Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers Semoga Allah sentiasa bersama kami selamanya Lilypie - Personal pictureSmg Allah sentiasa bersama kami hingga ke syurga firdausi

Pages

Saturday, May 14, 2011

Puding Triffle A♥J

Salam

Hari sabtu wiken ke-2 eda akhirnya menjelma..hehe.. Xde rancangan hari ni coz hubby tercinta berkerja Harini eda menghabiskan masa mengadap laptop, mengemaskini serabutan laptop.. Sian Baby eda ni

Delete..delete..delete punye delete... Terjumpa satu gmbr lama nih.. Time anak dara dulu eda pnh buat puding ni. Amik gmbr punya nk rak tapi xsempat kot nk masukkan dalam blog.hehe.. Xpela..so arini eda cuba tulis balik resepi puding ni untuk tatapan blog eda..^_^

shhhhh...sian hubby eda. Die baru blk keje terus ngadap laptop ni.. Eda tgh msk utk dinner kami time tuh. Sekali die terus melompat ke peti ais, ingatkan eda buat puding ni arini..huhu.. Hampa ye sayang..?? Maaf ye.. InsyaAllah sok ayg buat spesel utk syg ♥ ^_^

Ok..Beriku resepi puding Triffle EdaJoe..hehe

Bahan-bahan:
  1. Satu tin susu cair
  2. Satu mangkuk air (utk kastard)
  3. kek gulung. (terpulang perisa apa)
  4. Satu tin mixed fruit. (asingkan air dan isi)
  5. Satu paket jelly cristal NONA
  6. Satu mangkuk air panas
Cara-cara:
  1. Panaskan dengan api yang perlahan susu cair dan gula.
  2. Bancuh tepung kastard dengan air sejuk. Campurkan ke dalam susu cair yang sedang dididihkan tadi. Masak hingga betul2 pekat dan tutup api

  3. Kek gulung dipotong mengikut ketebalan yang korg nak. Seterusnya disusun di dalam bekas. Basahkan permukaan kek tersebut dengan air dari mixed fruit
  4. Campuran kastard yang telah pekat diuang ke atas kek sehingga menutupi kek tersebut.
  5. Kamudian taburkan mixed fruit ke atas nya. Biarkan sejuk.
  6. Sementara itu, jeli di dilarutkan dengan air panas hingga sebati
  7. Akhir sekali, uang jeli tersebut ke atas kastard dan dibiarkan sejuk
  8. Ha...dah boleh di makan ^_^
Dulu2 eda penah buat campur yogurt di atas kastard sebelum letak jelly. Tapi de sesetengah org x suke sbb masam rasanye..hehe..

Selamat mencuba ye...^_^

0 comments:

Post a Comment