Sahabat saya ^_^

Pages

Saturday, February 27, 2016

Aisyah's first tooth

Nmpak x cinonet gigi bwh tuh

Sila abaikan tgn berlainan tonar warna itu hehe

Alkisah kelmarin hubby tetibe Panggil eda dgn muke saspender die, rupenye nk tunjuk kt gusi aisyah mcm ade bonjol gigi warna pink hehe.. ok normal la 6bln baru nk tjk tanda2 gg tumbuh tuh. Amik masa kot nk klua..

Esoknye lepas shopping, mlm tuh tgk lagi aik dh klua gigi!!! Anak dara ni xde plk ade nangis2 mcm x selesa ke Smlm. Normal je hehe... Alhamdulillah her 1st teeth. Teruja sgt. Gerun pun ade membayangkan bf nnt abis la kene kunyah. skrg ni die main tarik2 mcm mkn gula2 getah je.huhu..pasrahh... xpe syg demi pertumbuhan mu yg sht, mama rela >_<…

ok belanja gmbr kami g mkn2 shopping2 kt jusco (tmp biasa) hehehe...

Alahai anak abi betul la...

serius muke. Abi xpandai acah aisyah la.hehe

hehehe...rs nk gigit kepala anak dara nih

Saturday, February 20, 2016

Jalan2 Pantai Timur 2016

Alhamdulillah. Tertunai hajat kami nk jenjalan pantai timur. Dalam masa yg sama g menziarahi umah baru kaklong. Dan dalam masa yg sama lg skali bw hubby sbb ni 1st time bg die g pantai timur >_<♥

Memandangkan cuti ry cina ni cun2 jatuh pd hari hubby off 4 hari, so terus eda bg proposal kt hubby jom jenjalan pantai timur.hehe.. hebak x eda selaku setiausaha rumahtangga ni. Kalau bab jenjalan hubby serah pd eda, konpem bini eh semangat waja x tido cr info. Hotel ke, map nk ke sana ke, tmp menarik ke.. almaklum lah dh xde keje sgt ddk umah kn. Hehe....

"Tunggu la eda dh anak 3,4 org baru tau" ayat biasa org lain akan ckp bile tgk kami ni senang je urus ke sana sini. InshaAllah, kami pun msh dlm proses belajar. Xde masalah bg eda pun. Dulu sblm dpt anak, org ckp xde anak blh la jalan sana sini. Skrg ni dh ade anak sorg, ckp tggu anak 3,4 org plk. Adeh.. klau alasan memanjang je, mmg x ke mana. Yg penting belajar sesuaikn diri. InshaAllah..

Ok, memandangkan hubby keje mlm 6feb tuh, so pagi 7feb lepas hubby blk keje baru kami grk Ke KL. Nak amik abah eda dlu. Emak naik dgn abg eda. Alhamdulillah berkat ms blajo dulu2 mmg drive jauh2 klu ade seminar, so kalau hubby penat mmg eda la jd 2nd driver. Syukur sgt si Aisyah ni mmg jenis tidur klu lena 4h ok dh. Dr dlm pantang kami biasakan die tidur dlm rocker atau carseat (mama eh dlm pantang jenjalan saje >_<). Alhamdulillah. Anak solehah Aisyah Jazilah mama ni ♥ So sampai2 KL die bgn dh blh tukar shif hubby plk drive, eda bf aisyah sambil gomol2 die ^_^…

Memulakan perjalanan JB kenTerengganu dgn bismillah. Bekal mknn mesti bawa ^_^…

Perjalanan dr JB - KL amik masa 3jam mcm biasa. Nasib baik jalan tak jem sbb mlm hari kami bertolak tuh org cina akan buat makan besar. Kereta masih byk, hanya ade masa nye jela jalan jd slow skit paatu laju blk. pendek kata berjalan lancar la Alhamdulillah.. Tunggu angah dan alang di Tol Gombak. Sempat la solat jamak zohor asar dlu sementara tunggu dorg sampai.hehe.. Dalam jam 3 lebih kami terus gerak ke Terengganu.. Selepas berhenti 2 perhentian akhirnye sampai ke umah kaklong jam 11 lebih. Huhu lebih kurang 12h perjalanan bg eda dan hubby. Alhamdulillah..

Hari isnin hari ke2, atuk nenek ckp nk bw cucu2 eh g mandi kolam Dekat pantai klebang. Lepaa tuh g la jenjalan cr makan2 sedap area sini. Paling nak cr sini sata, otak2 dan akok. Tp akok tutup plk. Ade sata je. Layan ajeee... >_<…

Baru nk posing ramai2, qhayra (dukung) nangis plk. si otomen sblh die posing x ingat dunia smpi tertampar anak dara tuh.huhu sabo jela..

Amik gmbr dgn nenek jela lg senang ♥

Atuk nenek mak bapak budak mkn dlu Sementara dorg mandi kolam.
Di kolam renang. Situ je air jernih bersih. Kolam sblh keruh yg amat huhu

Cadang nk mkn ABC sedap area sini. Tp pagi sgt kedai baru buka. Huhu mkn ABC sini jela. 

Koleksi Aisyah dan abi sepanjang di Pantai Kelebang ♥
Esoknye hari ke3, hari selasa kami Ke Kota Bahru plk. Saje nk tunjuk hubby dan Aisyah tempat mama die tinggal masa kecik2.hehe.. sepatut xdela jauh dr umah kalong kt kg raja ke kb, tp sbb jln dh 2 hala je, tambah plk org kg tgh drivw baru blk dr pasar ke kn.. jd lama perjalanan.hehe.. xpe relax sudah bw kete. Lepaa tunjuk Kebun abah kt bukit yong (tmp eda adik beradik mandi kolam dan sg smntara tunggu abah mak bkebun), berek polis pasir putih tmp eda membesar, kami terus ke KB. pegi muzium, pasar siti khadijah/aisyah (eda konpius kejap) mkn kt nasi ayam percik yati ( abah ckp femes dr dlu lg. mmg sedap gile). Singgah beli sata lg haha.. Balik solat terus pengssan. Sedar2 dh ptg nk minum ptg plk. pastu mkn mlm plk.huhu.. makan ajeee ^_^…

Gambar kenangan dpn gerbang. Sambil tunggu along, angah alang sampai huhu

Tengok2 aje.hehe

Muzium 

Gambar dpn kereta kuda.

Hehehehe..no komen.

Kaklong yah pau atuk nenek ^_^

Pasar Siti Khadijah/aisyah. 

Kedai ayam percik yati. aisyah dgn kembar selang sejam amna.

Otw balik umah da... hubby dh pengsan.mama plk drive ♥

Hari ke 4, hari membeli belah. Planned nk klua kol10 g kedai emas, kedai kopok, pastu g umah sedara along nan nak ubatkan angah eda. Kami mcm biasa la siap awal2 dh. Eda pagi2 kol7 dh turun sbb nk tgk ulangan korea smlm. Gigih betul ko eda walopun jauh dr umah. kekekeke... sambil tunggu tuan umah nk masak/beli sarapan, tunggu plak rakyat jelata yg mak bapak budak plk bgn.. bdk2 nye xkisah la bgn lewat mkn sendiri kn. akhirnya sarapan lewat gak.hahaha... biasa la x sume org ade rutin harian sama kn. Raikan ajeee ^_^`.. Rasa xde gambar nk amik sgt sbb terkejar2 dh keluar lewat. 1st g umah sedara along nan berubat pun dh sampai kol2 [nangissss]… lepas tuh terus g kedai emas, tertunai hajat nk buat nama rantai si aisyah ni. Berbaloi tunggu buat kat terengganu sbb klu kt jb die kire ikut huruf. Hubby sempat rembat cincin die dh alang2 along nan (pakar cincin batu) ade kn.hehehe.. kang tanya eda, bkn nilai batu eda tgk tp warna dan bentuk cincin yg cantik jd pilihan huhuhu... Lepas tuh ke pasar beli kopok kering skit utk famili sblh hubby. Dan terus blk. Mlm makan bakar2 sponsor by usahawan berjaya kite alang & abah. hehe... mekasih ♥ Kembung perut mkn kerang/lala yg besar gedabak bak hang.hehe..

Sementara tunggu rakyat jelata yg lain siap

Makan yukkk. Kelakar time ni, pinggan x cukup. Xpe.eda hubby kongsi baru shati sejiwa♥

Aisyah excited pegang kulit kerang.sabo syg hjg bln baru blaja mkn puree ye

Khamis hari terakhir kami di rumah kaklong. Kali ni kami blk ber3 je. Abah ikut alang sbb kami akan cross di kuantan utk ke JB. Ikut perancangan awal. Nk jimat masa sbb kami jauh. Kang konvoi, yg lain konpem byk bhenti kt rnr or hentian. Belum cite tunggu dorg siap lg, entah bile nk grk huhu.. so kami kol10.30 gitu grk blk JB. Ikut jalan pantai. Sempat singgah tepi pantai makan sotong celup sambil jln tepi pantai. SubhanaAllah cantik permandangan pantai. Seterusnye ke Kuala Terengganu g Masjid Kristal. Dalam jam 3.30 pm baru gerak blk JB. Dr K. Terengganu. Memang x berhenti mana dah leps tuh kecuali g isi minyak skalj di kuantan pastu kat rnr yongpeng solat jamak maghrib isyak. Alhamdulillah. Kol11 mlm gitu kami sampai jb Dgn selamat. Percutian paling jauh dalam malaysia setakat ni. Selatan ke Pantai Timur.hehe..

Gerak blk JB. Aisyah pengsan dulu hehe.. 
Bhenti mkn sotong celup kt Jln Pantai. Biasa je sotong eh. tp kuah mmg superb. Siap ty hubby blh x beli botol pencicah die.hehe

permandangan dr tmp mkn. Angin sepoi2 best mkn situ

Mesti Ambik gmbr tp pantai lepas mkn..

Aisyah dh bgn tido. Jom g tepi pantai

ilusi mata. Mama nmp mcm kurus.. macam ajeee haha

aisyah dan abi dh smpi msjid kristal yeahhh

Gmbr kenangan dpn masjid kristal

Muke mohon kene gigit pipi. Tukar pampers sblm msk jln dlm kt kuantan. Takut xjumpa stesen myk dh.hehe

♥ Cinta hati mama dan abi ♥


★★★★THE END★★★★

Friday, February 12, 2016

Cara berjimat dalam perbelanjaan

Assalammualaikum.
Entry kali ni eda nk jd pakar kewangan plk. Gara2 baru lepas balik dr bercuti di patai timur, rumah kaklong eda di Jerteh. Biasa la kalau jalan jauh dari JB ke Jerteh, perbelanjaan minyak dan tol xpayah cite la. Tambah plak eda ni skrg nk kene makan je kalau x lapo sbb aisyah ni fully bf. Terjaga kebajikan perut makcik hehehe...

Alhamdulillah tertunai sudah janji eda pada kaklong. Dh berjuta kali die ajak g umah die. Sejak lepas eda kahwin la kirenye. Dh 5 thn.huhu.. xpe, kaklong faham. Die pun penah alami mcm eda, buat treatment. Walopun kaklong just mkn ubat je, xmcm eda kene buat proses IUI, HSG, Cerclage bagai. Mmg aisyah dan arwah abglong adam dan abglong adib ni bby2 lumayan dong ^_^… Jd eda janji dgn kaklong lps dpt bby baru kami sampai. Sebelum tuh, sume perbelanjaan kami akan dicatu. Even g outing luar pun. Dats why dh lame x honeymoon tmp org ni hehehehe... abi beijing plisssss ahaksss ^_^…

Untuk tahun 2016, ade byk wishlist eda dan hubby. Selain drpd mjd tetamu Allah (mg Allah permudahkn perancangan kami amiin), inshaAllah kalau ade rezeki hubby lebih skit nk sambung renov luar umh. Kne buat skit2 almaklum sorg je mesin penjana pendapatan umh ni huhu.. Nak kene cat sbb aritu buat tembok umah cat putih je. Letak jubin skit kt tembok dan jubin kt lantai luar. Baru faham kenapa org ckp ddk umah sendiri ni byk perbelanjaan die. berbeza kalau ddk umah sewa, mmg terima seadanyalah keadaan umah kn. Nk lg selesa blh sewa umah lain yg lebih besar ke. Konpem duit sewa kne lg besau kn hehe... Ddk umah famili lg la jimat. x pelu fikir byr umah or Sewa. kala ade bg pun kate duit belanje mak abah. bkn duit sewa umh hehehe..I wish mak abah ade umah kt jb ni. Heaven gileee... berangaaannn la eda oii..

Masa g ganu aritu g la buat rantai nama si aisyah. Alhamdulillah. Nk beli gelang tangan dah ade. Dok belek gelang kaki, dgr kaklong eda ty kalau nk trade in gelang die berapa. Haaaa... terus cancel beli gelang kaki aisyah. Sbb teringat gelang rantai cincin emas eda simpan. Ty hubby blh la trade in sbb eda xpakai pun. Tak elok pun beli barang kemas emas dan simpan. Lagi bagus tukar jd barang kemas si aisyah blh la pakai. Melainkan keping2 emas dina dirham ape tah yg hubby beli tuh yela, mmg jd pelaburan simpanan kan. Ok, next g ganu angkut sume trade in. Tp yg gelang dan rantai mak bg xleh la trade in. Itu kire harta pusaka kne turun menurun ke ank cucu cicit nnt..rantai mak mmg xpakai la sbb dh ade rantai hubby belikan. Xpe nnt aisyah dh besau blh pakai..

Ok jom amalkan tips berbelanja di bawah. Bg eda berbelanja la ikut kemampuan. Bukan nk menunjuk2. Sbb yg merana diri sndiri. Hutang sane sini. Tiap bulan dok fikir hutang sane sini nk bayor. Kalau xde hutang pun, jd mcm kais pagi mkn pagi kais ptg mkn ptg version moden. Sbb mampu boros berbelanja besar tetapi xde simpanan. Bkn simpanan potongan gaji epf tu ye.hehe... Ahaii.. tak sanggup den hidup dunia ni nk fikir duit je hai. hy semata2 nk org tgk kite ni mcm org kaya. Tp sebenarnye kayap. minta dijauhkan nauzubillah..


Ini mmg dh dlm pakej rm60 eda pung

alhamdulillah. Hubby mmg x merokok. Haram pun kannn... nk ckp ape lg. Ko lg pandai bab agama drpd ahli fatwa ko!! >_<…

Alhamdulillah. Sejak dpt info dr fb cr jimat lektrik klu umah pakai ekon, maintain bil 3 bln ni dlm rm80 ++

hehehe..... itu kne tgk pd kerajinan den masak. Tp eda kne jimat so masak ok!!!

itu feberet kmi. Tp x mbeli punnnn

ha ni bagus utk hubby sbb keje jauh benor kt tanjung bin saneee

hehehe no komen

tak dah kooottt... yg ade skrg msh ok. 


dh de Mr V ni pun dh ok nk jln jauh. Mrs V hubby bw g keje

buku byk dlm stor umh ni haaaa

oo sahut seruan si ahmad ye.. ce ko keje 12h shari, baru ko tau..


cukup la ptptn ni den baru nk byr even belum dpt surat lg suruh byr. eda ade aply tangguh byr sbb sambung study dlu. Selain tu hubby byr umah kete jela. Hubby mmg xsuke beli ansuran klu xde kepeluan sgt sbb ade unsur riba.

jgn mudah tpengaruh tgk gaya hidup org lain. Pecayelah disebalik kemewahan tuh xsemua gembira bahagia (Sbb eda pnh jump manusia gini>_<). betul la kate alim ulamak, klu pujian2 manusia yg kita cr, Allah serahkn pd manusia. Jadinye kite rs selalu x cukup dgn apa yg ade sbb nk tunjuk pd dunia kita mampu segalanya. Tp klu pandangan Allah itu yg kita cr, inshaAllah semua akn dicukupkn. rumah kecil pun rs bahagia, kereta biasa pun mampu bw keluarga ke sana sini bergembira bersama 

mmg konpem hubby reject. 

Friday, February 5, 2016

Kategori Bentan selepas bersalin.

Hai eda, dh lama kot lepas bersalin. tetibe nk post pasal bentan. Pelik kn?? Hehehe.. actually eda baru terbaca pasal bentan ni. Ha.... kalau dh post tuh konpem la eda ade terkena bentan kan. Konon nk simpan sini nk baca kemudian2 nanti mana tau kena balik ke.


Buat pengetahuan semua, eda dlu pernah keguguran (istilah dlm perubatan bagi ibu bersalin kandungan bawah 20minggu. Even bby lahir hidup dan meninggal kemudian pun akan dipanggil keguguran). Nak dijadikan cerita, eda bersalin normal ikut pintu kedua2 putera syurga kami. Hanya ada koyakan sikit dan tidak perlu jahitan. Jadinya eda x la rasa sakit sgt sepanjang berpantang. Akibatnya eda x ikut pantang larang bg org berpantang. Boleh bayangkan eda siap tolak pakai kaki bakul berisi baju2 dh basuh. Mak eda siap menjerit ckp jgn pakai kaki!! Hahaha.. sbb takut nk angkat berat la eda pakai kaki sbrnye >_<`.. Tungku berbengkung bagai tuh hanya 2 minggu je eda pakai. Padahal perut eda masa pregnant 5 bln tuh besaunye dh mcm 7/8 bln. Yela kembarkan mesti berganda besarnye. Entah la. Xtau knapa eda mls nk pantang. Mngkn sbb eda nk lari dr rasa sedih bile pantang. Bile kene tungku bengkung bagai tuh sepatutnye adela baby nye kn. Tiap kali nk buat sume tuh, eda mesti jd sedih. so xyah buat, jiwa tenteram.huhu...

Kesannya korg nak tau ape.. haaaa.... selepas 3 bln gitu eda habis tempoh pantang yg x berapa pantang tuh, pinggul eda mula sakit. Mula2 tuh sengal2 je. Lama2 turun ke tulang tongkeng. Eda rasa terseksa betul kalau ddk lama or baring. Sebabnye bila nk bangun Allah azabnye rasa mcm nk tercabut tulang tongkeng eda. Lama kelamaan sakit turun ke tumit. Ha... part ni mmg lagi azab. Tumit rasa elektrik tiap kali pijak Hingga terpaksa eda jalan terjungkit jungkit. Bile tegakkan kaki ke dinding dapat rasa bahagian tumit tuh nyilu sgt2. Eda bayangkan urat2 saraf2 eda kt tumit dh meletup2 sbb sakit sgt rs nyilu tuh. 6 bulan eda alami sakit2 ni. Hingga la biras eda (kakak ipar hubby) cadangkan eda g berurut kt makcik indon di Port Dickson.

Alhamdulillah 2x berurut terus ok sampai sekarang.huhu.. tapi sesi mengurut tuh eda mmg rasa mcm kene smackdown dgn makcik tuh. Die ckp urat sume dh terbelit2 ni. Makcik tuh letak je jari kat tongkeng, terus elektrik satu badan. Lagi seksa kau!!!! Eda sampai kene gigit tuala sbb nk tahan sakit tuh. Bile sampai betis dan tumis lagi sekali menangis2 eda suruh makcik tuh rehat kejap. Sbb sakit sgt. Kalau die x berhenti eda takut tertendang je makcik tuh.huhu...tapi pape pun mmg lege sgt la lepas urut tuh. Terus badan rs ringan. Alhamdulillah.. eda ingat bersalin kali ni nk berurut dgn die tp masih x berkesempatan. Aritu time dlm berpantang kt senawang, makcik tuh blk indon plak.huhu.. harap2 nnt dpt la berurut lg. Sbb bdn pun mcm asyik ade angin je ni. Almaklum dh msk 3siries. Aritu pun berpantang sikit la berbanding dlu. Xde main kaki dh. Seminggu lepas bersalin dok ulang alik hosp sbb bby tahan wad. Nasib baik xde pape. Jalan pun slow2 (walopun ade mak sedara ckp laju btl jln) Sebabnye bersalin kali ni 1st degree tears so sikit jela jahitan tuh. Xde rasa pape pun. Tu yg jln laju skit kot.hehe.. ddk pun siap siang satu kaki atas kerusi.hahaha.. ngucap mak den tgk anak eh. Sabo jelaaa..  ::>_<:: p="">
Ok bawah ni info pasal bentan dan cara2 merawat. Kire eda aritu kene bentan ke 3 la kot. Bentan Urat Besar.huhuhuhu... moga bermanfaat sume.