Pages

Monday, January 7, 2013

it's twin..!!! Alhamdulillah..


Hari ni pergi followup check utk kali ke-3. Sepatutnya arini check utk konpemkn umur dan duedate bby.. Sekali bile scan nmp ade dua ketul...Doc pun macam terperanjat.. Dia cakap "aik ni mcm ada 2 baby nih.!!"
Allah...hanya Allah sahaja yg tahu perasaan eda dan hubby time tuh...

Doc pun zoom scan..belek sane belek sini...zoom sane zoom sini ...Sekali.....

SubhanaAllah..!! 

It's twin..!!!! 

Ada dua denyutan jantung...!!! 

Ada 2 kantung tapi dalam satu uri.. Alhamdulillah... Sungguh eda dan hubby tak sangka sebenarnya dapat twin.. Alhamdulillah..syukur kepada Allah atas segala nikmat yg tidak putus2 dariNya.. Sungguh semua nikmat ini mendatangkan keinsafan pada diri eda. Terlalu byk nikmat Allah kurniakan kepada kita selama ini, tapi sgt jarang kita menyatakan syukur kepadaNya.. 

Allah, ampunkan aku andai aku pernah menidakkan ketentuanMu..Menidakkan qada' dan qadar Mu.. Memang benar janjiMu Ya Allah.. Engkau tidak akan mensia-siakan hambaMu yang sering memohon pertolonganMu..Terima kasih ya Allah.. Aku mohon perlindungan dari Mu ya Allah terhadap diriku dan anak2 yg berada di dalam kandunganku, agar kami sentiasa di dalam keberkatan dan keredhaanMu. Dijauhi gangguan syaitan dan jin. Hasat dengki manusia. Dan daripada kecelakaan dan penyakit yg tidak kami ingini. Permudahkan tempoh 9 bulan kehamilanku dan permudahkan aku ketika saat aku melahirkan zuriat2 ku ini pada hari kelahirannya kelak. Amin ya Allah..

Menurut doc, eda mengandung twin dengan satu uri..Ada dua kantung tapi dari satu uri.. Means baby2 ni dapat makanan dari satu tempat la..Macam kembar seiras la plak kn?? Satu uri?? Tapi bila eda balik umah wat research, mmg kalau dari satu uri means dari satu telur, pastu terbahagi kepada 2 jasad. Ermm......dari mane plak datang turun genetik kembar ni..hehe...Tak kisah la...Janji sihat2 belaka baby ni nanti. Cuma doc cakap bila satu uri ni risiko komplikasi tuh mmg tinggi. Sebab urinya satu, mungkin salah seorg akan terkecik ke.. Tapi buat masa sekarang baby2 nmp normal..Alhamdulillah...Kene thinks positive eda..!!

Hari ini dapat beberapa tips dari doc berkaitan mengandung twin ni. Yg paling utama kene banyak berehat dan makan makanan berkhasiat. Eda siap dok tanya perlu ke eda makan double sekarang. Tergelak doc dgr..hehehe...Jgn mkn byk sgt. Takut nnt eda yg dh sedia besar lagi bertambah besau.... Baby lagi besau..Nnt ssh nk bersalin.. ^_^.. So Eda kene cari info pregnancy with twin lepas ni...

Kawan2 doakan eda dan baby2 semoga kami sihat walafiat sentiasa ye. Alhamdulillah..Satu lagi kenangan manis wat eda dan hubby..



4 comments:

Farah Liyana said...

Alhamdulillahhhh

Kite tumpang gembira dengar khbr gembira ni
InsyaALlah semoga anak2 Eda & Joe sihat walafiat

Byk2 kan membaca bukan shj utk info baby kembar, tp leh train baby sifat suke membaca dr dlm rahim lagi

SubhanAllah.. Allah Maha mengetahui dan Allah adalah sebaik baik perancang

Jaga diri bebaik, amek supplement yg sesuai (yg ni kite x risau sbb Eda confirm pakar part ni)

bile due nye eda?? x sbr lak nk jmpe eda n baby baby nye =)

AJ AidaJohari said...

thanks farah..insyaAllah aaminn...
due sepatut 16ogos ni..tapi doc ckp aritu mungkin awal dlm 3week kot sbb twin slalu tak sampai 40weeks..lagi2 kes eda ni satu uri, risiko tinggi kalau lambat keluar...doakan eda & bby2 ek farah..nebes...tido smpi tmimpi2 skrg..huhu

IeJa MdSah said...

mashaAllah eda...happynya dgr...congratulations...doakn ieja yea...wish to be like u too...twin....congrate eda....

AJ AidaJohari said...

aamiin..thanks ieja..hehe..

Post a Comment