Pages

Saturday, February 21, 2015

Secong pregnancy - First Trimester

Perkembangan kehamilan trimester I ini ditulis sejak hari pertama eda disahkan hamil hingga habis trimester I. Saje eda publish dihujung2 kehamilan supaya kebahagian ini cukup hanya eda dan suami yg merasainya..

Nak tahu perjalanan TTC hingga berjaya hamil utk kali kedua boleh klik sini. Berkali2 kami cuba ulang kembali rawatan hingga rawatan ke 8 Allah makbulkan doa kami. Alhamdulillah..

**************************************************


Alhamdulillah..syukur kpd Allah, atas nikmat kurniaanNya..

23/12/14
tarikh yg paling bermakna dlm hidup eda dan suami. Ujian upt menunjukkan eda hamil. Alhamdulillah.. kami kira khabaran ni sebagai hadiah anniversary kami yg ke 4 pd 19/12/14 lalu..Alhamdulillah..alhamdulillah...

27/12/14
First appoinment eda utk kehamilan ke 2. Alhamdulillah nampak dot 0.4mm je. Ukuran utk 4 weeks pregnncy..kecik lg... Next 2 weeks appoinment. Dapat duphaston sbg langkah berjaga2..mcm biasa, doc maklumkan berkaitan cerclage. Lepas ni eda dan hubby kene study psl cerclage ni..huhu

28/12/15
5 WEEKS

Alhamdulillah..setakat ni B shj semakin sensitip.huhu...pantang kene baju. Cramp di bahagian perut dh mengurang. Tak la sekerap sblm ni. Minggu ni minggu terakhir eda bergelar guru. Akan bercuti selama2nya..eda &hubby buat keputusan utk eda berehat shj di rumah. Minggu ni jugak eda dh buat 3 kali upt test.hehe..bkn ape, eda x rs sgt simptom2 loya tu yg risau je memanjang. Tpi bile tgk line makin lama makin gelap dan cepat naik, terus yakin blk.hehehehe ~^O^~

Cepatbje line 2 naik dan gelap. Alhamdulillah


simptom lain, dh hjg week 5 ni eda jd cepat mengah. Mengaji pun xleh nafas panjang dh. Kalau ddk berkebun lagi la, tercungap2 cam bjoging plk.huhu..dada dup dap2 laju sgt. Mngkin tanda2 bby dlmnpeyut ni dh start beating kot jantung eh. So pengaliran darah eda jd double la kot..chewah...^_^

4/1/15
6 WEEKS

SELAMAT MENYAMBUT TAHUN BARU!!
Tanda2 sakit di bahagian pangkal rahim. Risau juga eda.huhu.. rasa mcm angin sbb eda kurang mkn. Bile dh ddk umah, mls plk nk keluar beli mknn.nk masak petang nnt.huhu...kene mkn lebih eda oii. Berat dh turun 1 kg lbh kurang.risauuu!!!!! Terpaksa awalkan checkup di lppkn. Cek sbb risau bile dh mula sakit2 kejang belakang dan bawah dada. Alhmdulillah, xde pape. Nampak sacs dlm rahim. Doc tlg cek kan  cyist tp dh xde kiri kanan. Tah2 sakit aritu sbb die pecah kot.huhuhu... sbb aritu cek dgn columbia yg nmp agak besar gak cyat tuh. Alahamdulillah...alhamdulillah...

Ya Allah peliharalah zuriat dan diriku agar kami dlm keadaan sihat sejahtera.amiinn


11/1/15
7 WEEKS

Appoinment dgn hosp semlm (10/1/15). Alhamdulillah boleh nampak blinking jantung baby. Saiz dh 6wks 3 dys.. Alhamdulillah.. rasa berdebar2 sgt sbb risau aritu kat lppkn kate saiz bby mcm week4..padahal dh nk msk 6 wks. Doc suruh mkn vit C sbb eda selesema dan batuk..hukhukhukkk.... baby, still strong k.mama will fight 4u der ♥

Sila telengkan kepala anda apabila melihat.haha..

berkaitan dengan cerclage, doc ckp ade option lain. If kami nk rujuk ke GH, mngkin die boleh tuliskan background history eda yg lalu. Alhamdulillah.. moga2 Allah beri kami petunjuk jalan yg terbaik..

Bile tgk gmbr ni sama je mcm yg adam adib punya bile dorg weeks 6.. still xnmp lagi tetwinnye disitu..hehehe...masih berharap twin lagi ^_^

Update: Menghampiri 7 weeks (ikut GA), rasa lapor makin meningkat..dah makan nasi seperiuk mlm td pun still lapor bile nk tido.huhu... selesema dan batuk berkurang. Kulit jd makin cantik dan mulus laaaa..kesan dr mkn vit C..i loikeee.. dah 2 kali pagi eda rs tekak xsedap. Nk mkn x berahi, tekak rs sumthing wrong..huhuhu..inikah morning sicknesssss ..n_n'...


22/1/15
8 WEEKS

Buat buku pink. Kene marah dgn lppkn sbb lamba buat buku due to history eda penah gugur. Kene buat awal utk pantau. Baik bossss!!!

Perut dh makin kembang rasanya. Xle ddk bongkok2 dh. Sakit pinggang aspecially solat subuh. WOW!!! Erm..... Kemabukkan teruk melanda. Tak berapa nk lalu mkn bile dh petang atau mlm. Pagi je lalu balun nasi lemak dan roti canai. Lepas tu melepek tidoooo... oo yeee.. bulan jan dh 2x mkn pizzahut. Almaklum skrg ade promosi  rm10 regular size. Apa lagi...!!!! Yg junkfood2 ni mmg lalu aje tekak den. Huhuhu...dah beberapa kali eda tido mimpi kelakar sampai eda tido pun tgelak2. Huhu.. aritu penah sekali eda tergelak mcm kelakar gile (tp dh lupa mimpi ape). Bangun2 terasa mcm bby gerak mlompat2..aik!! Dh blh rs ke skrg.hahahahaa...perasaan kot. ke cacing yg dok tergelak#^_^ hahahahahaha

Appoinment dgn LPPKN. Alhamdulillah nampak kantung dah besar dan kepala baby dari atas. Yg  buat suspender bile doc ckp kantung ni memanjang btk L mcm ade 2 je bby.. haiiii..!!! Terus terbeliak mato makcik tgk screen. Tapi selepas dibelek2 tak nampak jelas baby pun pd bahagian yg satu lg..huhuhu... xpe eda, konpemkan dgn columbia nnt. Kalau ade rezeki twins lg Alhamdulillah..kalau satu pun alhamdulillah.. janji bby sihat membesar.

Kantung L dlm bulatan merah ye..sebelah tu pundi kucil..

Contoh kantung L yg eda ckp mcm gambar adam adib waktu week 10.

9 WEEKS

Haha.. situasi kami ketika ini.. ^_^

Dah berminggu2 eda tak dpt mkn laksa... laksaaa.. ooooOoO laksa... dimanakah anda.. huhu. Eda xtau la blh mkn ke tak laksa. Lalu ke x nnt.. tp tekak ni asyik panggil laksa je. Smpi mlm2 asyik terbauang laksa. Huhu.. terseksa perut den..

Lg satu ngidam mangga.haha... tp xpe kt jusco byk..fuhhhh puas ati heeee



Tahap meloya den masih sm. Blh mkn mknn pelik2 je cam pizza, mihun.. bab nasi dan lauk mmg ke laut ^_^.. risau plk nk tggu next appnmt nnt. Risau dgn perkembangan bby. Yela mkn tah pape.. hy harapkan obimin, asid folik dan vit c ni jela.huhu

Ya Allah, Engkau peliharalah anak yg berada di dlm rahimku ini. Bantulah die membesar dgn sempurna hingga 9 bulan kehamilan ini. Amiiin...


7/2/15
10 WEEKS


Kegilaan kebelakangan ni. Pagi2 bantai 3 or 4 keping. Haaaaa... tak hengat selera den ni.haha.. Mkn byk sbb tgh ari dan mlm xde selero nk mkn. Lepas mkn, kite tidoo.  zZzzZz ^_^_^_^



Appoinment dgn hosp. Alhamdulillah.. ukuran bby tunjuk 10w6d. Kurang sehari.. ok je. Dr cek pjg servik eda 3cm. Masih dlm range ok. Alhamdulillah. Konpim sorg je ye.. ^_^ . Hubby suke benor die dpt tgk bby siap buat wave dance bile scan.kekekeke.. Mcm biasa doc masih sudi melayan kami jawap soklan bkaitan cerclage. Allah.. dlm dilema, risau sebenarnye. Cepat eda kene byk baca. Eda ade sorg kwn usrah doc di KK bahgn ibu hamil. Tak sempat2 lg nk ty. Huhu

11 WEEKS

8/2/15 Minum air gula..!!!! Dtg tepat kol 7.40. Hati gumbira la ingt awal kn. Sekaliiiiii....raaaamiii org.hahaha..result khamis ni dpt. Allah risau plk jiwa. Simptom minggu ni, biasa je mkn xlalu. Totally reject nasi. So mihun, roti dan biskut jola jd pilihan. Dr pun ckp, xpe xmkn nasi. Cume berpada2 la mkn yg lain jgn yg byk minyak.nnt dpt high pressure kang.. alamak! Oh my roti canai!!! Hehehee... bby dlm perut ni kalau ayahnye dok pegang perut konpem melompat2 gunbira. Dulu eda ingat angin, tp ternyata bukan. Eda yakin tuh mmg baby. Hihi.. suke ye syg ayh usap2 bdn awak ye.. manja ayh camgini nampaknye ^_^ ♥

12 WEEKS
Alhamdulillah.penghujung trimester 1 ku. Syukur Alhamdulillah. Jumpa Doc KK 16/2/15. Doc scan tp den xsempat nk usha baby. Cepat benor, mcm biasa ^_^… tp doc ckp alhamdulillah bby membesar ikut umo 12w. Cume uri dlm kategori low laying placenta. Its ok, twins dulu pun gitu gak. Dh week 16 die naik sbb perut makin membesar. Tpi still kene byk2 doa, ckp dgn baby dan buat senaman utk naikkan uri. Tiap kehamilan tuh berbeza kn. InshaAllah.. Dah nak hjg week12 ni, perut rs tegang skit. Kalau bangun cepat konpem rs cramp disitu. Tahan kencing skit konpem rs sakit sgt kt pundi. Agaknya pundi kencing mama dah kene penyet dgn bby la kot. Hehe.. cek kt klinik ok xde infections. Okla gitu.. biasa la perut membesar. Sbb pregnnt kali ke2, so perut rs cepat skit memboyot ke depan ^_^ hehe...

Moga kehamilan kali ini eda dan bby berjaya harunginya hingga 9 bln kehamilan. Moga Allah melindungi kami dari segala kesulitan dan kesukara  sepanjang kehamilan kali ini. Aamiin..

★★★★★★ END OF 1ST TRIMESTER ★★★★★★




0 comments:

Post a Comment