Sahabat saya ^_^

Pages

Saturday, August 20, 2016

AISYAH JAZILAH turns 1πŸŽπŸŽ‰πŸŽ‚

20/8/15

Alhamdulillah sudah setahun berlalu. Pengalaman mengandungkan si solehah aisyah jazilah yg penuh sejuta rasa. Dalam kegembiraan mendapat khabar berita, tercalit kegusaran akan kisah silam. Takut sejarah akan berulang. 

Tetapi disebalik ujian itu, sebenarnya Allah mahu kami belajar bahawasanya kebergantungan kepadaNya yg lebih utama. Walaupun pada saat doctor mengkhabarkan peratus selamat adalah tipis. 

Alhamdulillah.. Mg Allah sentiasa memberkatimu anakku Aisyah Jazilah. Dijauhi daripada gangguan syaitan dan jin. Hasad dengki manusia, penyakit, dan fitnah akhir zaman. Mg dirimu membesar menjadi anak solehah penyejuk hati mama dan abi, berjaya dunia dan akhirat. Aminn.. allahumma aminn..

#throwbackAJ

23/12/14 Alhamdulillah khabar gembira

05/04/15 warded columbia, minor operation.

19/04/15 warded hsa, bulging.. totally bedrest
**Bermula episod menjadi mem besar πŸ˜‚ **

02/08/15 warded. Open cerclage

19/08/16 cek columbia , jln dh buka 4cm. Lari hsa n warded kekekeke...

20/08/15 alhamdulillah. Selamat dtg ke dunia anakku 😍





Esoknye g beli adiah anak dara. Tp sume bende takut, beli baju jela hehhe

Impian mama. Nk sediakan bilik main / baca utk aisyah

Wednesday, August 10, 2016

Our Precious Moments Part 2 ♥ MELAKA ♥

Alhamdulillah. Sambung cuti ke Melaka dalam perjalanan balik ke johor.

Mmg itu perancangan kami nk g PD dan Melaka. Sbnrnye niat nk bawa mak abah sekali, tapi mak abah ade kecemasan nak blk KL. Ade hal keluarga. Jd kami jela g bercuti ke Melaka.

Aisyah dh 3 kali ke Melaka la kiranya ni. Hehe.. Misi utama kami "Memburu Restoren Mee Besen" dan "The Shore Oceanarium". Nak kat mana tmp ni? On GPS konpem jumpa hehe.. sbb kami pun xrau jln2 kt melaka ni. Pening sbb ade shala ade 2 hala 😁

* MEE BESEN ORIGINAL *

OK. korg buka fb nama atas konpem jumpa. Ade map situ blh la rujuk. Kami sampai jam 2. Kedai ni buka jam 3.30 ptg ye. So selamat la, blh la beratur awal sbb utk pengetahuan anda ramai ye yg dtg nk mkn. kalau dtg lambat silap aribulan habissss.hehehe.. kami beratur pun, bila buka terus Full!! Yg dtg kemudian kene amik nombor giliran dan tunggu kt kerusi luar.








Ok cite psl mknn, mmg πŸ‘πŸ‘πŸ‘ kami amik dulang western RM35. Ade spageti, meatball, chicken chop, kentang putar dan francefries. Air coklat berbukit2 (tak tau namanye hehe) RM10. Air tu mmg kne baiki lg, nmp dh cantik tp rs tawar 😩 pendek cite mmg rekemen klu nk rasa style baru mknn western. Ade lg menu lain mcm mee besen. Tp kami dh kenyang kot mkn satu dulang.huhu.. next time laaa😍

* THE SHORE OCEANARIUM * 

Ala Aquaria KLCC. Dlu die kat bangunan berdepan mahkota parade. Lepaa tuh dh pindah bangunan baru The SHORE. Boleh Waze pasti jumpa..

Nk explain lebih pun xeeti hehe.. rp yg pasti die ade bg kuiz bile msk sini. Kalau dpt jwp betul sume dpt la hadiah. Kmi dpt fridge magnet oceanarium. So xpelu dh beli hehehe... Lagi satu last skali blh feeding penyu tau. Hehe comel je penyu berenang2 siap gurau. Pengalaman pertama kami.











Ok. Lepas puas tgk hidupan laut, kami singgah kedai mkn2 dan balik ZZzzzZ.. esoknye sebelum blk JB singgah pantai klebang tgk Bustel dan semestinye beli coconut shake klebang ori πŸ‘



Habis dh misi bercuti kami. Lepas ni blk umah dok senyap2 ok. hehehe..


Sunday, August 7, 2016

Our Precious Moments ♥PORT DICKSON ♥

Assalammualaikum

Alhamdulillah. Dh setel update percutian ke kk sabah. Kali ni sambungan percutian kami lagi sempena raya aidlilfitri (eh.. dh abis kot eda 😝)

Khamis 28/7 kami selamat sampai johor. Sabtu tuh terus blk senawang. Sambung cuti sbb suami amik cuti sempena dia nk tukar normal. selama ni x normal ghopenye hehehehe.. gurau je sori abi aisyah πŸ™ cuti sempena dia tukar keje shif normal. Kire lepas ni cuti sabtu ahad ajela. xdela mlm2 den kene tinggal dgn anak dara je.hehe... suke2 😍

So sabtu tuh 30/7 kami terus gerak ke senawang. Cadang nk ke port dickson sbb nk berurut lg dgn bibik Ahad dan isnin. Rupenye mak abah eda pun planned nk g PD gak. Bw cucu mandi kolam katanya hehe... so kami pun join jela sekaki. Tp xbw la baju byk sbb dorg kata xnk tido. Sekali anak abg eda ngamuk2 ajak tido gak.haha... terpaksa la.nk buat guane, cucu kesayangan dh dijaga sejak bby lg hikhikhik.. kesian pun ade kt mak abah sbb mahal kot bilik tuh dlm rm180 smlmn rsnye. Tp tulaaaa no komennn 😁😁😁





Malam tu kami mkn besar. Kongsi half byr dgn abah. Byk gak abah order. Mmg x abis la. Tunggu angah eda dtg mkn habiskan hehe.. setel mkn kami blk senawang. mak abah dan cucu eh blk hotel 😁








Esok pagi, dtg blk PD sbb nk sambung berurut. Singgah jap tgk mak abah kt hotel, lepaa tuh terus g KL, nk g IKEA. hehe... sempat la rembat kerusi kecik utk aisyah dan cermin dinding. Sempat la merasa org ckp meatball femes kt ikea?? Bg eda biasa je. Actually eda tertanya2 gak apa yg best kt ikea?? sbb brg2 nye ke? Ke sbb nk nmp mcm org ada-ada bile ke sini?? Heheehee... mcm2 😁😁😁

Bak kate hubby, syg msk lg sedap 😍😍😍😍


Ok. Sambung bercuti ke melaka plak 😍

Saturday, August 6, 2016

FAMILY TIME @ KOTA KINABALU SABAH - DAY 3

Ok cpt sgt dh hari ke 3 huhu...

Harini dlm tentatif just pegi island hoping ke pulau2. Rancang nk amik 2 pulau jela.. 3 pulau mcm penat plk nk naik turun bot. Dgn bw aisyah lg, risauuuu.. sbb xde life jaket utk baby huhu...

So lepas subuh kami rest kejap. Sbb bot paling awal gerak kol8.30 kot (x ingat dh haha).. Kol7 gitu kami grk ke Jesselton Point beli tiket. Baca blogger beli kat kaunter 10 sbb blh dp diskaun.hehe.. kami amik pakej 2 pulau, 1 set life jaket dan snokle dan tikar dapa rm80. life jaket utk bot mmg ade dlm bot. so sewa satu jela, sbb nnt klu nk snockling pun xkn nk bw aisyah skali.hehe.. sebelum ber'island hoping' make sure sarapan dlu ye. Sbb kata blogger2 mknn sane mahal hehe... kol 9 grk ke Manukan island. Kol 12 gerak ke sapi island plk. Kol3 blk..

Sarapan dlu sblm ber'island hoping'

Beli tiket kaunter 10 

Tunggu bot sampai..

bersedia belayar. Aisya pun siap lena belayar lps tu hehehe

Pulau pertama kami pegi adalah PULAU MANUKAN. Pulau paling besar sini.  Byk aktiviti Laut ade sini mcm scuba, sea walking la, yg terbang2 kt udara tu la. Tp kami x g pun sbb takut plk g salah sorg hehe.. time sampai, hujan tengah lebat. nasib baik sewa tikar, so blh buat payung utk sleeping beauty kami 😁

Tunggu hujan berhenti. mama abi jd kreatif buat tikar payung hehe...

Manukan, kami dh sampai 😍

SubhanaAllah, permandangan yg agt cantik.

Giliran mama mandi.hehe..

Setwrusnye ke PULAU SAPI. Pulau ni sebenarnye airnye lg cantik dr pulau manukan. Tp mngkn sbb ramaaaiiii sgt pelancong huhu keruh plk nmp air die. X secantik air kt pulau tioman. Erm.... tp yg pasti byk ikan kt tepi2 sbb ade coral berdekatan. Kalau pulau manukan, coral die jauh skit dr tepi pantai.

Ramai org kerumun situ, ghopenye En.Nyet dtg bcuti gak..

Sesak org ramai. Redah jela mndi...  

Si solehah masih mamai. Amik mood main pasir dlu😁

Jom jumpa Mr Fish.. suke aisyah ye tepuk2 ikan.

Nk blk dh. Kejap je 3jam dh kt sapi sland huhu

Ok setel Island hoping. Jam 3 kami ngerak balik ke Jesselton Point. Sampai2 terus balik hotel mandi solat. Eda x tukar pun baju mandi sbb tandas kt pulau sapi tuh mcm open sgt. jd eda lg rela berbasah kuyup naik bot blk kekeke... sampai2 jesselton point terus tukar baju kering sbb nkk kete. Kang basah plk.. Huhu

Sampai hotel dh kol4 lbh. Mandi2 solat, kumpul baju2 kotor dan baSah, angkut bw g mendobi. Haha.. ade berdekatan dgn hotel, so alang2 nk keringkan baju yg basah baik laaa basuh terus yg kotor2 lain. Senang nk packing esok kekeke..

Petang tuh kami pergi memburu makann laut. WAJIB tau rasa seafood sini. Sbb katanya segar dan murah. Kami Makan kt kedai berdekatan todak waterfront. Byk gerai2 seafood situ, just pilih dan makan. Hubby amik sekor lobster masak butter, sekor sotong besau goreng tepung, sekor ketam masak kamyung dan sayur kailan ikan masin. Nmp mcm skit, tp byk ok sbb saiz besar2 sume. Kailan tu yg x tahan banyak satu pinggan. Selalu klu g mkn kedai mesti seciput pinggan kecik.hehe..πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘ harga semua rm80. Murah x.hehe... terbaikkk!!

menu kami. Ketam x larat nk abiskn. Bw blk hotel, senang hubby nk mbaham dgn rakus haha

tgk apa ank dara buat. Sempat mkn tisu aduyaiii

sabor tunggu menu lengkap. Tp sotong dh abis sepaeuh mkn haha


seterusnye kami jenjalan kejap di pasar filipina.cari gelang mutiara dan sikit brooch mutiara. Rambang mata tgk sume cantik2 cume nk kene cr yg mutiara ori jela. Paling elok mutiara air masin. Tahan lama tp mahal skit biasa rm60. Nak tau ori atau x, kikis mutiara die. walopun kulit terkikis tp still bwh die warna sama. Kalau bkn ori, bwh die nmp lain Sbb salut mutiara Je. Nk ori kene g pasar filipina.. Kalau kt pasar malam yg tiap mlm ade kt kk tu kebanyakan bkn ori dan mutiara air tawar. Wallahualam..

Ok selesai sudah aktiviti hari ke3. Esok dh balik ke johor daaaa.. waaa sedeynye. Cpt masa blalu.huhuhu...

aisyah said bye2 kk, ade rejeki aisyah smpai lg 😁

bersedia terbang ke awan. mmg kmi pengsan terus hehe
Tp papepun mmg seronok bercuti ke Sabah. Kire lulus la percutian pertama kami ke tmp luar dr semenanjung malaysia tanpa agen.hehe... mana tauuuu tahun depan ke bandung ke beijing ke kn..kn..knnn... hehehe...