Sahabat saya ^_^

Pages

Friday, November 23, 2012

Durian Crepe..!!

Alhamdulillah..akhirnya eda berjaya buat durian crepe..Actuallly ni kali ke-2 eda buat..semalam ade buat tapi  tak menjadi sebab pakai whipp cream yg tak sesuai. Kali ni eda pakai non dairy whipping cream brand value pride. Mekasih bebanyak pada kwn time study2 kt um dulu amal & keri atas cadangan brand tersebut. Sedap manis dan berlemak.. Mmg menambahkan kesedapan crepe durian eda..hehehe


Bawah ni eda ade coret sikit resepi durian crepe. Eda google pastu copy dari sini je..senang je zmn skrg ni. Semua dihujung jari anda ^_^ hehe... Kalau malas nk link2 blh je tgk bawah..same je...~

Bahan untuk crepe:
250gm tepung gandum
3 biji telur
400ml santan
100ml air
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil esen vanilla
1 sudu kecil pewarna kuning telur

Untuk filling:
1 cawan whipping cream (eda pakai brand value pride..kat johor bahru ade satu kedai bakewell jual)

Cara:
  1. Campur bahan crepe semua dan blend. Kemudian ditapis.
  2. Panaskan non stick pan dgn api kecil
  3. Tuang 1 senduk adunan dan ratakan nipis. Tak perlu terbalikkan. Tunggu hingga bahagian atas crepe kering. Bila dah masak, angkat dan letak dalam pinggan2 lain supaya tak melekat. Habiskan adunan.
  4. Whipp cream dipukul hinggajadi kilat dan kental. Jika betul2 kental, ia takkan meleleh keluar bila mangkuk ditelangkup ke bawah.
  5. Bentang crepe, sapu whip cream dan dilapisi isi durian. Kemudian lapis semula dgn whipp cream.
  6. Lipat dan simpan dalam peti sejuk. Sgt sedap dimakan time sejuk..
Selamat mencube >_<

0 comments:

Post a Comment