Pages

Tuesday, June 9, 2015

Usus tersumbat dan E.coli infections pd baby..

Assalammualaikum..

Harini eda rasa nak kongsi sikit ilmu dan pengalaman yg dialami oleh anak buah eda berkaitan e.coli infections. kite biasa dgr kn bakteria e.coli.. bakteria ni mmg ade disekeliling kita. Waktu skrg ni pun ade e.coli kat jari dan hanset eda tgh taip ni kot ^_^… dalam badan kita pun ade bakteria ni.  Cuma x sampai mendatangkan kemudaratan pd badan kita.. tapi tak dinafikan ade jenis tertentu e.coli yg blh menyebabkan keracunan kepada host (perumah) yg bakteria ni ddk. sbb tuh blh menyebabkan ceriberi dan sebagainya. 

Kisah bawah ni eda kongsi utk sama2 kita ambil iktibar dan mungkin boleh jd langkah berjaga2 dikemudian hari..

Actually sebelum anak buah eda alami peristiwa ni, sedara jauh eda pun ada alaminye juga. Cume mungkin takde sampai tahap kene jangkitan kuman. Itu adalah pengalaman kedua die alami anak yg perlu pembedaha, anak yg pertama selepas dilahirkan ade komplikasi dan beberapa pembedahan perlu dibuat. Tetapi Allah lebih menyayangi anaknye, hari ke 3 anaknye telah dijemput bertemu penciptanNya. Allah.. Utk anak kedua, kisahnye sama dgn kisah dibawah yg eda nk kongsikan, anaknye tetiba tidak lalu makan dan minum susu sharian. Malam itu anaknye mula muntah2 hijau dan bila poo ade darah. Allah.. ibu mana tak risau kan. Terus ke hospital dan selepas beberapa diagnose doc beri kesimpulan yg anaknye mengalami usus tersumbat. pembedahan dibuat segera dan alhamdulillah esok lusa anaknye sudah blh minum air dan makan. Alhamdulillah..

Cume kisah dibawah pula, anak sedara eda ni anaknye alami usus tersumbat dan dalam masa dijangkiti bakteria e.coli.. Allah. Ujian yg sgt berat bagi ibu muda ini. Eda penah lalui kehilangan anak, jd eda faham perasaan yg dialami mereka. 

*******★★★********



*maaf nama org2 berkenaan eda rs better diblanckkan demi privasi. 

Bagi pendapat eda, apa yg eda belajar dr pengalaman anak buah eda ni:

1. perhatikan jika anak tetiba xnak minum susu atau makan. Mngkin tanda xselesa diperut mrk.
2. Perut kembung kdg2 tanda bahaya juga.jd jgn amik mudah
3. jika bayi menunjukkan tanda muntah lagi2 muntah hijau (ade kandungan hempedu) atau darah (mngkin sbb luka ditekak)
4 Poo yg disertai darah. kebiasaa  poo berdarah adalah tanda usus dijangkiti kuman atau tersumbat.

Ini dari apa yg eda ty dr doctor bile checkup rutin eda:

1. jangan bg bayi mknn solid sblm 6 bln. Mulakn dgn yg jenis lembut. Jgn pelbagai sgt pd mula2 belaja mkn solid food.
2. Jgn bg minum air msk byk walopin bby dh umo 6mo. Ade kes usus byi pecah sbb minum air kosong yg byk.
3. Jaga kebersihan persekitaran. jika anda bela haiwan, walopun haiwan divaksin, tp still masih ade bakteria di badan mereka. Elakkan anak bergaul sentiasa dgn haiwan. 
4. Amalkan kebersihan diri dan makanan. Sayur dan buah harus dibasuh dgn betul2 dan dimasak dgn elok. Tangan dibasuh dgn betul2. Sbb bakteria ni ssh nk mati.
5. Bayi yg full bf mmg jarang poo.. tp kalau ade tanda2 poo die keras dan spt bby ssh nk poo, check ke pead..
6. Elakkan mandi pool yg x chlorine airnye. sbb ade byk bakteria kalau air x chlorine.
7. Dan akhir sekali, kalau ade apa2 masalah better hntar anak ke hosp kerajaan. Sbb di sana ramai pakar. Ini pengalaman eda, doc pakar eda sendiri suggest eda bersalin di hsa sbb katenye disitu ade ramai pakar kanak. In case kalau eda lalui premature labour..

ok... take note eda ye

Maklumat lebih lanjut berkaitan e.coli boleh ke laman bwh. Eda suke rujuk sini bkaitan thesis eda sblm ni..

1.http://www.m.webmd.com/a-to-z-guides/tc/e-coli-infection-topic-overview
2.http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ecoliinfections.html

0 comments:

Post a Comment