Sahabat saya ^_^

Pages

Wednesday, September 11, 2013

Tanda2 Peranakan/Rahim Jatuh..Nauzubillah..



Hari ni eda dapat artikel di FB posted by my sil. Siap tagged pd eda lg.. almaklumlah kakak ipar die nih jenia degil kn.kekeke... lepas bersalin rs kuat, siap kemas2 umah nak pindah. Yg paling teruk wat keje berat pastu PAKAI KAKI TOLAK BARANG..haaa..... nasib baik la xde pape berlaku pd rahim eda. Nauzubillah.... takut gak bc, tapi baguih utk peringatan utk akan datang...

Jom baca.. Selamat beramal ^_^ ♡

-----------------------------------------------------------------------------------------


DARI WALL SAHABAT FB

assalamualaikum...malam tadi... saye pegi urut... ala..dengan makcik thai kesayangan saye tuh...sambil gi uerut,sambil nak ucap babai sebab nak pindah...nanti mesti rindu sangat kat die... die urut best..malam tadi,da habis urut,die pesan..

pesanan paling best di dunie ye...

-jangan keje teruk2
-jangan angkat berat
-JANGAN TOLAK BARANG GUNE KAKI TERUTAMA GUNA IBU JARI KAKI..!!

saye pun tanye..kenape cik?>sebab ibu jari kaki terus berhubungan dengan rahim...ade orang tak angkat berat,tapi tolak2 barang berat gune kaki..tak bole tu!

ooo....patotla,saye memang perna buat...baru ni pun mmg angkat berat,maklum cik,kemas2 barang..

>acik da banyak urutkan orang yang peranakan jatuh,ade yg lagi teruk,sampai da terkeluar dari 'tattittut'...

hah? nauzubillah cik..taknak la saye!!

ade sorang ni,anak 3,degil betul,acik da betulkn,die wat jugak keje berat.. betulkan lagi,maen sukan pulak,terus terkeluar... yaAllah,acik nasihatkn die,adik,jage la diri kamu,mude lagi,sayangla tubuh sendiri..! tak lame lepas tu,suaminye mule cari pempuan lain, pempuan tu datang lagi,nangis2,acik cube tolong.. tengok2...datang lagi,mengandung pulaaaakk,

BETUL REZKI TU DARI ALLAH,TAPI..KAMU TU BERMASALAH RAHIM..SUAMI PUN KENE LA DIFAHAMKAN,MAEN LANYAK JE...IKUT NAFSU,KESIHATAN MACAMMANE?

acik tak faham betul budak2 zaman sekarang,degil! tak sayang tubuh sendiri.. nanti kalo betul2 rahim tu terus terkeluar,tak bole masuk balik da,gune 'cincin' pun tak bole da..doktor pun tak bole tolong,potong je la....

saye telan air liur GULP....

*kawan2,sile jage bahagian kewanitaan anda ye.. sayangi tubuh sendiri..SUAMI PULA,sile amek berat kesihatan dalaman isteri anda, anda jugak nak gune lame..ops,macam kasar pulak,saya emosi dengan cite acik tu...saye tak habis pk.. hmm...

Tanda-tanda rahim jatuh /Peranakan jatuh:-
-Terasa sesuatu terkeluar di bahagian faraj
- Ketulan pada faraj
- Sakit pelvis / ari-ari (dragging pelvic pain)
- Sakit belakang
- Sakit semasa hubungan seks
- Pendarahan faraj selepas menopaus
- Inkontinens kencing atau kencing tidak terkawal
- Sukar buang air kecil / besar

RAWATAN :
- sila la jumpa doktor dgn segera
- jumpa bidan kampung untuk mengurut/menaikkan bahagian rahim.
- selepas urutan menaikkan rahim , amalkan JPD / JJC utk kuatkan rahim

Mencegah rahim dr jatuh

* Elakkan berdiri terlalu lama. Ambil masa untuk duduk seketika dan melunjurkan kaki ke atas bangku. Ini selalu berlaku pada jururawat, guru, doktor dan juga mereka yang selalu ke kawasan kerja seperti jurutera

* Melakukan senaman pelvik adalah amat penting walaupun di zaman bujang lagi. Ia menguatkan otot-otot dalaman, membantu mempercepatkan proses pemulihan pascasurgeri, mendapatkan semula rasa mengawal kencing dan mengurangkan sakit belakang

* Amalkan pemakanan yang betul bagi mengelakkan sembelit kronik. Banyakkan makan sayur-sayuran, buah- buahan dan bijirin/bran. Elakkan dari meneran di bilik air lebih 15 minit. Puas atau tidak, sila keluar dari bilik air

* Memakai girdle/sut pelangsingan badan yang sesuai boleh membantu tetapi bukan korset yang amat ketat

* Jangan merokok dan jauhkan diri daripada perokok bagi menghindari batuk yang kronik

* Elakkan mengandung yang kerap dan rapat.

Cubalah kaedah-kaedah perancang keluarga yang mempunyai peratus kejayaan tinggi

soalan : sis mcmana saya nak tau rahim ni tekeluar
saya : dik nak tau senang je..cube adik cangkung, masukkan 1 jari dalam vagina..kalau ada mcm besar guli kat tengah laluan tu tu makna peranakkan kita turun...atau lebih di kenali sebagai tombong..lagi dalam tombong tu lagi sihat rahim kita..jgn sampai tekeluar dik...kalau dh tekeluar boleh kene potong sbb nak masukkan balik dh susah...

jgn main2 ye dik..rahim kita lah...kita nak keje jaga..bukan suami atau org lain..kita je tau mcmana..ais jgn minum selalu..sekali sekala boleh lah..lg bagus jgn amalkan..jgn angkat berat2...pesanan ikhlas dari saya...kalau dh tekerluar nak jaga susah..hari2 kene cek kat mana tombong tu..

lebih baik mencegah dari merawat kan...

fikir2 kan selamat mencuba (^___________^)




38 comments:

Penternak Kucing said...

Assalamualaikum kak.. Sye nak tnye. Rahim jatuh ni boleh ke berlaku pd remaja?

AJ AidaJohari said...

Wsalam.kebanyakan peranakan jatuh akan dialami oleh wanita yg selepas bersalin. Tapi boleh juga berlaku kpd remaja yg obesiti dan selalu melakukan kerja harian mengangkat brg2 berat.Wallahuaklam..

siti nor hawa basiron said...

Salam sis. Blh saya tau mcm mana nk jumpa makcik urut tu. Ni no fon saya 0126435824

AJ AidaJohari said...

Salam hawa, sy xberurut dgn makcik thai ni.ni dy copypasta dr FB 😁 saya berurut di PD dgn makcik indon. Die islamik ade bc surah2. Alhamdulillah.. sy pantang x jg badan sgt. Jd setahun tuh mmg sy xdpt berdiri tumit sakit sgt. Pinggang sakit sgt. Lepas urut dgn izin Allah alhamdulilah sampai skrg dh x sakit.huhu

siti nor hawa basiron said...

wslm. oh yeke. terima kasih for the info. tulah. sebab hawa ni aktif sukan, lepas tu haritu pindah rumah sewa angkat barang berat2 naik tingkat 2. tak lama seminggu lepas tu perut hawa sakit sangat2. sampai nak zip jeans rasa macam perut nak meletup. tu yang hawa risau. ibu suruh berurut tapi tak tahu nak urut kat mana.

AJ AidaJohari said...

cari la bidan urut yg biasa urut org lepas bersalin. InshaAllah msti ada. kalau blh yg dh ramai berurut dgn die la. Sbb sy 1st lps bsalin urut dgn makcik kt tmn sy ni. Tp xde pape kesan pun. Mcm urut biasa je.rs segar jela. Tp still sakit kt bahagian rahim. Dah lama tuh kakak ipar ajak urut kt umah die Alhamdulillah. Makcik ni biasa urut betulkan rahim. jd die tau kedudukan rahim tuh

Siti Fatimah said...

Salam..ape nama m.cik indon yg urut akak kt pD 2 ye???kakak sy pun ad mengurut dgn m.cik indon kt sne...mane tau org yang sme...

AJ AidaJohari said...

Alamak sy panggil makcik je.xtau plk nama die.hehe..yg pasti umah die mcm atas bukit dekat dgn masjid/surau..

Siti Fatimah said...
This comment has been removed by the author.
Siti Fatimah said...

Brdktan dgn kem askar ke???rumah dia mcm homestay gtu...x slp org pnggl die kak endang..xtau la plak kot org len...sje tnye...he....almat tmpt akak pgi kt mane..??kot2 sy ley cube prgi kt ctu

AJ AidaJohari said...

kat teluk kemang.. belakang hotel mesra. Panggil bibik je makcik tuh. Rs org situ kenal.. try la situ. Alhamdulillah lepas urut tuh dgn izin Allah sampai skrg xsakit kt peranakan dan tumit dh..

Siti Fatimah said...

Ok...trime ksih ye:)

kaizer said...

sakit belakang tu biasa terjadi waktu pagi semasa bangun tido ke?

AJ AidaJohari said...

Maaf saya pun x sure. Kene check dgn doc. Kalau ikut pengalaman sy sakit di bahagian bawah pusat hingga ari2 tiap kali ddk berdiri. tumit kaki terasa tajam2 dan mcm ade elektrik pd tapak. Mmg xleh berdiri lama2..

AJ AidaJohari said...

Maaf saya pun x sure. Kene check dgn doc. Kalau ikut pengalaman sy sakit di bahagian bawah pusat hingga ari2 tiap kali ddk berdiri. tumit kaki terasa tajam2 dan mcm ade elektrik pd tapak. Mmg xleh berdiri lama2..

mummyabby said...

Salam, sy ade mengalami beberape tnda yg antara nye terkencing ketika batuk, sakit nyeri di belakang pinggang, pnh juge buat pemeriksaan sndri style cangkung, senang 'tersentuh' tombol tu. N senak semasa 'bersama'. Adakah itu dah cukup tanda2 rahim sy jatuh??? Mohon, sy sgt risau...

AJ AidaJohari said...

Maaf saya pun x sure. Kene check dgn doc. Kalau ikut pengalaman sy sakit di bahagian bawah pusat hingga ari2 tiap kali ddk berdiri. tumit kaki terasa tajam2 dan mcm ade elektrik pd tapak. Mmg xleh berdiri lama2..

Unknown said...

kak nk tnya, klu nk cek dgn doktor, just g klinik jesihatan biasa je ke? konfius. klu msa cangkung da trasa mcm ade guli kt permukaan tu.masih boleh di urut ke? rsau la kak.sya masih dlm pantang lgi ni. hri ke 42

Anonymous said...

laa akak org PD ke ? bole x bg alamat makcik yg tau urut tu ? klu xkeberatan bg alamat rumah dia skali :)

AJ AidaJohari said...

Maaf sy xde alamat atau no hs die. Kakak ipar sy yg wat appoinmnt selalunye 😁

AJ AidaJohari said...

Blh g klinik swasta atau nk lg sahih ke hosp utk cek. bidan pun blh tau bila die urut bahagian peranakan kite. Die blh sengkak kn kalau dh jatuh skit. Wallahuaklam

mimie said...

Assalam AJ.nk tnya ni.berdasarkan pengalaman AJ la ye.sy baru lps bersalin 2 bulan.sy x de rasa sakit diperut atau kencing x lawas tp mcm yg dibhgian dalam kemaluan tu nmpk daging.adakah itu tandanya peranakan turun.klu peranakan di posisi normal adakah daging itu dah x kelihatan lg? sy tgk sendiri dicermin.mengikut pengalaman AJ adakah yg sy nmpk 'daging' itu normal begitu atau itu tanda peranakan turun?

AJ AidaJohari said...

Assalam mimie. Maaf sy xberapa tahu berkaitan peranakan jatuh ni. Mimie better g cek dgn doc atau bidan yg arif dlm hal ni.

Honey Maduu said...

Hi cik. Kita nak tanya peranakn jatuh ni dia jd masa br lepas bersalin sj ke? @ ank dh bsar pn boleh jd jg ke? Sbb kwsn bwh perut mmg ada rasa sakit sikit klau ada benda berat kt situ.xkiralh kaki ank/suami.

Zimah Imah said...

Saya ni tk peranh mai haid lagi tapi selalu keluar lendir and satu hari saya rasa macam ada ketul daging kat dlam vagina saya

Zimah Imah said...

Saya ni tk peranh mai haid lagi tapi selalu keluar lendir and satu hari saya rasa macam ada ketul daging kat dlam vagina saya

chiy cheyah said...

Asalam kak..sya baru2 jugak rsa skit bhgian ari2..kdg2 rasa kne tarik,kje sya mmg hri2 angkt berat n bdri..haid sya tggu,bhgian prut pulak rasa berat smcm..sya xpnh rsa skit mcmni..tumit kaki tu rsa skit ckit..blkg bhgian pgg sya skit kak..cmtu ke tanda pranakan jatuh..nk g cek doc..tkut pulak..tmbhn..sya rsa slalu rsa letih...

chiy cheyah said...

Kdg2 tu kak..bila nk kncing..mmg xdpt nk thn..rsa nk kcing msa tu jugak..

AJ AidaJohari said...

Betul. kali ke2 bersalin ni, eda dpt rs mcmtu. Tetiba dh terkucil. Padahal baru je rs nk kucil 😁 berurut la chiy cheyah inshaAllah ok blk. Eda berurut aritu bile bby dh 6mo, alhamdulillah xde rs nk kucil gitu. Mngkin peranakan dh jatuh skit kot himpit pundi kencing. Wallahualam..

Eliza Anne said...

Hi kak.. Sy baru 14 tahun.. rahim sy slalu terturun masa dtg haid tu.. memang rasa lainn kat kemaluan tu.. ibu saya kata x boleh urut kalau masih muda.. betul ke? Ade cara tak supaya rahim tak terturun masa dtg haid ni? Selalu kena tapi biarkan.. bila dah tahu baru takut.. sy takut rahim sy terkluar.. hope kak dpt tlg..

chezul cheaziz said...

Sape yg de setiap pagi kaki tumit kaki,terasa de guli,xdpt tahan kencing,nyilu slepas bersama..tu semua tanda rahim jatuh..
Penyelesaian..kena sengkak balik atau urut dlu,lps tu boleh amalkan jamu,pakai gurdle tok make sure kn kedudukan rahim betull..
Sebarang msalah boleh direct wasap sy,0136068199..jom sy bantu

Unknown said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Christopher Lemada said...

Hai,saya baru dah urut naikkan rahim.lepas tu mcm sakit nak kencing and keluar darah pada titisan terakhir air kencing.kenapa ya

nor said...

Salam mimi saya mengalami perkara yg sama. Apa yg mimi buat. Sekarang dah semakin ok ke

wana said...

salam AJ lokasi umah m.cik urut tu kt mne yer?sng ker nk cari..sbb sy nk try urut kt ctu..blh AJ try dptkn fon no dia x?

AJ AidaJohari said...

Bagi yg mencari2 tukang urut yg ok, blh la try bibik di PD.

No contact 012-619 7231.

Jumaat bibik cuti. Nk pegi kene buat appoinment dlu, sbb ramai yg dh booked.

AJ AidaJohari said...

takut kencing kotor. Kalau sakit belakang, senak perut, sakit time nk kencing itu tanda kencing kotor. blh g klinik cek air kencing

Anonymous said...

salam..sis mimi n nor...daging tu still ada ke..sy pn sama...huhu

Post a Comment