Sahabat saya ^_^

Pages

Wednesday, December 31, 2014

Happy 4th Anniversary♥

Alhamdulillah. Sudah 4 thn melayari perkahwinan. Tahun ni lebih kpd tahun menambah baik rumah kami. Almaklum hubby sorg je mesin penjana pendapatan dlm umah ni. So kene buat sikit2. Lama2 jd bukit hehe ^_^…

Sempena 4thn perkahwinan ini, eda doakan mg Allah memberkati dan melimpahkan rahmat dan kasih sayangNya kpd baitulmuslim yg eda dan hubby bina bersama. Mg Allah campakkan ke dlm hat kami kesetiaan dan kejujuran dalam berkasih sayang hanya kerana Allah hingga ke akhir hayat kami bersama. Dan semesti dimurahkan rezeki dgn kehadiran zuriat2 yg soleh solehah, umur yg panjang dgn kesihatan yg baik dan rezeki yg halal lagi berakah. Aamiinn...

### THROWBACK 2014 ###

Januari 2014. Ahamdulillah hampir setahun msk umah baru, baru kesempatan buat atap depan. Almaklum hubby nk dpt 'baby baru' Mr V >_<…

Februari percutian ke cameron highland. Tahun cuti sane awal skit.hehe... (xpasti knp xde gmbr hubby plk ^_^…)

3 April momo selamat berana 2 ekor anak. Eda namakan mimi dan milo sempena gabungan nama momo + leo..cantik kucing ni sampaikan klinik vet asyik ty nk jual x huhuhu..

May akhirnye tertunai hajat di hati eda nk kitchen cabinat black white. Walopun byk masalah berurusa  dgn classy ni huhu...

September Bawa hubby 1st time sampai sini. Dah alang2 ke kenduri junior eda dekat dgn jetty ke langkawi. G shari je usha dlu.hehe

Oktober hubby sambut besday ke 29 di jauh nun negara org.huhu.. actually hubby ade trainning 3 weeks di US m, jd tinggal la ambe di tanah melayu seorg2. Sob..sobbb. 

Disember, balik manjung bercuti sblh family hubby.

6 Disember adik eda bertunang dgn org rembau. 

Selesai tunang adik kami terus buat Family Holiday di PD. Mcm biasa abah belanje mkn besar >_<

Dapat tau thesis MSc yg hntr awal tahun telah lulus dgn minor corrections. Alhamdulillah

Happy Anniversary Ke 4. Alhamdulillah.. dpt adiah cincin. Senyum lebar den hehe mekasih syg ♥♥♥

23 Disember Tarikh paling bermakna bila postif utp. Alhamdulillah hadiah anniversary paling bermakna ♥ syukur alhamdulillah



### THE END ###

Thursday, December 18, 2014

Wiken kampung ^_^

Seronoknye cuti2 sekolah ni.. sbb dpt blk kg tiap wiken.hehehe...

Actually blk bersebab.. yg pertama adik eda bertunang.. pastu blk lg sbb eda ade hal dikampus. Alang2 blk, terlajak ke perak pulok.. fuhh... naik domam badan den sbb asyik travel je..

Tapi syukur alhamdulillah, niat blk nak jumpa famili2 sblh eda dan hubby tercapai. Sblh eda, konpem2 famili kaklong jarang jumpa..setahun 3, 4 kali je jumpa. Almaklum, sorg di selatan, sorg di timur.huhu...

Thesis eda still xle settle lg. Bukan amik masa sehari dua je..xpe eda, terus focus ok ^_^

So bawah antara aktiviti2 yg kami buat bile blk kg..seronok dpt main dgn anak2 buah..



Aktiviti WAJIB kami bile blk mnjung


Mandi manda di Marina Curve

hoho...naik poning kami g shopping mknn dgn ank buah 3 org ni

Sempat lagi den crochet2 1 topi bby boy dan 2 topi bby gurl..

Baju patung anak buah eda yg suluh, umairah requesrkb.haha


Saturday, December 13, 2014

wooott...wooottt....♥♥😍

Sempena anniversary ke 4 tak lama katanye..hehe

Alhamdulillah..tercapai hasrat idaman impian hati. Kemain banyak tol perkataa  nk ucapkan ye eda.haha..

Haritu, g dedating dgn hubby di Plaza Angsana. Konpius gak bile tgk cik abe den ni dok g belek2 cincin kat kedai emas situ. Dlm hati den, "hai abg, jgn bg harapan palsu kt ayg tau" heheheheehe...

Tup...tup... die panggil suh pilih.wah apa lagi,mmg dh lama simpan hasrat nk cincin yg ade batu bunga.. tanpa fikir panjang terus rembat satu..hehe

Mekasih syg... rantai dah ada, gelang dh ade, sekarang cincin plk. Lepas ni gelang kaki ye.. semua dh jd sepasang utk pakai kiri kanan.. Lepas ni kasi ayg joget ala2 hindustani plk.. ^_^…… hehe

I love youuu syggg~

Dan..dan..terus syg hubby.hehe


Thursday, December 11, 2014

Tak sampai setahun pun Mr V ni..kalah Mrs V ku...

اسلا م عليكم

Good Morning bloggers.. chewah perasan blog den ni femes la sgt nk wish gud morning ^_^… hehe

Ruang menunggu

Bawa buku siap, sementara tunggu 3jam kete di'operate'


Hari ni pagi2 buta eda dh berkejar ke toyota servis centre kt pontian. Appoinment kol 8.30am. Bukan g servis kete, tapi g baiki roof top kereta yg berbunyi bile hujan..kalah my miss viva la plk.

Setakat ni ade beberapa kekurangan vios ni kalau eda nk bandingkan dgn waja (kete hubby dulu) mahupun viva eda:

1. Bumbung bunyi mcm dlm tin bile hujan. Dh sama mcm viva plk..waja pun xbunyi camtu

2. Lower arm die mmg problem. Kami kalau naik berdua dgn brg2 blk kg konpem cium bonggol. Padahal sblm ni naik viva xpenah pun..

3. Car dan body vios ni mmg nipis. Pantang tergeser skit konpem calar. Kat handle pintu tuh dh bergaris2 sbb kene jari. Den try tgk kt viva, xde pung!!!!!!!! Kalau kene bende skit konpem cat tanggal sampai nmp warna kelabu body..T_T toyota, anda pakai tin terpakai ke kt vios nih..huhu

Alahai toyota, harap harga je maheyyy.. viva tuh 1/4 dr harga vios, tp standard same..urmm...

Tapi jiwa yg terbakar membara2 ni kembali sejuk bile dorg ckp blh selesaikan problem rooftop dan lower arm tuh..sbb kete under warranty.. tapi kn, setahun pun dh ade problem, guane kalau warranty dh abis nnt..nyaya la camtu plk..huhuhuhu..

Pape pun, kite tunggu jela apa akan terjadi lepas ni. Hari ni buat rooftop dlu. Yg lower arm dlm sbulan lebih sbb tunggu brg sampai. Yg cat, konpem xle buat.hahahaha..

Harap ada kemajuan lah ye..kalau xblh mcm camry pun, jgn la sama mcm viva kn..^_^

Monday, December 8, 2014

Welcoming our new family member...soooonnn ^_^

الحمد الله

Pada 6 disember 2014, satu2 adik eda sudah mengikat tali pertunangan bersama gadis johol nogori 9.. fisya nama panggilannye..nama penuh eda xtau lg.haha

Sempena semua member famili nadzmanor ada, jd abah terus ajak kami g PD.. mcm biasa hujung tahun abah nak velanja mkn besau2.. actually plan asal abah ajak BBQ, tapi cancel abb ingat eda&hubby blk jb lepas adik tunang. Huhu xde rezeki nk berBBQ nampaknye..


Jom.. Biar gambar berbicara.....







tak sempat nk amik gmbr satu2 hantaran..

sebelum melantak

makan besau abah belanja..amik ko, 3 set abah order.
Tapi 3/4 mknn kami yg pulun makan.. lari dieeett!!

pagi2 mandi pantai duluuu

Singgah funfair lepas blk mkn ikan bakar.. mmg alang (abg eda) pulun bape puluh hinggit main sini hehehe


Wednesday, December 3, 2014

Gubahan hantaran

اسلا م عيكم

Ha...sempena hujung minggu ni adik eda akan tunang, so kite fefeeling bunga2 deh ^_^… Kali terakhir eda gubah hantaran adalah pd 4 tahun yg lepas. Gubah hantaran kahwin sendiri.hehe

Barangnye ade di KL, so eda just gubah2 bunga. Nnt blk KL kami campak2 jr sume barang atas dulang hantaran.hehe

So comel x ^_^… blh la nk tempah.haha


Bukan hantaran slice kek secret rcipe ye..contoh je ^^

Sireh junjung. Daun sireh eh nnt suruh
 kaklong gubah.. den xtau sgt.hehe

rs mcm nk letak kain putih.tp xtau guana..kene ty kakak nnt 

InshaAllah, sabtu ni adik akan bertunang dgn org rembauuu.mmg pelbagai famili tambahan kami ni..variasi toll!! ^_^

Kaklong (n9) + along nan (tganu)
Angah (klate) + k.shida (kedah)
Alang (klate) + k.dyana (k.selangor)
Eda ^_^ (klate) + hubby ♥ (johor ddk perak)
Adik (klate) + bakal (n9)

Ade dgr org ckp khwin jauh2 (beza keturunan) ni baguih. Dapat anak yg bijak dan comel.. wallahuaklam.. eda x jumpa plk artikel utk sahihkan fakta atas.InshaAllah, x mustahil knnnn..hehe

Kire comel la setakat ni kn anak buah2 eda kn..hehe

Anak angah..

Anak alang

anak kaklong



ha...so combinations yg mane comel..yg klate+perak je xde lagi. Tgh usaha lagi ni.. doakan eda dan suami ye..

Tuesday, December 2, 2014

Hai Disemberrr..!!

اسلام عليكم

الحمدالله

kita sudah sampai penghujung tahun 2014. Cepat rasanye masa berlalu.. pejam celik dah setahun berlalu. Apalah ye KPI eda tahun ni hehehe..


Ha.......nayakan kan kalau cmni.haha..
" eda nak jayakan impian tahun 2014, yg mana telah sepatutnya dilakukan pd 2013 sebab dah janji pd thn 2012 dan rancang pada 2011.." T_T...

Kire tahun 2011 punya plan nk anak, abis studi dan keje.. so bawa kehadapan baki tertunggak hingga tahun 2014..kuang3x... ^_^

الحمدالله bab pengajian eda, thesis eda dh submit feb 2014 aritu. November 2014 baru dpt report dr dean faculty science, MINOR CORRECTIONS! Alhamdulillah..kire selesai la.mngkin ada beberapa ayat dan grammar yg perlu dibetulkan. Kalau major correction, mmg kene repeat test.huhu...minta dijauhkan. InsyaAllah tahun dpn blh graduate ^_^…


Add caption
Bab rezeki anak, masih terus berusaha hingga kini. Walaupun badan dah makin mengembang hasil dr mkn dan enjit ubat2 ni, eda dan suami tetap x akan putus asa. Kami yakin, Allah akan berikan kami zuriat pada masa yang akan ditentukan. 

Dan akhir sekali, bab pekerjaan. Alhamdulillah skarang masih bergelar guru. Mengajar bahasa arab dan jawi (bukan kepakaran den). Tapi diberi kepercayaan penyelaras utk eda mengajar dan dalam masa yg sama eda kene belajar. Selain drpd tuh, eda ajar gak matematik dan sains sosial. Alhamdulillah. Ya Allah, murahkan rezeki aku dalam mendapat pekerjaan yg Engkau redhai dan bermanfaat bagi keluargaku serta masyarakat islam.aaminn.. 

Tapi...deeeppp deeeppp in my heart eda sbnrnye nk sambung phD. Kene fikir sedalam2nye... ada org2 sekeliling ckp "buat apa sambung phD, keje belum tentu dpt" or "keje la dlu, nnt baru sambung phD"..kata2 mcm ni mmg negative motivation bg eda. Mungkin mereka x faham, sebab utama eda belajar bkn disebabkan untuk mendapat perkerjaan yg tinggi gaji atau pangkat tinggi. tapi untuk mendalami lagi bidang eda. Eda masih sedar, eda sudah berfamili..tp eda rasa xde masalah kalau hubby luluskan, kata2 org lain akan diabaikan. Hehe...InshaAllah, moga Allah beri yg terbaik utk kami. Aamiin...

So tahun ni seperti biasa, menangis gelak ketawa, bergaduh, berperang dalam rumahtangga. Semua itu kerana cinta..chewahhh..i love you syg..muahhh..muahh




Monday, December 1, 2014

Kembara TTC diteruskan.

Alhamdulillah.. sejak puasa hari tu eda cuti dr semua treatment.bagi peluang pd badan untuk rehat dr bekerja keras..huhu..

Eda dh lalui ttc kali ke 5 dan 6 sblm bulan puasa aritu. Tp x update sbb jalannye sama mcm ttc ke 4. Masih gagal..

Jadi untuk treatment akan dtg lepas raya, eda mungkn akan minta Dr lppkn utk buat hsg semula. Means mula dr awal treatment.. Mudah2an Allah berkati usaha kami dan makbulkan doa kami. Aamiinnn...

CYCLE 7th

Cd1 - 26 Okt

Cd8 - 3 Nov (HSG)

Result: Alhamdulillah, result ok.tiada abnormal pd rahim dan tube..

Tiada treatment..

CYCLE 8th

CD1 - 23 Nov

CD3-7 Clomid

CD4,6,8,10 Gonal F injection

CD12 sepatutnya ada appointment utk  TVS,tp cancel sbb doc ade kursus u_u'..
Hari cd 12 ni, eda alami sakit sgt pd bhgian kiri.mencucuk sampai ke tapak kiri die.doc ckp mgkn waktu ni die ovulasi..huhu


CD 13 masih sakit2 bahagian pinggang kanan ke bwh..


CD15 TVS. Hasilnye........byk2 telu di kiri kanan tetapi semua mengecut. Dinding rahim bagus 12mm. So doc ckp thinks +ve.. minta2 die dh ovulasi dan skrg yg tinggal sedang mengecil...

CD 18 simtomp sore2 ni dh dtg...eda, jgn fikir sgt ok.. sume tu hy dlm ur minds..fuuhhh

CD19 lower abdomen cramp. Sensitip lg di"situ"..aih..hati gundah gulana, wiken ni nk travel ke perak.

CD 25&26  still cramp bahagian lower abdomen

CD 28 UPT test...masih tangguh buat upt ^_^ nk tunggu cik p dtg atau tak smpi cd 35

CD 30 Blk dr dating, ade spotting.huhu..

CD 31-32 Period xjd dtg...ok..mngkn sbb eda pakai heels kot so byk pki otot perut..hehe...kembung2 perut. Sakit pinggang. Teruskan berdoa..

CD 33 Disebabkan jatuh pd ari cuti natal (25/12), so hubby ade kt rumah. Pagi2 lg die suruh eda wat test..huhuhu..

Rasultnye...seperti yg dijangka ^_^ Alhamdulillah.. Allah makbulkan doa kami pd TTC kali ke 8.


Momo si momok ^_^




اسلا م عليكم

Rasanye eda penah cire dlm entry lain berkaitan kucing eda ni..secara ringkasnye, eda ambil kucing angkat ni dr anak buah eda. Tunang die (sblm kahwin) ade koleksi pelbagai jenis kucing. Ada jenis norweigen, persian dsb. Eda pun xberapa nk amik tau jenis kucing ni dlu.hehe..  nama asal momo adalah betty, tpi eda tukar pd momo sbb pengaruh cite korea. ^_^

Momo ni jenis cerewet mkn. Mmg cerewet.. uptown girl la konon kn.hehe... mula2 amik, die nk mkn wt food je.. Mmg botak pale nk layan selera die. Kdg2 ed bg ayam rebus. Daging ayam tu kene carik2 dlu sblm bg, kalau x die pandang je mknn tuh.. amboiii kalah puteri rajo ko ye momo..sabo jela

Kire dh setahun momo dgn kami. Selepas melepasi fasa mengandung dan beranak 2x, bulu die dh jd makin kurang dan bdn jd slim. Risau aih eda.. pening pun ada sbb sofa penuh dgn bulu die. Ahakss..

Nak dijadikan cite, aritu hubby eda g trainng 3weeks. Jdi mak abah eda dtg temankan anak eh, memandangkan eda kene mengajar kn..xle cuti. Momo ni eda boarding time hntr hubby kt KLIA. Bile blk, eda saje amik lambat skit. Sbb tgh fikir2 nk amik ke x, abah eda diabetes so die sensitip sikit dgn habuk2..nanti batuk tak berhenti.huhu

Bile dh hampir seminggu, eda pun g la amik. Itupun lepas abah ckp letak je momo dlm bilik. Bile mlm baru keluarkan die dr bilik. So eda pun g amik.. terus terperanjat..

"Omak aiii, momo ke momok ni!!?"

Hahahahaha...

Sbb momo dh mengembang. Leher die dh jd mcm singa jantan.wow... terus eda ty vet, momo mkn apa kt sini. vet ckp kibbles jenis sportsman. mcm biasa, den kene marah lg sbb x ajar momo mkn kibbles lg.hehe



Ok..blk2 je terus tekad nk train momo mkn kibbles / biskut. Sblm ni eda mmg bg pun, cume mcm sampingan die je. Mcm jajan la gituuu..huhu. rupanya bile dh ulangkaji, wetfood ni x bagus sgt utk kucing. Kalau bergatung pd wetfood kucing akan kekurangan kalsium. So sbb tu kot bulu die asyik gugur je.

Jajan momo sebelum ni. Skrg jd mknn utama daaa... ^_^

Sebaik2nye mknn kucing msti mempunyai 30% protien dan kandungan fat yg rendah. Kalau mknn dlm tin ( wetfood) kebanyakannye mengandungibby product haiwan, soya, jagung dsb. Kadangkala kandungan jelly dah hampir separuh dr tin. Sbb tula kucing jadi kenyang. Hakikatnye xdapat nutrisi. 

Tau x by product tuh apa? Kalau kite tgk kt ingredients die, mesti tulis by product chicken contohnye. Ayam tuh adalah bahagian ayam yg manusia tak makan mcm paruh, tulang, kaki. Kesian tak kucing kite mkn sisa2 ayam. Huhu

Kebanyakan mknn kucing yg ada by product ni kite blh beli kt kedai2 biasa even seven eleven pun ada. murah pun murah. Tp xbaik utk kucing. Blh dpt batu karang..sian  kucing, xpasal2 dpt penyakit.

Kalau kucing nak jugak wetfood, blh beli jenis quilt ke, Dr Clauder's ke..pendek kate g klinik haiwan, mknn situ sume baguih2..cume kene bw duit lebey la ye.. yang wet food kebiasaan tin kecil tuh harga rm6++.. Kibbles repack pula utk 5kg RM32 RC persian (Royal canin). Eda xpasti plk harga satu bungkus besar tuh, sbb eda slalu beli repack. Almaklum si bulus ade sekor je..

So hasilnye dh sebulan momo kami mkn kibbles, bulu die makin kembang. Dan yg paling gumbira, bulu die bile eda sikat x gugur byk mcm sblm ni.. alhamdulillah. Mmg kene tahan telinga jela bile die nangis2 sblh eda minta wetfood.. maaf ye syg, demi kesihatan kamu juga.. .wetfood blh sekali sekala je tau ^_^

Lihatla...lapisan2 lemak dileherku~🎵

Nampak x kemontelan disitu... skrg gaya feveret die tido.huhu
Wetfood yg elok utk kucing. 








Credit pd izyahya