Pages

Monday, September 23, 2013

Tanggal 23 september 2013

Tanggal 23 September 2013, nimo telah pergi utk selama2nya.. Hanya Allah shj yg tahu akan perasaan kami ketika itu. Selama 2 bulan sejak dia dilahirkan, eda rs hidup eda penuh dgn kebahagian. Bahagia melihat dia dilahirkan, membesar dgn sihat, bila dia mula belajar berjalan, mula belajar makan dan bermain dgn eda.. 

Sebelum nih dia sht aje.. lepas eda amik die dari boarding ari isnin, die masih sihat. lagi nakal adela. suka main kejar2 ngn momo..suka tido atas kusyen teman eda tgk tv.. hanya seminggu tuh eda sempat bermain2 dgn dia. tetiba ari jumaat tuh eda tgk die makin kurang selera makan. tapi masih kuat bermain. Esoknya (sabtu,21 sept) selepas subuh, eda panggil die n momo utk bg mkn, tgk die dh terbaring. Badan dh kurus macam dh terbaring utk jangka masa lama. Cuma yg kami tahu die masih hidup sbb ekor dan kepala die bgerak2 bila kami panggil nama die..

Pagi tuh eda cuma cari klinik haiwan 24h, tapi hampa xde. paling awal buka kol10. Jadi eda bw blk nimo ke umah. Nimo time tuh dh mula nk kejang2. Eda pandang nimo ckp2 dgn die. Eda rs sedey bila ingat saat tuh. Eda pandang mata nimo ckp "nimo kene kuat, nimo jgn tinggalkan mama tau syg...mama xtahu mcm mane mama nk hadapi lagi kalau nimo plk tinggalkan mama" Nimo terus pandang mata eda. eda rs die fhm kata2 eda... eda dpt rs mcm die fhm perasaan eda..

Bila dh jam 9 eda cpt2 g klinik. Klinik biasa eda g buka jam 11..jd eda terpaksa g klinik lain.Malangnya klinik pertama eda pergi, die mcm x berani nk bagi pape pd nimo.. vet tuh ckp nimo hy tunggu ajal je.. Allah.... Eda nangis puas2 dlm kereta. Nangis mcm eda akan kehilangan anak2 sebelum nih. Terimbas blk memori2 lama...Allah...jiwa nih rs lemah sgt. Kali ni eda nekad eda nk cuba sehabis mungkin utk rawat nimo. eda nak cuba dgr pandangan vet lain. Eda terus g klinik ke 2, alhamdulillah.. vet bagi injection antibiotik dan vitamin. mrk letakkan nimo atas bekas pemanas utk panaskan badan nimo sbb suhu body nimo 34 C, normal suhu kucing 38 C. Alhamdulillah, dalam beberapa minit pas tuh die boleh bergerak2 dh..siap nk bangun berjalan2 plk.huhu...nimo di wadkan seketika, petang tuh eda blh amik nimo blk. Nimo nmp sihat mcm biasa. walopun jln x berapa lancar. Sampai mlm, die masih ok. Momo eda masukkan dlm sangkar. x mau die ganggu nimo..

Tapi sedihnya esok pagi nimo kembali sakit blk. tapi kali nih eda try seterika kain lapik die sementara tunggu klinik buka. Alhamdulillah.. dia kembali ok tapi xmau mkn.. G klinik vet injek antibiotik dan air, blk tuh nimo kembali cergas. Eda tanya vet apa masalah nimo, dan vet ckp mungkin momo terpijak nimo or nimo terjatuh dari tempat tinggi. Organ dalaman die mcm dah x blh fungsi.. Macam biasa, nimo blh dh jenjalan2 aritu mcm biasa. mkn pun berselara skit.... Tapi sedeynya bile esok pagi die sakit blk..

Pagi isnin 23 september 2013, keadaan nimo mcm dh terlalu teruk. sebelum ni die terbaring je. kali nih eda tgk die tercungap2. eda try panaskan alas die tido tapi xde perubahan. eda cuba bagi air dan vit yg doc bg. die mcm xblh telan..eda tau time tuh nimo akan pergi sbb die mcm dh nyawa2 ikan..dan eda blh nampak mata nimo berubah time nimo nak hembus nafas terakhir.Tepat jam 6.30 pagi, nimo pergi selamanya2..

Sepanjang ari tuh eda asyik terbayang nimo tido sebelah eda. tiap kali teringat tiap kali tuh eda menangis. eda sgt rindu telatah comel nimo.. rs trauma kehilangan bby2 mcm dtg blk. eda takut, sedey, rs bersalah sbb mcm x jaga nimo dgn baik. tapi eda cuba pujuk diri sendiri, eda dh cuba yg terbaik. at least kali nih eda tak tunggu dan lihat shj, sblknya eda cuba rawat nimo dgn sebaik mungkin..  Moga Allah ampunkan dosa eda sekiranya ada kekurangan eda dlm menjaga nimo. eda x mau tergolong dlm golongan mrk2 yg menganiayai haiwan..aamiin...

Takdir Allah. eda tahu ini semua ujian dariNya. untuk melihat sejauh mana eda redha dgn ketentuan Dia. Bila eda alami semua nih, eda cuba bygkn blk andai dulu Allah panjangkan umur bby2 eda untuk seketika dan diletakkan dalam ventilator untuk jangkamasa lama (ikut kata OB eda la if dapat diselamatkan), pasti kami akan mula mengharap mrk dapat diselamtkan dan membesar dgn sempurna. Dan tetiba mereka pergi utk selama2nya. Allah... eda xtahu bagaimana kami dapat hadapi semua itu. Sedangkan hanya beberapa minit memegang mrk2 pun buat kami sentiasa teringat hingga kini, ini kn pula lihat mereka bernafas bergerak dalam jangka masa lama.. 

Semestinya semua yg berlaku ade hikmahnya. Dan hanya Allah shj yg tahu apa yg hamba2Nya dapat lalui. Alhamdulillah... terima kasih Allah atas teguran lembut dariMu ini.





0 comments:

Post a Comment