Pages

Friday, March 25, 2011

Doaku pada hari lahir ini, 25Mac2011


Terima kasih Ya Allah untuk pertambahan usia yang telah Engkau berikan.
Terima kasih Ya Allah atas nikmat rumahtangga yang Engkau berikan
Terima kasih juga untuk setiap rezeki yang Engkau kurniakan.
Terima kasih untuk setiap cubaan yang Engkau turunkan.
Terima kasih untuk ilmu yang Engkau anugerahkan.
Sesungguhnya terlalu banyak yang telah Engkau berikan kepadaku...
dan terlalu sedikit pengabdianku terhadapMu.

Engkau tetap menerima walau terkadang aku alpa, aku lupa, aku tersilap dan khilaf menafsir makna setiap kurniaan dan dugaan.
Namun begitu besar kasihMu...Engkau tetap melindungi aku walaupun terkadang aku kalut merungut ketika saat-saat lemahku datang.
Aku tidak pernah menafikan hakMu sebagai Khaliq walaupun terkadang aku terbuai dengan apabila kesedihan dan kesakitan yang amat pedih datang menjelma.

Ya Allah...aku hanyalah hambaMu yg dhaif dan lemah. Adakalanya aku kurang kesabaran. Ada masanya aku goyah keimanan. Ada masanya aku hampir terikut bisikan syaitan. Namun dengan limpahan kasih sayangMu, Engkau menarikku kembali jauh daripada kesesatan.

Dalam pertambahan usia ini...aku ingin menjadi lebih dekat padaMu Ya Rahman. Aku ingin lebih merinduiMu Ya Rahiim. Aku ingin menjadi seorang isteri dan ibu yang solehah. Aku ingin sekali menyambut panggilan KaabahMu Ya Al Malik. Dan aku inginkan hanyalah ketenangan, kekusyukan beribadah, segala kesederhanaan dan kerendahan hati tanpa berhenti menghulur kasih pada keluarga dan mereka disekelilingku.

Ya Muhaimin...pimpinlah tangan hambaMu ini...pimpinlah hati hambaMu ini...pimpinlah langkah hambaMu ini akan sentiasa berpijak di atas jalan kebenaran. Ya Al Quddus... sebagai hambaMu yang hina dina, aku takkan mungkin mencapai sempurna, tapi kasihanilah aku... bimbinglah aku sentiasa agar aku mampu meniti titian siratulmustakimMu dengan tenang dan mudah tanpa cela.

Ya Al Hakiim...berikanlah kebijaksanaan kepadaku agar aku mampu terus mencari ilmu dunia akhirat. Agar aku terus mampu menjadi gedung ilmu buat anak2 ku kelak. Hulurkan kepadaku kekuatan agar aku mampu terus berdiri tegak disamping suamiku dan saf-saf yang akan kami bina kelak sehingga tiba masanya Engkau menjemputku pergi.

Terima kasih Ya Allah atas segala takdir yang telah Engkau tentukan untukku.
Engkaulah Ya Maha Besar... peliharalah aku dan keluargaku agar terus berpegang teguh pada taliMu.

Terimalah permohonan hambaMu yang sedang bermusafir di bumiMu ini Ya Al Mudzill.

Amin Ya Rabbul Alamin.
0 comments:

Post a Comment