Sahabat saya ^_^

Pages

Friday, August 28, 2015

jenis najis bayi

JENIS DAN WARNA NAJIS BAYI


1. NEWBORN POO : MECONIUM


NEWBORN POO


Bagi baru yang baru lahir, bayi anda akan membuang najis yang dipanggil mekonium. Ini merupakan bahan melekit berwarna hitam kehijauan yang terkumpul dalam usus bayi semasa dalam rahim dan komposisinya ialah hempedu, mukus, sel dari dinding usus, rembesan dan cecair amnion. Biasanya najis jenis ini tidak berbau namun kotorannya susah ditanggalkan.


2. BREASTFEEDING POO


BREASTFEEDING POO


Bayi yang menyusu dengan susu ibu, warna najisnya adalah kekuningan golden yellow. Najis bayi akan berubah menjadi kuning cerah seperti biji sawi dan baunya kemanis-manisan. Najis itu agak lembik tetapi bertekstur, kadang-kala kelihatan berbiji-biji atau kelihatan berketul seperti susu masam. Di awal kelahiran bayi akan membuang air besar semasa atau sejurus selepas menyusu badan. Dan ia adalah normal.


3. FORMULA MILK POO


FORMULA MILK POO


Yang ini pula gambar najis bayi anda minum susu formula. Najisnya akan berwarna kuning pucat atau coklat kekuningan, dan sisa susu formula akan menjadikannya kelihatan lebih besar dan lebih terbentuk compare to najis bayi yang menyusu badan. Ini kerana susu formula tidak dapat dicernakan sepenuhnya berbanding susu badan. Baunya juga lebih kuat...huhu


4. IRON FORTIFIED POO


IRON FORTIFIED POO

Najis bayi akan kelihatan kehitaman jika bayi diberi bahan yang mengandungi iron. Namun jika tiada supplemen iron diberikan kepada bayi dan najisnya berwarna seperti diatas, segera berjumpa dengan doktor anda. 

5. SOLID FOOD POO


SOLID FOOD POO

Apabila bayi anda mula untuk mengambil makanan pejal atau solid food, najisnya juga akan mengalami perubahan. Ianya berwarna seakan coklat dan agak berbau.

6. POO WITH PARTIALLY DIGESTED FOOD


POO WITH PARTIALLY DIGESTED FOOD

Jangan risau jika najis bayi anda masih mempunyai makanan solid yang belum hadam dengan sepenuhnya. Ianya biasa berlaku apabila bayi mula untuk mengambil makanan yg lebih kasar dan ia tidak dikunyah dengan sepenuhnya. Selalunya yang akan anda jumpa ialah sayuran spt carrot...huhu =)

Terdapat juga beberapa keadaan di mana anda perlu beri perhatian apabila najis tidak normal. Ia terjadi dalam beberapa keadaan berikut::

1. CIRIT-BIRIT


CIRIT-BIRIT
Antara simptom bayi terkena cirit-birit termasuklah najis yang sangat cair dan kadang-kala dalam jumlah yang lebih banyak dan lebih kerap, dan ia akan memancut keluar dari punggung bayi anda. Bawa bayi berjumpa doktor jika keadaan berlanjutan.

2. SEMBELIT


SEMBELIT

Bayi yang mengalami sembelit najisnya akan keras. Antara simptom yang mommies boleh lihat adalah apabila bayi menghadapi kesukaran membuang air besar, sakit perut dan meneran sehingga muka kemerahan. Biasanya doktor akan memberi cadangan untuk memberikan bayi lebih bnyk minum air dan jus buah-buahan yang kaya dengan fiber.

3. NAJIS YANG MENGANDUNGI MUKUS


NAJIS YANG MENGANDUNGI MUKUS

Biasanya perkara ini berlaku kerana bayi mengalami alergic pada sesuatu ataupun infection. Segera berjumpa doktor jika keadaan ini berlarutan.

4. NAJIS BERCAMPUR DARAH


NAJIS BERCAMPUR DARAH

Kadangkala, apabila bayi anda mengalami alergic pada "milk protein", najis akan kelihatan bercampur dengan sedikit darah. Jika bayi anda sembelit dan bercampur darah, mungkin berlaku kecederaan pada duburnya ketika proses meneran dan kemungkinan juga disebabkan jangkitan bakteria.

kopi pasta dr sini 

Wednesday, August 12, 2015

indah suasana ^_^…




kuih bombay..kuih n9 ni


Kalau org ty eda, permandangan apa yg paling eda suke. Pasti eda akan jwp melihat 
Pertama : melihat hubby sedang tido
Kedua : melihat mak dan abah. 
Ketiga : melihat alam semulajadi aspecially laut.

Alhamdulillah, bulan ni jiwa hati rasa tenang sgt sbb celik mata dpt tgk mak abah dpn mata. hubby konpem la kn tiap ari ^_^…

Suasana yg paling eda rindu, tgk abah memasak di dapur. walopun mmg akan berperang dgn abah kalau sama2 masak.hahaha... rasanya mak adalah wanita Paling untung di dunia sbb abah rajin masak. Kalau abah masak, mak lepak kt meja dgn eda..kekekeke.. 

Kdg2 bile mlm2 free eda dan mak akan msk kuih. dolu2 msk lepat, skrg mak tgh try msk kuih bombay.. setakat ni dh 4x kot kami msk. konpem bby dlm peyut ni jd antu bombay kang..hehehe

Lagi suasana paling eda rindu bile blh baring2 ablh mak sambil tgk tv. Semalam mak nk tgk album lama, so eda angkut sume keluar. Sambil santai tgk tv, mak abah tgk album. Eda pun blh baring sblH maK. Nak baring kepala atas kaki mak mcm zmn anak dara kang patah plk kaki mak sbb mak buyung ni berat dh cecah 103kg. Huahaahahahahaa...

Alhamdulillah.. nikmat syurga dunia yg tiada tandingannya. I lap u so much mak abahh!!! ♥♥♥

Monday, August 10, 2015

Second pregnancy - 3rd Trimester


Alhamdulillah. Bersyukur kpd Allah dangan izin dariNya eda dan baby selamat memasuki trimester ke3. Maknanya ada lagi 7 minggu sebelum cerclage dibuka. Ya Allah, permudahkanlah urusan kehamilan ku kali ini agar aku berkesempatan mengandungkan zuriat yg berada di dlm rahimku ini hingga 36 minggu dan melahirkan anakku ni dlm keadaan anakku dan diriku sht walafiat dan selamat. Aamiin..

eda masih meneruskan misi menaikkan berat badan baby. Dalam masa sama mkn makanan berkhasiat. Kene beli kacang kurma kismis lepas ni. Kene rajin makan Eda. jgn on off lg. huhuhu...

Sempena nak masuk 28w dan nak dekat pose, eda dan hubby bercadang utk habiskan beli brg baby (yg perlukan citarasa eda ja haha) dan baju ry.. yup baju ry, sbb nak xnk mmg akan ry. So kene beli la awal2.. nnt perut dh besar tambah plk pose, takut badan eda x larat nnt. Jd kain baju ry dh beli, cume nk hntr je wiken ni. Barang baby 95% dh setel. Cume tinggal minyak telon dan bby cot. Tu hubby beli sendiri jela lepas ry ^_^…Barang pantang kedai depan umah ni byk, blh beli nnt. Cume baju utk eda jela berbutang dpn je xde. Adehhh.. mane la nk cari. Pakai tshirt jela. Mls nk fikir bagai ^_^…

Week 28

Checkup kk utk gula 9jun.. nurse ckp akan kol eda 2 hari lg if result x bagus. Tp setakat ni alhamdulillah x dpt kol dr nurse lg. Alhamdulillah.. mg dijauhkan eda dr dpt penyakit2 yg x diingini. Minggu ni eda dpt rs bby dh mula mengeras tp xkerap la. Cume kekuatan keras tuh buat eda rs risau. Kdg2 konpius rs bby bpusing dgn peyut mengeras. Huhu.. mngkn sbb ed dh mula aktif buat keje umah kot. Aritu vacuum bilik tido (bilik je sbb sepanjang ms eda dlm bilik kn).. ruang tamu dan lain2 mmg hubby halang keras. Ok.. takut nk derhaka perintah suami.hehe.. lepas tuh eda suruh plk org potong rumput dpn umah. Dh kemas rs rajin plk nk trim dan baja pokok.hehehe.. dah stop eda. Rest!!!! -_-!… Baby syg penat ye dlm peyut mama. ok mama rest blk. Baby makan tido main leklok ye.

P/s: alhamdulillah dah berjaya puasa ganti 9 hari. sambil belajar utk pose sebulan ramadhan nnt ^_^…

Week 29

Checkup Hsa 14 jun.. Alhamdulillah, berat bby dh 1.33 kg. Air ketuban doc ckp ok. Tp pintu rahim mcm biasa kt hsa die x tunjuk kt kite. Cume ckp ok sume. InshaAllah eda percy pd ape doc ckp, klu ok ok la knnn... huhu.. dh ty psl cerclage removal, so konpem buke pd 36 weeks. kene admit wad smlmn pantau lepas tuh. Ok bby mama, lg 6 weeks to go ok. Seminggu sblm ry cek hsa, 2weeks lepas ry cerclage removal, then mama ayah will meet u syg.. tunggu tau. Besar elok2 ye syg dlm peyut mama skrg. mama ayah love u so muchhhhh..

Ahlah wa sahlan ya Ramadhan. Alhamdulillah esok dah start puasa. bahagian bawah pusat eda ni sampai belakang plak dua hari asyik sengal2 bile mlm2.. Huhu.. risau. Adekah ini braxton hicks (bh)????? Perut mengeras tuh mmg dh blaku skrg ni. Cume sekejap2 jela. cepatlah hari sabtu, x sabar nk ty doc..huhu

Checkup columbia 20jun..Alhamdulillah. berat baby 1.4kg dh.. pintu rahim 2.7 still atas 2.5cm. alhamdulillah.. doc ckp mmg chubby bby ni. Nanti keluar besar skit la. Bile 36 weeks mungkin dlm 2.7-2.8 kg nnt.hehehe... hasil dr minum ammum la ni ^_^… tp paling best doc wat 3D nampak muka bby. Hidungnye nampak gaya mcm ikut mama ni, KEMEK!! huahuahua... tp doc x bg plk gmbr 3D tuh. Mngkin next appoinmnt kene mintak kot.yela kene byr kn. doc bagi free tgk pun dh ok ^_^… hadiah utk hubby sebenarnye. hehe..

♥♡♥ Happy fathers Day syg a.k.a ayah triple A♥♡♥
Muhammad Adam ~040413
Muhammad Adib ~040413
baby AJ
~coming soooon inshaAllah~


screenshot dari video yg hubby amik ♥


30 weeks

Alhamdulillah. Dis  week xde appoinmnt. wiken nnt je dgn klinik kesihatan. Tp dh msk week baru la nnt ^_^… mnggu ni kelainan eda rs adalah tang peyut eda. Dh mula rs mcm bw sebiji tembikai.huhu.. bile baring, nk golek kiri or kanan kene stop dlu tgh2. kalau x rs mcm 'gedebuk'.. baby mama ni dh besar ye. Bagus syg mama ni. jalan pun kene slow2 dh skrg. Xle nk lincah2.. bile baring telentang mmg rs sesak nafas. Terus risau kat bby. yela xelok sbnrnye tidur telentang kalau dh 5 bln ke atas.. bulan ramadhan ni adalah bulan panas. Mmg semua org Tau kan. Jadi sesssuuaaii laaa sgt dgn mak buyung ni. Bil lektrik xpayah cite, tgh ari konpem buke ekon sbb bpeluh. Bile dh panas, eda jd sesak nafas dan kepala pening. risau gak aritu ty kk die ckp normal. erm.. Dgn hormon yg meningkat, eda rs dlm shari mmg 3,4 kali eda mandi. Subuh, tgh ari kang, asar, dan kdg2 maghrib or tgh mlm. Jadi bby dlm peyut ni msti sorg yg pembersihkn. Jgn jd penggeli mcm mama plak. Jenuh semua nk kene basuh betul2..pening pale ayah nnt. Cukup la mama sorg je bebel suruh basuh lantai tandas tiap kali nk keluar.hehehe...sabo sungguh ayah kamu ye 5 thn kahwin ni ^_^…

31 weeks

Alhamdulillah. Minggu ni checkup kk, dpt injection utk kancing gigi. Huhu... 2nd injection lg 3 weeks. Which is selepas ry la.. sbb 2 weeks lepas ry eda dh buat cerclage removal. injection biasa je rs, xde la sesakit masa amik dexa. klu dexa eda dh minta awal2 bantal utk gigit.haha.. arini nurse bgtau psl kelas utk persediaan menyambut bayi. ok esok eda try kol ty date kelas. pesan nurse baju2 mesti dh psck ye skrg.huhuhuhu...... makcik x basuh lagi haaa.. pastu die explain tanda2 nk bersalin. Ok eda ingat ye bawah ni, jgn buat2 lupa plk^_^…

Tanda nk bersalin:
1. Keluar cecair bercampur darah.
2. Air ketuban pecah. Klau dh bocor, kne pakai pad nk ke hosp sbb doctr nk cek baby dh berak ke x.
3. Sakit2 contractions yg kerap dan kuat. Mula2 mngkin sejam sekali, makin lama makin kerap dlm 5 min sakit.

Jd klu ade tanda2 atas, eda kne cpt2 g hosp. Even blm 36 weeks lg pun.huhu.. nebes plk rs. Eda ade satu kemusykilan dr dlu nk ty. Disebabkan kes eda kne ikat pintu rahim, klu air ketuban dh bocor die keluar jugak ke x ye? benang cerclage eda blh hlg ke air ketuban keluar? eda risau x sedar jeeee... tp nurse ckp die pun x sure. Nnt ty hsa..ok ^_^…

So baby mama minggu ni dh msk 31 weeks. Tggl lg 4 weeks je tau ( x amik kire dis week), besar main tido leklok ye dlm peyut mama. Mama x sabar nk tggu lg 4 weeks, nk peluk cium byk2, tido dgn kamu. Mama x bkesempatan nk buat semua tuh dgn arwah along adam dan along adib...mg Allah beri kesempatan itu dgn awak plk ye. Mama ayah love u sooo muchhh ♥

***Ade satu pertanyaan dr nurse yg buat eda risau 2,3 ari lps g checkup.. "doc ckp ok ke kandungan?" Time die tgh ukur rahim eda. Tetibe eda jd lbh sensitip plk dgn ptanyaan nurse tuh. Huhu.. eda..eda.. mohon dijauhkan dr perkara buruk.aamiin...***

32 weeks

Minggu mendobi baju baby.. lalalala ~ tepaksa basuh 2x sbb baju bwarna je dh penuh mesin basuh 7kg tuh. Mak aihh... yg x bewarna byk lampin2, soaker, tuala dan baju skit la..ermmm...bepoloh makcik ngampainye..hehe

1stround basuh. hanya kain bewarna. Gigih ko eda ^_^
2nd round. Esoknye baru basuh. Xlarat nk ampai byk2..

byk benor alasan eda nk basuh ampai baju tecik comey lotey ni. Harini redup la, penat la, sibuk shoppin dgn hubby la (opss kantoi hehe).. actually eda segan dgn jiran eda sbb dorg semua xtau eda preggy. Yg tau jiran kiri ni je sbb aritu byk berurusan dgn die bkaitan tembok umah kami. Nak x nk terpaksa la bgtau ade checkup pagi2 buta, so minta tlg tgk kn org keje wat tembok umah. huhu..

alhamdulillah 1st stage (shoppin), dan 2nd stage (basuh baju bby) dh terlaksana. 3rd stage (pack brg ke hosp) dan finally bersalin. Mg Allah permudahkan urusan kehamilan hingga eda bersalin. Mg nnt eda bersalin doc yg incas dan staf2 semua perempuan. Mg aurat dan aib eda akan dipelihara Allah. aamiinn...!!!  

Barang2 baby yg dh msk beg. Mamanye nnt2.hehe

*3 weeks to go*

Update: tetibe 8julai eda dan hubby terasa nk g columbia check.hehe.. just nk tau pkembangan baby sbnrnye sbb last check masa puasa ke 4. Risau plk puasa2 ni baby kurang grk siang, tp mlm aktif la. Lagi sbb eda byk buat keje umah, masak plk kdg2 tuh. Nak tau status pintu rahim. Alhamdulillah berat bby dh 1.99kg. air ketuban ok. Kepala kat bawah dh mendongak. Doc ckp posisi bagus inshaAllah 80% die x akan pusing dh. Alhamdulillah. Request 3D tp baby dh dongak tlipat gitu dh x nampak sgt.huhuhu...xpe bby, janji syg mama besar elok2 ye.

33 weeks

Alhamdulillah.. bertambah lg satu week ^_^. 12julai checkup dgn hsa, berat baby dh 2.19kg. Alhamdulillah.. 4 hari je dh naik lbh kurang 200g bby mama ni. Bagus2.. berat mama still maintain. patut la mama skrg asyik lapar je. Sblm ni ssh la nk rs lapo. Tp dis week mmg pantang buat keje skit terus lapar badan rs gigil bile nk petang. Rupenye baby mama ni nk besar cpt2 ye. Gud girl ^_^… checkup arini doc dh bagi borang siap2 utk check in 1ogos nnt.hehe.. 2ogos baru buat cerclage removal. Tersenyum lebar je eda bile doc ckp pasal nk remove2 ni.. x sabar nk jumpa bby.hehe.. Mg Allah permudahkan segalanya dan eda baby serta suani dlm keadaan sht walafiat. Aamiin.. next week dh raya aidilfitri. Yeay!! en.somi dh request awal2 pagi ry nnt wat pre pregnancy photoshot.hahaha.. syg..syg..sabar ye ^_^…

Psst.. td kt hsa ade indian ni bw la plk air nescafe bungkuih. Abis semerbaaaakkk satu tmp penunggu bau air tuh. Aish... xde sifat sensitiviti benor. Lapo mak buyung ni ha..dh la g hsa or columbia mmg den suke order air teh tarik. terus teringat.Terliurrr!!!! Blk dr hsa g beli brg nk wat rendang. Haaa... sampai unah terus pengsan badan rs lesu sgt. Takut gak.huhuhu....sabor bby lg 5 ari je lg pose tau -_- …

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI



Pregnancy phohoshoot katenye ^_^…




34 weeks

Minggu beraya. So blh fhm kn kebusyan yg melanda. walopun hy kwn usrah hubby yg dtg beraya, xde sedara mara utk 4 hari ry pertama. Huhu syahduuuu ╮(╯_╰)╭..  Msk ry ke5, mak abah dan kaklong eda sfamily dtg. Pasru famili alang plk. Bile dh byk grk buat keje umah, so peyut eda  area pinggang jd selalu cramp. Dlm pregnancy istilah ni dipanggil symphysis pubis dysfunction. Ia adlh disebabkn oleh hormon pregncy yg tlh mlembutkn dan buat area pelvic (pinggang) jd relax, persediaan utk bsalin. Hohoho.. no joke ye bile 1st time eda kne. Tetibe rs tegang, nk jln ddk atau baring rs sakit. Ingtkn dh nk wuek2. Risau gak klu time hubby keje mlm. hehe.. Cr tbaik baring lama2 inshaAllah ok. Alhamdulillah.. kaki cramp pun satu hal. Hari pertama dorg sampai, hubby keje mlm, wow sgt sedap bile tetibe kaki cramp time tido. Terus tduduk eda sapu minyak pns byk2.huhu.. Baby mmg sgt aktif skrg, bgoyang2 peyut eda. Alhamdulillah itu tanda bby besar lelok ye syg ^_^… tp mama tau sbnrnye bby penat kn sbb mama byk grk dr pagi sampi mlm. Mlm plk mama tido 2-3 jam je sbb asyik tbangun. Sebelum ni mama asyik baring je. Topup tido mlm skit2.hehe.. sabar ye syg. Bkn selalu famili maklong dan paklang kamu dtg johor ^_^.


Psssttt: mak abah dok ty bdn x sakit2 ke byk wat keje.hehe... mcm biasa ayt typical eda bg "xdela mak abah. eda ok je ^_^…" maap mak abah sbb mnipu.hehe.. lenguh sbnrnye. Tp sbb tetamu dtg umh, mne blh x layan. Lepas sume blk, eda pulun tido sampai hubby pun ckp "ayg byk tido ni dr siang td sampai mlm. Bgn solat, tido blk.ok ke??" Haha... ok abg, biasala baru terasa lenguh bdn ni. Sok lusa ok la ni ╮(╯▽╰)╭...

35 weeks

Alhamdulillah checkup columbia baby dh 2.5kg. Air ketuban dan pintu rahim ok. Baby aktif time scan.hehe. sedih plk checkup kali ni sbb rs mcm kali terakhir dh jumpa doc yg pantau perkembangan kehamilan eda. Dr Rohaini Md Jonet. Doc ni juga yg pantau time eda pregnant adam dan adib. Even sambut kelahiran  kedua2 putera syurga kami ni.  Jd die tau segala kisah suka duka trauma kami. Cume kali ni, eda bsalin kat hosp gomen sbb aritu cerclage dh terbuat kt columbia. Kos sama mcm bsalin. Sian plk hubby kerja keras demi eda dan bby. Lagi pun Doc mmg sarankan g hosp gomen sbb ade byk pakar kanak2, sbb eda ni GBS carrier. So bby kene pantau lepas bsalin. Kalau bsalin kt columbia, mngkn kos 8k kot termasuk bby. Bsalin aje dh 4k+.huhu..sbb tu skrg byk2 doa mg nnt time eda nk bsalin, doc dan nurse yg btugas kt hosp gomen adlh wanita. Ikhtiar terakhir kami.. Mudah2an Allah makbulkan.aamiin..

Oh yee.. blk dr checkup terus g beli katil bby idaman kalbu. Mmg kenan sejak pregnant adam adib dlu sbb byk ciri2 die provided. Jenis kain so xrisau baby golek2, ade kelambu, ade bakul siap blh buat buaian dlm katil tuh, dab yg paling best dpt attach pd katil kami. So hubby dpt la tido atas katil.haha... Jenuh fikir nk biru or pink. Last pilih wane biru sbb warna feberet hubby. ok la kn skrg gegel pakai biru. Kalau next nnt boboy pink x tahan plk tgk.hehe.. lege satu dh lepaS. Tinggal bouncher/rocker, minyak telon bby dan set pantang eda. Aduyaaaiii.... selasa ni sambung misi mshopping dgn hubby ^_^…

katil baby yg diidamkan. byk ciri2.terutamanya attach pd katil ^_^

36 weeks

Alhamdulillah. 1 ogos 2015, eda checkin hospital sultanah aminah JB. Cerclage removal dijadualkan akan dibuat pd ahad 2 ogos. Ok xpela smalaman rest dlu kot. Tp sedih x dapat 1st class sbb dh penuh. So masuk nama dlm list menunggu, kire eda org ke 4 giliran akan dpt. Dari kol8 pagi checkin ward sampai malam dlm kol10 gitu, masih x sampai turn. Padahal siang tuh nurse ckp harini konpem dpt sbb ramai akan discharge ptg kt 1st class. Alkisah nurse yg uruskan pertukaran tuh terkantoi dgn eda, jiran sebelah eda masuk ptg kol4 ok, tp tetibe mlm tuh terus dpt 1st class. Nurse tuh dtg ckp kt jiran eda suruh kemas2 brg, so jiran ni kudus ty ke labour room ke??? Die x jawap. Tp kalau dh angkut semua brg konpem transfer katil kan. So bermula la sesi soal siasat Dgn die kenapa jiran dpt dlu. Siap eda minta tunjukk buku booking list. Ghopenye dh 4 org bawah eda dh dpt 1st class!!!! kantoi lagi..kurang ajar.. Alasan die bagi hospital kerajaan dahulukan yg GL.. Ermm... xle buat apela kalu dh standard hosp kerajaan cmtu. Birokrasi lebih.. Ade lg 2 org atas eda xdpt sbb mereka pun terkategori sbb paying utk 1st class, bkn pakai GL. Sabo jela... esoknye nurse lain Chinese plak yg incharge, eda cite blk masalah eda. Nurse tuh terperanjat sbb giliran eda 3 mukasurat yg blakang masih xdpt. Padahal nama2 mukasurat seterusnye dh dpt.waaaaa... x guna nurse melayu Smlm tuh. Die luluskan gak transfer org lepas eda. So on da spot nurse chinese tuh call 1st class dan dapat!!!aaaiikk??? Eda ty la nurse tuh kt hosp kerajaan dahulukan yg GL ke. die ckp x!! Ok kire nurse smlm tuh anti org keje swasta kot. Sempit sgt kot hidup die smpai nyampah kat kami yg mampu ke swasta.atau die penah keje swasta dan kene pecat ke.waaaaa... stress.. mg anak yg ade dlm kandungan die tuh mbesar jd anak yg bguna la ye. ape la rs keje gitu duit gaji bagi anak makan Ye. Sedap kot.huhuhuhu...

Jd berbalik pd kes eda, lepas cerclage removal pagi tuh, jalan dh buka 2cm. Dh rs gembira ati bile doc ckp blh blk dgn baby nnt. Tu yg bsemangat followup transfer ke 1st class, alhamdulillah dpt Yg satu bilik 4 katil. Sebilik 2 katil dh penuh. Xpela janji bilik selesa sbb sejuk ekon dan katil dibahagi dengan tirai. tak pelu nk bertudung 24h. Blh tarik tirai kalau nk privasi. Tp sampai 4 ogos, jalan eda still 2cm. Doc ckp kalau xde progress kene blk. Waaaa... sedih. Jd balik la eda ke umah manis umah kami. Baby mama ni suke ye ddk dlm peyut mama.hehe.. xpela syg, besar lelok ye. Nnt dh bersedia keluar bg hint awal2 kt mama ye, blh mama ayah g hosp dgn tenang.hehe..

(dlm ati eda fikir nnt episod berebut 1st class akan berulang kembali.huahuahua)...

Jenjalan dan makan je keje eda. hubby pun blh lepak solat sm2.
Bilik air dan tirai. Privasi skit. Walopun x seselesa mcm kt columbia.tp still ok
37 weeks

9 ogos. yeay Baby still nk ddk dlm peyut mama.dh seminggu lepas cerclage dibuka.hehehe.. alhamdulillah checkup bp, kucil, jantung bby ok. Ade expo baby & mom kt jb, so g la jenjalan dgn hubby nak meneruskan misi beli rocker, botol susu dan beberapa brg lg. Beberapa la sgt eda oiii.. huhu.. baby syg, nk keluar ikut due date ye 31 ogos. Nk jd bby merdeka ye ^_^… hehe

kali kedua ke expo. setel cume checklist ♥

38 weeks

Alhamdulillah, bertambah lg seminggu usia kandungan Eda >_<… checkup mingguan dh skrg. Aritu g kk, kaki eda mcm bengkak skit. Edema eh namanye?? X ingat plk. Berat eda naik jd 105kg. Fuyoooo... Peyut pun dh nmp mcm memboyot ke bawah dan depan. Mak ckp bby dh turun tu, x lama lg la kot. huhu nebesss... skrg mmg ssh sgt nk tido, peyut rs sengal2 dan x selesa. Kalau minum sikit mesti akan ke tandas jela mlm tuh kojo den.huhu.. wiken ni eda akan ikut mak abah grk blk ke senawang. kalau bby x keluar lg, mmg jd anak nogori la cmni ^_^…

18ogos, rasa x selesa di peyut sbb asyik sakit2 dan rasa nk beyaaakkk 2 ari ni. So g columbia doc wat ve bukaan dh 4cm!!! Tp wat muka control ayu sbb mcm x caya je kn. Mane tau saje doc suruh bsalin kat columbia.kekekeke.. esoknye g hsa, cek2 jln mmg sah 4 cm. Tp doc ckp mcm ketat lg, so 3 cm la. Kene tahan wad huahuahua… baby syg, cpt la klua syg. Mama dan abi (dh tukar panggilan plaaakk) x saba nk jumpa bby ni..nk peluk baby, tidur dgn baby, mandi dgn baby, susu dgn baby?????? ahak...


20 ogos (khamis). sharian warded di hsa. Alhamdulillah, smlm 1st day warded dh dpt transfer ke 1st class. Sbb eda rs yakin sgt akan bersalin warded kali ni due to contractions yg makin kerap. Petang khamis dlm jam 2pm doc panggil utk cek jalan. Alhamdulillah dh 5cm. Terus doc pecahkan air ketuban. Hiuhiuhiu.. bile dh tolak ke labour room, nurse bagi antibiotik sbb eda GBS (Group B streptococcus) carrier dan drip air serta ubat penggalak contractions katanya (lepas bsalin terus terfikir tuh induce kot hahaha). Mmg  sejam lepas diinduced, eda rs contractions makin kuat sampai gigil2 bdn tahan nak teran. Allah.. itu je perkataan eda blh ckp. Hubby kat sblh risau sampai dok ty2 mcm2. Mmg sah kene marah.huhu maaf syg, ayg bkn mrh tp sbb sakit tuh xle nk ckp byk2. eda minta ubat tahan sakit tp still rs sakit tuh. tp blh plk eda bantai tido antara contractions tuh.hahahaha.. kelakar plk bile fikir blk. Jam 6pm, doc dtg utk cek jalan. Baru 6cm!!!! Waaaaaa.... syahdu. Lg syahdu doc dgn ho dan nurse siap buat sesi teka teki masing2 dok cek jalan teka bape bukaan. hahaha.. makcik sabo je atas katil ni. Dalan jam hampir 7pm, eda dh rs x tahan sgt, rs nk teran. Mmg eda dh teran pun tiap contractions, lepas tuh tido blk. Nurse lain msk, cek jalan dan katanye dh full.!!! time tuh hubby g mane tah lepas panggil nurse. Terus doc dan ho lain dtg. Sempat lg eda request xnk lelaki lain dlm labour room tuh sbb nmp ade ho laki nk msk. Lepas beberapa minit hubby pun sampai. Sempat lg die tinjau ckp kepala bby dh keluar ^_^… Tiap kali contractions, eda teran kuat (mngkin xkuat sgt sbb dh penat). Sampai eda rs tetibe xde contraction, So rest dlu. kepala bby yg dh keluar skit tuh msk blk.haha.. doc marah suruh teran kuat dan panjang2. Alhamdulillah, lepas 2x teran kepala bby dh keluar. Teran lagi skali 3x kot, badan bby keluar. Eda x rs pun bby yg keluar, sbb rs sama je. yg eda tau waktu tuh, teran je bile ade contractions. Bile doc letak bby atas badan baru percaya "eh aku dh berjaya bersalin!!!" Alhamdulillah ^_^… selama ni rs ngeri bile fikir terkoyak tuh, tp serius eda x rs pape. Doc ckp 1st degree koyakkan. Tp time jahit rs lama plak. Sbb nurse siap ajar ho cara2 mjahit. Huahuahua.. kaki eda sampai gigil2 sbb lenguh dok kangkang. Lepas jahit mcm biasa prosedur doc akan korek keluar darah beku. Allah hai.. oh ye, time ni doc yg incharge dh tukar lelaki plk. Xle nk req pape sbb kalau mo yg cek kene tgk sapa yg btugas. Kalau ho blh halau lg..u_u...

2 jam eda dibiarkan rest dlm labour room. Dlm jam9pm nurse dtg letak bby atas badan pastu terus tinggalkan eda dan bby terkontang kanting berdua.huahuahua..syahdu. hubby masuk xlama lepas tuh,  azan qamat lepas tuh terus bby kene tahan wad. mama x sempat nk tatap wajah bby dpn2.. sabar la hati, esok pagi terus ajak suami g tgk bby.

Alhamdulillah bby AJ selamat dilahirkan pada hari khamis, 20 ogos 2015 bersamaan 6 zulkaedah 1436 jam 7.09pm. Berat bby 2.6kg.




baby kene tahan wad due to darah putih die lebih sikit. So doc dah amik blood sample nk cek apa2 masalah. Doakan mg bby AJ sihat cpt2 dan dpt blk dgn eda ye kwn2.




***************

Thursday, August 6, 2015

Hari senaman fizikal..


Assalammualaikum.. selamat pagi dan selamat berpuasa khamis bagi yg pose le ^_^…

Alhamdulillah arini cuaca redup jeee.. mak abah eda pose. hubby plk smlm keje shif mlm, so arini die x sedar ari khamis jd x pose.hehehe.. sori syg lupe nk call smlm remindkn ~>_<~

Alkisah arini mak abah pose, so pepagi sunyi jela umah. Suami tido qada tido smlm, mak abah plk relax dlm bilik. Eda pun ape lg, terus melakukan senaman fizikal.  Senaman la sgt eda oiii ╮(╯▽╰)╭..

Lepas hubby sampai umah, kami sarapan2 bergurau senda berborak dulu.hehe.. bile hubby dh msk bilik nk tinton jd eda pun memulakan misi. Kemas2 dapur, pasrtu menyapu umah. Hahaha..menyapu umah?? Selama ni den menvacuum je umah. Tp sbb nk bg byk tenaga dan otot peyut digunakan,jd berpenyapu la kite ye. Konon nk mop lepas tuh, tp takut plk sbb peyut dh cramp2..kekeke.. konpius la ko ni eda, nk suruh otot peyut bergerak, dh grk takut plk..╮(╯▽╰)╭..

Lepas kemas2 dlm umah, kita kemas luar umah plk. Berpeluh dok nyapu luar. Tgk byk plk lalang2 dlm pasu, kite kasi buang itu lalang. Siram2 pokok.. abis kete abah basah. Konpem abh bebel ni penat je die lap2 kete bile blk dr luar.hahahaha.. sori abah. Xde laluan lain ^_^…

fuhhh... lege rasa. Dh 8 bulan eda x buat keje kemas serentak luar dalam. alhamdulillah.. 

abah pose. So tgh ari nnt ade peluang
 dpt baring dpn tv.yeay..

berseri2 dh umah. Mcm nk ry.kekeke..

cuaca redup je. Ampai je baju, asalkan x ujan lg


*counting dayssss*

Monday, August 3, 2015

Pengalaman eda ber'CERCLAGE'..

Assalammualaikum..

Alhamdulillah seperti yg eda dh janji dlm page trimester ke2 eda nk cite psl cerclage kn. Seperti biasa, eda dh mula tulis post ni sejak hari discharge hosp smpai date ia di auto publish kn. Hehe.. takut kumpul banyak2 jd lupa kn.so better eda update tiap masa klu free.OK jom bc pengalaman eda.

Ditekankan, pengalaman tiap org adalah berbeza.

*****

Pada 5 April 2015, kebetulan hari tuh hari ahad. Jadi eda dan suami seperti biasa kami berdating ke jusco. Dari kol 10.30 pagi bergerak keluar dan balik umah dalam kol 2.30. 4 jam la kire gitu keluar. Balik rumah eda lipat2 baju sementara tunggu asar. Pagi hingga petang tuh masih tiada sakit apa2. Rs normal mcm hari2 yg lain. Lepas asar, eda baring rest sampai maghrib. Masa bangun nk maghrib tuh dh rs semacam dibahagian pundi kencing (Lower abdomen). Eda ingat mungkin sbb eda ddk lama kot melipat baju pastu bangun duduk sbb nk susun dlm almari. So ignored jela. Lepas maghrib, makin sakit plk. Terus risau, ajak hubby g hosp. Pilihan yg ade g HSA atau columbia. Tp hsa msti lambat sbb ramai org. Jd hubby terus ke columbia, lagipun hosp ni lg dekat dgn umah dlm 15min dh sampai. Sampai sane, doc yg pantau eda tgh cuti so ganti doc lain. Dr pemerhatian doc tuh rahim eda menunjukkan kebengkakkan di bahagian bawah berdekatan pintu rahim. Pintu rahim masih tertutup. Tp x konpem sbb doc scan dr atas, eda x nak scan bawah sbb doc tuh doc laki huhu..So utk elak amik risiko eda pun admitted la smlmn. Esok pagi baru doc yg pantau eda akan masuk keje.

6 April 2015. Pagi jam 9.30 doc yg pantau eda dtg round ward. mula2 ckp tgh ari nnt die scan sbb pagi ade operation skit. Keciwa makcik, sbb risau nk bangun g tandas sbnrnye. Sbb masih sakit disitu. Tetiba nurse msk bgtau doc suruh turun bilik. Alhamdulillah. scan2 doc ckp pintu rahim masih tebal dan panjang tapiiiiii.... dihujung pintu servik tuh dh ade sikit bukaan. Allah.. hati kami terus risau. Doc ty nk buat cerclage elok la skrg sblm pintu dh buka sbb takut ade contraction. Terus konpemkn petang buat emergency cerclage. Puasa dari kol 9 pagi sampai kol 4 ptg. Jadi kesempatan yg ade lg 6 jam eda habiskan dgn bc alquran utk tenangkan jiwa.huhu.. selang2 baca info dlm tenet psl cerclage. Call mak inform nk operate ptg ni, tp kene buat nada suara bersahaja supaya mak tak risau.hehe.. yela, mak mmg tau eda akan buat cerclage bile dh 20 weeks. Tp ni tetibe bgtau mcm emegency plk bunyi. huhu..

ok persediaan utk cerclage. Kol 12 tuh nurse dh dtg nak wat persedian. Shave bahagian tersebut. What?? Eda ckp xpe eda buat sendiri.haha.. kol 3 pakar bius dtg minta sign dan cite psl bius. nnt eda kene separa bius, means suntik kt tulang belakang la. time ni ok la jiwa. kol 4 nurse dtg suruh pakai baju ot dan baring atas katil masuk ot.

Bile masuk ruang menunggu utk ke ot, nurse dtg suruh keluar tgn dr baju. Alahai  kire baju tuh just atas badan jela nnt sbb belakang bkn bertali. Pasang drip, terus msk bilik ot. Bilik sejuk sgt siap pasang lagu lg.hehe.. yela, dulu eda bersalinkan adam dan adib pun dorg siap pasang zikir2 lg kt dlm labour room tuh. Tenang skit jiwa pesakit ^_^… Pakar bius minta eda duduk dgn peluk bantal, pastu die tekan2 belakang cr pot nk injet. Mngkn sbb bdn ni gebu kn, so pakar bius ckp kalau 2x die injet xdpt, die bg ubat tido terus. Tak blh bg bius satu bdn sbb bahaya utk bby. Eda dgr 2x injet tuh dh berderau darah makcik.huhu.. kali pertama injet, adeh rs nilu ditulang belakang. Kali ke2 injet dh rs cam nk nangis. Belum masuk bius lg.waaaaaaa..... alhamdulillah, mmg sakit tp sekejap je sbnrnye. nilu2 tulang belakang je. Pastu terus kaki jd kebas2. Eda dibaringkan dan nurse2 buat keje dgn pantas angkat kaki kangkangkan. Tangan eda didepa dan diikat. kain baju selak ke atas utk tutup pandangan bwh. Kaki makin lama makin kebas pastu dlm bape minit je dh xrasa pape. Huhu.. Bile doc ckp dh nk mula, hati terus neves. Sbb xnmp pape kn. Rasa pun x. Cume rs badan digoyang2kn. time buat cerclage tuh, pakar bius dtg 2x injet antibiotik. Mula2 die masukkan tuh, Allah sakitnye. Sempat lg eda ty doc apa tuh.haha.. kali ke2 die dtg, dh prepare rs sakit tuh..huhu..Time tuh eda lupa plk doa yg hubby pesankan. Doa nabi yunus dlm perut ikan yu. Ingat akhir doa je. Huhu.. Alhamdulillah dlm neves sampai xle nafas tuh, eda selawat byk2 dan ingat doa tuh. Syukur.. mulut terkumat kamit baca doa sampai habis operate. Hilang rs neves cuak takut semua. Alhamdulillah.. rupanya m sekejap je buat cerclage ni. yg lama bile lepas abis buat cerclage kene baring kat ruang ot. nak pantau eda stabil x. Kaki xrasa pape, yg eda rs nk tido sbb lama sgt.mmg dh tido pun.hehe.. jam 5 lebih keluar tgk hubby ade kt dpn sambut dgn senyuman hensem die. Cair tenang tenteram terus jiwa makcik.haha... Alhamdulillah. Overall buat cerclage xla terus sgt. Cuma sakit2 tuh bile injet bius, injet antibiotik, rs neves nak muntah xle nafas je sbb mainan perasaan kite.

Lepas buat cerclage, eda msk bilik dan baring. Nak tido dh x ngantuk sbb dh bantai tido hmpir sejam dlm ot. Badan mula gigil dan rs nk muntah. nurse ckp kesan ubat bius. Rs muntah ni sbb bila usung msk bilik, mata berpinar tgk lampu2.hehe..lepas dh msk bilik ok. Gigil tuh mmg amik masa lama. Dalam dua tiga jam kot. Kaki still Xrs pape. Disebabkan eda dh pose dr kol9 dgn makan roti je sarapan pagi tuh, konpem perut lapa sgt. Kol6 mknn sampai terus ty nurse blh mkn x. Nurse minta minum air dlu skit2.. kalau ok, minum milo plk. Bg perut serap dlu milo. Dh lapik dan rs ok baru mkn. Takut muntah. Alhamdulillah, eda xmuntah2 lepas cerclage. Loya je time dlm ot. Malam lepas call mak terus pengsan sampai pagi. Sbb kaki xrs lagi kn. dorg pasang beg kencing jd xde rs risau nk g kencing.hehe..

Pagi hari 1st selepas cerclage, kaki dh x kebas. Dh blh rs xselesa di bawah. Nurse ckp doc masukkan gauze dan pad di dalam. Oo patut la rs mcm kene sula. Hehe.. pagi tuh gak doc dtg nk keluarkan gauze dan pad. Panjanf gak gauze yg dimasukkan. Adelah dalam 10 tarikan. Sakitnye bile ditarik tuh hy Allah je tau. Tp xdela sakit mcm kene toreh. rs mcm sama sakit time tiub kencing nk ditarik keluar. Haa itula rs tiap kali doc tarik gauze tuh. Bayangkan 10x tarikannnn..... ermn ^_^… Darah sikit je kat gauze tuh. Doc ckp blh g tandas dh tp byk2 baring. Die pantau lagi 24h tgk stabil x. Means lagi semalam la eda kt hosp. Seharian tuh Alhamdulillah xde darah kat pad. Eda kene tukar pad tiap kali g tandas walopun xde darah, takut nnt jangkitan kuman. Kat tandas xle cangkung, basuh je kat bowl tandas (sesuatu yg sukar eda nk praktiskan). Jangan cuci sampai dalam,alirkan aje air. Huhu.. sesuai la dgn org penggeli mcm den ni. Redha jelaaaaa..

Hari ke2 selepas cerclage, pagi tuh mcm ade skit selaput darah. Hati dh risau, nnt kene tahan smlmn lagi. Aduyai... tp Alhamdulillah, lepas 2x eda g kucil dh xde darah. So discharge tgh ari. Sampai rumah, terus baring. Bangun solat (qada solat asar, maghrib, isyak dan subuh. Burn sbb time bius x abis lg), mandi, makan, dan baring.

Perubahan selepas cerclage, perut mula suka mengeras. Tapi xdela kerap sgt. Kadang2 je. Bawah mmg rs basah sbb keputihan dijangka akan melanda teruK. kalau bangun berjalan sekejap xde rasa pape. Tapi kalau lama sgt mcm nk g kucil ke, solat ke, msti rs mcm berat skit di bahagian bawah perut. Kene terus baring la sbb risau kn. 1st 2weeks doc suruh byk rest supaya badan eda blh adapt dgn cerclage ni. Sbb bende asing kn ade dibahagian rahim, takut rahim reject. Dah lepas 2 weeks baru blh masak sikit2 ke.. yela mula2 ni perut eda ade mengeras skejap2. Tu yg kene baring byk2. Minum air byk2..

Mama dan bby dlm peyut tgk tv. Kaki ayah interprem skit

Gelagat hubby yg setia jd penenang jiwa bini eh.

Baring tgk tv main hs jela keje den

Hari ke ke3 maghrib eda mula rs mcm nk mbuang air besau. Risau takut sume ade. Sambil ddk atas bowl byk2 berzikir. Lama jugak hampir sejam dlm tandas. hubby dh risau sikit2 ty ok x. Haha.. Mmg keras la nk keluar dan sikit. Xpela, asalkan dh mula membuang kn. Risau gak dah 4 ari xmembuang. pecah rekod. Esok paginye xde sakit2 dh ok membuang. Alhamdulillah.

Note: eda perasan najis bau ubat la.haha..mngkin sbb 4 ari byk mkn ubat kn, so sume tkumpul ^_^

Keje umah sume dh diambil alih oleh suami soleh den ni ^_^…

Sejak balik ni, sume keje umah diambil alih oleh suami soleh eda. Pagi 1st blk umah, die dh mula basuh baju, sian tgk die g ampai baju. Ikut hati rs mcm nk g tlg je. Tp hubby xbg, so tlg tgk dr tingkap bilik ajela ^_^… Malam tu, membasuh pinggan plk. Tung tang tung tang kat dapur bunyi. Hehehe.. xpela abg, asalkan basuh dah ler ye.. Makan siang dan malam xpelu risau sbb ade org blh masakkan dan delivery ke umah. Alhamdulillah. Bersyukur sbb mak bekas anak murid dlu blh amik upah masakkan weekday utk lunch dan dinner, hntar sekali jela waktu lunch. so mlm nnt hubby panaskn jela. Alhamdulillah xpelu risau. Almaklum, kami ni org merantau. Dua2 famili jauh. Huhu.. nk minta mak dtg awal, rs x sanggup plk. Sian mak nnt x pasal2 nk jg makan minum anak die ni. Nnt msti mak bosan masak sorg2, sbb eda kene byk baring. Kalau dlu dlm pantang blh lagi ddk kt kerusi borak2 dgn mak (walopun lepas tuh kne halau suruh baring ^_^ hehe).. Takpe, lg seminggu dua baru mak abah dtg, time tuh dh kuat skit. Mudah2an. Amiin..

Ginilah mknn sampai tiap ari.hehe..siang terus mkn.yg mlm hubby panaskan blk nnt ^_^ 

Alhamdulillah dh masuk hari ke 9 selepas cerclage. Ubat antibiotik dh abis semlm. Jd lepas ni kene extracare la ye bahgian bwh. Skrg bgantung pd duphaston shj 2 x shari. Eda dh mula buat keje sikit2 mcm basuh pinggan yg kecik2 je.. hubby dh basuh yg banyak2.  Sian plk kat hubby blk keje basuh pinggan periuk. kalau kumpul sehari lepas die blk keje mau penuh sinki. Kekeke.. Sakit perut2 bile bdiri atau ddk lama masih rs. Mmg kene byk baring sbb kalau sakit nnt perut konpem rs mengeras. Alhamdulillah.. Moga Allah pelihara eda dan baby dlm peyut dr perkara yg tak diingini. Amiin..

19 April. Shari sebelum genab 2 weeks eda psg cerclage, eda g scog hsa appoinment. Terus kene tahan wad sbb rahim nmp mcm bengkak bawah. Allahuakbar. Risau sgt rs ati. Mmg hubby dh down terus. Tp alhamdulillah, smalam warded, esok tgh ari eda dh discharged. Doc ckp pintu rahim still tertutup. cume mcm memendek dh 1cm. Mcm Columbia ckp la kot, dh pendek 1cm skit. So blk mmg kene bedrest habis. Dlm hati sbenarnye dh rs beat tinggal ward. Sbb eda dpt tepi tingkap dan bawah kipas. Mmg nyaman syahdu la siang malam kn. Tp akan daya, doc dh suruh blk.huhu...



25 April Alhamdulillah Appoinmnt di columbia Dr ckp pintu servik panjang masih lg 2.66cm. Mmg ade growth of GBS.huhu.. Doc scan xde funneling dan baby ok. Berat 359g. Go go chaiyok baby.. Alhamdulillah. eda teruskan bedres ok. No shopping2 jenjalan ok. Makan antibiotik dan jg bahagian bawah. Pantau keputihan.

18 may Alhamdulillah dh week 25. Checkup di scog hsa baby dh berat 898g. Alhamdulillah. Harini doc inject dexa utk matangkan paru2 baby. Ok sgt sedap bile kene inject.hehe.. xpe syg demi mu bby mama tahan sakit ini. Doc ckp just utj langkah berjaga2 andai keluar awal paru2 baby dh matang. tp sbnrnye dlm ati eda sgt harap2 bby ni fullterm eda kandungkan. makin hari, keiinginan tu makin kuat. Tiap masuk minggu baru, harapan eda makin bertambah. YaAllah. bantulah hambaMu ini kuatkan rahimku dan anakku agar aku dpt kandungkan die genab 40minggu. Aamiin..

7 jun Alhamdulillah eda dh masukn 3rd trimester. Skrang eda dh msk 29weeks.  Berat baby cek kt hsa 1.32kg.. alhandulillah. Semua normal.. Ade lg 3hari sebelum masuk bulan Ramadhan. Ya Allah sampaikan kami kpd ramadhan Mu yg penuh barakah. Amiin.. Minggu ini dah start terasa baby mengeras. Tapi x kerap, cume kekuatan kekerasan tuh mmg terasa. Mungkin sbb bby dh besar, dgn ruang dh kurang dlm rahim ni so jelas terasa la bile mngeras. Huhu.. baby besar leklok dlm perut mama ye. Lg 6weeks je lg nk msk 36 weeks tau. Kejap je lg.. sabar ye syg..

12 Julai. Alhamdulillah. Dah masuk 33 weeks  lagi 3 weeks nk buat cerclage removal. 1 ogos lapor diri ke hsa ^_^… Berat baby dah 2.19kg. Air ketuban ok, baby posisi kepala di bawah. Yg penting pintu rahim eda masih 2.5cm. Alhamdulillah. Khamis ni raya aidilfitri. Barang2 baby dh 99% siap. Yg belum ade minyak telon dan bby cot/bouncher jela. Barang2 ke hosp dh siap laat week. Barang eda yg xde set pantang jela.heheeee

Lipat jgn x lipat eda. Hehe..

Screenshot video doctor buat 4D ultrasound ♥

Yg belum siap lg skrg persiapan ry.hehe.. Raya kali kedua di perantauan. Kali pertama pd thn kami kehilangan arwah adam dan adib 2013. Mmg tahun tuh x de hati nk beraya, siap rs suke bile hubby kne keje (sindrom kemurungan mungkin, x suke jumpa org). Tahun ni walopun sedih xdpt ry dgn mak abah (msk thn ni dh 3 tahun ok xblk ry aidilfitri KL) terselit bahagia yg tak terkata. Tak saba menanti kehadiran puteri solehah ni keluar. Moga Allah permudahkan segala perancangan kami, dan berikn eda suami dan anak kesihatan yg baik2. Aamiin..

3 weeks to go !!!!

26 julai. Alhamdulillah, dh masuk 35 weeks. checkup terakhir di columbia, rs sekejap je 8 bln berlalu. Doc pun ckp lepas ni open appoinmnt jela.

"Awak sebut nama awak, saya dan awe (nurse pembantu doc) dh kenal. Sbb sejak awak 1st pregnnt lg (twins adam adib) sy yg check bulanan dan sambut dorg. Kali ni pun sama kn"...

Huhu... terus sebak rs jiwa eda dgr doc ckp. Byk kisah suka duka kami kongsi bersama. Terima kasih doc sbb byk nasihat die bg pd kami. Checkup kali ni baby dh 2.5kg ^_^. By di end of dis week bby mngkn dh 2.7kg. Jd admit wad 1 ogos nnt berat dlm purata mcmtu la kot. Syukur alhamdulillah. Air ketuban ok, baby kepala dibawah dan pintu rahim still rapat. Cume berat badan eda je x naik2.hehe.. doc ckp normal, ade org xnaik berat tp bby besar ok je. Biar besar bile dh bsalin nnt. Besar dlm perut kang ade risiko koyak byk.huhu.. terus nebes dgr. Dh konpemkan dgn doc bsalin di hosp gomen .almaklum peruntukan dh lari sbb buat cerclage di columbia. Kos Cerclage sama dgn bsalin, lbh kurang 4k++. Belum cite bab baby kalau ade prob.huhu... Jd bersalin kali ni amik pengalamn kt hosp gomen plk la. Ade rezeki kalau wad 1st class xpenuh blh la apply kn. Mudah2an. Doc columbia pun mmg sarankan bsalin kt gomen sbb sana ade ramai pakar kanak2. Sbb eda ni GBS carrier, papehal senang doc pakar nk pantau baby. Eda xkisah sgt bab lain, janji yg urus eda bsalin nnt biarlah doc dan nurse perempuan. Kene doa byk2.. mg Allah makbulkan doa eda.amiin..

Checkup kk, dpt 2nd injection utk kancing gigi. Besst.. cek jantung bby 142, kire ok. Hb eda pun dh naik dgn jayanye 13.5. Alhamdulillah. Raya2 ni byk tibai daging rendang, jd hb naik akhirnye. blood pressure dan air kucil ok. Alhandulillah. Jd jom start kire hari mulai skrg. No more weeks ^_^.. Doakan mg semua dipernudahkan ALLAH. aamiin.

1ogos. Alhamdulillah dh warded HSa dan esoknye 2 ogos eda menjalani ceeclage removal. Lepas buka jahitan, pintu rahim terus menunjukkan bukaan jalan dh 2cm. Gembira dh ati bile doc ckp blh blk dgn baby gini. Tapi hingga kini 4 ogos waktu 01:07 am masih xde contractions Yg serius. Huahuahuahua... sakit pinggang dah ade, rs pressure kt bawah x yah ckp la klu jln. Cume tula, xde turun tanda lg. Jd pagi2 buta ni eda dh minum 2x milo campur marjerin dan air kelapa. Siang td dh minum 2x milo+marjerin dan 2 botol air kelapa ╮(╯▽╰)╭… hubby eda lg xle tahan, siap ckp sambil senyum2 "operate la ayg". Hai abg, ni kes x sabo nk jumpa bby ni.hahaaha.. sabo jelaaaa... petang esok (4 ogos) kalau still xturun tanda doc ckp balik!! Waaaaa.... nk bersalin terusssss... sbb ssh benor nk dpt 1st class kt hosp gomen ni. Dh dpt bilik, x bersalin plk ..kene balik..╮(╯_╰)╭.. Bby syg, sedap ye dlm peyut mama, xnk keluar lg ye..huhuhu