tanggungjawap mereka dan mereka melaksanakan. Tidak membebankan ibu bapa, malah benar2 menjaga kebajikan mereka. Itu baru BAGUS...!!!! 

Percayalah, mane ada orang tua yg akan kata kita membebankan mereka. Tapi kita sendri boleh fikir dan bezakan antara kudrat kita dan mereka.. Jika kita penat lelah, ini kan pula mereka.. Cukuplah bagi eda zaman kita kecil2 dulu mereka berkorban, kini biarlah mereka habiskan sisa hidup mereka dengan bahagia dan tenang.. Kalau tak bersedia semua itu, eda sarankan simpan aje hajat korg nak berkahwin ye.. Belajar dulu hal rumahtangga dahulu baru fikir nak berkahwin.. ^_^









Tuesday, December 11, 2012

Happy holiday...but also a scary holiday..


وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ  sahabat2 semua..

Scary x tajuk atas.??hehe..Actually last wiken eda dan hubby tercinta g port dickson, join family eda wat gathering. Macam biasalah, tiap tahun sempena abah kami tercinta dapat bonus so dia belanja kami makan2 besau2...^_^

Nak dijadikan cerita, eda baru je awal prggy kn. Baru masuk 5 weeks, so bila dah jalan jauh dari JB - PD - JB sabtu ahad tuh, sedikit sebanyak blh buat badan eda letih kn. Jadi isnin tuh tetiba eda sakit perut teramat sangat2. Rasa 10x ganda dari sakit period. Lepas subuh tetiba ade darah mengalir. Bleeding..!! Jam 7am, nasib baik hubby xg keje lagi. Disebabkan pagi lagi, kami terus ke klinik kesihatan kerajaan taman universiti. Dekat ngn umh kami. Sampai sane eda daftar, amik darah, kencing, blood pressure dan kene tunggu giliran..!! Hubby byk kali suh eda sabar. Yelakan sakit sangat. Tapi bile dah masuk dalam bilik doc muda tuh, eda konpius sbb doc blh borak2 dgn doc lain.. Bukan psl patietn, tp psl event ape tah.. Allah.. Sabar ajelah..Bila dh dlm 10min borak2, eda bagitau doc, eda alami pendarahan. Mengalir dan banyak juga separuh dari pad.. Terus doc tuh cakap " Ye saya tahu".. Hai..amik mudahnya sakit org kn. Tadi ingtkan die tak tahu, so xpela nk borak2..huhu

Lepas die tgk2 rekod nurse tulis, doc suh scan perut. OKlah, eda kudus g baring. Eda dok tanyalah dia normal ke bleed2 ni. Atau semua bleed msti mc kn. Dia cakap sekarang tak tahu lagi. Sebab xnampak kantung dan jantung xde. Punya sakit perut dok tonyoh2, pastu keluar sekeping gmbr. Tanpa explaination die kate appointmnt next 2 weeks. EDa tanya die, xde ubat ke or hormon utk kuat rahim macam duphaston. Terus die meninggi suara cakap "akak dah mengandung, nak buat apa mkn hormon tuh!" Allah, dalam hati eda dok fikir, erm doc ni ingat die sorg kot belajar tinggi2..eda ni surirumah xberpelajaran tinggi ke...Hormon tuh utk kuatkan rahim, dan setahu eda kebiasaan kalau ade pendarahan pasti akan beri utk kuatkan rahim..huhu..sabar jela..MCM biasa, dapat folik asid lagi..

Bile dah amik ubt, eda bagitau hubby ati tak sedap. Nak tanya pendapat ke 2. Klinik depan umah tuh dah jadi cam Doc peribadi kami. Eda selalu cite sume treatment2 eda wat kat hosp2 lain utk kehamilan sejak lepas kahwin. .الحمد لله‎.. Doc banyak beri pendapat dari sudut perubatan. Bile eda tunjuk gambar scan dari klinik gomen, die pun konpius mane satu doc muda tuh pointkn. Langsung xnmp kantung ke apa..Tahu2 die bagi ukuran Sac 17.9mm.huhu... Tanpa buang masa doc suh eda refer ke Hosp Columbia sbb sekarang dah ada doc perempuan dari hsi katanye. Minta buat vaginal scan.

Kami terus patah balik ke Hosp Columbia. .الحمد لله‎.. Bila doc scan, nampak jelas sgt2 kantung. Siap doc cakap jarang kalau 5 weeks dah nmp kantung. Siap tunjuk yolk dan baby yg kelabu2 tuh. Tapi jantung belum dgr lagi, kene tunggu at least week 7 baru blh dgr. Syukur .الحمد لله‎.. Doc suh jgn risau dan die explained sedikit sebanyak kondisi eda sebenar. Kene banyak berehat sebab ada 50/50.. Kalau janin dapat servive dan membesar,  إن شاء الله  harap tiada masalah. Tapi doc siap cakap jgn risau, dia akan bagi ubat kuatkan rahim. Lagi 2 weeks dtg tgk progress.. Sekali ubat kuatkan hormon tuh DUPHASTON!!!! Akhirnya dapat..!! eda dan hubby balik umah dengan ati lega dan bersyukur..Esoknya dah xde pendarahan...الحمد لله‎.

Bawah adalah gambar scan dari Columbia Hospital. Sangat jelas berbanding yg dari klinik tuh..lain kali eda akan update ek gmbr dari klinik.. Tak sempat nk snap lagi..Doakan eda & baby ek sahabat2...


TVS Hosp Columbia
TVS Klinik Kesihatan. Eda sangka yg tgh besar tuh kantung, sekali doc umah kate bukan. hehe...









Tuesday, December 4, 2012

Doa Memohon Perlindungan Allah Semasa Hamil


Semasa hamil, kita pasti mahukan pembentukan dan pembesaran kandungan yang terpelihara daripada gangguan syaitan dan sekutu-sekutunya. Dunia makin hari makin kuat ancamannya terhadap kerohanian ibu dan juga anak. Oleh itu, awasilah langkah dan tingkah-laku kalian. Peliharalah pendengaran, penglihatan, perbuatanmu, lebih-lebih lagi hati nurani daripada noda dan hasutan syaitan.

Ketika sedang hamil/mengandung, seeloknya si ibu memperdengarkan bayinya bacaan ayat suci al-Quran. daripada bagi baby dengar lagu-lagu cinta ke apa, lebih baik bagi baby dengar ayat suci al-Quran. Ada sesetengah ibu mengatakan mereka dapat rasakan gerakan baby yang aktif ketika sedang membaca ayat al-Quranالحمد لله‎ .. paling tidak, kalau tak sempat nak baca al-Quran, amalkan sahaja zikir, selawat dan membaca surah-surah yang dihafal. terutamanya pada waktu-waktu relax macam sebelum tidur. kalau tak dapat tidur, daripada mengelamun, better baca surah2 yang kita ingat. baby pun suka, pahala pun dapat, InsyaALlah lebih diberikatiNya,




Untuk melahirkan anak yang soleh dan solehah, maka kita mesti terlebih dahulu mengislahkan (mengelokkan/memperbaiki) diri. Insya-Allah, zuriat yang soleh/solehah akan Allah kurniakan jua.


رَبِّ أَعُوذُ بِكَ مِنْ هَمَزَاتِ الشَّيَاطِينَ 


وَأَعُوذُ بِكَ رَبِّ أَن يَحْضُرُونَ

"... Wahai Tuhanku, aku berlindung kepada-Mu dari
hasutan syaitan-syaitan

Dan aku berlindung kepada-Mu, wahai Tuhanku,

supaya syaitan-syaitan itu tidak menghampiriku."

[Surah Al-Mu'minuun: 97 - 98]


Berikut merupakan beberapa ayat Al Quran yang baik di amalkan.  إن شاء الله...

Surah Al-Fatihah – untuk terang hati dan kuat ingatan.
Surah Maryam – Untuk memudahkan ibu bersalin dan memperolehi anak yang sabar dan taat.
Surah Luqman – Untuk memperoleh anak cerdik akal dan cerdik jiwa.
Surah yusuf – Untuk memperolehi anak cantik rupa dan cantik akhlak.
Surah Hujurat – Untuk memperbanyakkan susu ibu dan anak bersifat berhati-hati.
Surah Yaasin – Untuk ketenangan hati dan anak tidak terpengaruh dengan godaan syaitan yang mengajak kepada maksiat.
Surah At-Taubah – Untuk membersih jiwa dan terpelihara daripada maksiat.
Surah An-Nahl – Untuk melahir anak yang berdisiplin.
Hadis Rasulullah SAW yang bermaksud:
“ Bacalah oleh kamu Al-Quran, sesungguhnya Al-Quran itu datang pada hari kiamat menjadi syafaat kepada pembacanya.” (Riwayat Muslim)

Antara Cara Pendidikan Semasa Mengandung ;

■ Mengamalkan solat wajib dan sunat
■ Mengamalkan zikir
■ Membaca al-Quran
■ Mendengar muzik yang tenang
■ Membaca buku-buku ilmiah
■ Berbual dengan anak dalam kandungan
■ Menjaga adab dan emosi
■ Tidak tertekan atau stress
■ Lakukan kerja-kerja ringan di rumah sebagai senaman ringan
■ Memakan makanan yang baik di segi zahiriah dan batiniah (halal)
■ Tidak bersifat dendam, dengki, menghasut dan sebagainya
■ Sentiasa melemparkan senyuman dan bersabar