Pages

Tuesday, March 20, 2012

Lembaian Kaabah - XPDC Tawan Gua Tsur


Assalamualaikum.. 
Apa khabar sahabat semua.. ^_^ Lama benar rasanya eda tidak update blog ni. hehe... Kali ini seperti yg telah eda planned, terasa nak coret2 sikit pengalaman eda & hubby ketika xpdc menawan Gua Tsur... Bagi sahabat yg tidak berapa ingat sejarah Gua Tsur bolehlah klik di sini.. 

Banyak peristiwa2 yang sangat terkesan jika sahabat membaca kisah Gua Tsur. Mungkin sebab itulah, mutawwif kami sedaya upaya mencari masa untuk membawa kami ke tempat bersejarah ini. Moga kisah ini bukan sahaja terkesan dari apa yg didengar, malah lebih membawa kepada keinsafan kpd kami apabila melalui pengalaman sepanjang xpdc ini..InsyaAllah..

                                         Buat keja smtara tggu van                   Muka gumbira nk jln2 ^_^

Seperti biasa, seusai solat subuh kami akan terus ke cafe untuk sarapan. Dalam jam 7.30am, jemaah2 yg ingin turut serta akan menunggu di ruang lobi.. Takde la ramai mane yg turut serta..Dalam 2 van shj.. Itupun campur dengan jemaah kumpulan lain, yg sampai Mekah lewat sikit dari kami.. Perjalanan mengambil masa lebih kurang 40min untuk sampai ke Jabal Tsur. 



  
Mengikut apa yg diberitahu oleh mutawwif, pendakian mungkin amik masa dalam sejam la kalau tak berenti.Hehe..eda kompem kene berenti byk kali kan.xpenah2 daki bukit tetibe nk daki..Hati time mula2 nk daki mmg x yakin sepenuhnya..Takuttt bile tgk tinggi benor nk dakinye..^_^

Sebenarnya, ada cara nak daki bukit tinggi ni.. Untuk elak cepat, cuba pijak batu yang tidak terlalu tinggi supaya kurang tenaga yg digunakan..Nafas pun jgn tarik cepat sgt..kene control sikit pernafasan.. Tapi yela, senang nk cakap tapi ssh nk praktikkan..huhu.. Eda mmg  pancit awal nk daki ni.. Belum sampai 1/4, eda dah give up.. Eda minta hubby pergi dulu, mana tau eda x larat blh tggu kat situ..Hubby blh join yg lain.. Tapi yg buat eda kagum, pas eda suh pergi dlu, hubby terus menyusup naik dgn laju, tggl jemaah lain..Fuhhhh....kagum2... ^_^  

                                          Ni baru 1/4 pdakian..         Hubby dan permandangan


Untuk sampai ke pertengahan pendakian, iaitu tempat perhentian / R&R ^_^ amik masa lebih kurang 45 min. Simple je R&R nye seperti pondok di kebun tapi ada jual air dan makanan la..Tempatnya berangin habis dan nyaman..Boleh nampak menara jam Mekah..SubhanaAllah..(maaf xde gambar sbb kamera pd hubby) Setelah berehat dalam 15min, eda teruskan pendakian.. Allah..Memang kene nekadkan ati untuk daki bukit ni..Sangat mengah..Seriously!!!...huhu..Tiap kali rasa putus asa, cepat2 eda ingatkan diri zaman Rasulullah SAW, asma yg sedang mengandung pun boleh ulang alik bawa makanan, ni kan pula den u_u...menginsafkan betui...

Lebih kurang sejam lebih pendakian, hubby eda turun balik utk teman eda naik atas. Siap bawa air..hehe..tersentuh juga ati bila hubby penuh sabar daki ngn eda..jalan 2 3 langkah, berhenti jap..mekasih syg

 Rehat dlm pjalanan..     

Setelah sejam setengah, akhirnya kami sampai puncak..Hanya Allah yg tahu perasaan ketika itu.. Rasa macam nak sujud syukur aje..huhu..Memandangkan eda yg antara org terakhir sampai, jadi xblh nk rehat2 sgt. Cepat2 masuk ke Gua tsur dan solat sunat di dalamnya.. Sambil duduk melihat sekeliling, eda cuba menghayati kembali sejarah kasih seorang teman kepada kekasih Allah..Setianya Abu bakar hingga menitiskan air mata kerana menahan kesakitan dipatuk ular. Allah..beruntungnya beliau kerana dapat menemani Rasulullah SAW ketika susah dan senang..

                                            Dimuka pintu Jabal Tsur          Pelawat bersolat sunat di dalamnya

Ok.. selesai sudah xpdc kami... nak turun tuh cepat aje..dalam 40min dah sampai bawah. Tu dia unta Jabal Tsur sebagai kenangan ^_^









     






0 comments:

Post a Comment