Pages

Thursday, May 31, 2018

Third pregnancy -3rd trimester

Alhamdulillah.. Alhamdulillah..

Sudah memasuki fasa terakhir pregnancy. Ya Allah permudahkan urusan kehamilanku ini. Bantulah anakku ini membesar dgn sempurna mengikut usianya setiap minggu menjadi anak yg sempurna sifat dan sihat walafiat. Bantulah hambaMu ini agar aku dapat mengandungkan anak ini sekurangnya 37 weeks dan selamat melahirkan anak ini selepas 37 weeks dlm keadaan kami sihat walafiat dan selamat. Aminn..

27 weeks

Alhamdulillah permulaan weeks ni, eda dapat brgn yg dibeli scr online. Hehehehe.. Ok last beli baju bby ok eda. Dh byk kot baju aisyah masa baby dlu.. Tambah pula yg baru beli ni. Mau 3round nk kene basuh nnt πŸ˜‚bile susun dlm box, terus penuh.. Baru berangan ingt blk kg kang nk letak dlm box je bju bby dan aisyah. Senang dan teratur skit bile kt kg. Ermm.. Perlu ke beli satu lg box utk aisyah? Hahaha...ok dh blh stop beli bju baby ye. lepas ni tunggu set babynest jela.. Ermm... Mohon abi jgn marah naaaaa πŸ˜‰

Set lengkap jumpsuit sleepsuit, bedung, barut, sox n mitten, free 3D shoes..
Bile dh susun dlm box baru perasan "omg byknye baju bby" 🀣

Baby minggu ni tendang dgn kuat sampai abi pun blh nampak hehe.. Baby boy mmg gini kot. Masa aisyah dlu slow emotion je die gerak2..lemah gemalai gitu 😘

Checkup klinik desa jantunmg baby ok. Hb 11.6 alhamdulillah.. Dpt injection kancing gigi. Kata nurse skali je kali.ni sbb pregnnt dlu amik 2x. Legaa.. Sbb lg 3 weeks kne amik dexa pula. Waduh.. Itu yg paling gerun sbb sgt sakit.. 😫

😍😍😍

Alhamdulillah.. Checkup di columbia pula, bby dh berat 1.2kg. Konpem boboy 😎 tp bila nk scan 4D, baby dok berkungfu pula dlm perut. Tak ddk diam langsung kepala toleh sane sini bdn pusing2 kiri kanan. Jd terhasillah gambar yg terbaik atas ni.hahaha.. X clear sgt tang mata dan mulut. Doc dh ulang 3x still xdpt.. Lg teruk adela 🀣  baby2, aktif ye syg. Xpe mama abi xkisah, janjo bby besar sht2 ye dln perut mama..  Cant wait another 8 weeks 😍

ya Allah permudahkanlah urusan kehamilan ku ini. Berikan kesihatan yg baik kpd aku dab baby di dlm rahim ni sehingga aku selamat melahirkan anak ino selepas 37weekz nnt. Aminnn

28 weeks

Alhamdulillah. Seminggu berlalu.. Perut sgt terik minggu ni. Sampai suami.pun ckp besarnye perut ayg.. Baru nmp mcm mengandung πŸ˜… ms pregnnt aisyah dh cukup 36weeks tu perut xnmp huhu.. Mama xkisah, janji bby besar elok2 ye.  Minggu ni xde checkup. Dan selera mama makin bertambah. Aisyah pun same.. Dh blh mkn nasi dgn lauk sup ayam. Maka tiap ari mama masak sup la.. Habis seperiuk kot den blh mkn. Alhamdullah.. Tp kontrol mkn eda oi... Tggu next week nk cek gula. Risau jg sbnrnye bile suami ckp perut besar sgt 😣

Dok tgk blk video 4D aritu. Ghopenye vodeo tu x send habis. So mama pun snap lagi lg part yg nmp jelas skit mata hidung baby πŸ˜… waduh.. Mencabar.. Bby bergerak2 hehe


Bawah gambar terbaru. Nmp la skit hidung mata bby 😍


29 weeks

Bertambah lg 1 week alhamdulillah. Minggu ni just minum gula. Alhamdulillah result ok (xdpt call dr pihak hosp tu kire ok la tu kn 😁) . Jd seterusnya Cume masih pulun ganti pose yg tinggal lg 5 ari 😫 waduh2..

Disebabkan ramadhan akan menjelma lg 4 weeks, maka eda rs ada baiknya start kemas stor. Tp ofkos la bkn eda yg buat.. Nk vacuum umah pun diharamkan, ini kan pula.kemas stor 🀣 alhamdulillah misi utk ramadhan dh selesai. Stor.dh habis dikemas oleh bibik2 dgn licin dan berkilat. Puas hati dpt buang brg2 xguna. Cume bab buku dan baju2 tu x berani lg nk tgk. Nnt la yg tu lepas bersalin nnt huhu..

Misi seterusnya adalah membasuh baju2 baby. Eda pun lupe pasal beg emergency kalau terbersalin awal. Nauzubillah. Ini pun.somi tanya baru teringat.. Masa aisyah dlu rasanya mcm awal eda dh start standby beg dlm kete huhuhu.. Ok eda next mission for next week. Caiyok2 πŸ’ͺπŸ’ͺπŸ’ͺ

30 weeks

Moh ler kite mendobi baju baby. Satu box tuh. Fuhhhhh... Kene buat skit2 hahahaha.. Lepas kering terus campak dlm bix blk, xtau la bile rajin dtg nk melipat baju2 tu hahhaa...

Minggu ni.busy checkup si aisyah di kd dan eda di hsa. Alhamdulill perkembangan aisyah berat badan dan tinggi normal. Cume bab percakapan disebabkan aisyah baru nk start belajar bercakap masa die 2tahun 6bln (2 bln lepas) maka misi  ckp perkembangan nmp ok. 2 bln baru nk belajar ikut mama abi sebut dan hafal haiwan, bende persekitaran, perbuatan.. Tp dh pandai nk sebut 2suku kata skrg mcm "nk susu", "babai abi" ,"terima kasih, sama2", "aisyah tut πŸ˜‚"..

Checkup eda di hsa alhamdulillah.baby dh berat 1.5kg.. Dpt tahu result gula last week ok alhamdulillah.. Konpem xde gbs, tp sbb dulu pregnnt aisyah ade gbs so doc ckp nk bsalin nnt on antibiotic dan bby konpem kene warded utk on antibiotic jgk.. Panjang serviks 3cm dan air ketuban ok alhamdulillah..



Lepas tu dpt suntikan dexa. Ermmm sedap hahahha...esok.pagi kene.g klinik cucuk 2nd dose plak..

Dexa 2nd dose 😫


Cume yg x bestnye rupanya edd eda jatuh pd 10july. Meaning skrg baru 29 week la gitu 😩 makna nnt nk buka cerclage masa 36 weeks tu jatuh beberapa hari nk raya. Yg paling sedey waktu tu hubby dh abis cuti seminggu yg die apply sblm ni la 😭😭😭  Xpela syg. Ade hikmah tu, nnt ade harapan la abi blk kg lepas raya masa tu baru 37 weeks. Sempat la abi ade sambut baby.. InshaAllah 😍

Update: selepas amik 2nd dexa bby kurang bergerak. Khamis injextion, jumaat sabtu sampai ke.mlm baru dpt 10 kicks. Tu pun slow dab skali je. Xde rs baby pusing ke bergolek2 ke.πŸ˜” ahad  pagi baru terasa kick yg kuat skit. Jd mama xtido sampai ke mlm sbb nk pantau kick bby. Alhamdulillah makin lama makin kuat. Mama risau tau baby..huhuhu.. Jgn la tido slalu. Tendang2 la.perut mama ni 😭

31 weeks

Checkup klinik kesihatan tmn u, hb 10 😲 nasib baik.doc.x suruh g amik darah. Ramaiiiii kot.🀣 gara2 dh seminggu x mkn iron dan folik asid sbb dh abis.hehehe.. Doc ckp jantung bby ok degupan. Alhamdulillah. Lega.. Almaklumlah kes lepaa injection dexa baby kurang gerak tu yg risau 😣

32 weeks

Minggu ni minggu pilihanraya. Makanye sibuk dgn hal politik sedar x sedar dh masuk minggu 32 (31 weeks ikut buku pink). Checkup columbia alhamdulillah bby dh 1.9kg, kepala kat bawah dan air ketuban 13. Dlm range selamat, alhamdulillah. Cume bile cek serviks, doc ckp sudah nampak terbuka sikit jalannya. Nk ukur dah x valid sbb baby dh push bawah πŸ˜… rasanya nnt buka jahitan kebarangkalian nk bersalin terus tu tinggi 😲 ok patut la kebelakangan ni rasa tajam2 kt bawah bile byk jln or tgh mandikan aisyah. Huhuhu.. Xpela, doakan mg2 baby lahir.sihat walafiat dan yg penting bkn prem la 😫


Next week nk blk ttj dh. Sehari sebelum ramadhan. Mg Allah permudahkan urusan kami sekeluarga. Aminn..


33 weeks (32 weeks ikut buku pink) 

Alhamdulillah dh selamat sampai umah makabah di TTJ. Bererapa hari sebelum tu gigih dok buat list utk preparation blk kg. Kengkonon xmau buat keje sebelum blk kg, nk relax sblm jln jauh. Ke laut jugek hahaha.. Mana x nye, rs mcm makin byk bende nk buat. Buat list siap2 takut lupe πŸ˜… shari sebelum ramadhan akhirnye kami berjaya blk kg, setelah hampir 5 bln xblk 😭 alhamdulillah.. Jumaat (puasa ke 2) terus call klinik kesihatan senawang buat appoinmnt  next isnin.

34 weeks (33 weeks buku pink)

Isnin, checkup dgn mak abah memandangkan suami den dh blk sbb kojo huhu.. Disebabkan pegi dh kol8, maka bertabahlah dgn org ramai. Sampai kol1 tgh ari ko checkup den. Bayangkan mak buyung yg dh mcm nk meletup ni ddk lama2 hampir 5jam. Huhu.. Tabah jela..

Ekceli yg buat lama tu sbb sistem die mcm nm0 canggih nk pakai komputer, tp x efisien. Bygkan ko nk uji air kencing pun kene tggu giliran nurse print label bekas kencing dh sejam lebih. Kalau kt klinik kesihatan tmn u, tulis tgn je ko. Hntr makmal beberapa minit lepas tu terus siap. Dh tggu sejam print label bekas kencing, tunggu lg hampir sejam giliran ko kne panggil misi utk cek jantung bby (pakai dopler tu), bp, hp.. Seterusnye lagi terseksa tggu doc pula. Lebih sejam jugak la tunggu sampai den tido je kt kerusi menunggu. Dh jumpa doc, doc x cek pape pun hehehe.. Just tanya history dan call pakar di hosp seremban utk appoinmnt minggu 36 buka cerclage. Bab ni paling kelakar. Doc keluar jumpa pakar die lama gileeeeeeee (sampai dlm hati ckp doc g lunch ke πŸ˜‚).. Blh la den siap tido kt meja doc seround, keluar pegi sambung layan cirit birit.. Masuk2 doc dh ade. Ckp "sori byk drama td".. Den dh muke 😏 hahaha..

Kol1 lebih setel terus blk umah. Punya nk baring tu sbb sakit di bahagian bawah mcm nk beranak dh sampai den lupe amik ubat πŸ˜… esok pegi amik ubat nasib baik 5min je tunggu. Fuhhhhh.. Nasib baik next appoinmnt suami dh ade kt kg. Blh pegi awal kol7 dgn suami. Den trauma oiiiii checkup kk senawang ni. Dlu time pantang aisyah. Skrg ni pregnnt adik.aisyah plk huhuhu..

Minggu ni on off sakit bawah. Ye sejak kes ddk lama di kk senawang tu, den rs bawah mcm dh terik sgt. Kejap2 sakit.. Dgn cirit birit lebih dr 6 hari.huhuhu.. Sabar bby tunggu abi blk cuti raya tau. Baby kne besar betul2 baru keluar tau...nnt mama abi kak ngah aisyah sedey kalau bby ddk ward hosp lama2 huhuhu 😣

35 weeks (34 weeks buku pink)

Alhamdulillah.. Dh masuk minggu baru. Tinggal lg 2 weeks sebelum cerclage dibuka. Abi aisyah akan blk bercuti selama 12 hari nnt yeay..😘 minggu ni terasa tulang2 pinggul melonggar dgn teruk sampaikan nk bgn ddk kerusi pun terseksa sgt rs. Bawah kerap sakit dan berdenyut2. Nasib baik kami jenis mkn nasi lepas terawih, maka masa tgh berpuase ptg2 tu xdela nk guna tenaga sgt memasak. Just buat kuih tradisional yg simple2 je mcm lepat pisang, kuih melaka, badak berendam, puteei mandi,agar2.. Lepas isyah baru bersemangat masak. Sabar ye bby mama, kasi can mama lepas rindu main masak2 dgn nenek ye πŸ˜‚

36 weeks (35 weeks buku pink)

alhamdulillah. Bertambah lg satu minggu. Hubby dh start coti 12hari yeayyy 😍 tp awal2 ni die blk manjung dlu. Sian abi dh hampir 9 bln x blk jumpa nak ayah die 😣

Appoinmnt hosp seremban rabu alhamdulillah baby ok berat dh 2.5kg. Pendek rahim dh 2.4cm. Dpt appoinmnt buka cerclage isnin hadapan 😁 muke hepi je hehe

Appoinment klinik senawang khamis, mcm biasa dtg kol7 still blk kol12 tgh ari 😌 mohon pihak kk senawang cek blk la sistem situ. Merumitkn dan menyeksa patient terutama yg ade kes mcm den ni. Sakit dibhgian cerclage tiap kali blk dr appoinmnt.huhuhu.. Tp checkup kali ni doc ckp ade detect albumin dlm koncing. Suruh buat 2nd text, den dh buat muka ju on.. Nasib baik die ckp xpelu guna no giliran. Dh kencing terus msk.bilik die. Alhamdulillah 😌 konpem positif ade albumin. Jd tpakssa tiap ari dtg cek koncing dan bp. Dikhuatiri ade preeclamsia 😫

37 weeks (36 weeks buku pink)


Serah diri 11 jun di hosp seremban utk cerclage removal 😍 masuk wad kol8 pagi, kol9 terus buat cerclage removal. Agak lama kali ni doc nk gunting. Sampai den rs nk terberak sbb doctor terpaksa tarik dan belek2 cari kat mane simpulan dh dibuat. Den risau tergunting pintu rahim je huhuhuhu.. Doc tunjuk benang yg guna, blh la lebar stgh mm.. Berdarah2 tgn doctor, den plak gerun tgk πŸ˜… turun darah skit sharian tu, jd warded la utk tgk oerkembangan. Jalan baru buka 1cm.

Den paling suke time buat ctg. Dpt dgr bunyi jantung baby.. Bby besar elok2 ye syg.. Aktif tendang2 baby seoanjang 20min ctg hehe..
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI!!! alhamdulillah berjaya puasa.sebulan dan. berkesempatan beraya bersama famili. Kesaratan x menjadi penghalang utk.mak buyong sakan beraya wakakaka...  Cume kne control gak kang x sempat tggu abi eh blk.raya ke 5 πŸ˜…

38 weeks (37 weeks buku pink)

Alhamdulillah. Masuk 37 weeks je dh mula rs sakit2 dr kol 12 tgh ari. Bila rest kire contraction macam kerap dlm 10min.. Tp bile dok sibuk2 msk.tgh ari.xde plak rs sakit tu. Lepas lunch pegi la kejap hosp cek mana tahu nk bersalin dh haha.. Bukaan baru 3cm, dan doc ckp ttj dekat je dgn hosp. Dh sakit kuat skit blh dtg πŸ˜… ok.. Hati berbunga la.blh blk sbb mlm ni nk bbq. Surprise party utk.celebrate besday mak.in.advance..

Lepas maghrib rs Sakit.mcm biasa bile baring Ya Allah rs gesaan di bawah huhu.. Hati berdebar2
. Tp.sbb nk bbq besday mak punya pasal terus lupa sakit. Siap blh berlari melompat2 dgn anak buah sulung den. Mak pun siap risau dh kene melompat2.berlari, sakit sgt ke. Padahal.kami lari2 sbb nk nyorok kek bw msk bilik πŸ˜‚

Mlm tu jd lewat plk dinner kami.sbb ade tetamu. Dlm jam10 tu den g baring kejap sbb lenguh kot ddk lama. Terasa makin kuat contraction. Gap dh jd kurang dr 15min. By jam 11 dah makin kuat, tetamu pun dh baru so keluar nk mkn. Terasa mcm basah skit di pad, cek.ade darah. Ok dh turun.tanda darah dh.. Relax dan.kita baham.kambing bakar dlu.. Potong kek bagai πŸ˜‰

Kol12 terus amik beg gerak ke hosp. Nurse dgr je ckp turun tanda terus kene register utk warded. Kol2 pagi setel cek kat saringan dan dpt katil 2nd class. Alhamdulillah ade kekosongan. Try tido mlm tu.

Kol3 pagi terbangun, rs makin sakit contraxtion. Pegi kucil, terasa mcm nk teran. Alamak!!! Nk bgn pun rs takut sbb dh rs mcm kepala kat laluan.huhuhu.. Slow cuci darah yg makin byk turun, pakai ped, dan jln slow ke.kaunter yg agak jauh kat tgh huhuhu.. Cek2 jln baru 4cm πŸ˜‚ tolak ke labour room..

Sambil nk tolak ke labour room, call 

Third pregnancy - 2nd trimester

Alhamdulillah... Syukur alhamdulillah..

Bermula fasa kritikal eda bile tiap kali hamil 😣 bila msk 2nd trimester, diri kene lebih alert dgn simptom2 yg dirasai. Sbb kate doktor, takut sejarah berulang sedikit awal dari pregnancy yg sebelum ni. Allahu.. 

Mg2 Allah pelihara kandungan eda kali ini, supaya anak ini dapat membesar dgn sempurna dlm rahim eda hingga fullterm atau sekurang2nya 37weeks.. Dan semestinya selamat dilahirkan ke dunia dalam keadaan eda dan baby sihat dan dipanjangkan umur. Aminn..

Week 14

Happy New Year 2018 πŸŽŠπŸŽ‰πŸŽˆπŸŽ†πŸŽ‡

Checkup columbia.alhamdulillah baby membesar dgn sempurna. Baby siap tendang2 tapi xla aktif sgt doctor ckp.. Aisyah siap teruja tgk adik die melompat2 dlm perut πŸ˜‚ tanya doktor blh tau jantina dh ke? Doktor ckp awal lg. Hehehe.. Tggu lg 2 weeks. Pintu rahim tutup rapat dan panjang serviks pun masih 3cm+. Alhamdulillah..



Lepas ni kne try bedrest kt umah. Nk kene train aisyah dh skrg ni. Satu je peel anak dara ni skrg, suke main air dlm bilik air. Jd lepas mandi ofkos mama die kene menunduk nk cebuk mandi die. Itu yg merisaukan. Aduh cpt la cr kerusi tinggi. Nk jdkan tmp aisyah berdiri mandikan die. Tinggi sikit..

Cadangnye kerusi ni nk beli 2, lapik papan atas die so aisyah blh berdiri atas tu utk mandi atau cebok die πŸ˜‚


Week 15

Minggu ni rasa mcm xlalu mkn sgt. Ke malas nk mkn πŸ˜‚ lapar tu mmg lapar, tp selera mcm xde huhu.. Tp itu xpe lagi.. Momen paling menakutkan dh berlaku πŸ˜‚ mlm rabu terasa pinggang sengal2.. Esok pagi lepas kucil basuh2 nampak.selaput darah. Tp mcm x sure sbb x sempat nk kutip. Siangnye esok ok lg. Bile msk mlm ade lg selaput darah. Dh xblh tido sbb risau dgn rs sengal lg. Pagi khamis ajak suami g columbia checkup dan hasil scan mmg di luar pintu serviks dh buka 0.5cm. Panjang serviks 2.9.. Tp sbb dh terbuka dan ade selaput2 darah, maka kami putuskan buat cerclage.

 Dlm kerisauan tu sempat lg ty doc jantina baby πŸ˜‚bdoc senyum je, nak belek2 terus ckp "kemungkinan boboy" tp x sure sbb kecik lg.hehe.. Akhirnye betul dgn apa yg eda dan suami sangkakan. Memandangkan simptom2 kulit kusam naik jerawat pasir, kami dh agak msti boboy sbb sama dgn simtom ms pregnnt twins adam adib 😁 pape pun kami terima dgn hati penuh kesyukuran. Janji baby besar sht selamat. Aminn

Inilah selaput darah tu. Dh mcm mukus plug pun ade. Mukus plug ni biasa tanda2 nk bsalin kalau dh cukup 9bln hamil.

Alhamdulillah jumaat 12 januari 2018, tepat jam 12 tgh ari pasang cerclage. Kali ni doc xpasang tiub kencing. Jd mcm agak risau terkucil atas katil time bius x hilang lagi 🀣 bile biud sh hilang, terasa sakit di bawah perut. Sakit sgt2.. Tp sbnrnye konpius, sakit bile tahan kucil pun mcmtu jgk hahaha.. Bile.doc dh round ke katil terus tanya blh ke bgn g kucil.hehe.. Alhamdulillah, sakit tu nk.kucil rupanya. Aduyaiii.. Ingtkan sakit sbb lepas pasang cerclage, sbb ms aisyah xde sakit pun.

Scan yg menunjukkan ade bukaan sedikit.diluar pintu rahim

Alhamdulillah.. Cume masa aisyah selepas cerclage xde spoting darah pun. Kali ni tiap kali kucil tgk pad ade calit darah fresh.huhu.. Risau jgk.. Mngkn sbb doc ckp ms nk jahit cerclage bukaan rahim dh 1cm. Allah.. Msti sbb den berkemas mlm td. Yela sbb dh tau lepas jahit xle buat keje, baik la den kemas siap2 umah sblm jahit πŸ˜… eda.. Eda..

Mg Allah permudahkan urusan kehamilan eda kali ni. Mg eda berjaya melaluinya bersama.bayi di dlm rahim ni dlm keadaan sht selamat sehingga 9 bln kehamilan dan selamat melahirkan anak ini. Ya Allah hambaMu sudah berusaha.yg terbaik, selebihnye hamba hy mampu berdoa dan bertawakal kpdMu yg rahman ya rahim.. Bantulah hambaMu ini. Kasihanilah kami yg tiada daya upaya ini ya Allah. Aminnn..

Pengalaman eda bercerclage utk kali ke dua blh click di sini

Week 16

Minggu ni mak abah akan dtg. Rumah macam tongkang pecah πŸ˜‚ makanya upahla bibik ngemas umah. Mmg dh plan nnt kalau dh cerclage nk panggil 2weeks skali dtg ngemas umah. Ni alang2 nk kemas, blh la tgk berbaloi x byr upah ngemas umah yg kecik molek ni 🀣 alhamdulillah.. Abis sume habuk bertebangan dorg kerjakan. Tiap inci perabot di lapnye (dh berkurun den xlap πŸ˜‚) Siap jemur karpet den yg berat mcm gajah tu huhuhuhu.. Alhamdulillah..


Minggu ni on off sakit perut. Mngkn byk jln dan duduk. Kdg2 ade selaput darah, tp bile rest ok blk. Aduyai.. Risau jgk ni. Mg Allah kuatkan pintu rahim ku ini, supaya dpt menampung anak yg di rahimku ini genab 9bulan tanpa pape masalah. Aminn..

Week 17

Checkup di hsa, alhamdulillah baby aktif dan membesar dgn sht. Berat dlm lingkungan 200g+ kata org yg scan tu. Bkn Doktor rsnye sbb mereka pakai uniform. Mcm juruteknik yg specialist dlm scan kot wallahualam. Balik dr hsa terus sakit pinggang sbb dari jam 7 sampai jam10 blk umah. Huhuhu.. Pendarahan dh berhenti sejak mak abah ade kt umah ni. Yela mngkn dpt baring lama skit. Kdg2 g jgk tlg mak masak kt dapur. Bile rs berat skit kt bawah terus baring.  Tp mak abah dtg seminggu je. Sbb dari cara maka abah cite, mcm dorg risau cucu2 kt ttj yg sekolah. Lg risau bapak cucu x g keje plak bile dorg xde πŸ˜₯ sedey hati ni, tp xpela.. Mmg dh blh tau akan terjadi. Jd lepas ni kami akan kembali berdikari dan belajar cr2 nk atasi situasi baru ni. Moga Allah berikan kesihatan yg baik dan kuat pd eda utk lalui kehamilan kali ni hingga berjaya lalui 9 bln. Aminnnn

Week 18

Hari ke2 lepas mak abah blk..Checkup kk tmn u, 30min shj dh setel 😍 sbb sampai 7.30am, jd antara org terawal la kat bahagian ibu anak. Heaven... Doc just cek biasa shj, ty ade problem pape. Scan tunjuk jantung baby. Kali ni baby kurang aktif, patut la mama mcm dh lama x rs tendangan lembut bby. Tunggu lg 2 weeks utk start blh kire tendangan bby. Hb ok 11.3.. Bp pun ok. Alhamdulillah.. Ptg tu lepas suami pegi keje, terus trim pokok yg dh merimbun πŸ˜…bagi vitamin skit sbb dh lebih 2weeks terabai. Sume ni buat slow2 sambil berdiri. Nk sapu pun slow2 je.huhuhu..

Mula terasa mengah bila mengaji. Tercungap2 xdpt nk bc sampai habis ayat. Nk bc sambil baring, xyakin plk cadar tilam ni sbb si aisyah kdg2 mlm.tido sampai pempers penuh huhu.. Jd mampu bc 2-4 mukasurat jela alquran tiap kali lepas solat. Nk bc byk mcm biasa, takut plak cungap2 terpengsan plak πŸ˜‚

Checkup columbia alhamdulillah pintu rahim tutup. Dan berat baby 230g 😍 konpem boboy hehehe.. Alhamdulillah.. Agak risau jgk sbb 2hari sblm tu kami g shopping tesco. Keluar 3jam je beli brg2 umah dh abis. Alhamdulillah.. Alhamdulillah.. Lepas ni rest blk ye eda. Jgn nk memandai

Nampak bibird 😍


Week 19

Hari pertama masuk week 19, tetibe mengidam nk mkn kefci tp suami keja, maka den gagah jugak pegi drive thru kt tmn u. Jauh tu πŸ˜‚ otw blk tgk anak dara sebelah dh lelap. Aduh parah mcmne nk dukung msk umah.huhu.. Sampai umah, slow2 kejut die bgn.merengek2 skit pastu blh jln sndri msk umah. Terus terjelupuk tido tertonggeng kt ruang tamu πŸ˜‚ aisyah.. aisyah.. Alhamdullah mama terus baring2 dlu, kasi relax otot perut. Lepas tu baru membaham kefci. Bismillah dlu tau 😊..

Checkup lambat lg 2 weeks. Makanya kene jg diri betul2.. Nk mendobi dan mengemas umah kene selang hari. Bkn xblh buat, ikut rs bdn mmg blh je buat. Tp kita xtau dlm tu apa jd. Jd eda lebih suke amik pendekatan berjaga2. Keje buat badan pun ok suami anak pun tak risau. Tak perlu nk tunjuk sgt bdn kita ni kuat bagai walopun dh jahit.huhuhu.. Peringatan diri sendiri..

Penghujung week 19, tetibe dijangkiti batuk2.. Allah.. Antara sakit yg paling nak dijauhi sbb takut tempat dijahit. Mlm pertama batuk2 teruk sgt sbb tekak perit dan gatal sgt. Kdg2 tgh tido tetibe terbatuk. Hanya Allah shj yg tau sakitnye bile dok batuk2 x henti. Subuh tu nk cuci2 sblm wuduk terbau bau darah. Allah.. Allah.. Nampak ade beberapa selaput darah. Pakai pad dan solat mengaji. Dlm kol7 lebih tengah rest depan tv, terasa nak cek sekali nampak sebaris fresh blood. Hati dh berdebar2..

Freshblood lg byk dr lepas jahit aritu 😭
Terus msg en.somi suruh standby blk pagi tu sbb die keje shif mlm smlm. Hati xmau ke hosp sbb takut kene tahan. Fikir anak dara ni nnt kalau mama msk ward, cukup2 la masa lepas pasang cerclage dlu. Alhamdulillah.. By tgh ari nk zohor tgk dh skit kuantiti die.. Tiap kali nk solat cek tgk makin sikit hati terasa lega.. Seharian minum air lemon madu suam πŸ˜‚ takut punya pasal.  Alhamdulillah mlm ke2 dh kurang batuk. Tekak pun dh x gatal.. Alhamdulillah, lemon madu mmg feberet eda bile batuk or selesema. Cpt baik dgn izin Allah.

Week 20

Alhamduillah.. Halfway sudah.. Tinggal lagi 16 weeks sblm cerclage dibuka maknanya lg 114hari lg 😍

Awal ninggu ni kami terjebak dgn susu tiruan 😭 last week beli susu dutchlady 2-4yp perisa coklat dgn harga promo. Beli la 4 pek. Dipendek cite anak demam tiap kali lepas minum susu. Kire jd on off.. Bile dpt tau psl kod101 kod 102 terus kami buang yg kod102, ganti yg kod102. Mlm tu tido saje xnk bg ubat nk tgk die demam blk x. Alhamdulillah x demam. Esok seharian x demam. Allah.. Ngeri gak la eda ni asyik bgn ddk dr baring sbb anak asyik terjaga merengek.  Aduyai anak..

minggu ni eda try masak2 di rumah sorg.. 1st trial masak laksam hehe. Alhamdulillah ok menjadi suami ckp. Cume bg eda mcm kurang masam dan rs lada hitam tu hehe.. Laksamnye nasib baik menjadi. Hehehehhe.. Alhamdulillah

2nd trial masak ayam kenny rogersss. Ha dh lama ngidam nk mkn sbnrnye. Puas la ajak somi g jusco tiap kali ade appoinmnt columbia. Tp still xsempat nk singgah.

Kenny rogers homemade 😍
Dugaan dihujung minggu ke 20. Eda tetibe alami cirit birit. Mlm tu just buat nasi goreng kosong  shj. Tp nasi tu kot dh seharian punya nasi. Eda panaskan sehatian so xde plk lendir2 kt nasi tu masa masak huhuhu.. Org cina sambut CNY, eda sambut ke tandas sampai 5x pagi tu. Mmg cair habis la najis, mcm air je keluar.huhu.. Ujian, mg bby ok2 je dkm perut ye. Sian bby mama 😣

Week 21

Alhamdulillah.. Minggu ni dh ok dr cirit birit. Appoinmnt di scog hsajb kol11 pagi, jd giliran konpem lepas lunch hour πŸ˜‚ doc amik sampel utk buat ujian gbs. Aduh xpernah pun rs sesakit mcmni lepas doc swab. Disebabkan ade ho pompuan time tu, die ckp "meh sini sy nk tunjuk cerclage tu mcne".. Den dlm hati, abisla rabak mcmni. Mmg sakit mo tu tonyoh2 sbb ho tu mcm x nampak. Den rs nk aje tonyoh muke ho tu kt bawah kasi cpt nampak πŸ˜‚ perit sakit sgt. Padahal nk tgk benang tu je. Allah.. Lepas tu doc nk scan lg. Sblm tu juruteknik yg scan. Doc ckp nk konpemkan pintu rahim ok x. Alhamdulillah pjg servik 2.8cm. Keluar bilik, nmp bdk comel "eh mcm kenal je?" Anak sendiri ghopenye. Suami ckp lama sgt so die dtg la .. Haha mcmne x lama.. Scan 2x, swab lg, consult lg. Ok la tu.. Details skit doc cek. Cume part nk tgk benang tu je yg sakit jiwa makcik.huhuhuhu

Week 22

Minggu ni berlalu mcm biasa. Cume bile hujung week 22 agak sibuk ngemas umah sbb sil nk dtg. Dh suruh pun bibik dtg kemas. Mknn pun dh tempah roti jala..hehe.. Cume saki baki nk basuh cadar dan kemas skit bilik tgh je sbb byk kotak baju. Sblm pregnnt aritu eda ingt nk kemas stor. Jd dh asing baju2 xpakai. Sekali pregnnt so kite hold dlu la πŸ˜‚ bby baik2 tau dlm peyut mama.. Besar dgn baik, main dgn elok dan mkn byk2 tau.. Kite ade lg 14 weeks sblm jahit dibuka. InshaAllah..

Week 23

Alhamdulillah. Awal minggu ni dh mula rs baby tendang2 dgn jelas. Walopun mama kdg2 ingat nk kire, kdg2 lupe dh lewat ptg baru kira πŸ˜‚ sbb dh lupe kne kire start jam bape eh? Lambat sgt g kk, asyik g hosp jumpa pakar je. Slalu nurse kk yg rajin cek jadual dan bg nasihat. Hehe..

Checkup columbia alhamdulillah baby membesar dgn baik. Berat dh 548g. Caiyok2 baby besar cpt ye.. Air ketuban dan pintu rahim alhamdulillah ok.

Mama x sabar nk tggu week 26, doc ckp blh buat 3d dh 😍

Penghujung week 23 tetibe diserang batuk selesema. Semuanya gara2 masuk tandas awam, tetibe ade makcik ni bersin kuat kt muke den. Aduyai redha jela. Ptg tu terus batuk2 dan demam. Demam jenis menggigil pula tu. Esok tu anak dara pula jangkit demam. Sian aisyah.. Bertabah ye syg.. Abi dh la xdpt cuti, jd marilah kita sama2 mengular atas katil melayan demam masing2. Mkn roti lapik perut sbb xde selera. Nnt nk mkn ubat pula huhu πŸ˜‚

Week 24

Alhamdulillah. Kami 2beranak dh kebah demam. Mama je masih batuk. Tp dtg pula sakit pinggul teruk sgt. Sampai nk bongkok pun sakit. Air kencing pun pekat je padahal dh minum air byk. Ini mmg merisaukan 😭 cpt la masuk week 25, nk g hsa cek. Takut sbnrnye kalau2 ade kaitan dgn buah pinggang.. Minta dijauhkan..

Week 25

Checkup hsa alhamdulillah baby dh 750+gram. Sepatutnya jd last followup dgn hsa, sbb pakar suruh refer columbia dan kk desa je memandangkan tiada pape masalah setakat ni. Tp sbb x amik dexa lg, so kene jumpa jgk la next 5 weeks lg hehehe.. Sbnrnye den lg suke xpelu g hsa dh sbb ramai sgt org huhu.. Lepas discuss dgn doc, rasanya eda akan blk kg awal sblm 36 weeks. Sbb nnt nk.kene berurusan dgn kk desa kt senawang dlu baru blh refer bersalin hosp seremban. Betui jgkπŸ˜…πŸ˜…πŸ˜… waduh... Makin dlm dilema ni, sbb ms ramadhan la kirenye blk kg. Sian hubby pose sensorg huhuhu



Week 26

Hepi besday to meee 😍

Hehee.. Dh tua dh makcik.umo masuk 33 tahun. Makin nk menghampiri penghujung trimester 2 ni makin terik rs peyut, mudah sakit kepala. Kdg2 tgh mlm tetibe rs perut mengeras skit. Faktor umo mngkn, dh xde kudrat sgt huhu..

23 mac aritu g expo baby di tebrau. Xtau nk beli gape, so rembat jela apa yg berkenan 6 pasang baju dan satu pek lampin corak. Ekceli dlm hati cr jumpsuit or sleepsuit yg murah2. Tp xde... Ada brand fifi je yg bkenan kain die. So amikla 2 pasang sbb die ade 2 warna je haha..blh laa dr xde. Ok jom punggah baju2 newborn aisyah, nk basuh bulan depan. Sbb plan nk blk kg 34 weekss.

Total baju baru yg dh beli 1 pasang. Ok insaf eda. Baju aisyah dlu byk ok πŸ˜‚

Baby mnggu ni aktif bila awal pagi. Bersenaman gamaknye ye syg πŸ˜‚ tp sbb mama lepas subuh dlm kol9 mula tinton blk, so die pun ikut skali. Hehe.. Bile kol3 sambung aktif blk. Jd biasanya kiraan kick.baby tu mama anggaran jela bile dh start kol3 tu hehe..

Mg Allah permudahkan semua urusan kehamilan eda kali ni. Mg anak yg berada di dlm rahim ni membesar dgn baik dan dapat mencapai sekurang2nye 37 weeks.. Aminnn..

*************End of 2nd trimester ****************

Tuesday, May 15, 2018

Third Pregnancy - 1st trimester

Alhamdulillah.. Alhamdulillah.. Alhamdulillah..

Bersyukur ke hadrat Illahi, apa yg dirancang telah dipermudahkanNya. Sudah lama kami plan nk bg aisyah adik. Sejak awal 2017 lg. Tp bile dh 'terbeli' tiket flight ke jepun utk ogos, terus la tertunda plannye πŸ˜‚ Lepas balik awal ogos tu terus call lppkn buat appoinmnt utk HSG di hosp columbia. Kenapa eda nk buat HSG? kene la baca entry berkaitan ttc eda yg terkini. 

Makanya , dlm plan kali ni eda sendiri yg request dgn Doct di LPPKN. Doktor tu pun mmg dh kenal eda sejak tahun 2012. Dan apa yg eda request mmg ikut sejibik treatment masa sebelum pregnnt aisyah dan arwah kembar. Cume dipendek kan aje.. Xpelu nk try mkn clomid dlu tgk berjaya ke x.. Ogos buat HSG dan next month september mkn clomid serta gonalF injection.

Alhamdulillah.. Result upt pd oktober positif

Week 4
23 okt iaitu pd CD30, result upt test positif. Alhamdulillah. Walupun simptom2 sore breast tu mmg ade sejak seminggu sblmnye. Tp sbb still bf aisyah. X de la fikir sgt.. Takut kebetulan je..

Memandangkan lg 2 weeks appoinmnt, maka terjd la koleksi upt test πŸ˜‚
Week 5
Minggu ni on off cramp pinggang perut. Otot abdomen tgh mengembang kot utk bg ruang rahim mbesar πŸ˜‚ disebabkan ade anak berusia 2 tahun. Makanye mama kene gagah jgk la melayan die itu ini. X boleh la mcm ms pregnntkan die, bedrest dr mula2 pregnant. Kali ni eda agak sibuk dgn buat deram lg. Berniaga kecil2an. Blh la isi tabung travel. Kn dh janji lg 3 tahun nk jelajah new zealand.hehehee...

Update 1 nov. Alhamdulillah berjaya wean off aisyah seminggu. Harapnya xlama lg dh berjaya la wean off aisyah sepenuhnya. Tips die eda sapu asam jawa πŸ˜‚ siap tunjuk kotor2 asam jawa tu sebut "yekkk" mlm tu saje acah2 tunjuk, terus jerit dan lari bile tgk 🀣

Week 6
1st appoinment. Akhirnye.. Apoinmnt dh buat dr week 4 lg. Tp disebabkan Dr Rohaini cuti lama, maka penuhlah jadual Dr sepanjang week 5. Scan menunjukkan baby baru 5w 5d. Its ok Dr ckp.. Mngkn sbb period eda jenis irregular, so lari skit 2 hari.  Lg 2weeks appoinmnt. Masa tu inshaAllah blh tgk blinking heartbeat bby 😍 inshaAllah aminn..


Nk jd kaknyah dh si solehah mama ni 😍

Week 7
Perut rasa makin mengembang. Mengah bila buat benda laju2. Skirt dh xmuat. Apakah??😱cpt benor huhu.. Petang2 terasa mcm agak pening. Tp still ok lg.. Cume nafsu mkn menurun bile ptg mlm. Makanya tghari mesti mkn lebih skit.πŸ˜‚ blh kee? Boob dh xrs sensitip. Maka kerisauan melanda. Oh cepat la week 8 menjelma. Nak tgk blinking baby baru jiwa rs tenang. Ya Allah peliharalah anak yg berada di dlm rahimku ini. Bantu die membesar dgn sempurna fizikal dan mentalnya. Amin..

Week 8
Minggu rs mcm berat badan menurun sbb xlalu mkn. Rasanya pregnant kali ni sgt berbeza dgn yg sblm ni. Morning sickness xdela terus sgt sblm ni. Tp kali ni masuk daput pun dh loya tekak πŸ˜‚ siang ikan ayam lagi la terus uuekk... 😫 maka suami terpaksa la hadap mkn apa yg bini lalu masak je huhu..  Muka mula naik bintik2 jerawat pasir. Mcm 1st pregnng je ni. Adekah yg dlm perut ni ade bebird? Hehehe... Tggu jela 16 weeks eda oii baru tau πŸ˜‚

Checkup columbia doc sahkan sorg je hehehe.. Dh nmp blinking jantung baby. Tp kali ni mcm ssh skit doc nk.scan. Mngkn lelemak tebal atau screen tu yg x adjust brightness die.huhu..

Dh blh nmp blinking heartbeat bby. Alhamdulillah 😍


Week 9

Checkup di klinik kesihatan daerah. Doc ckp ukuran menunjukkan usia 7week. Allah.. Terus risau hati. Macam2 dh fikir, almaklumlah skrg ni mkn x menentu. Selera dh berkurang. Huhuhu.. Tp blh nampak.heartbeat baby, sedapkan hati mngkn doc x amik pjg baby yg paling pjg die nmp kot.huhuhu.. 

Week 10

Hubby warded sbb demam jangkitan kuman dlm badan. Dh alang2 dok ulang alik columbia ni, terus buat appoinmnt cek. Lagipun mmg nk buat sbb hujung minggu ni nk blk kg. Nk cek pjg rahim ok x..

Alhamdulillh.. Umur bby 9w4d.. Kurang 3 hari tu kire blh terima la.. Heartbeat ok.. Panjang cerviks ok. Jd doc kate blh blk kg, tp jgn lasak2 dan jgn lupe mkn ubat. Baik doctorr 😍



Suami request suruh amik video scan kali ni sbb die terlantar kt ward kn.hehehehe.. Sian die xdpt.tgk live.. Tgk video je utk lepas rindu hehe..

Heartbeat bby alhamdulillah

Simptom minggu ni muka naik bintik2 jerawat pasir huhu.. Kulit.jd kusam. Suami siap ckp "mesti boy ni 😍, sbb ms pregnnt adam adib je syg jd cmni.. Masa aisyah floles memanjang" hahahahha... Sabo jelaaa. Mane2 pun boleh. Janji bby mbesar dgn sht.. Aminn

Week 11

Minggu busy sbb blk nismilan ade kenduri. Kalau dh blk kg konpem la bedrest ke laut 🀣 cume pagi tu blh excuse skit bgn lambat sbb kepala toing2.. Masa pagi ke 2 kt kg, termuntah teruk habis semua air milo keluar blk. Gara2 terbau rebung mak panaskan gulai kuning. Masa mkn ok je rs rehung tu. Bau je.x blh wakakakaka.. Mcm2 peel..

Isninye ke melaka pula familyday. Erm.. Kalau dh bcuti mmg sah2 terkubur nk bedrest. Siap mandi kolam lama2.. Sampai rs sakit pangkal rahim.huhu.. Mngkn guna otot kaki nk jln dlm air tu. Mlm g mkn besar kt umbai, blk hotel terus pengsan. Esok pagi sambung mandi kolam πŸ˜‚ x serik

Blk jb selasa tu terus rs sakit perut2 ni. So baring jela keje skrg ni. Baju kotor x kemas lg, baju dlm beg pun x simpan lg. Pendek kata mcm tongkang pecah la ruang tamu minggu ni hehehe..

Next week appoinmnt kk dan columbia. Mg bby sihat2 aje dlm perut mama ni. Aminn..


Week 12

Appoinmnt dgn klinik kesihatan. Ingatkan just jumpa nurse kt kk bedekatan umah, sekali kene jumpa doctor di tmn u. Sbb kes last appoinmnt dgn kk tmn u scan bby saiz 7 weeks, padahal dh 9weeks time tuh. Itu yg den risau, terus cptkn appoinmnr dgn.columbia πŸ˜…

Alhamdullah saiz.baby 11 weeks.lebih. Biasa la.beza 3-4 hari.. Cek darah ok 12. Tekanan darah je bawah tu 72 πŸ˜… mngkn sbb xmkn dr pagi kot.

Lg 1week sblm abis 1st trimester. Mg Allah permudahkan segala urusan kehamilan eda kali ni. Risau jg, mula2 ni try test utk bedrest. Mmg kelaut je memanjang. Runsing mikirkan cmne la nnt lg 8 weeks sblm.cerclage πŸ˜₯

Week 13

Minggu terakhir 1st trimester. Minggu pangkal rahim kerap rasa ngilu. Mngkn sbb byk keje buat. Byk g shopping pula tu. Huhu.. Checkup klinik kesihatan desa, minum air gula. Result lg 4 hari dpt. Mereka akan call kalau ade problem. Risaunye.. Dgn faktor usia dan berat badan naik ni. Alhamduliah tunggu punya tunggu xde panggilan dpt. Mg2 sumenye baik2 belaka ye bby. Besar elok2 dlm perut mama tau 😊



*********** End of 1st trimester *************



Friday, May 4, 2018

Mengidammmmmm 😀

Hahaha.. Apabila perut ko mengidam nk mkn manis2.. Habis semua seller jual kek coklat dan ketupat manis ko order in advance. Tp sedey x dpt 🀣🀣🀣