Pages

Saturday, February 20, 2016

Jalan2 Pantai Timur 2016

Alhamdulillah. Tertunai hajat kami nk jenjalan pantai timur. Dalam masa yg sama g menziarahi umah baru kaklong. Dan dalam masa yg sama lg skali bw hubby sbb ni 1st time bg die g pantai timur >_<♥

Memandangkan cuti ry cina ni cun2 jatuh pd hari hubby off 4 hari, so terus eda bg proposal kt hubby jom jenjalan pantai timur.hehe.. hebak x eda selaku setiausaha rumahtangga ni. Kalau bab jenjalan hubby serah pd eda, konpem bini eh semangat waja x tido cr info. Hotel ke, map nk ke sana ke, tmp menarik ke.. almaklum lah dh xde keje sgt ddk umah kn. Hehe....

"Tunggu la eda dh anak 3,4 org baru tau" ayat biasa org lain akan ckp bile tgk kami ni senang je urus ke sana sini. InshaAllah, kami pun msh dlm proses belajar. Xde masalah bg eda pun. Dulu sblm dpt anak, org ckp xde anak blh la jalan sana sini. Skrg ni dh ade anak sorg, ckp tggu anak 3,4 org plk. Adeh.. klau alasan memanjang je, mmg x ke mana. Yg penting belajar sesuaikn diri. InshaAllah..

Ok, memandangkan hubby keje mlm 6feb tuh, so pagi 7feb lepas hubby blk keje baru kami grk Ke KL. Nak amik abah eda dlu. Emak naik dgn abg eda. Alhamdulillah berkat ms blajo dulu2 mmg drive jauh2 klu ade seminar, so kalau hubby penat mmg eda la jd 2nd driver. Syukur sgt si Aisyah ni mmg jenis tidur klu lena 4h ok dh. Dr dlm pantang kami biasakan die tidur dlm rocker atau carseat (mama eh dlm pantang jenjalan saje >_<). Alhamdulillah. Anak solehah Aisyah Jazilah mama ni ♥ So sampai2 KL die bgn dh blh tukar shif hubby plk drive, eda bf aisyah sambil gomol2 die ^_^…

Memulakan perjalanan JB kenTerengganu dgn bismillah. Bekal mknn mesti bawa ^_^…

Perjalanan dr JB - KL amik masa 3jam mcm biasa. Nasib baik jalan tak jem sbb mlm hari kami bertolak tuh org cina akan buat makan besar. Kereta masih byk, hanya ade masa nye jela jalan jd slow skit paatu laju blk. pendek kata berjalan lancar la Alhamdulillah.. Tunggu angah dan alang di Tol Gombak. Sempat la solat jamak zohor asar dlu sementara tunggu dorg sampai.hehe.. Dalam jam 3 lebih kami terus gerak ke Terengganu.. Selepas berhenti 2 perhentian akhirnye sampai ke umah kaklong jam 11 lebih. Huhu lebih kurang 12h perjalanan bg eda dan hubby. Alhamdulillah..

Hari isnin hari ke2, atuk nenek ckp nk bw cucu2 eh g mandi kolam Dekat pantai klebang. Lepaa tuh g la jenjalan cr makan2 sedap area sini. Paling nak cr sini sata, otak2 dan akok. Tp akok tutup plk. Ade sata je. Layan ajeee... >_<…

Baru nk posing ramai2, qhayra (dukung) nangis plk. si otomen sblh die posing x ingat dunia smpi tertampar anak dara tuh.huhu sabo jela..

Amik gmbr dgn nenek jela lg senang ♥

Atuk nenek mak bapak budak mkn dlu Sementara dorg mandi kolam.
Di kolam renang. Situ je air jernih bersih. Kolam sblh keruh yg amat huhu

Cadang nk mkn ABC sedap area sini. Tp pagi sgt kedai baru buka. Huhu mkn ABC sini jela. 

Koleksi Aisyah dan abi sepanjang di Pantai Kelebang ♥
Esoknye hari ke3, hari selasa kami Ke Kota Bahru plk. Saje nk tunjuk hubby dan Aisyah tempat mama die tinggal masa kecik2.hehe.. sepatut xdela jauh dr umah kalong kt kg raja ke kb, tp sbb jln dh 2 hala je, tambah plk org kg tgh drivw baru blk dr pasar ke kn.. jd lama perjalanan.hehe.. xpe relax sudah bw kete. Lepaa tunjuk Kebun abah kt bukit yong (tmp eda adik beradik mandi kolam dan sg smntara tunggu abah mak bkebun), berek polis pasir putih tmp eda membesar, kami terus ke KB. pegi muzium, pasar siti khadijah/aisyah (eda konpius kejap) mkn kt nasi ayam percik yati ( abah ckp femes dr dlu lg. mmg sedap gile). Singgah beli sata lg haha.. Balik solat terus pengssan. Sedar2 dh ptg nk minum ptg plk. pastu mkn mlm plk.huhu.. makan ajeee ^_^…

Gambar kenangan dpn gerbang. Sambil tunggu along, angah alang sampai huhu

Tengok2 aje.hehe

Muzium 

Gambar dpn kereta kuda.

Hehehehe..no komen.

Kaklong yah pau atuk nenek ^_^

Pasar Siti Khadijah/aisyah. 

Kedai ayam percik yati. aisyah dgn kembar selang sejam amna.

Otw balik umah da... hubby dh pengsan.mama plk drive ♥

Hari ke 4, hari membeli belah. Planned nk klua kol10 g kedai emas, kedai kopok, pastu g umah sedara along nan nak ubatkan angah eda. Kami mcm biasa la siap awal2 dh. Eda pagi2 kol7 dh turun sbb nk tgk ulangan korea smlm. Gigih betul ko eda walopun jauh dr umah. kekekeke... sambil tunggu tuan umah nk masak/beli sarapan, tunggu plak rakyat jelata yg mak bapak budak plk bgn.. bdk2 nye xkisah la bgn lewat mkn sendiri kn. akhirnya sarapan lewat gak.hahaha... biasa la x sume org ade rutin harian sama kn. Raikan ajeee ^_^`.. Rasa xde gambar nk amik sgt sbb terkejar2 dh keluar lewat. 1st g umah sedara along nan berubat pun dh sampai kol2 [nangissss]… lepas tuh terus g kedai emas, tertunai hajat nk buat nama rantai si aisyah ni. Berbaloi tunggu buat kat terengganu sbb klu kt jb die kire ikut huruf. Hubby sempat rembat cincin die dh alang2 along nan (pakar cincin batu) ade kn.hehehe.. kang tanya eda, bkn nilai batu eda tgk tp warna dan bentuk cincin yg cantik jd pilihan huhuhu... Lepas tuh ke pasar beli kopok kering skit utk famili sblh hubby. Dan terus blk. Mlm makan bakar2 sponsor by usahawan berjaya kite alang & abah. hehe... mekasih ♥ Kembung perut mkn kerang/lala yg besar gedabak bak hang.hehe..

Sementara tunggu rakyat jelata yg lain siap

Makan yukkk. Kelakar time ni, pinggan x cukup. Xpe.eda hubby kongsi baru shati sejiwa♥

Aisyah excited pegang kulit kerang.sabo syg hjg bln baru blaja mkn puree ye

Khamis hari terakhir kami di rumah kaklong. Kali ni kami blk ber3 je. Abah ikut alang sbb kami akan cross di kuantan utk ke JB. Ikut perancangan awal. Nk jimat masa sbb kami jauh. Kang konvoi, yg lain konpem byk bhenti kt rnr or hentian. Belum cite tunggu dorg siap lg, entah bile nk grk huhu.. so kami kol10.30 gitu grk blk JB. Ikut jalan pantai. Sempat singgah tepi pantai makan sotong celup sambil jln tepi pantai. SubhanaAllah cantik permandangan pantai. Seterusnye ke Kuala Terengganu g Masjid Kristal. Dalam jam 3.30 pm baru gerak blk JB. Dr K. Terengganu. Memang x berhenti mana dah leps tuh kecuali g isi minyak skalj di kuantan pastu kat rnr yongpeng solat jamak maghrib isyak. Alhamdulillah. Kol11 mlm gitu kami sampai jb Dgn selamat. Percutian paling jauh dalam malaysia setakat ni. Selatan ke Pantai Timur.hehe..

Gerak blk JB. Aisyah pengsan dulu hehe.. 
Bhenti mkn sotong celup kt Jln Pantai. Biasa je sotong eh. tp kuah mmg superb. Siap ty hubby blh x beli botol pencicah die.hehe

permandangan dr tmp mkn. Angin sepoi2 best mkn situ

Mesti Ambik gmbr tp pantai lepas mkn..

Aisyah dh bgn tido. Jom g tepi pantai

ilusi mata. Mama nmp mcm kurus.. macam ajeee haha

aisyah dan abi dh smpi msjid kristal yeahhh

Gmbr kenangan dpn masjid kristal

Muke mohon kene gigit pipi. Tukar pampers sblm msk jln dlm kt kuantan. Takut xjumpa stesen myk dh.hehe

♥ Cinta hati mama dan abi ♥


★★★★THE END★★★★

0 comments:

Post a Comment