Sahabat saya ^_^

Pages

Sunday, March 24, 2013

Week 19 ~ ♥



الحمد لله‎.. Dimulakan dgn panjat kesyukuran kepada Dia yg Hak. Allah... Terima kasih atas kurniaan ini. Pejam celik pejam celik, masa cepat aje berlalu kn. End of next week, genap 5 bulan dh eda preggy si kembar comel kami ni... إن شاء الله ... الحمد لله‎.. 

Actually eda dah checkup 2 kali sebelum ni.. Kat KK taman u sekali (week 14) dan HSA sekali (week 17). Tapi malas nak update kt blog. Sekarang otak eda tengah pening dok fikir nk siapkn thesis.. Sian kat bby2 dlm peyut nih..  Dorg pun kene asah otak jugak la..bulan ni rs macam dh tentu hala dorg tido. Sbb mama kurang tido.huhu...

Last week, eda check up kat columbia dan kk tmn u lagi.  Update dr columbia, الحمد لله‎.. si comel2 mama ni dah membesar sikit. dua2 berat 226g dan 282g.. Beza dlm 40g, doc cakap xjauh sgt dan x de pape tanda risk lagi..Kalau beza dalam 500g ++ baru bahaya.. Tapi dalam ati mama ni tetap risau jugak la..dah beza jgk tuh..huhu  إن شاء الله harap2 dua2 selamat membesar dalam peyut mama nih.. aamiinn.. Yg paling best, mama sempat amik video time doc scan...yeesss..!! haha.. Dan lagi bertambah2 best, anak2 mama ni bebaik aje x main sorok2, jadi mama ayah dapat tahu si comel2 mama ayah ni nanti akan keluar jadi abg long & abg ngah... !!! الحمد لله‎.. Mama dah tentu seronok dapat tahu bby boboy. Kalau gegel pun seronok gak.. Tapi ayah berganda2 lagi seronoknye sebab dapat geng kn.hehe.. Patut la selama ni g servey2 baju ke barang2 baby ke, mesti ayah nak wane blue gak.. (walopun akhirnya mama pilih cream, senang fair la kn.hehe) Macam biasa scan ukur setiap bahagian badan baby, nak tgk tally ke x dgn umo.. الحمد لله‎..  membesar dengan baik anak2 mama ni... Next appoinment, lagi 6 weeks. Means time eda dah 6 months la..Allakuakhbar.. sekejap je rasanya..






Friday, March 22, 2013

Headband Mac 2013


Headband HB7




Price RM15  



Size : 0-12 months 


   How to buy : PM at Facebook page AJ's Crochet Handmade


















   



Cocoon CC8

Price RM15 

Size : 0-12 months


How to buy : PM at Facebook page AJ's Crochet Handmade





*Buy more than 2 items get free postage

Sunday, March 17, 2013


Saturday, March 16, 2013

TEKNIK URUTAN BAYI (-^__^-)




Pernah dengar Bayi sangat selesa apabila diurut oleh ibu atau bapanya??Ha...jangan kita je yang dewasa nih perlu berurut,baby pun perlu taau berurut. Selain memberi keselesaan kepada mereka, secratidak langsung, ia menjadi satu senaman untuk mereka.



Berikut Teknik urutan yang sesuai untuk si Manja anda =)


Selamat Mencuba!




1. Kaki 


Urut menghala menjauhi jantung dengan usapan bentuk C. Urutan bermula di buku lali, bergerak ke paha dan balik ke buku lali. Bengkok dan luruskan kaki bayi serta buat pergerakan seperti mengayuh dan lakukannya secara pelahan-lahan. Buat latihan jari dengan membengkok dan meluruskan setiap jari supaya semua sendi digerakkan. Tolak sedikit jari ke belakang perlahan-lahan.


2. Perut 


Pijatan I LOVE U. Gunakan dua tau tiga jari, yang membentuk I-L-U daripada arah bayi. Bila dari posisi kita membentuk I-L-U terbalik.

Urut kiri bayi dari bawah ke atas (huruf I). Urut melintang dari kanan bayi ke kiri bayi,kemudian turun ke bawah (huruf L).Urut dari kanan bawah bayi, naik ke kanan atas bayi, melengkung membentuk U dan turun lagi ke kiri bayi.

Semua gerakan berakhir di perut kiri bayi.


3. Tangan



Ulang proses sama seperti mengurut kaki.


4. Dada


Urut dengan menggunakan tapak tangan. Urut ke arah keluar (melintang) dari tengah dada menghala ke atas sehingga ke bahu dan turun ke tulang rusuk.


5. Muka


Membuat urutan secara bulatan kecil pada kulit kepala. Urutan ini juga boleh dilakukan ketika mandi dan memakai syampu. Usap dahi, keliling mata dan kening. Urut pipi dan usap secara melintang dari tulang pipi ke telinga. Urut secara bulatan di bawah dagu, keliling telinga dan tengkuk. Urut perlahan-lahan dengan memberi sedikit tekanan. Cara ini akan membuatkan bayi berasa lebih selesa.


6. Belakang badan


Anda perlu tiarapkan bayi anda. Gunakan minyak dan urut belakang badan dari atas tulang belakang hingga ke pangkal punggung menggunakan kedua-dua tangan. Buat urutan secara bulatan dari bahu, turun ke badan-punggung, paha dan kaki.


7. Bahu


Urut bahu menggunakan tapak tangan dan akhiri dengan satu usapan panjang dari bahu ke kaki.


Urutan ini mengambil masa antara 20 hingga 30 minit dan bayi akan lebih tenang serta segar apabila diurut.


Selamat beramal ~♥





Thursday, March 14, 2013

Semangat Twin!!! ♥



الحمد لله‎.. Sejak akhir2 nih eda rasa badan eda dah kembali stabil. Tak terlalu penat dan tak mabuk makan (eceli memilih makan sebenarnya..hehehehe...) Kalau berdiri or berjalan lama tuh memang tak boleh nak lari la dari penat dan sakit cucuk2 di tumit nih.sampai xle pijak jadinya.huhu.. Cume sekarang badan tak lesu utk pengsan selalu ^_^.. Baik anak2 mama sekarang nih, mereka tau2 je mama die tengah nak kejar dateline hantar draf thesis yg nak kene edit tak sudah2 nih..so mereka dok main senyap2 dlm peyut mama ye.mkasih syg... 

Paper untuk dipublishkan dah habis edit dan dah email ke supervisor. Thesis tinggal chapter 4 discussion je lagi sikit lagi nak olah ayat. Yg lain dah siap termasuk conclusion.hehe..camne la yg last blh siap ek.. الحمد لله‎.. Memandangkan eda dah buat sekerat sejak sebelum kahwin (tahun 2010), so reference die dah macam tertinggal 3 tahun plak.. Nak kene edit sikit2 dengan reference terkini. Bukan ape, eda dh fobia, sebelum nih time CD (candidature defence) eda, juri tembak eda kau2 sebab reference bkn tahun2 terkini. Memang ler........dah eda buat dari tahun eda start study kn tahun 2008. So kali eda xmau dah biar refence2 oldskul. Bukan buang, cume perkukuhkan dengan reference terkini..Mudah2an takde la masalah nnt..aaamiinn... ^_^

Hari2 dok cakap ngn baby2 supaya doakan mama mereka nih. Kalau boleh nak abiskan thesis tahun ni gak. Kalau terlepas dateline utk graduate tahun ni pun xpela.. Janji abiskan thesis, yuran dah xpelu byr kn. Sian kat ayah mereka ni nak kene support yuran sejak mama berenti kerja. Besar perngorbanan ayah mereka. Jadi anak2 mama nih kene doakan agar ayah dimurahkan rezeki lagi. Naik gaji banyaakkkk lagi tahun ni ke.. Bonus dapat lebih dari 4 bulan plak ke. Boleh ayah menyimpan byk lagi..aamiinnn... (ececece..tetibe terfikir nk g obeseee thn dpn plk mama nih..teruk..!!)

Mudah-mudahan thesis eda habisla dalam bulan mac nih. Pasni nak tumpu pada hal nk pindah dan bersalin.. Bila kawan2 dok tanya, eda takut gak nk bagitau dah siap ke belum or target eda. Takut nanti tak jadi, diri sendiri frust malu bagai... Jadi doa banyak2 jela eda skrg. Moga badan ni larat nak duduk berjam2 macam sebelum nih bile wat thesis. Yela, klu buat sekejap pastu kene baring sbb baby2 ni mengeras dalam peyut. Stress kot mereka mama asyik ddk je. Kita yg rest terus hilang idea.huhu...redha jela dalam keadaan sebelum ni.. الحمد لله‎..  sekarang dah ok sikit. even klu penat pun,eda wat sambil baring. laptop letak atas bantal ats peyut. dh x sakit berbanding sebelum nih...الحمد لله‎..

Baby2 mama ni doakan mama ye syg.. Cepat mama abis thesis, cepat la mama boleh pack2 brg umah..pastu mama blh borak2 main2 lama2 ngn bby2 plak..suke kn..suke kn..hehe.. mama ayah sayaaaannngg kamu berdua..muahhh...

Monday, March 11, 2013

Week 17


Hari ni 1st time check up di hospital sultanah aminah. Sebelum ni x kene refer sebab eda followup kat columbia hospital.huhu...

Alhamdulillah, bila scan, si comel2 kami ni dah besau..berat twin A 210g dan twin B 206g.. Dua2 kepala kat atas..patut la kebelakangan ni perut eda selalu mengeras kat bahagian pusat..rup2 si comel2 nih dah naik atas.hehehehe....

Hari ni doc just scan amik ukuran kepala, kaki dan peyut mereka.. Eda ingatkan dia print gambar scan..rupanya doc print result ukuran je..nampaknya ayah mereka masih x dapat lagi la tgk si comel2 nih..dah 6 weeks..hehehehe..sian ayah ye..rindu..xpe, tunggu lagi 2 weeks, scan kat columbia ayah boleh masuk kn ^_^ ....

Ok tuh jela setakat nih.. Next appointment HSA bulan depan. Walopun kene tunggu hampir 3 jam, tapi doc bagi details pembesaran si comel2 dah puaskan hati den.. Lege sikit bila dapat tahu tahap pembesaran mereka kn.hehe.....

K jumpa lagi 2 weeks ye..~ ^_^ salam

Tuesday, March 5, 2013

Day 10 renovate..


Alhamdulillah...pada hari ke-9, boleh katekan hampir 70% dah siap renovate umah kami.. Cepat juga ek.. Nak kate ramai pekeja, yg den selalu nampak dalam 3 orang je keje.. Tapi tuh bahagian dapur la... Yg buat conice orang lain.. Grill and tinted tingkap pun org lain.. Mungkin sbb tuh progress cepat.. Tauke dorg dh bahagi siap2 keje dorg..baguih2..^_^


Ok.. disebabkan arini hubby eda cutikn, jadi kami terlebih rajin plus terover excited nak pindah masuk umah. Kami g jenjalan cari pokok buah nak tanam kt dpn umah baru kami..hahaha.... Bersemangat tak..??!! Mula2 nak tanam kodondong je, sekali hubby tanya nak jambu air tak.. Amboi, den ni pantang jambu air nih..mmg nak..!! hehehe.... So petang tadi selesai misi kami tanam pokok buah.. Ermmm....pokok bunga yg ade kat umah sewa ni nk wat camne plak ek????? sedekah kat penyewa lain blh x? malas la nk jaga pokok byk2..heheheehehe........