Sahabat saya ^_^

Pages

Thursday, January 13, 2011

Tomyam Ayam


Salah satu dari feberet masakan mak eda nih..erm..kecur air liur rasanya. Eda penah buat sekali secara sendirian berhad dan selebihnya masak bersama mak. Dh jadi bini org dan duduk jauh, nak tak nak kene blajar juga buat ek.hehe.. Inilah hasilnya.. Alhamdulillah menjadi. Cume kene memeriahkan lagi dengan bahan lain. Apa ek nk tambah lg??.....nnt eda ty pndpt org2 tua ne... ^_^


Ramuan:
  • ½ ekor ayam
  • 3 cawan air
  • 1 camca teh garam
  • 2 batang serai,dititik dan dipotong
  • 5 tangkai cili kering
  • 3 helai daun limau purut
  • 3 biji limau nipis, ambil air perahan
  • 2 ketul perisa tomyam
  • Sedikit hirisan fishball dan fishcake
  • 2 biji tomato, dipotong 4 bahagian
  • Sedikit hirisan karot dan pudina

Cara-Cara

  • Masukkan ayam, air, garam, perasa tomyam dan semua bahan kecuali tomato, karot dan daun pudina dalam periuk dan didihkan hingga ayam masak.
  • Masukkan tomato, irisan karot dan daun pudina.
  • Siap untuk di makan ^_^..

0 comments:

Post a Comment