Sahabat saya ^_^

Pages

Friday, January 14, 2011

Ikan Keli Berlada


Erm...Hari ni bersemangat nak settlekan urusan umah secepat mungkin. Rasa macam hari istimewa plak ye ^_^.. hehe.. Hari ini eda akan masak untuk julung2 kalinya IKAN KELI BERLADA. Memang feberet abisssss la time sudy kat Kolej Matrikulasi Johor. Cinta pandang pertama pada ikan jenis keli.. >_< Erm..disebabkan pertama kali masak, so pasti hasilnya InsyaAllah OK..moh kite belajar masak..Practice makes perfect k.!! Chiyok2 eda..!!

Ramuannya:

  • 5 ekor ikan keli sederhana besar
  • 1 keping asam gelugur/asam keeping
  • secubit gula
  • secubit garam dan kunyit
  • minyak untuk menumis
  • 20 biji cili api
  • 10 biji cili merah
  • Sedikit Halia

Cara-cara:

1. Bersihkan ikan keli. Limau nipis di gosok atas ikan untuk hilangkan hanyir.

2. Lumur ikan keli dengan garam dan kunyit. Panaskan minyak dan goreng ikan hingga garing.

3. Halia, cilia pi dan cili merah ditumbuk hingga hancur. Kemudian ditumis sedikit minyak.

4. Masukkan gula dan asam keping hingga garing.

5. Angkat dan tuang di atas ikan keli goreng tadi.

6. Sedia dimakan.Yumiiieeee...

p/s: Eda perahkan sedikit limau nipis untuk menaikkan bau dia. Erm…best..!!


0 comments:

Post a Comment