Pages

Tuesday, March 22, 2011

Ho Chi Minh City, Vietnam ♥ 16/3-20/3 ♥




Alhamdulillah..
Eda baru2 ni berkesempatan utk mengikuti hubby tersayang dlm "rombongan Cik Kiah" ke Ho Chi Minh City, Vietnam. ^_^ Actually it is one of the family outing program yang dibuat company hubby sekali dalam 2
tahun. Tahun lepas hubby (time tuh belum dpt gelaran hubby lg) g Chiangmai, Thailand. Tapi mungkin company dapat keuntungan yang lebih so tahun ni mereka adakan lagi outing ni. Ok jg kira kami g honeymoon kali ke 2 la.hehe....

16Mac2011, Rabu
Check in flight jam 1400, tapi kami start berlepas dalam jam 5 lebih. Perjalanan mengambil masa kira2 sejam 50min dari KLIA ke Ho Chi Minh Airport

HCM dahulu dikenali sebagai Saigon city, tapi ditukar nama
sempena nama . Purata kenderaan utama sini yang digunakan adalah motorsikal. Bayangkan harga motor kat sini lagi mahal tau dari kete. Kire standard harga kete kite di sini..huhu..Mempunyai kepadatan penduduk yang 4x ganda penduduk di Malaysia...Kalau kat lebuhraya tuh nmp mcm cacing motor sana sini bermaharalela dijalan raya.Aigoooo ^_^



Sampai saje di HCM airport, kami trus di bawa makan ke restoran halal dan seterusnya check in hotel. Malam tuh xde program di aturkan, so tido awal.penattttt...





17Mac2011, Khamis

Day 2 - Melawat CuChi Tunnels. luas kwsn kira2 lebih dari 200km.Sgt gelap dan sempit sampai ada y sesak nafas lalu dlm tuh ^_^. Sangat kagum dengan strategik org vietnam zaman dahulu dalam menentang penajajah. Kalau nak ahu, lubang untuk masuk ke lorong cuchi ni agak2 muat tubuh mereka yang kurus je.. Eda ni kompem la tersangkut kan.hehe....tapi klu nk merasa masuk boleh masuk dari pintu utama tunnel ni..bayangka
n 500m jalan dalam keadaan gelap dan kene merangkak..huhu..peluh basah lencun makcik jadinya ^_^...

Seterusnya ke Notre Dame Cathedral, Centre Post Office, City Hall, China Town, War Remnants Museum, the former Presidential Palace dan Ar Rahim Mosque. Kat tempat ni kami hanya ambil gambar saje la..






18,Mac2011, Jumaat


Day 3 - Bergerak ke Mekong River Delta, 2 hrs drive dr HCM. Sampai saje kami terus naik sampan di Tien River, sightseeing 4 beautiful islands, Long, Lan, Phuong. Sambil menziarahi dari pulai ke pulai, kami dijamu dgn air kelapa.. Syiookk...!!!!!

Berheni di Thoi san Island lawat local coconut candy shop, ra
sa candy ni mcm dodol di Malaysia la. Cuma dorg ni pelbagaikan rs macam coklat, peanut, madu utk dipasarkan. Listen to ‘Don Ca Tai Tu Nam Bo’ one of Vietnamese folk music. Penyanyinya sgt kecil comel molek...^_^

Stop by Mr Nam Ngo’s house to enjoy honey tea and row sampan through narrow water coconut creek. Ha part ni mmg eda gayat habis la.. mau la sampan kecil molek muat sorg duduk memanjang kebelakang. satu sampan blh msk 5 org termasuk 2 driver dpn blakang. Ha....sampan pun boleh merempit tau tak.. Laju gile sampai bergeser dgn sampan dari arah bertentangan.Ishh....sakit pinggang makcik nk balancekn badan ni.Kecut peyut den..!! Malam sebelum dinner, tonton Puppet Show. Ada lebih kurang 10 episod klu x salah la..mmg comel puppet tu mcm real pun ada.hehe...Mmg best.!!



19Mac2011, Sabtu

Day 4 - Shopping habis di Binh Tay, Tax Center, Saigon Square and Ben Thanh market. Kat sini barang2 mmg sangat murah. Bayangkan kain sutera vietnam sepasang kat sini dlm 10USD, kira2 RM30 la.. Tapi kat Jalan TAR, mak aiiiii sampai beratus2 ringgit..Sama la dgn telekung kat vietnam harga 10USD, tp bile jual sini amik kau RM90.huhu...kain telekung mmg berkualiti, tebal dan sejuk la bile pakai..

Cuma kite kene pandai berdrama la ngn mereka ni..tapi eda xla berdrama cume sbb nk cepat kn kejar masa yang tourguide bg bile berenti kat
mn2 utk shopping.. Mls kalau minta discount xdpt kite cancel jela..kompem dorg pgg tangan kita xbg pegi..lama2 dorg mengalah la. Bkn apa mmg brg murah, rugi la...Buktinya kami beli kain 10USD, ada kwn hubby beli 23USD..jenis kain dan corak sebijik sebutir sama..jauhkan beza harga die..

Kain y eda katakan ini lah.sgt cantik tp
eda beli satu je utk diri sndri..rugi..Y_Y


Pendek kata kne rajin la g byk kedai tgk purata harga bende nk beli..lagi satu, klau brg tuh harga die lbh krg mcm kat malaysia baik toksah beli. Kompem kene klentong ngn peniaga tuh..hehe ^_^

* Teringat kat satu pasar tuh, amoi tuh panggil hubby "abg syg" utk beli baju.hehe..geli geliman den dgr..cepuk beru tau ^_^



20Mac2011, Ahad

Tiba sudah pengakhiran percutian kami. Pagi selepas subuh kami kne check out cpt sbb nk kejar masa ke airport.Flight berlepas jam1100.




Alhamdulillah kenangan pertama bersama hubby ikut outing ni. Sebelum ni dpt lht je kn die g bandung dan thailand. Tak sabar nk tunggu 2 tahun lagi.. Mana plak yek destinasi mereka kali ni..Australia dan negara ompuih mereka dah g dulu2..xpela.klau ke korea jepun ok gak kn..hehe ^_^

Mana2 pun blh asalkan bersama hubby dan family tersayang...♥♥♥





3 comments:

mjohari85 said...

gmbr uppa tu.. hehe..

Aida ed (^_^) said...

iye msti la gmbr uppa..xkn uppi g ngn org lain plak ^_^

mjohari85 said...

hehe.. yela uppa da.. ^^

Post a Comment