Sahabat saya ^_^

Pages

Sunday, June 14, 2015

Panduan Penyusuan Secara Esklusif



Assalammualaikum..

Ok memandangkan eda mmg dari zmn anak dara dh rancang nk bf anak2 secara esklusif. Jadi rsnye ade baiknye eda kene mula belajar la info2 psl bf ni. Ekceli eda ade kisah trauma yg sentiasa menghantui eda bkaitan bf ni. 

Selepas keguguran pd kehamilan pertama pd thn 2013, eda penah alami bengkak susu yg agak teruk dan lama jugak. Tp xdela sampai kene buat operation. Cume demam2 je 2minggu. Mungkin sbb eda xpnh buat persiapan mental lg psl bf ni. So bile dh bengkak susu, nak pam xdpt (dlm mind eda rs xblh, rs sakit).. tapi masalah susu mmg keluar sepanjang ms. Eda percaya semua ni sbb mainan minda eda. Minda sendiri x yakin, so susu xmau keluar. Bila makcik urut dtg urut mmg byk keluar. Huhu.. akhirnye terpaksa pegi klinik mintak ubat keringkan susu. Mmg bergantung pd ubat tuh sampai susu dh xde.. 

Jadi utk kehamilan kali ni, eda cuba positifkan diri sendiri bahawa eda blh bf bby secara esklusif. So bwh ni info eda kopi pasta utk rujukan masa akan dtg. Take note eda!!!


**********★★★***********

Semua wanita yang bergelar IBU yang normal pasti mempunyai impian untuk menyusukan sendiri bayi mereka. Kerana ia merupakan hadiah pertama paling berharga dan terbaik buat yg tersayang. Kerana susu ibu dicipta oleh Allah swt sebagai rezeki yang perlu disalurkan kepada anak melalui ibu. Kebiasaannya ramai ibu terutama yg pertama kali melahirkan anak seakan hilang arah dan tiada panduan bagaimana dan apa yang perlu dilakukan sejurus selepas melahirkan bayi. Biasanya mereka memang bersungguh-sungguh untuk menyusukan anak sepenuhnya dengan susu ibu tetapi dek kerana kurang sokongan dan ilmu berkenaan ini membuatkan mereka keliru apa yang sepatutnya mereka lakukan. Saya sungguh-sungguh tidak mahu perkara begini berlaku dan akhirnya membuatkan ibu dengan mudah percaya yang mereka TIADA SUSU sedangkan apa yang sepatutnya mereka lakukan tidak mereka lakukan.

Saya terpanggil untuk menulis artikel ini, bila berdepan dengan situasi konflik seperti ini oleh beberapa orang ibu yang membuatkan saya rs agak kesal. Sebagai seorang ibu yang bersungguh-sungguh mahu menjayakan PSI anda tidak seharusnya MALAS untuk mencari maklumat kerana dunia hari ini segala maklumat berada di hujung jari. Sy tidak begitu risau pada ibu-ibuBIJAK yang mengambil tindakan berhubung dengan saya atau MBfPC yang lain atau telah bersiap sedia membuat 'homework' menjelang saat kehamilan. Cuma yang merisaukan saya ialah golongan ibu yang ada keinginan tetapi agakCULAS mencari ilmu.

KENAPA ANDA PERLU MENYUSUKAN ANAK?
1. Kerana susu ibu adalah makanan terbaik untuk anak tanpa memerlukan anda mengeluarkan modal yg tinggi. Modalnya cuma ILMU dan KASIH SAYANG.
2. Penyusuan Susu Ibu (PSI)  memenuhi keperluan fizikal anak malah ia juga memenuhi keperluan emosi dan rohaninya. Ini semua tidak akan dapat dipenuhi melalui susu formula walau harganya puluhan RM.
3. PSI melengkapi fasa kehidupan seorang wanita.
4. PSI akan membuatkan anak semakin hari semakin dekat dan jatuh cinta pada anda. Kerana kalian berkongsi segala-galanya terutama makanan dari dalam kandungan sehinggalah mereka berusia 2 tahun.
5. PSI bukan hanya mengenyangkan perut bayi sebaliknya dibekalkan sekali dengan kasih sayang dan jaminan keselamatan. Biasanya ibu menyusukan anak dengan memangku dan memeluk mereka, sambil membelai anak kecil itu membuatkan anak berasa selamat dan disayangi.

REALITI YANG WAJIB BUAT SEMUA IBU DAN BERSEDIALAH UNTUK BERHADAPAN DENGAN SITUASI YANG BAKAL ANDA LALUI MENJELANG KELAHIRAN DAN SETELAH MELAHIRKAN.

1. JIKA ANDA MEMILIH UNTUK BERSALIN DI HOSPITAL SWASTA / HOSPITAL BUKAN RAKAN BAYI (TIDAK MENYOKONG PENYUSUAN SUSU IBU)
  • Anda WAJIB memaklumkan pada pihak hospital tentang pilihan anda untukMENYUSUKAN ANAK HANYA DENGAN SUSU IBU (exclusive breastfeeding). Jika tidak, anak anda akan diberi susu formula sebagai minuman pertama mereka. 
  • Pastikan anak diberi pada anda dlm tempoh sejam selepas dilahirkan untuk disusukan buat kali pertama. Rangsangan awal ini sangat-sangat penting. Jika anda bersalin secara normal, anda WAJIB untuk memohon supaya anak anda tidur bersama anda (ROOM IN) bagi membolehkan anda menyusukan bayi sekerap yang boleh atau mengikut permintaannya(FEEDING ON DEMAND).
  • Kebiasaannya anda akan dibekalkan dengan sample susu formula dr brand tertentu. Sebaiknya, buang atau beri pada ibu lain yang tidak berhasrat untuk menyusukan anak mereka. Bila anda terus menyimpan dan punya hasrat kononnya untuk dijadikan sebagai susu "back up",  mind set anda akan terganggu dan badan tidak bersedia 100% untuk menghasilkan susu ibu yang cukup untuk anak anda.
2. JIKA ANDA MEMILIH UNTUK BERSALIN DI HOSPITAL KERAJAAN / HOSPITAL RAKAN BAYI 
  • Perjalanan penyusuan anda tidak begitu sukar kerana kebiasaannya nurse sendiri yg akan membawa bayi kepada anda untuk disusukan sama ada sewaktu doktor sedang menjahit luka atau selepas semuanya selesai. Kebiasaannya jam pertama selepas kelahiran anak anda telah pun dapat menyusu direct dengan anda.
  • Jika dlm tempoh 2-3jam selepas melahirkan nurse masih tidak membawa anak kepada anda, maklumkan pada mereka.
  • Jangan risau kerana anak kita dilahirkan dan dibekalkan oleh Penciptanya dengan naluri hisapan yang kuat. Mereka pandai menyusu secara semulajadi walaupun tanpa diajar.
APA YANG PERLU ANDA LAKUKAN SETELAH BAYI DILAHIRKAN?

1. SUSUKAN ANAK SECEPAT MUNGKIN
  • Manfaatkan sebaiknya 20-30min pertama selepas kelahiran ini kerana Refleks Rooting dan hisapan adalah paling tinggi dalam masa tersebut.
  • Satu hingga dua jam pertama kelahiran merupakan waktu paling tenang dan paling peka buat bayi. Inilah waktu terbaik untuk bayi mengenal payudara dan belajar menyusu.
  • JIka anda perasan sekeliling kawasan areola terdapat kelenjar2 yg timbul seperti urat timbul itu sbrnye di namakan Kelenjar Montgomery, kelenjar ini lah yang menghasilkan bau yg unik membuatkan bayi kenal dengan payudara ibunya.
2. SUSUKAN ANAK SEKERAP MUNGKIN
  • Susukan bayi setiap jam sekali atau 2 jam sekali. Kebiasaannya bayi yang baru lahir lebih banyak tidur. Jangan biarkan mereka tidur sebaiknya kejut bayi untuk menyusu. Pastikan anak menyusu 8-12kali dlm tempoh 24jam. Lebih kerap lebih baik!
  • Lebih banyak bayi menghisap payudara lebih tinggi hormon oksitosin dan prolaktin terhasil dengan izin Allah lebih banyak susu akan dihasilkan.
  • Jika anak kerap mahu menyusu ia merupakan suatu yang normal dan sangat baik, JANGAN MERUNGUT! sebaliknya penuhilah permintaannya. Ini kerana, bayi sedang membantu payudara anda menghasilkan susu yang meriah. Susu hanya akan banyak jika payudara menerima stimulasi maksimum dari bayi.
3. JANGAN SESEKALI MEMBERI BAYI MENYUSU MENGGUNAKAN BOTOL SUSU DAN PUTING TIRUAN!
4. FAKTA YANG WAJIB ANDA TAHU!
  • Jika ibu diberi ubat penahan sakit, terdapat kesan sampingan pd bayi : ada kemungkinan bayi tidak dapat memulakan penyusuan kerana mamai ataupun hisapan tidak teratur.
  • Bayi menggemari rasa manis, hebatnya ciptaan Allah kerana kolostrum yang tinggi dengan laktosa berasa agak manis!
  • Kebiasaannya bayi baru lahir menghabiskan 60% masanya dengan tidur, bagaimanapun setelah itu mereka akan kerap bangun untuk menyusu dan diselang selikan dengan tidur yang singkat.
  • Dalam bulan pertama kelahiran suatu yangNORMAL jika bayi menyusu lebih kurang 5-10 kali dalam tempoh 2-3jam! Ini dinamakan sebagai cluster feeding. Tapi sayangnya, kebanyakan ibu mengganggap situasi ini merupakan tanda anak mereka lapar dan tak cukup susu! Ibu2, ternyata anda silap sama sekali!!!
  • Ramai ibu beranggapan mereka tidak mempunyai susu kerana apabila memicit puting tiada susu yang keluar. Ini merupakan MITOS semata-mata, masakan tidak. Kolostrus sudah mula terhasil sejak hamil dan selepas bersalin dgn kuantiti yang SEDIKIT bersesuaian dengan saiz perut bayi baru lahir.
  • Adalah normal jika payudara nampak seperti TIADA SUSU pada hari pertama kelahiran ini kerana susu matang belum terhasil yang ada cuma KOLOSTRUM yang pekat dan sedikit sahaja. Apa yang perlu anda lakukan ialah susukan lah anak sekerap yang boleh.
  • Saya ulang, Adalah normal jika payudara nampak seperti TIADA SUSU pada hari pertama kelahiran ini kerana susu matang belum terhasil yang ada cuma KOLOSTRUM yang pekat dan sedikit sahaja. Apa yang perlu anda lakukan ialah susukan lah anak sekerap yang boleh.
  • Saya ulang sekali lagi, Adalah normal jika payudara nampak seperti TIADA SUSU pada hari pertama kelahiran ini kerana susu matang belum terhasil yang ada cuma KOLOSTRUM yang pekat dan sedikit sahaja. Apa yang perlu anda lakukan ialah susukan lah anak sekerap yang boleh.
  • Dan ulang lagi, Adalah normal jika payudara nampak seperti TIADA SUSU pada hari pertama kelahiran ini kerana susu matang belum terhasil yang ada cuma KOLOSTRUM yang pekat dan sedikit sahaja. Apa yang perlu anda lakukan ialah susukan lah anak sekerap yang boleh.
  • Payudara TIDAK AKAN terus bengkak dan penuh dengan susu pada hari 1-3 selepas kelahiran.
  • Payudara hanya akan mula membengkak bila susu matang mula terhasil. Selepas semua kolostrum dan "transitional milk" terhasil dan dinikmati oleh bayi barulah susu matang terhasil.
  • Waktu inilah baru ibu dapat lihat susu memancut bila puting di picit, waktu ini juga barulah susu mula menitik dan membasahi baju anda dan fasa bengkak susu mula terjadi. Kebiasaannya selepas 4 hari atau seminggu barulah ianya terjadi.
  • Jadi saya merayu selepas ini, janganlah ada lagi ibu yang memberi tahu mereka TIADA SUSU, TAK CUKUP SUSU, ANAK KELAPARAN, ANAK TAK CUKUP SUSU! Jika anda sendiri culas menyusukan anak sekerap mungkin.
Sejujurnya, seikhlas hati saya ingin katakan pada anda semua. Bukan mudah untuk menjayakan Penyusuan Susu Ibu kerana ianya memerlukan pengorbanan yang tiada taranya. Kesakitan, keperitan, kepedihan, luka, penat, mengantuk semua nya WAJIB dilalui sebelum anda mahukan HASIL YANG LUMAYAN! Ini semua menuntut PENGORBANAN, KESABARAN, KEYAKINAN dan SEMANGAT yang tiada tolok bandingnya.

Ini semua cara Allah swt melatih dan mengajar semua ibu menjadi seorang yang KUAT, TABAH dan benar-benar BERSEMANGAT untuk memberikan yang terbaik, dengan izin Allah swt anak yang lahir dan dibesarkan kelak penuh dengan KEKUATAN, KETABAHAN dan sentiasa BERSEMANGAT meneruskan kehidupan. Barulah berbaloi diletakkan keistimewaan SYURGA di bawah telapak kaki seorang IBU!

********★★★********

Lagi info berkaitan persediaan penyusuan dan proses penyusuan, blh ke laman ini. 

0 comments:

Post a Comment