Sahabat saya ^_^

Pages

Tuesday, October 8, 2013

Hasil berkebun di halaman rumah kami..


Assalammualaikum ^_^

Camna harini korg sume?? Best x?? Apa hobi korg buat arini???

Hobi eda selain jenjalan, tgk cite korea, makan2, dan crochets adalah menanam pokok.. Tapi eda ni sebenornya xdela reti bebenor nak tanamnya.. Tapi eda cuba belajar la tanam2 ni sikit.. 

Dedulu time ddk umah sewa, eda ade tanam beberapa pokok bunga. Tapi selalunya pokok2 tuh sume tuh tahan dalam 4-5 bulan aje.. pastu meninggal..innalillah..huhu.. Bukan apa, rumah dulu xde pili air kat luar, Jadi xdela eda ni rajin sangat tiap2 ari nk angkut baldi siram.. Dalam seminggu adela dlm 3-4 kali siram. Mungkin sbb tuh sume pokok cepat mati..huhu..


rumah sewa dulu2..Rajin gile time nih..hehe


Tapi Alhamdulillah, bila dah masuk umah sendiri eda requested la kat hubby pasang pili luar. Dan alhamdulillah, tiap ari eda siram pokok tau sekarang.subur2 anak eda kat sini..hehehe

Sebelum kami pindah masuk umah ni, hubby eda dah tanam awal2 pokok kedondong dan pokok jambu air dalam halaman rumah. Boleh la luas sikit tanah dalam halaman rumah ni. Dalam 8x12 ft rasenye... Tapi jambu air kemudiannya terpaksa dipindah luar pagar sebab tempat pokok tuh hubby eda tanam uri putera2 tercinta kami.. Saje eda suruh tanam kat umah sendiri, rasa dekat dgn mereka..^_^ Luar rumah kami tanah die pun boleh la luas dalam 8x5 ft rasanya...



Sebelum pindah masuk umah..tanam dalam halaman sbb takut anjing kucil..huhu
Lepas kami pindah umah, hubby eda tukar rumput dari jenis cow grass ke Philippine grass. Nak tukar ke Japanese grass or pearl grass x jumpa plak kt area kangkar pulai ni..kalau rumput Japanese nih kurang sikit nk trim2 sbb die tumbuh lambat.. pearl plak memang tak tumbuh tinggi...dua senang nak jaga cuma perlu siram la tiap ari dan merumpai la sbb rumput liar senang nk dominasi tempat dorg sbb dorg slow sikit kn nk berkembang.. 


Rumput yg kami tanam Philippine pun ok gak. Kelebihan rumput nih, die kurang nk merumpai2...Tapi kene rajin nk trim la dalam sebulan sekali. Sebab kalau biar lama2 panjang, bahagian bawah rumput kadi kuning. Bile time potong, dh nampak macam rumput mati plak...Tapi dalam seminggu due lepas tuh, die ok blk. Janji kene ade chy matahari je..


Lepas pindah, rumput lembu ditukar kpd rumput filipina..
pokok jambu dh tranfer luar pagar.


setelah lbh kurang 3bln tnm, jd gebu plk dorg nih...


Potong time nk ry aidilfitri aritu..tula kesannye...


Nampak x de petak kat tanah ygxde rumput carpet tuh...tu kwsn eda tanam betik. eda bawa benih poko betik yg disemai time kat umah sewa dulu2... Benih pokok betik nih eda amik dari jiran umah parent eda kat senawang. Jauh tuh import.!! hehe.... Pokoknye jenis renek2 tinggi eda dan buahnya panjang2 lebat kat batang.. Tapi masalahnya dh hampir 6 bulan kami tanam, ketinggian die skrg baru dlm 15cm..hoho....macam terbantut benor plak..mngkin kene cari baja taik kambing/ayam byk2 pasni. Sebab aritu eda ade bubuh kejap dan nampak batangnya makin tinggi dan besar.. ok,misi seterusnya lepas nih membesarkan pokok betik plak..hehehehe....

.
Betik nih eda bawa balik bagi mak..sbb mak punya dh mati.hehe....time nih baru 2 bln usia..

Aritu eda saje2 google cari pokok pe yg berbaloi2 taman kt umah.. Sebenarnya eda mls nk tanam pokok bunga dh.. Nak juga taman dan dapat hasil dari tanam tuh...Setakat nih pokok cili, limau kasturi adela.. Mungkin boleh tanam pokok kesum ke..sedap gak dapat wat laksa or asam pedas kegemaran hubby eda.. erm.....nk google2 dulu tgk.

ok..nnt akan update if ade yg berbuah..mngkin dlm 5 bln akan dtg kot..hehehhe....

3 comments:

Muzel Zay said...

salam sis.. sy nak tanye psl kontraktor yg buat renivation rumah sis tuh.. boleh sy dptkn num contact x? bagus x yeh contractor tuh?

AJ AidaJohari said...

salam muzel.. awak duduk area kangkar pulai jugak ke? sy kat taman pulai indah. kontraktor tuh mmg buat keje kat kawasan taman kami. Kami berurusan di pejabat die kat sini je... keje cantik kemas dan ok.

Bali Tour said...

Best lah ni..
terima kasih informasinya

Post a Comment