Pages

Thursday, February 28, 2013

Renovate...Renovate...Renovate...


الحمد لله‎.. Last week kami dah dapat kunci rumah..Yeayy..!!!

Jadi bermulalah minggu kira mengira bagi eda dan hubby.. Dok mengira2 budget untuk renovate umah. Nak cari org buat umah yang bagi harga yg murah dan berkualiti sikit.. Jadi cadangan dolu2 nak tambah belakang dan depan terpaksa di ubah.. Tambah belakang dulu la sekarang, sebab itu bahagian dapur kn.. Yg depan untuk pagar tuh kemudian2 la..tunggu hubby kumpul duit dulu. Moga2 rezeki kami bertambah2 dengan kehadiran si comel2 kami ni nanti..Aminn..

Jadi, ahad aritu dah start renovate..Perghh...cepat benor org wat umah tuh start keje.. Kami byr deposit ari sabtu, ahad tuh dah terus tunggang langgang umah pecah belakang dan ceiling kat ruang tamu..haha..

Oh ye sebelum tuh, sepatutnya kami kene buat Defect report berkaitan masalah2 yang ada di rumah kami.. Selasa tuh kami terus hantar report..Nasib baik diterima..الحمد لله Konon kami cakap umah nak kene renovate dah.. Kalau boleh datang awal, takut mereka salahkan org wat ubah suai umah kn.. الحمد لله ..Takda masalah...Takda masalah...(ajuk ckp hubby..hehehe) 

Berkaitan kos renovate tuh, eda dan hubby pun sebenarnya tak tahu berapa harga standard di JB ni.. Cuma based on kawan2 hubby yg penah renovate situ jela.. Kami cuba amik org yg sama, tapi mahal hampir seganda la plak harga naik.. Terpaksa cari org lain.. الحمد لله Harga mungkin masih mahal bagi kami..yela, klu dpt bwh 10k baru murah..hehe..Tapi rasa berbaloi kot..

Tambah dapur kebelakang 14x6 ft lebih kurang siap tabletop 8ft, Griill dan tinted pintu dan tingkap satu rumah, Ceiling ruangtamu yg ada donwlight..gerbang corak bagi dinding pembahagi antara ruangtamu dan tempat makan. Sume total 15k++..  Berbaloi kan ? ^_^

الحمد لله Hari ni dah masuk ari ke-4, ruangtamu dah siap.. Cume nak tunggu pasang downlight dan kipas. Tingkap dan tinted siap, cume belum grill lagi.. Dapur dah siap naik dinding dan tgh buat atap.. Wow.. teruja den tiap ari g nengok umah..si comel2 dlm peyut den ni pun selalu gerak2 aktif tiap kali kate nk g tgk umah..hehehe..

Nantila eda upload gambar umah tengah renovate..dah amik gmbr..malas nak transfer ke laptop lagi..hehe.. إن شاء الله  dalam pertengahan bulan 4 siap la kot umah tuh..nak tunggu developer pasang meter api dan air lagi..hopefully hjg bln 4 dh blh masuk.. Lagi awal lagi baguih, sebab byk keje nak buat nnt... Kang lambat, si comel2 ni dh nak membesar dlm peyut nih.. Sian hubby... Kene pos pekerja dari manjung la nmpnya..upah adik hubby or anak buah ke..hehehehehe...

Dah siap naik dinding..Baru nak simen dinding dan atap

Siap tinted semua tingkap..Cume nk tunggu pasang grill je..

Conice dh siap. Wiring lampu belum..mungkin nak tunggu
sekali ngan wiring dapur kot...hehe










0 comments:

Post a Comment