Sahabat saya ^_^

Pages

Friday, January 11, 2013

Peristiwa buku pink ^_^


Alhamdulillah last khamis (10jan13) eda dan hubby telah berjaya pergi buat buku pink. Macam biasa la, pepagi nk bangun g klinik, terasat teramatlah ngantuk.hehe....Rancang nak pegi kol 7, yela klinik kesihatan kn konpem2 manusia sejagat sgt ramai.. Akhirnya 10minit sebelum kol8 baru kami bergerak ke sana..hehehe....

Disebabkan eda dah buat sikit ulangkaji kat umah, apa nak kene buat time buat buku, so pepagi tuh xdela den makan org minum susu..Mane tahu dorg nk wat ujian darah utk diabetes ke, sbb abah eda mmg de diabetes.. Hui mmg lapor bebenor peyut ni..Bayangkan 3-4 jam xmakan pun den dh lapor bebenor ni plak dah lebih 6-8jam, Terasa mcm baby2 mama ni dah wat tarian kuch2 hota hei dh dlm peyut..bergelora sungguh..kehkehkeh...erm mula2 daftar terus giliran yg ke 21.. Ok.. ^_^ ha...kalau kawan2 yg baru first time pregnen nk g wat buku pink, so bawah ni beberapa procedure die..:

1. Bila dan konpem2 pregnen, boleh dah g klinik kesihatan terdekat buat buku pink.
2. Buat salinan sijil nikah, ic suami yek...
3. Lepas daftar, buat ujian air kucil utk lihat bersih ke dak air kucil kita..
4. Buat pemeriksaan fizikal.haha....part ni mmg den malu gila..!! mmg dah tahu akan cek breast kita skali...
5. Penerangan ttg penjagaan kesihatan time pregnant..
6. Buat test OGTT (eh..utk manusia den xtau la klu lain namanya..den wat test kt tikus namanya ogtt.hehe...)
7. Buku pink ni ada 2.. satu kita pegang, satu klinik pegang..Kene simpan di tempat selamat. Even hubby pun kene amik tahu. Nanti dah kelam kabut, x akan ingt punya mane letak nnt..hehehe...

Alhamdulillah...part OGTT tuh eda akan buat nest week. Sian baby, sia2 je mama berlapor rupanya next week baru wat..hehe...Xtau la nak bayangkan camne nk minum air gula nih.. Kalau time study dulu2, den suap pakai picagari ke dlm mulut tikus..so tak terseksa tikus nk minum manis2 tuh..blh dak nk request camtu gak????hehehehehe......

Nak dijadikan ceritakan pagi tuh kucil eda buat ragam plak..yela die merajuk kot sbb lapor.hehe....edan dah beberapa kali keluar masuk tandas utk collect kencing, tp die tak keluar2..dah minum sebotol besar air kosong pun still xmau keluar..ayooooo..!!! Akhirnya, dah hujung cek baru eda boleh cek kencing. Terbalik plak..hehehe....

Erm teringat time daftar. Nurse tuh tanya macam2... Siap tanya eda mcm mane blh dpt twin seiras nih..!! hubby dan eda xde sejarah pun twin. Aduh....eda pun xreti nk jawap..jawap jela mungkin sbb eda mkn suppliment kot..Time nk concieve aritu, eda makan clomid, epo dan multivitamin...Hubby mkn multivitamin gak..Mungkin kot.....^_^ hahaha....Nurse tuh ckp selalu clomid blh dpt twin tak seiras..xpenah lagi seiras.. Sebab ubat tuh rangsang pengeluaran telur lebih dari satu..Bkn buat telur terbahagi dua..Hai.....kak nurse, den pun xreti nk jelas pape.. Kene tanya pakar camtu..huhu..

Lagi satu nurse tanya, nape belajar tinggi2 degree tapi jadi surirumahtangga. Den jawap jela sbb sekarang smbng belajar..Tp nurse itu jawap lain plak.. "Dapat twin ni xpelu belajar tinggi2..nnt mesti rs best jaga twin ni tau..Lagi pun husband awak kn keje kat Mala**** (teettt...!!), dah terlebih mampu nih nk sara family..hehehe..." n_n....Speechlesssss....dlm ati eda "mungkin die kenal kot hubby sape2 keje sane"..huhuhu...

Pape pun, sekarang eda nk fikir pasai baby dulu, pastu study ni h nk abiskan dlm tahun ni..hopefully... Kerja baru menyusul kemudian..hehehe....

Selesai sudah buat buku pink. Tapi buku pink eda ade label hijau..!! Sbb den ni dh terobes...hehe..Kene lebih pantau lepas ni.. Sebelum balik dapat la vitamin obimin.. Aduhh...kalau tahu blh dpt free, den xdela g beli kat farmasi 100biji plak tuh...erm.......xpela..bekal ari kemudian.. Alhamdulillah selesai sudahhhh...






2 comments:

IeJa Md Sah said...

eda...bestnye...hari2 ieja duk pk jea....xtau kenape...hati teringin jugak....

AJ AidaJohari said...

sabar la ieja..Allah itu Maha Mendengar. InsyaAllah, suatu hari nnt ieja pun akan lalui semua ni..Byk2 berdoa tau..jgn stress2..

Post a Comment