Sahabat saya ^_^

Pages

Tuesday, December 11, 2012

Happy holiday...but also a scary holiday..


وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ  sahabat2 semua..

Scary x tajuk atas.??hehe..Actually last wiken eda dan hubby tercinta g port dickson, join family eda wat gathering. Macam biasalah, tiap tahun sempena abah kami tercinta dapat bonus so dia belanja kami makan2 besau2...^_^

Nak dijadikan cerita, eda baru je awal prggy kn. Baru masuk 5 weeks, so bila dah jalan jauh dari JB - PD - JB sabtu ahad tuh, sedikit sebanyak blh buat badan eda letih kn. Jadi isnin tuh tetiba eda sakit perut teramat sangat2. Rasa 10x ganda dari sakit period. Lepas subuh tetiba ade darah mengalir. Bleeding..!! Jam 7am, nasib baik hubby xg keje lagi. Disebabkan pagi lagi, kami terus ke klinik kesihatan kerajaan taman universiti. Dekat ngn umh kami. Sampai sane eda daftar, amik darah, kencing, blood pressure dan kene tunggu giliran..!! Hubby byk kali suh eda sabar. Yelakan sakit sangat. Tapi bile dah masuk dalam bilik doc muda tuh, eda konpius sbb doc blh borak2 dgn doc lain.. Bukan psl patietn, tp psl event ape tah.. Allah.. Sabar ajelah..Bila dh dlm 10min borak2, eda bagitau doc, eda alami pendarahan. Mengalir dan banyak juga separuh dari pad.. Terus doc tuh cakap " Ye saya tahu".. Hai..amik mudahnya sakit org kn. Tadi ingtkan die tak tahu, so xpela nk borak2..huhu

Lepas die tgk2 rekod nurse tulis, doc suh scan perut. OKlah, eda kudus g baring. Eda dok tanyalah dia normal ke bleed2 ni. Atau semua bleed msti mc kn. Dia cakap sekarang tak tahu lagi. Sebab xnampak kantung dan jantung xde. Punya sakit perut dok tonyoh2, pastu keluar sekeping gmbr. Tanpa explaination die kate appointmnt next 2 weeks. EDa tanya die, xde ubat ke or hormon utk kuat rahim macam duphaston. Terus die meninggi suara cakap "akak dah mengandung, nak buat apa mkn hormon tuh!" Allah, dalam hati eda dok fikir, erm doc ni ingat die sorg kot belajar tinggi2..eda ni surirumah xberpelajaran tinggi ke...Hormon tuh utk kuatkan rahim, dan setahu eda kebiasaan kalau ade pendarahan pasti akan beri utk kuatkan rahim..huhu..sabar jela..MCM biasa, dapat folik asid lagi..

Bile dah amik ubt, eda bagitau hubby ati tak sedap. Nak tanya pendapat ke 2. Klinik depan umah tuh dah jadi cam Doc peribadi kami. Eda selalu cite sume treatment2 eda wat kat hosp2 lain utk kehamilan sejak lepas kahwin. .الحمد لله‎.. Doc banyak beri pendapat dari sudut perubatan. Bile eda tunjuk gambar scan dari klinik gomen, die pun konpius mane satu doc muda tuh pointkn. Langsung xnmp kantung ke apa..Tahu2 die bagi ukuran Sac 17.9mm.huhu... Tanpa buang masa doc suh eda refer ke Hosp Columbia sbb sekarang dah ada doc perempuan dari hsi katanye. Minta buat vaginal scan.

Kami terus patah balik ke Hosp Columbia. .الحمد لله‎.. Bila doc scan, nampak jelas sgt2 kantung. Siap doc cakap jarang kalau 5 weeks dah nmp kantung. Siap tunjuk yolk dan baby yg kelabu2 tuh. Tapi jantung belum dgr lagi, kene tunggu at least week 7 baru blh dgr. Syukur .الحمد لله‎.. Doc suh jgn risau dan die explained sedikit sebanyak kondisi eda sebenar. Kene banyak berehat sebab ada 50/50.. Kalau janin dapat servive dan membesar,  إن شاء الله  harap tiada masalah. Tapi doc siap cakap jgn risau, dia akan bagi ubat kuatkan rahim. Lagi 2 weeks dtg tgk progress.. Sekali ubat kuatkan hormon tuh DUPHASTON!!!! Akhirnya dapat..!! eda dan hubby balik umah dengan ati lega dan bersyukur..Esoknya dah xde pendarahan...الحمد لله‎.

Bawah adalah gambar scan dari Columbia Hospital. Sangat jelas berbanding yg dari klinik tuh..lain kali eda akan update ek gmbr dari klinik.. Tak sempat nk snap lagi..Doakan eda & baby ek sahabat2...


TVS Hosp Columbia
TVS Klinik Kesihatan. Eda sangka yg tgh besar tuh kantung, sekali doc umah kate bukan. hehe...









2 comments:

Farah Liyana said...

Sabar je la eda for the 1st doctor tu. kite everytime jmpe dr mmg akan tny jek straight question kasi term cket. usually dr akan tny blaja mane. bile tau student UM dr mmg tak memain la cek kite even demam sekali pun. Dr eda yg 1st tu mmg gile la, kalau report mmg sedap jekk

pape pun eda Congratesssss sgt2. jg bdn jg kesihatan n jgn stress2

in shaa Allah everything will go great for u n ur baby

<3 <3 <3

AJ AidaJohari said...

Thanks farah..

tula..eda masih teringat2 muka dia.mcm org sombong plak pun ada..huhu.trauma eda..siap ckp jo xnk dah g klinik tuh.nk daftar buku merah nnt kt klinik dpn umah je.follow up kt columbia..takuttt...

Post a Comment