Pages

Sunday, July 14, 2019

Spring in Perth 2019 - Persediaan


Alhamdulillah..



Mengikut perancangan awal sepatutnya ke Perth dgn adik dan isterinya. Sekali mereka ade halangan, jadi tak pasti samada jadi ke tak travel kali ni. Katanya nanti la kalau jd dorg terus beli tiket. Adoii.. Kite yg konpem ni jd dlm dilema nk book penginapan dan kete πŸ˜… Nampak mcm dh ok, tp yela luaran kita nampak ok tp hakikat rumahtangga tu hanya mereka dan Allah shj yg tahu. Mg yg baik2 shj utk mrk aminn..

Untuk permulaan, eda dah book siap2 kereta sewa untuk 4 dewasa dan 2 kanak (umur 4 tahun dan setahun lebih). Penginapan di perth pun dh siap2 book yg ada 2 bilik. Almaklum lagi 2 bln lg nk fly, naik cuak jg ni 🀣 kalau dorg tak jd, maka hangus gitu jela fulussss kami huhu..

Penginapan nanti ade 3 tmp eda book. Di Perth, Augusta dan Albany. Yang di Augusta dan Albany dah  setel bayar abis. Sebabnya ni book guna trevaloka. Bayar siap2 utk menkonpemkan dan lebih rs secured πŸ˜… semua penginapan ni ade extra bed, kitchen dan private bathroom.

🌸Augusta eacape, Augusta RM325/night
🌸Havana Villa, Albany RM293/night

Manaka di perth dan sewa keta baru bayar booking fees. Baki RM 2274 akan dibayar samada sebelum fly atau nanti.dh sampai sane

Maklong homestay
$100x4 = $400 / RM1160
Depo $103. Baki $297/ RM870

Kos sewa keta
$517 - depo $64
Baki $453 = RM1404

Tiket flight??
RM1206 (pegi)+RM 1695(blk) = RM2901
Jangan tanya kenapa beli asing ye. Hahaha.. Ni semua sbb plan asal adik ipar kata nak beli kemudian. Tiket pegi dh beli tahun lepas 2018. Tp akhirnye hanya kami beli utk return. Dorg fly je tak pulang2 hahahhaa lawak plak den ni 😌

----------------------------------------
GRAND TOTAL RM6,292
----------------------------------------
*tak termasuk bajet disana mcm makan, tiket cruise, tiket caversham dan tmp2 menarik


Itinerary kami secara kasar utk 3 hari pertama dr perth - augusta - albany - perth. Hari berikutnya akan di edit kemudian2 sbb tu hanya pegi sejauh area lancelin dan pinnacle shj.. Selebihnya jln2 area perth nk menikmati tulip. Harapnya laaaa πŸ˜…

Day 1 - touchdown terus ke augusta

Day 2 - augusta ke albany

Day 3 - albany - singgah.wave rock - perth



---------------------------
 TOTAL 1471 km
---------------------------





{To be continued.....}





























Friday, June 21, 2019

Sambutan Marhaban dan Ulangtahun pertama aasyraf

Memandangkan umah ade buat marhaban muslimat jd terus buat time besdayboy. Alhamdulillah..

Selamat Ulangtahun pertama soleh mama abi Muhammad Asyraf Jazli. Mg Allah sentiasa melindungi syg mama dalam rahmat dan kasih sayangNya. Membesar sihat jd anak soleh penyejuk hati mama abi dan keluarga. Amiinn..





Monday, June 10, 2019

Selamat Hari Raya Aidilfitri 2019

Selamat Hari Raya Aidilfitri

Alhamdulillah. Diberi kesempatan beraya bersama keluarga lagi pada tahun ni. Tahun ni #gengrayamanjung pula kami 😍 tapi tema tahun ni raya ala2 amazing race. Sbbnye abi dorg start keje raya ke4 hehe.. Jd dpt raya di manjung shari. Ptg raya pertama blk ke senawang. Raya ke 4 blk jb πŸ˜…

Papepun bersyukur dpt jumpa org2 tua dua2 belah pihak. Dpt ziarah makpak sedara sblh eda.. Sblh abi dorg je tak sempat sbb dorg semua masih di kg. Tiada rezeki 😌













Saturday, April 13, 2019

Majlis Yassin Teratak Syurga kami 😍


Ψ§Ω„Ω„َّΩ‡ُΩ…َّ Ψ¨َΨ§Ψ±ِΩƒْ Ω„َΩ†َΨ§ فِΩ‰ Ψ±َΨ¬َΨ¨ٍ وَΨ΄َΨΉْΨ¨َΨ§Ω†َ وَΨ¨َΨ§Ψ±ِΩƒْ Ω„َΩ†َΨ§ فِΩ‰ Ψ±َΩ…َΨΆَΨ§Ω†َ


Artinya : “Ya Allah berkahilah kami di bulan Rajab dan Sya’ban, serta berkahilah kami dalam bulan Ramadhan”
Alhamdulillah, sekarang dh masuk bulan syaaban. Kurang dari sebulan lagi akan masuk ke bulan Ramadhan. Mg Allah beri kesempatan kpd kita semua utk melalui Ramadhan akan dtg. Aminn..
Kebetulan pula giliran yassin muslimah kwsn perumahan  eda jatuh pd waktu skrg ni. Makanya bolehlah sekali harung buat majlis tahlil skali. Alhamdulillah, dh selesai dah boleh tarik nafas legaaaa 😁 mg Allah berkati majlis kecilan yg kami buat. InshaAllah aminn..





Thursday, April 4, 2019

DIY Wainscoting Rumah kecil kami

Wainscoting in da houz 😘😘😘😘


Selepas puas usha blog2 dan rujuk pakcik google contoh2 diy wainscotting. Proposal dibuat termasuk bajet keseluruhan scr kasar.. Siap je terus diberi pd big boss.. Fuhhh kanan fuhh kiri πŸ˜‚ 

Nak tau apa big boss ckp?

"Jgn sekerat jalan sudah la nnt. Abg sibuk ye. Tlg sikit2 blh la" 

Me like πŸ’ƒπŸ’ƒπŸ’ƒπŸ’ƒπŸ’ƒπŸ’ƒ kalau itu jawapannye tandanya die setuju. Yeayyyy!!! Alhamdulillah πŸ˜† 

Pegi usha kedai hardware sane sinun kayu takde. Susah jg cr kayu wainscoting. Last tanya kwn setaman. Nuh jauh di pontian hado. Mak aiii jauh benor. Pegi dgn big boss, kayu abis pula.. Tunggu la stok dtg dlu utk design yg berkenan di hati. Sanggup ye ko eda πŸ˜‚

1 april big boss ajak jom g beli kayu. Aik? Den pun mcm ni aprilfool kah??? Hahaha..ingatkab dh takmau buat sbb tetibe emergency byk pakai duit bulan ni.. Selama 3 weeks tunggu stok kayu, dah sempat blk manjung big boss pasang ekon kt kg die. Musim panas skrg. Atleast mak ayah blh la guna kalau panas sgt.. Lepas tu blk kg den plak abg den eksiden. Makanya kami tlg la sikit2 keperluan di rumah. Lagi2 mak ayah mertua abg dtg lawat die. Mak abah den konpem penat nk layan tetamu lagi.. Nk masak2 plak? Aduh kite usung tetamu g mkn kodai.. Tak pun big boss g beli mknn πŸ˜‚ harap bini.eh msk sorg2 mau lewat gile mkn nnt..haha.. Dan yg paling worsed.. Blk umah jb je tgk peti ais mampuih. Ni bkn mimpi ye bangg.. Nampaknya terpaksa beli peti ais baru gak. Hahahha.. Redhaaaaaa πŸ€—  

Ok berbalik pd wainscoting kite, maka isnin 1 april kayu2 wainscoting berjaya ade di rumah. Alhamdulillah.. Den tetibe rs cuak tak yakin bile tgk kayu byk2 ni wakakaka.. Ok jom tgk progress wainscoting rumah kecil kami

1april, isnin

Kayu selamat tiba dirumah. Terus mlm tu jg ukur dan potong2 kayu..


Sepanjang2 kayu πŸ˜‚ nasib baik muat2 vios hehe

Ruang keje den selama 3 hari.. Pakai meja mkn.. Hehe

2 april, selasa

Sambung potong kayu.. Disebabkan big boss ade program beskal, maka den buat sendiri. Dpt la 4batang kayu tu dipotong2.. Big boss blk je terus sambung sampai abis.

Dinding ni pjg 9 kaki je. Try n error dlu πŸ˜‚

Mlm tu try buat frame. Mencabar jgk mula2 buat. Sbb takde skill lg.. Tup2 siap 3 frame, dh keras terus lekat di dinding yg kecik skit. Walahhhhh sati dindinh.. Ade 3 frame je... Tp berpoloh sakan mak lekat sorg2 πŸ˜‚

3 april, rabu

Pagi2 lepas subuh terus buat dinding yg besar skali. Pjg dinding 25kaki. Maka ade 7 frame.. Slow2 den lekat kayu jd frame, pegi lukis kt dinding pula sementara tunggu frame keras.. Agak2 dh keras terus g tampal pd lukisan dinding.. Ulang2 buat. 

Pagi tu sekejap dpt 2 frame sbb baby dh merengek. Pegi nyusu, dgn mama2 skali tido.. πŸ˜‚ sambung lepas lunch, solat zohor. Petang tu siap dh tampal semua frame. Byk iklan memandangkan bdk2 dh bgn.. Sekejap sorg nk susu, sorg nk berak, nk dukung plk..nangis plk nk tido ptg πŸ˜‚ mama ikut je. Takmau stress2 anak dan mak skali hehe

Kite take 5 dlu snap gambar ye kakngah πŸ˜‚ 

Mlm sambung buat chainrail plk. Nmpk je simple sbb sbaris je, tp mencabar tau sbb kayu tu berat dan besar panjang. Ko nk tekan ke dinding lg, nk letak seletip lg.. Tp dh 2,3 buat dh blh agak step2 die. Fuhhh alhamdulillah.. Siap mlm tu.. Cume yg hujung bucu antara 2 dinding tak dpt buat lg sbb tak dpt nk potong sudut 45° bile ade lekuk2 tu. Maka beli la jgk mitrebox.. So hold sampai mitrebox sampai hahhaha..padan muko den.

Siap frame dan chainrail

Penampakan kepala toyol disitu πŸ˜‚ yg bucu chainrail belum buat sbb tak dpt potong sudut 45.

4 april, khamis

Pagi2 lepas subuh mcm biasa terus sambung keje. Kite tampal pula celah2 layu yg kosong. Sbb ade dinding dan kayu yg bengkok.. Den guna kayu eskrim sapu celah tu. Senang skit sbb kecik berbanding pakai tools die bg. Yg selekeh2 tu lap dgn span.. Zassss laju siap pagi tu gak alhamdulillah..

Selekeh bile main dgn filler ni. Kne byk2 saboooo πŸ˜‘


5 april, jumaat

Harini kita pegi mencari cat. Memandangakan big boss shiff mlm so ade masa free siang. Lagipun perlukan pandangan die jgk (walopun akhir nnt den konpem nk warna den suke hahahaha )

Blk umah terus zaaasss cat bahagian yg kecik dlu. Ni big boss nk buat. Jd den just tlg angkut2 brg2 yg gantung dan sediakan tmp. Penting sediakan tempat sbb ade 2 ketul naget kt umah ni. Kang x susun elok2 perabot mau dorg ceroboh main πŸ˜‚

Big boss tgh mengecat. Kne crop bdn sbb mengecat ala2 tarzan hahaha

Mlm den pula sambung kt dinding pjg. Alhamdulillah siap.. Tinggal yg bahagian wainscoting dan bucu2 je

Cat.. Masak.. Dinner.. Bf baby.. Kakak nk susu.. Bdk2 berak.. Tido.. Fuhhh 😏


6 april, sabtu

Pagi2 sambung cat bahagian wainscoting. Sasaran nk abiskan terus arini dinding yg ade wainscoting. Mata dh rimas tgk perabot tak berada di tempatnya πŸ˜‚


Anak dara den ni suke meloyar buruk bile mama amik gambo

7 april, ahad

Harini big boss ade umah lepas tghari. Pagi ni den xbuat pape.keje sbb anak ade kelas playgroup die. So relax skit la.. Nk abiskan bucu2 dan bahagian tingkap je.. Sasaran by mlm nnt dh siap semua kt ruang tamu.. Fuhh alhamdulillah

8 april, isnin

Jeng..jeng..jeng... Perubahan plan di saat akhir πŸ˜… penambahan wainscoting huhu. Aritu big boss ckp buat double layer jgk la dinding sblh ni. Nnt2 ade masa lekat kayu waincoting.. Masalah lutama skrg nak buat border cat 2.warna bkn senang kalau tak.pakai saletip. Mmg x cantik..Maka den pun cadangkan letak.chainrail je. Bile congak2 kos kurang dr rm60. Terus big boss bg green light. Yeay alhamdulillah hehe.. Frame nnt2 la nk raya kite pasang ye hehe..

Penambahan lg 3 kayu wainscoting.kite cat dulu..

9 april, selasa

Ini die budak mitrebox yg bertuah tu. Rm30 je.. Sgt2 membantu buat sudut 45°


Taraaaaa mitre box dh sampaiii πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚ laju je den dpt potong sume baki chainrail jd sudut 45° nyesal x beli awal.. Klau tak konpem sume frame cun je sudut2 dorg. Tak payah nk baiki blk bile dh tampal πŸ˜…

Bile mama awak tekun sgt mengecat saki baki yg tinggal. Sampai kepala anak pun kne tempias cat 🀣


10 april, rabu

Akhirnyeeeee.. Tp tak abis gantung lg dinding tu

Wainscoting last minit punya. Hanya letak chainrail. Masih nampak kemas walopun simple je 😍
Chainrail tambahan di laluan ruang makan. Less is more 😘


Alhamdulillah.. Akhirnye siap pasang sume wainscoting dan cat 😍 puas hati sgt dgn.hasil keje tgn sendiri. Tak sia2 suami melabur dlm projek kali ni hehehhehe..

Kos wainscoting bagi rumah kecil kami spt bawah ni.

🌺 kos chainrail dan frame utk panjang dinding 34ft RM212. Harga termasuk gam, filler, sesiku L.
🌺 Cat 18L (separuh je.cukup dh), cat 5L, Sealer 1L RM297
🌺 Tambahan wainscoting 21ft RM57.75
🌺 mitrebox RM30

TOTAL RM596.75


Ok next projek bawah ni. Bile next tu tak tau la.. Mngkn ramadhan ni kalau big boss bg greenlight 😘

Nampak kos situ..anggaran dlm rm300 😍

TAMAT

Wednesday, March 27, 2019

Big Bad Wolf JOHOR 2019

Alhamdulillah bbw tahun ni ade buat di johor. Sambung borong buku la nam0ak gayanye kami hehe







Thursday, March 14, 2019

Deko2 syurga kecil kami 😘

Amboi.. Berhabuk sudah blog den ni haha.. Tak sempat2 nk update blog. Erm xpe nnt den update skit2 refer dekat fb πŸ˜†

Sejak 2 menjak ni dok berangan nak renovate skit umah kami. Nak jd mcm gambar bawah 😍 pewitt.. Harapnye tercapailah impian den. Aminn hehe

Nak tambah wainscoting je pun mcm gambar bawah.. Hehe