Sahabat saya ^_^

Pages

Friday, February 12, 2016

Cara berjimat dalam perbelanjaan

Assalammualaikum.
Entry kali ni eda nk jd pakar kewangan plk. Gara2 baru lepas balik dr bercuti di patai timur, rumah kaklong eda di Jerteh. Biasa la kalau jalan jauh dari JB ke Jerteh, perbelanjaan minyak dan tol xpayah cite la. Tambah plak eda ni skrg nk kene makan je kalau x lapo sbb aisyah ni fully bf. Terjaga kebajikan perut makcik hehehe...

Alhamdulillah tertunai sudah janji eda pada kaklong. Dh berjuta kali die ajak g umah die. Sejak lepas eda kahwin la kirenye. Dh 5 thn.huhu.. xpe, kaklong faham. Die pun penah alami mcm eda, buat treatment. Walopun kaklong just mkn ubat je, xmcm eda kene buat proses IUI, HSG, Cerclage bagai. Mmg aisyah dan arwah abglong adam dan abglong adib ni bby2 lumayan dong ^_^… Jd eda janji dgn kaklong lps dpt bby baru kami sampai. Sebelum tuh, sume perbelanjaan kami akan dicatu. Even g outing luar pun. Dats why dh lame x honeymoon tmp org ni hehehehe... abi beijing plisssss ahaksss ^_^…

Untuk tahun 2016, ade byk wishlist eda dan hubby. Selain drpd mjd tetamu Allah (mg Allah permudahkn perancangan kami amiin), inshaAllah kalau ade rezeki hubby lebih skit nk sambung renov luar umh. Kne buat skit2 almaklum sorg je mesin penjana pendapatan umh ni huhu.. Nak kene cat sbb aritu buat tembok umah cat putih je. Letak jubin skit kt tembok dan jubin kt lantai luar. Baru faham kenapa org ckp ddk umah sendiri ni byk perbelanjaan die. berbeza kalau ddk umah sewa, mmg terima seadanyalah keadaan umah kn. Nk lg selesa blh sewa umah lain yg lebih besar ke. Konpem duit sewa kne lg besau kn hehe... Ddk umah famili lg la jimat. x pelu fikir byr umah or Sewa. kala ade bg pun kate duit belanje mak abah. bkn duit sewa umh hehehe..I wish mak abah ade umah kt jb ni. Heaven gileee... berangaaannn la eda oii..

Masa g ganu aritu g la buat rantai nama si aisyah. Alhamdulillah. Nk beli gelang tangan dah ade. Dok belek gelang kaki, dgr kaklong eda ty kalau nk trade in gelang die berapa. Haaaa... terus cancel beli gelang kaki aisyah. Sbb teringat gelang rantai cincin emas eda simpan. Ty hubby blh la trade in sbb eda xpakai pun. Tak elok pun beli barang kemas emas dan simpan. Lagi bagus tukar jd barang kemas si aisyah blh la pakai. Melainkan keping2 emas dina dirham ape tah yg hubby beli tuh yela, mmg jd pelaburan simpanan kan. Ok, next g ganu angkut sume trade in. Tp yg gelang dan rantai mak bg xleh la trade in. Itu kire harta pusaka kne turun menurun ke ank cucu cicit nnt..rantai mak mmg xpakai la sbb dh ade rantai hubby belikan. Xpe nnt aisyah dh besau blh pakai..

Ok jom amalkan tips berbelanja di bawah. Bg eda berbelanja la ikut kemampuan. Bukan nk menunjuk2. Sbb yg merana diri sndiri. Hutang sane sini. Tiap bulan dok fikir hutang sane sini nk bayor. Kalau xde hutang pun, jd mcm kais pagi mkn pagi kais ptg mkn ptg version moden. Sbb mampu boros berbelanja besar tetapi xde simpanan. Bkn simpanan potongan gaji epf tu ye.hehe... Ahaii.. tak sanggup den hidup dunia ni nk fikir duit je hai. hy semata2 nk org tgk kite ni mcm org kaya. Tp sebenarnye kayap. minta dijauhkan nauzubillah..


Ini mmg dh dlm pakej rm60 eda pung

alhamdulillah. Hubby mmg x merokok. Haram pun kannn... nk ckp ape lg. Ko lg pandai bab agama drpd ahli fatwa ko!! >_<…

Alhamdulillah. Sejak dpt info dr fb cr jimat lektrik klu umah pakai ekon, maintain bil 3 bln ni dlm rm80 ++

hehehe..... itu kne tgk pd kerajinan den masak. Tp eda kne jimat so masak ok!!!

itu feberet kmi. Tp x mbeli punnnn

ha ni bagus utk hubby sbb keje jauh benor kt tanjung bin saneee

hehehe no komen

tak dah kooottt... yg ade skrg msh ok. 


dh de Mr V ni pun dh ok nk jln jauh. Mrs V hubby bw g keje

buku byk dlm stor umh ni haaaa

oo sahut seruan si ahmad ye.. ce ko keje 12h shari, baru ko tau..


cukup la ptptn ni den baru nk byr even belum dpt surat lg suruh byr. eda ade aply tangguh byr sbb sambung study dlu. Selain tu hubby byr umah kete jela. Hubby mmg xsuke beli ansuran klu xde kepeluan sgt sbb ade unsur riba.

jgn mudah tpengaruh tgk gaya hidup org lain. Pecayelah disebalik kemewahan tuh xsemua gembira bahagia (Sbb eda pnh jump manusia gini>_<). betul la kate alim ulamak, klu pujian2 manusia yg kita cr, Allah serahkn pd manusia. Jadinye kite rs selalu x cukup dgn apa yg ade sbb nk tunjuk pd dunia kita mampu segalanya. Tp klu pandangan Allah itu yg kita cr, inshaAllah semua akn dicukupkn. rumah kecil pun rs bahagia, kereta biasa pun mampu bw keluarga ke sana sini bergembira bersama 

mmg konpem hubby reject. 

0 comments:

Post a Comment