Sahabat saya ^_^

Pages

Sunday, June 7, 2015

Second Pregnancy - 2nd Trimester


13 weeks

22 Februari 15
Alhamdulillah. Dah masuk 2nd trimester. Berdebar2 hati bile dh msk trimester baru. Lagi2 klu fikir week20. Trauma kot. Moga Allah permudahkan kehamilan eda kali ini. Amiin..

14 weeks

7 Mac 15
Appoinment hosp, berdebar2 menunggu.huhu.. sepanjang minggu ni eda rs perut tegang sgt. Cramp perut bile bgn dr duduk lama. Berdiri lama rs cam nk pitam. Mungkin sbb eda kurang mkn kot. Xde selera. Ke malas masak. Hehe..


Nampak garis anak panah. Menunjukkan bukaan serviks msh dlm range yg selamat. 2.88cm. Alhamdulillah

Dapat surat rujukan ke hsa untuk pantau bukaan  serviks.

Alhamdulillah. Hasil scan baby mbesar dgn baik. Uri dah di atas. Doc ckp, uri kalau dh ata s xkn ke bawah dh. Yela peyut kn mbesar ke atas. Hehe.. syukur alhamdulillah. Bukaan servik yg selamat adlh dlm range 2.5-3.0 cm. Alhamdulillah eda punye 2.88 cm. Tp risau gak sbb dh mmendek. Sebelum ni 3.0cm.huhu... lepas ni kne book date ke hsa. Ya Allah permudahkn segala urusan  Kehamilanku kali ni.

11 Mac
Appoinmnt kk sepatutnye 15/3, tp sbb eda dh dpt ref letter dr  columbia dan dh booked 16/3 kt hsa, so dipercepatkan. Sbb nk amik ref letter dr kk dlu. Kalau ade ref dr kk, bil tiap kali checkup hy rm5.. kalau xde ref dr kk, tp dr private bil rm90. Alhamdulillah bagus missi dr hsa tuh, nasib baik die bgtau, mmg memahami masalah kami ^_^ . Ade satu insiden yg buat makcik stress saat g kk. Haha... dah bgtau awal2 nk jumpa doc utk minta ref letter. Boleh plk die suruh dtg 10/3 dlu jumpa nursr nnt baru doc. Dh dtg kene mrh dgn nurse lain, suruh dtg esoknye sbb kn nk jumpa doc. Buat apa dtg arini. Alahaiiiiiiiiii makkkk... sabor ye eda.. baby dlm peyut kene bebaik ye. Jgn mara2 tau. Hehe

Bile nk menghampiri 16weeks, gusi eda dibelakang skali belah kiri mcm bengkak2 nk tumbuh gigi.huhu.. sakitnye berdenyut2 sampai xde mood nk mkn. Bile belek2 mmg nmp timbul sikit gigi, xkn la time skrg nk tumbuh plk knnnn...huhu.. Allah. Kdg2 rs bdn mcm nk demam. Cepat la 16/3, nk ty doc ni. Aduihhh...

16 Weeks

16 Mac appoinment dgn SCOG HSA. Jgn ty eda scog tuh ape ye. Yg eda tau tu bahgian perbidanan.hehehe..  alhamdulillah, rezeki eda dpt doc pompuan chinese yg sempoi. Eda bdebor2 gak sbb ade doc laki indian aritu dok keluar masuk bilik. Aduyaiii... nasib baik. Alhamdulillah lepas doc ty background eda pregnant sebelum dan skrg ni, doc terus bw g scan. Agak lama gak la die buat tvs sbb nk dptkn gmbr yg paling jelas. Memandang eda ade bgtau die kat columbia ckp pjg servik eda bwh 3cm, so die mcm konpius gak la bile nmp mcm lebih 3 cm. Lepas panggil sorg lg doc dan pakar die, conclussionnye pjg serviks eda mmg lebih 3cm. Alhamdulillah.. Nak tgk bby gegel ke boboy tp xdpt sbb kaki bby dok kicking. Time scan pun cmtu smpi doc gelak2.. "aktif ye ank u" ^_^… lepas scan tvs, doc amik sampel pangkal rahim skit sbb keguguran dlu columbia x amik, jd die ckp just nk cek klu ade abnormal atau jangkitan. Sakit gak tine die masukkan alat muncung itik.huhu... time swap xrs sgt. Lepas tuh kencing lg utk 2 test. Xsure... yg tau satu botol tuh ade serbuk tulis contained acid boric. Result kalau ade abnormal baru hosp call inform. Ok.. setel.. alhamdulillah Allah permudahkan appoinmnt kali ni. Baby kene besar main lelok ye dlm peyut mama..kiss muahh muaaahhh utk syg mama..

Ukuran pjg serviks. Nmp situ buntut baby hehe..
Update: Selera mkn makin btambah. Kegilaan ayam gulai sejak msk 16w. Bertambah2 makcik mkn tau.. siap dh mkn sayur.hehehe.. Alhamdulillah. Baby besar elok2 ye dlm peyut mama... serap sume vit yg mama mkn tau...

17 weekS

Minggu mkn alhamdulillah dh ok. Cume perut mcm kdg2 sakit kat kiri, kdg2 kt kanan. Cramp tuh biasa la.. dan paling utama, eda dpt rs bby kick.hehe.. Alhamdulillah. 25mac aritu besday eda. Wah dh masuk 3 siri. Tuo dah makcik oiii... mlm sblm celebrate tuh (kat umah je ^_^l) g kucil, tetiba mcm blh tarik lendir warna krim mcm hingus. Terus jerit panggil hubby. Huhu.. disebabkan miss v eda jenis kering, ssh nk jumpa keputihan so jd risau la plk. Esok terus g hosp, alhamdulillah doc buat cek bwh dan keputihan biasa katenya. doc scan alhamdulillah pjg servik msh 2.78cm(bbeza sbb scan atas je), pembesaran ok dan akhir sekali katenye MUNGKIN GIRL! nnt konpemkan blk bile dh 20w nnt.hehehehe..alhamdulillah.tak kisah pun laki or girl janji sihat mbesar ye anak mama ni..



Minggu ni gak eda jadi rajin plk dok survey psl DIY cloth diaper. Ha... mcm rajin mak nk jahit2 skrg ye. Xler... ni lepas abis pantang baru sambung fiKir. Simpan sini dulu link die spy nnt blh refer blk. Eda kalau xle tido, dok rajin cr maklumat playpan vs bbycot, DD vs CD. Hehehehe.. xpela, baca sikit2 dlu ye.. persediaan ilmu awal2, eda hrp sgt dpt bantu suami dlm urusan belanjawan fmli. Kalau x jd penjana duit pun, harap dpt la jd pengurus kewangan terbaik.huhu..

Ni die Cloth diaper (CD)

Berkenan dgn ni sjk preg adam adib lg. Tgk kt twinshop
Bile tutup mcm ni. sume ciri2 ade.. yg penting blh turunkan dinding die. Blh attach pd katil kite

Babycot ni mmg nmp elegan. Tp xbyk ciri2 die. nk kene beli lapik tepi lg. Fulus.. fulus...

So ni je brg yg eda dok fikir skrg. Yg lain dh ade..arwah adam & adib dlu byk kami beli. Yela twins kn mmg double la.huhu.. ni just fikir2 je. Beli bile dh nk due baru beli ok eda. Jgn gatal2 beli cepat sgt ^_^ tapi dok fikit gak xlama lg nk msk april dh.. GST!!! Huhu.. dilemaaaaaa mak..

18 Weeks




cd brand MyecoNappy

Alamak..terjebak akhirnye dgn Expo mom&baby kt danga city mall aritu. Mula2 ckp kt hubby kite g usha2 je eh. Sekali dok jalan2 nampak plk cd ni. konon nk tunjuk kt hbby "abg ni la cd, cube abg tgk ok x ayg apply kt bby nnt ^_^" Sekali cik abe tgk terus terkenan plk die. Hehehe.. mula2 nk round2 tgk cd lain tp malang xde byk sgt. Ade 2 je brand kt expo tuh myeconappy dgn satu lagi produk apetah. Eda tak bkenan dgn yg second tuh sbb promoter die mcm xberapa nak tahu sgt explain.. haa  blh x gitu. Hehe.. Lagipun eda dh nk pitam jln2 dlm tuh mngkn sbb org ramai. Cemas gak bile mata dh bpinar sesak nafas. Huhu.. terus duduk, cik abe suruh ngadap pintu biar dpt hirup udara luar. Alhamdulillah lege blk. Eda dh survey kt google sblm ni psl cd, terus xkenan la jenis poket sbb kalau bby pee/poo kene basuh skali cover2. Leceh.. tu yg reject yg xtau nama brand td. nak cr yg perlu tukar soaker die je. Alhamdulillah permulaan ade 3 cd 7 eco-soaker. dpt free yg lain2 dlm gmbr tuh. Price RM299. Erm lepas ni kene tggu dh nk due baru cr lagi ye eda.. inga tuh!! Hehe

Update: Dah tgk review org ramai yg pakai myeconappy, brand ni katenye bagus dan penyerapan soaker die mmg superb. Cover lembut dan fit dgn bby. Sesuai kalau bby yg jenis kerap pee/poo ni.  Alhamdulillah..

19 weeks

5 April 2015. Sehari selepas kami ke kubur, genab 2tahun pemergiaan kedua2 putera syurga kami Muhammad Adam dan Muhammad Adib, eda alami sakit2 dibahagian bawah. Bukan dibahagian miss v, tp persekitaran pundi kencing. Risau kami terus ke columbia. Malam tu selepas ditahan di ER, dicheck oleh pakar lain, kesimpulannya seperti ade bengkakan di bahagian bawah rahim. Allahuakhbar.so warded smlmn, esok pagi baru Dr yg pantau eda check blk. Panjang pintu rahim lebih dr 3cm cume mcm bukaan sikit dibahagian tgh pintu rahim sepjg 1cm. So petang tuh gak Dr jadualkan cerclage.. SubhanaAllah. Disebalik bsyukur sbb sempat detect awal, still rs risau. Mental xprepare pape lg.huhu.. Mg pilihan yg dibuat ini adalah yg terbaik utk eda dan baby.aamiin..

Nikmat bg hubby xpuasa.haha.. eda mkn roti je kot pagi kol9. Terus puasa sampai kol4.huhu..lapooooo
Pengalaman eda buat cerclage akan diceritakan dlm post yg lain ye. Panjang berjela2 plk bab trimester ke2 eda ni.hehe..overall alhamdulillah..isnin petang pasang cerclage, tgh ari rabu tuh blh blk. xde heavy bleeding or contractions. Allah permudahkan segalanya. Alhamdulillah..

20 weeks

Sepatutnya appoinment kt hsa isnin tuh, tp minta tunda ke ari ahad memandangkan eda xdpt nk drive dh skrg. Alhamdulillah, tggl lg 3 ari sblm msk 21w. setakat ni baby suke tendang2.. 1st time hubby letak tangan kat peyut dpt rs baby kick.hehe.. perut mengeras sekali sekala je dan sekejap. masih sakit dibahagian perut kalau eda ddk lama atau berdiri lama. ada 2 hari eda keluar dan ddk la dlm kete sbb g hsa buat appoinmnt dan g klinik cik abe x sihat. Blk tuh kene terus baring.. Selain dr tuh alhamdulillah ok. Oh ye, eda dh mula basuh pinggan sikit2. Sian gak kt hubby, blk keje lepas mkn kene basuh. So kalau ade periuk kecik2 cawan tuh eda blh la basuh kejap. Bagi hilang lenguh sbb baring lama sgt.huhu.. ^_^

21 weeks

19 April Scog.. terus kene tahan ward sbb doc ckp rahim bahagian bwh nampak mcm bengkak. ade funnelling dekat dgn pintu rahim. Allahuakhbar. Hati dh risau sedih time tuh.hubby toksah ckp la, mmg down terus. Eda tahu die mesti teringat2 kisah adam dan adib blk. Bile ty doc nampak x cerclage tuh, die ckp xsure. Saya xnmp, mcm dh tbuka. sedih sgt hati Allah shj yg tahu. Sbb eda x rs sakit pape pun kt bwh. Tp alhamdulillah, berkat doa semua org esoknye eda dh blh discharged. doc pakar ckp pintu still tertutup cume mmg mcm columbia ckp dh pendek 1cm. Pape pun alhamdulillah, bersyukur kpd Allah masih beri peluang harapan kpd eda dan hubby utk bby dlm perut ni. Mudah2an eda selamat mengandungkan anak ni hingga 36weeks. Masa utk mkn banyak2 minum anmum byk2 supaya baby cepat besar dan berat bertambah. Chaiyok2!!!!!

terbalik la plk. 


mak abah in da house ^_^… 
Balik dr hosp tunggu brg baby sampai. Eda beli online beberapa ari sblm tuh. huhu..  Terus peluk baju ni, Allah masih beri peluang pd kami utk khamilan kali ini. Ya Allah, Engkau permudahkan urusan kehamilanku kali ini agar aku sempat mengandungkan anakku ini srkurang2nya 36 minggu dan selamat melahirkan dia pada hari kelahirannya kelak dlm keadan kami selamat dan sihat walafiat. Amiin..




22 April Columbia Appoinmnt. Alhamdulillah. Dr check pintu rahim masih closed dgn pjg 2.66cm. kepala baby dh pusing bawah. Berat baru 359g. hehe.. Doc suruh byk2 rest jgn nk jenjalan shoppin. Huhu.. ok Dr. Berkaitan dgn GBS infections, eda kene continued mkn antibiotik dan pantau keputihan yg keluar. ok noted. Waloupun x berbahaya, tp kalau x kawal blh bg kesan pd jahitan jugak. NauzubillaH. Mudah2an dijauhkan dr perkara yg x diingini. Moga Allah pelihara anak yg berada dlm rahim eda kini Hingga selamat eda lahirkan die selepas genab 36w eda mengandungkan dia.Amiin..

Alhamdulillah


ayah adiah mama kek perisa baru choc odysee (betul ke den eja hehe). SODAP!!

22 weeks

24 April appoinment Kk. Alhamdulillah checkup kali ni cpt plk walopun giliran eda ke 17 ^_^. Rahim dh naik atas pusat 22cm kot. eda nmp mcm no tuh. hehe.. doc bg zat besi sbb Hb eda menurun dgn comelnye tiap kali g checkup. 1st appt 14, pastu 13.5, skrg 12. mngkn sbb eda dh x mkn obimin sbb dh abis. Minta obimin, doc bg folik acid dan zat besi la pulekkkk.. xpela, nnt beli sendiri jela. Minggu ni minggu terakhir mak abah ade kt sini. Sedey huhu... jd kene rest betul2 ye eda nnt hjg mnggu abah mak blk dh msk 23w. InshaAllah.. mg Allah pelihara eda dan bby agar kami dlm keadaan sihat walafiat hingga eda selamat melahirkan bby ni bile dh genab 36w. Amiin

30 April for the first time rs nk demam. Semalam timw maghrib tetiba rs pening di dahi. mngkn mkn kopok ptg td ade msg kot.hehe.. mula bersin2 dan hidung berair. Aish... nk selesema plk ko!!!! Malam tu tido sambil pasang hs ngaji. Alhamdulillah nyenyak tido. Tp bile bgn kol 5 pagi rs sakit agt tekak. Cpt2 g buat air panas letak madu dan lemon. Alhamdulillah, eda amalkan beberapa kali tekak dh kurang sakit. cume hidung berair ni.huhuh... cpt la sht ye bdn, nnt sian baby klu bdn panas demam.huhu

23 weeks

Masih selesema + bersin + batuk. Combination yg perfect!! Huhu... dah pegi klinik dpt ubat batuk dan selesema. Tp rs takut plk nk mkn. Yela, dh byk ubat mkb tiap ari, risau plk. Teruskan mkn buah dan minum air byk2 ye eda ^_^…

Disebabkan xde checkup dis week, jd just update simtomp2 jela. Minggu ni dh mula rs x selesa di pinggang. Jd bile tido kejap eda ngiring kiri kejap kanan. Tp bby akn lbh kick bile tido ngiring ni. Hehe.. mula2 sengal pinggang, rs cuak takut. Terjs baring sharian. Esok tuh dh hilang.. kire normal la kot.. skrg ni baby nampaknya makin kuat tulang menulangnye. Daya menKICK bby makin kuat sampai bgegar peyut mama. Haha... ayah lg suke dpt rs bby kick bile letak tgn atas perut. aritu ayah usha dr tepi peyut, mama letak cup yogurt atas peyut, nmp mcm kapal dibadai ombak..terus excited muka ayah. kekeke..bby ni jdkan pundi kncing eda sbg punch beg die, jd xle thn lama2 kencing sbb kene tumbuk tendang bagai. Kui3... eda siap download app baby kick counter. Nmp gayanye baby eda ni aktif bile dh ptg sampai mlm. Siang2 die tido2... ok bby, mama x kisah janji awak besar elok2 ye dlm peyut mama. Lg 13weeks to go utk cukupkan 36 weeks. Berusaha baby!!!...

Peyut dah maju ke hadapan sikit nampaknye.hehe

24 weeks

Alhamdulillah. dah masuk mnggu baru. Dis week badan rs dh bertenaga kembali sbb selesema dan batuk dah hilang. Alhamdulillah. Minggu ni minggu ngidam sup ayam.hehe.. tiap2 ari minta akak yg msk mknn buatkan sup ^_^… sedap plk bile mlm2 mkn nasi banjir dgn sup. Baby mcm biasa menendang dgn kuat. risau plk bile rs denyut kt bwh. Tp ade ari baby kurang tendang, pun jd risau gak.hehe.. tak sabar nk tggu next week, appoinmnt dgn hsa dan columbia. Teruskan mkn leklok ye bby. Main baik2 tau dlm peyut mama..

25 weeks

Alhamdulillah. Tinggal lg 11weeks sblm cerclage dibuka. Ya Allah, permudahkan lah urusan kehamilan ini agar eda dan bby dlm keadaan sihat walafiat dan selamat hingga tiba hari kelahiran anak dlm rahim ni bln 8 nnt. Aamiin.. keiinginan makin kuat utk lahirkan bby eda fullterm. Xmau awal2 sbb nk baby klua2 sht walafiat dan xpelu tahan wad lama2.huhu..mg Allah makbulkan foa dan hajat eda dan suami..amiin..

18 mei checkup scog hsa. Alhamdulillah xramai org. Actually appoimnt kol10 tp redah je g kol8. Nasib baik blh. Alhamdulillah bby dh 898g. Xde bengkak di bahagian bawah rahim. Pintu rahim eda xsure sbb die xcakap pape. eda ty psl air ketuban pun doc xjwp. Die mcm sibuk dok ajar HO camne nk buat repor dlm buku pink eda.huhu.. Cume die ckp ok stakat ni. Doc inject dexa utk matangkan paru2 baby. Baby mama ni kene besar leklok ye dlm peyut mama. Mama love u so much..

update:  lepas enjit dexa, eda perasan bby jd kurang aktif. kebiasaan dlm 30min bby dh kick sampai 20-30 kali bile time baby bangun mcm kol8 pagi, lepas mama lunch, ptg2, mlm2 mmg aktif la dan subuh tine eda ngaji. Try google mmg ramai alami. Lege skit.. mmg pun lebih kurang hampir 24h last injection, bby dh mula aktif blk. Siap main pok amai2 dgn ayah ye. ayh gosok peyut mama, bby tepuk blk ye.hehe.. alhamdulillah

23 mei checkup columbia. Alhamdulillah. Checkup baby dan rahim namlak bagus. Berat bby lebih kurang sama dgn berat hsa ukur 889g. (terbalik skit no die.hehe).. pintu rahim yg penting tuh sbb hsa x cek aritu. Alhamdulillah 2.7 cm lbh kurang. Doc ckp nmp lg bagus dr last checkup. Nmp die tutup abis line clear sgt satu garis. Posisi bby x breech dh. Gud gurl la anak mama.. dgr ckp mama ye pusing pale bwh ^_^… air ketuban pun ok. Overall, doctr ckp perkembangan positif. Teruskan berehat. Berat bby dlm 2 dh 1kg. Means 28w la kn..inshaAllah. Mg Allah pelihara eda dan bby selama 9bln khamilan ini. Teruskan berdoa..

Muke baby..^_^…

26 weeks

25mei2015, dpt berita gumbira kakak eda dh selamat bersalin. Alhamdulillah.. eda pun berdebar2 jgk skrg. Trauma kisah silam tak boleh dilupakan. subuh td siap ckp dgn baby, baby kene tahan lg 10 weeks je tau. Nnt bby dh 36w berat bby dh stabil nnt bby cpt sht klu kelua time tuh.huhuhu... aamiin ya Allah. So eda jgn nk gatal2 buat keje umah ok.. Walau tulang ni rs gatal je nk g vacuum umah. Aduyai.... dh jd tongkang pecah.. ^_^… teruskan rest eda. shopping online lg.hahaha..chaiyok2...

Oo ye..aritu ade beli 4helai bju bby gegel.hehe.. erm xtau la nk beli saiz apa. Sbb xsure bile bby lahir. ade kate beli yg dh besar skit. Tp sian plk, klu prem nnt (mohon dijauhkan) bby nmp lebon2..huhu.. sedia awal2 by 30weeks hubby kne mula basuh..hehehe


27 weeks

WELCOMING NISFU SYA'ABAN / JUNE!!
Alhamdulillah sekejap je rs dh msk pertengahan tahun 2015. Dan yang pasti eda dh masuk 27weeks. Alhamdulillah. Minggu terakhir trimester ke2. syukur alhamdulillah. Baby dan eda setakat ni alhamdulillah sihat. Sakit perut kdg2 tuh adela. Ade masa beberapa hari xle buang air besor, jd sakit kat punggung. Ade masa sakit kepala.. Susah nk tido tuh dh jd lali la kot. Minggu ni terasa baby kick lagi kuat. Sampai herot berot peyut eda. Kalau pagi dlm kol4 lbh tuh mula la baby buat senaman pagi. Mmg terjaga la mama die kn. Anak solehah betul bby ni, suruh mama tahajud ye ^_^… Nasib baik keje baring je, so topup tido jela siangnye. cume kene elakkan tido lepas subuh dan asar la. islam pun tegah kan tido 2 waktu ni.. tp kdg2 asar tuh eda tlangsung gak huhuhu -_-!.. baby dlm peyut mama ni makan tido main leklok ye syg.. hujung minggu depan baru mama ayah g hosp scan baby tau.. besar leklok tau..baby msti dh 1kg lbh. InshaAllah.. mudah2an Allah permudahkan urusan kami. Amiin..

Update: minggu men'online' brg2 baby dan mama. Beli romper gegel lg dan sotong kurita..jumpa saiz yg sesuai cpt2 rembat sbb me is limited edition ok ^_^… ahaksss..


Hari terakhir sblm msk 28w, memberanikan diri shopping brg baby dgn hubby. memandangkan xsampai 2weeks lg dh nk ramadhan, eda takut plk nk jenjalan shopping. Takut penat lebih nnt. So hubby pun on je g shopping. Tp xlama la dlm 2jam je round2 kt jusco, beli dan trus blk. Smpai umah baring tinggikn punggung. Walopun xrs sakit pape kt bwh، tp still kene bhati2.. Barang yg sempat dirembat tilam bantal bby, baju 2 psg, barut 2helai, cotton bud, alatan mandian, dan pampers. Siap tunjuk hubby katil bby yg nk beli..pesan kt die lepas ry ayg dh 34w abg blh la beli sendiri nnt.tu je yg tinggal.hehehe...

0 comments:

Post a Comment