Sahabat saya ^_^

Pages

Friday, February 5, 2016

Kategori Bentan selepas bersalin.

Hai eda, dh lama kot lepas bersalin. tetibe nk post pasal bentan. Pelik kn?? Hehehe.. actually eda baru terbaca pasal bentan ni. Ha.... kalau dh post tuh konpem la eda ade terkena bentan kan. Konon nk simpan sini nk baca kemudian2 nanti mana tau kena balik ke.


Buat pengetahuan semua, eda dlu pernah keguguran (istilah dlm perubatan bagi ibu bersalin kandungan bawah 20minggu. Even bby lahir hidup dan meninggal kemudian pun akan dipanggil keguguran). Nak dijadikan cerita, eda bersalin normal ikut pintu kedua2 putera syurga kami. Hanya ada koyakan sikit dan tidak perlu jahitan. Jadinya eda x la rasa sakit sgt sepanjang berpantang. Akibatnya eda x ikut pantang larang bg org berpantang. Boleh bayangkan eda siap tolak pakai kaki bakul berisi baju2 dh basuh. Mak eda siap menjerit ckp jgn pakai kaki!! Hahaha.. sbb takut nk angkat berat la eda pakai kaki sbrnye >_<`.. Tungku berbengkung bagai tuh hanya 2 minggu je eda pakai. Padahal perut eda masa pregnant 5 bln tuh besaunye dh mcm 7/8 bln. Yela kembarkan mesti berganda besarnye. Entah la. Xtau knapa eda mls nk pantang. Mngkn sbb eda nk lari dr rasa sedih bile pantang. Bile kene tungku bengkung bagai tuh sepatutnye adela baby nye kn. Tiap kali nk buat sume tuh, eda mesti jd sedih. so xyah buat, jiwa tenteram.huhu...

Kesannya korg nak tau ape.. haaaa.... selepas 3 bln gitu eda habis tempoh pantang yg x berapa pantang tuh, pinggul eda mula sakit. Mula2 tuh sengal2 je. Lama2 turun ke tulang tongkeng. Eda rasa terseksa betul kalau ddk lama or baring. Sebabnye bila nk bangun Allah azabnye rasa mcm nk tercabut tulang tongkeng eda. Lama kelamaan sakit turun ke tumit. Ha... part ni mmg lagi azab. Tumit rasa elektrik tiap kali pijak Hingga terpaksa eda jalan terjungkit jungkit. Bile tegakkan kaki ke dinding dapat rasa bahagian tumit tuh nyilu sgt2. Eda bayangkan urat2 saraf2 eda kt tumit dh meletup2 sbb sakit sgt rs nyilu tuh. 6 bulan eda alami sakit2 ni. Hingga la biras eda (kakak ipar hubby) cadangkan eda g berurut kt makcik indon di Port Dickson.

Alhamdulillah 2x berurut terus ok sampai sekarang.huhu.. tapi sesi mengurut tuh eda mmg rasa mcm kene smackdown dgn makcik tuh. Die ckp urat sume dh terbelit2 ni. Makcik tuh letak je jari kat tongkeng, terus elektrik satu badan. Lagi seksa kau!!!! Eda sampai kene gigit tuala sbb nk tahan sakit tuh. Bile sampai betis dan tumis lagi sekali menangis2 eda suruh makcik tuh rehat kejap. Sbb sakit sgt. Kalau die x berhenti eda takut tertendang je makcik tuh.huhu...tapi pape pun mmg lege sgt la lepas urut tuh. Terus badan rs ringan. Alhamdulillah.. eda ingat bersalin kali ni nk berurut dgn die tp masih x berkesempatan. Aritu time dlm berpantang kt senawang, makcik tuh blk indon plak.huhu.. harap2 nnt dpt la berurut lg. Sbb bdn pun mcm asyik ade angin je ni. Almaklum dh msk 3siries. Aritu pun berpantang sikit la berbanding dlu. Xde main kaki dh. Seminggu lepas bersalin dok ulang alik hosp sbb bby tahan wad. Nasib baik xde pape. Jalan pun slow2 (walopun ade mak sedara ckp laju btl jln) Sebabnye bersalin kali ni 1st degree tears so sikit jela jahitan tuh. Xde rasa pape pun. Tu yg jln laju skit kot.hehe.. ddk pun siap siang satu kaki atas kerusi.hahaha.. ngucap mak den tgk anak eh. Sabo jelaaa..  ::>_<:: p="">
Ok bawah ni info pasal bentan dan cara2 merawat. Kire eda aritu kene bentan ke 3 la kot. Bentan Urat Besar.huhuhuhu... moga bermanfaat sume.





0 comments:

Post a Comment