Sahabat saya ^_^

Pages

Friday, February 6, 2015

Proses upgrade laman taratak comel kami...♥

الحمد الله

Senarai matlamat dalam hidup eda:

1. Sambung master sebelum umur 30 thn.Phd sblm 40thn.

2. Mempunyai kereta/rumah sendiri. (Rumah atas nama eda kene keje dlu ye eda. Rumah suami ado skrg)

3. Bekerja (tak menjadi keutamaan ketika ini)

4. Berkahwin dan mempunyai zuriat.( inshaAllah zuriat.moga dipermudahkan Allah)

5. Mengerjakan umrah dan haji. (Dah daftar haji 2 thn lepas. Giliran lg 35tahun.)

6. Melancong ke tempat2 idaman hati seperti korea, tembok cina, jepun, bandung, piramid, istanbul wow!! Xmau negara omputih, xbest.Hehehe...(hold dlu g jenjalan, tunggu hingga ade anak)

7. Hantar mak abah g umrah / melancong ke luar negara. (Masa kecik2 mak abah suke bw kami g jenjalan. Bak kate abah aktiviti tahunan. Skrg mngkn giliran anak2 lak anta mereka jenjalan inshaAllah)
Update: Dr tahun lepas eda try nk daftar mak abah join pelayaran ustaz kazim elias tuh..asyik full!!!!

8. Berkaitan tertarak comel kami:
    i. Ade kebun idaman hati. Hias comel2..
   ii. Renov dapur dan dlm rumah. Kitchen cabinet!!
  iii. Nak aircond.hehehehee...
  iv. Buat awning rumah
   v. Buat tembok pagar dan pagar auto.wow!!
  vi. Mozekkn tempat parking kete.
 vii. Nak letak buaian bertali kat laman rumah tepi taman.. mcm kiut je ptg2 ddk situ.hehe
Viii. Buat wardrobe (almari baju) setiap bilik. Selalu berangan bilik ade almari tinggi penuh satu dinding..hehe

Ha.. banyak x angan2 eda atas. Ciput je kn. Hehehhe.. ade yg separuh terlaksana, separuh kene ikut edaran masa. Tapi pape pun eda berayukur atas nikmat yg Allah berikan pada eda dan suami.

Masa kecik2 selalu berangan nak ke mekah. Tengok baitullah dlm tv, mesti rs syahdu hati.. Time abah mak g buat haji, boleh plk eda merayu kt dorg bw eda skali. Sbb teringin sgt2.. huhu.. ingat lg muke mak abah mcm serba slh. Mungkin berkat doa mak abah kt sana, tgk anak dara die nak sgt pegi, jd Allah murahkan rezeki eda pergi melalui hubby tercinta. Siapa sangka lepas kahwim, tetiba hubby ajak g wat umrah. Allahuakbar. Gembira sgt rasa hati. 6 bln lepas tuh g korea. Alhamdulillah..

Eda zmn belajar kampus selalu berangan nk keje, beli kete rumah, pastu baru kahwin. Chewah.. tapi lari plk aturan tuh.. kahwin dlu baru keje. Kete beli pun sbb eda buat master dlu, ssh benor nk ulang alik rumah ke kampus. Sanggup den buat 3 pekerjaan serentak time blaja semata2 nk byr kete..fuhh... cekal tui time tuh. lepas khwin, terpaksa plk hubby tanggung byr.huhu.. sian syg. Tggu ye nnt ayg dh abis blaja keje elok2 skit nnt ayg tlg abg ^_^…

Ok la cukup disini, eda sbnrnye nk cito psl upgrade di laman rumah. Perancangan yg tidak dirancang. Hehehe.. actually jiran sblh kiri yg nk buat pagar rumah. Die bincang dgn hubby berkaitan tembok, yela sebelah2 kn mesti die ty pendapat kita xpe ke klu buat design cmtu. Tetiba hubby msk umah ckp kite buat jela tembok sekali. Sbb nnt kalau org sblh dh buat tembok, konpem dawai pagar umah kami jd lintang pukang mcm jiran sebelah kanan kami. Sian tgk pagar die. Kot ye pon jiran sebelah die tuh suruh la kontraktor tuh masukkan skit dawai tuh dlm tembok kn. Baru secured،!! Hubby ckp harga dpt ok la so on. Haaaa..... terlopong den kojap.

Pagi tuh gak terhegeh2 kami cabut pokok pagar yg baru tanam aritu letak dlm pasu2 kecik. Alihkan pasu2 bunga dan buah. Haha.. abg... abg.. sabo jela. Ni gambar2 proses buat tembok rumah. Kami buat simple je sbb jiran sblh die nk kosong, xkn kami nk demand suruh letak lubang2. Bkn byr pun.hehe.. cume depan jela eda request nk top atas tembok ^_^ cat putuh dlu sbb tuh yg die bagi. Sabo jela, xpe nnt hubby cat sendiri katenye. Bkn besar pun.. hehehehe...

Hari pertama punya progress.. cepat gak..

Hari pertama, abis die buka semua pagar.huhu
Hari ke 2 dh siap dinding sblh kiri. Tgh siapkn tembok pagar.

Tembok pagar kanan dh siap. Buat dinding plk hari ke 2.



ha.. ni rumah org lain ye. Eda nk cat cmni. Simple dan kiut. Tp tggu next round la...

Akan update kemudian progress seterunya..

Pssst, eda serba salah dgn jiran sblh sbb die yg buat buat dlu tp pekerja2 ni buat tembok dlu, dh mcm rumah kami plk yg siap awal.huhuhu... dh la letak pasir simen sume kat umah die.. aduyai...serba salah den. U_U...

0 comments:

Post a Comment