Sahabat saya ^_^

Pages

Sunday, January 23, 2011

Si Comel Karipap >_<..

Time kecil2 dulu, Eda ni sbenarnye xdela menggemari sgt karipap. Almaklumlah dolu2 hanya ade inti kentang je kn. Tapi sejak masuk sek men, eda bertemu dgn karipap sardin terus jatuh cinta dgn spesies karipap ni. Tapi xdela sampai nk belajar buat karipap, sbb rs mcm komplikated sikit ^_^. hehe...

Tapi sejak berkenalan dgn hubby eda (sebelom khwn la kiranya), eda ada la try usha2 mak eda buat karipap. Camnolah gayo eh nk buek kueh ni ha..>_<.. Selepas menuntut dgn mak plus petua dari kakak ipar, blh la
sikit2 de pengetahuan nk buat kueh ni. Tapi xstart lg buat tuh..takkuuut..hehe..Dan dijadikan cerita, last week eda blk kg hubby, mak mentua eda buat la karipap. Ha....mcm tau2 je mak ni menantu eh nk menuntut karipap. Bukan apa, hubby eda mmg suka gila bangat ngn karipap ni. Klu seharian die x mkn x sah...Jadi eda kene menuntut dari empunya perut yang mengandungkan hubby den ni. Baru masuuukkk.....

Ok la..terus pada resepinya di bawah ye...xdela isimewa sgt. Just basic je..Selamat mencuba ye...


Bahan-bahan
1. Tepung gandum
2. Planta
3. Garam dibancuh dgn air
4. 2 Camca besar cilibo atau lada giling
5. Kentang dan 500g Daging atau ayam dipotong dadu.
6. Bawang kuning, bawang puih dan halia dikisar halus
7. Satu camca besar lada hitam digilis (eda lg prefer yang asli bulat2 drpd y serbuk coz serbuk byk ajinomoto)
8. Sedikit daun sup dan daun bawang yang dicincang halus
9. Serbuk kurma atau kari daging (pilih antara satu la.Tapi eda suka kurma,rs rempah2 skit)

Cara-cara
(Dekat sini eda x letak secara spesifik bape jumlah y diperlukan. Coz eda just guna deria rasa je ^_^)

1. Tepung di uli rata bersama planta. Anda akan dapati tepung gandum akan bertukar warna mjadi kuning- kekuningan. Lagi banyak planta digunakan, lagi rapuh karipap nanti. Tapi nnt cpt muak...so its depend on u.


2. Masukkan air sikit lebih kurang 2 sudu camca besar. Uli hingga jadi doh yang kental. Masukkan air jika perlu tapi dlm jumlah y sikit. Klu x doh y hsl jd lembik, ssh utk bentukkan kemudian.
(Perhatian: Make sure uli lama2 sblm msk tambahan air. Coz doh akan jd lembut bila planta sdh keluarkan myk)

3. Bentuk doh bulat2 dan biarkan tertutup seketika. Pendedahan pd udara blh buat doh kering dan keras.

4. Inti disediakan dengan menumis dgn sedikit minyak segala bahan 4-9. Masukkan garam secukup rasa.Inti mestilah dimasak sehingga sedikit kering. Klau berair akan mcoz kulit karipap lembik time bentuk nnt.


5. Setelah agak2 sejuk inti, bolehlah masuk proses mbentuk karipap anda ^_^. Berikut cara2 lipat:

i. Leperkan doh senipis y boleh dan letak inti ditengah2.
ii. Lipat 2 dan ketip tiap hjg karipap hingga btl2 camtum.
iii.Ketip hingga jadi sedikit lebar pd slh satu hjg karipap td
iv.Lipat ke hadapan dan ketip hujung ke-2 plak. Make sure hjg 1st td diketip bersama.
v. Ulang langkah i-iv hingga habis.



6. Seterusnya goreng di atas dapur dgn api yang perlahan.

7. Sekiranya nak simpan utk makan sok lusa julat, so blh la goreng dengan minyak yang tgh panas dgn jangka masa yang sekejap. Cukup untuk memasakkan kulit sahaja. Dan simpan di bahagian sejuk beku.

Selamat mencuba ya...ciyok2!!

0 comments:

Post a Comment