Pages

Thursday, May 31, 2018

Third pregnancy -3rd trimester

Alhamdulillah.. Alhamdulillah..

Sudah memasuki fasa terakhir pregnancy. Ya Allah permudahkan urusan kehamilanku ini. Bantulah anakku ini membesar dgn sempurna mengikut usianya setiap minggu menjadi anak yg sempurna sifat dan sihat walafiat. Bantulah hambaMu ini agar aku dapat mengandungkan anak ini sekurangnya 37 weeks dan selamat melahirkan anak ini selepas 37 weeks dlm keadaan kami sihat walafiat dan selamat. Aminn..

27 weeks

Alhamdulillah permulaan weeks ni, eda dapat brgn yg dibeli scr online. Hehehehe.. Ok last beli baju bby ok eda. Dh byk kot baju aisyah masa baby dlu.. Tambah pula yg baru beli ni. Mau 3round nk kene basuh nnt πŸ˜‚bile susun dlm box, terus penuh.. Baru berangan ingt blk kg kang nk letak dlm box je bju bby dan aisyah. Senang dan teratur skit bile kt kg. Ermm.. Perlu ke beli satu lg box utk aisyah? Hahaha...ok dh blh stop beli bju baby ye. lepas ni tunggu set babynest jela.. Ermm... Mohon abi jgn marah naaaaa πŸ˜‰

Set lengkap jumpsuit sleepsuit, bedung, barut, sox n mitten, free 3D shoes..
Bile dh susun dlm box baru perasan "omg byknye baju bby" 🀣

Baby minggu ni tendang dgn kuat sampai abi pun blh nampak hehe.. Baby boy mmg gini kot. Masa aisyah dlu slow emotion je die gerak2..lemah gemalai gitu 😘

Checkup klinik desa jantunmg baby ok. Hb 11.6 alhamdulillah.. Dpt injection kancing gigi. Kata nurse skali je kali.ni sbb pregnnt dlu amik 2x. Legaa.. Sbb lg 3 weeks kne amik dexa pula. Waduh.. Itu yg paling gerun sbb sgt sakit.. 😫

😍😍😍

Alhamdulillah.. Checkup di columbia pula, bby dh berat 1.2kg. Konpem boboy 😎 tp bila nk scan 4D, baby dok berkungfu pula dlm perut. Tak ddk diam langsung kepala toleh sane sini bdn pusing2 kiri kanan. Jd terhasillah gambar yg terbaik atas ni.hahaha.. X clear sgt tang mata dan mulut. Doc dh ulang 3x still xdpt.. Lg teruk adela 🀣  baby2, aktif ye syg. Xpe mama abi xkisah, janjo bby besar sht2 ye dln perut mama..  Cant wait another 8 weeks 😍

ya Allah permudahkanlah urusan kehamilan ku ini. Berikan kesihatan yg baik kpd aku dab baby di dlm rahim ni sehingga aku selamat melahirkan anak ino selepas 37weekz nnt. Aminnn

28 weeks

Alhamdulillah. Seminggu berlalu.. Perut sgt terik minggu ni. Sampai suami.pun ckp besarnye perut ayg.. Baru nmp mcm mengandung πŸ˜… ms pregnnt aisyah dh cukup 36weeks tu perut xnmp huhu.. Mama xkisah, janji bby besar elok2 ye.  Minggu ni xde checkup. Dan selera mama makin bertambah. Aisyah pun same.. Dh blh mkn nasi dgn lauk sup ayam. Maka tiap ari mama masak sup la.. Habis seperiuk kot den blh mkn. Alhamdullah.. Tp kontrol mkn eda oi... Tggu next week nk cek gula. Risau jg sbnrnye bile suami ckp perut besar sgt 😣

Dok tgk blk video 4D aritu. Ghopenye vodeo tu x send habis. So mama pun snap lagi lg part yg nmp jelas skit mata hidung baby πŸ˜… waduh.. Mencabar.. Bby bergerak2 hehe


Bawah gambar terbaru. Nmp la skit hidung mata bby 😍


29 weeks

Bertambah lg 1 week alhamdulillah. Minggu ni just minum gula. Alhamdulillah result ok (xdpt call dr pihak hosp tu kire ok la tu kn 😁) . Jd seterusnya Cume masih pulun ganti pose yg tinggal lg 5 ari 😫 waduh2..

Disebabkan ramadhan akan menjelma lg 4 weeks, maka eda rs ada baiknya start kemas stor. Tp ofkos la bkn eda yg buat.. Nk vacuum umah pun diharamkan, ini kan pula.kemas stor 🀣 alhamdulillah misi utk ramadhan dh selesai. Stor.dh habis dikemas oleh bibik2 dgn licin dan berkilat. Puas hati dpt buang brg2 xguna. Cume bab buku dan baju2 tu x berani lg nk tgk. Nnt la yg tu lepas bersalin nnt huhu..

Misi seterusnya adalah membasuh baju2 baby. Eda pun lupe pasal beg emergency kalau terbersalin awal. Nauzubillah. Ini pun.somi tanya baru teringat.. Masa aisyah dlu rasanya mcm awal eda dh start standby beg dlm kete huhuhu.. Ok eda next mission for next week. Caiyok2 πŸ’ͺπŸ’ͺπŸ’ͺ

30 weeks

Moh ler kite mendobi baju baby. Satu box tuh. Fuhhhhh... Kene buat skit2 hahahaha.. Lepas kering terus campak dlm bix blk, xtau la bile rajin dtg nk melipat baju2 tu hahhaa...

Minggu ni.busy checkup si aisyah di kd dan eda di hsa. Alhamdulill perkembangan aisyah berat badan dan tinggi normal. Cume bab percakapan disebabkan aisyah baru nk start belajar bercakap masa die 2tahun 6bln (2 bln lepas) maka misi  ckp perkembangan nmp ok. 2 bln baru nk belajar ikut mama abi sebut dan hafal haiwan, bende persekitaran, perbuatan.. Tp dh pandai nk sebut 2suku kata skrg mcm "nk susu", "babai abi" ,"terima kasih, sama2", "aisyah tut πŸ˜‚"..

Checkup eda di hsa alhamdulillah.baby dh berat 1.5kg.. Dpt tahu result gula last week ok alhamdulillah.. Konpem xde gbs, tp sbb dulu pregnnt aisyah ade gbs so doc ckp nk bsalin nnt on antibiotic dan bby konpem kene warded utk on antibiotic jgk.. Panjang serviks 3cm dan air ketuban ok alhamdulillah..



Lepas tu dpt suntikan dexa. Ermmm sedap hahahha...esok.pagi kene.g klinik cucuk 2nd dose plak..

Dexa 2nd dose 😫


Cume yg x bestnye rupanya edd eda jatuh pd 10july. Meaning skrg baru 29 week la gitu 😩 makna nnt nk buka cerclage masa 36 weeks tu jatuh beberapa hari nk raya. Yg paling sedey waktu tu hubby dh abis cuti seminggu yg die apply sblm ni la 😭😭😭  Xpela syg. Ade hikmah tu, nnt ade harapan la abi blk kg lepas raya masa tu baru 37 weeks. Sempat la abi ade sambut baby.. InshaAllah 😍

Update: selepas amik 2nd dexa bby kurang bergerak. Khamis injextion, jumaat sabtu sampai ke.mlm baru dpt 10 kicks. Tu pun slow dab skali je. Xde rs baby pusing ke bergolek2 ke.πŸ˜” ahad  pagi baru terasa kick yg kuat skit. Jd mama xtido sampai ke mlm sbb nk pantau kick bby. Alhamdulillah makin lama makin kuat. Mama risau tau baby..huhuhu.. Jgn la tido slalu. Tendang2 la.perut mama ni 😭

31 weeks

Checkup klinik kesihatan tmn u, hb 10 😲 nasib baik.doc.x suruh g amik darah. Ramaiiiii kot.🀣 gara2 dh seminggu x mkn iron dan folik asid sbb dh abis.hehehe.. Doc ckp jantung bby ok degupan. Alhamdulillah. Lega.. Almaklumlah kes lepaa injection dexa baby kurang gerak tu yg risau 😣

32 weeks

Minggu ni minggu pilihanraya. Makanye sibuk dgn hal politik sedar x sedar dh masuk minggu 32 (31 weeks ikut buku pink). Checkup columbia alhamdulillah bby dh 1.9kg, kepala kat bawah dan air ketuban 13. Dlm range selamat, alhamdulillah. Cume bile cek serviks, doc ckp sudah nampak terbuka sikit jalannya. Nk ukur dah x valid sbb baby dh push bawah πŸ˜… rasanya nnt buka jahitan kebarangkalian nk bersalin terus tu tinggi 😲 ok patut la kebelakangan ni rasa tajam2 kt bawah bile byk jln or tgh mandikan aisyah. Huhuhu.. Xpela, doakan mg2 baby lahir.sihat walafiat dan yg penting bkn prem la 😫


Next week nk blk ttj dh. Sehari sebelum ramadhan. Mg Allah permudahkan urusan kami sekeluarga. Aminn..


33 weeks (32 weeks ikut buku pink) 

Alhamdulillah dh selamat sampai umah makabah di TTJ. Bererapa hari sebelum tu gigih dok buat list utk preparation blk kg. Kengkonon xmau buat keje sebelum blk kg, nk relax sblm jln jauh. Ke laut jugek hahaha.. Mana x nye, rs mcm makin byk bende nk buat. Buat list siap2 takut lupe πŸ˜… shari sebelum ramadhan akhirnye kami berjaya blk kg, setelah hampir 5 bln xblk 😭 alhamdulillah.. Jumaat (puasa ke 2) terus call klinik kesihatan senawang buat appoinmnt  next isnin.

34 weeks (33 weeks buku pink)

Isnin, checkup dgn mak abah memandangkan suami den dh blk sbb kojo huhu.. Disebabkan pegi dh kol8, maka bertabahlah dgn org ramai. Sampai kol1 tgh ari ko checkup den. Bayangkan mak buyung yg dh mcm nk meletup ni ddk lama2 hampir 5jam. Huhu.. Tabah jela..

Ekceli yg buat lama tu sbb sistem die mcm nm0 canggih nk pakai komputer, tp x efisien. Bygkan ko nk uji air kencing pun kene tggu giliran nurse print label bekas kencing dh sejam lebih. Kalau kt klinik kesihatan tmn u, tulis tgn je ko. Hntr makmal beberapa minit lepas tu terus siap. Dh tggu sejam print label bekas kencing, tunggu lg hampir sejam giliran ko kne panggil misi utk cek jantung bby (pakai dopler tu), bp, hp.. Seterusnye lagi terseksa tggu doc pula. Lebih sejam jugak la tunggu sampai den tido je kt kerusi menunggu. Dh jumpa doc, doc x cek pape pun hehehe.. Just tanya history dan call pakar di hosp seremban utk appoinmnt minggu 36 buka cerclage. Bab ni paling kelakar. Doc keluar jumpa pakar die lama gileeeeeeee (sampai dlm hati ckp doc g lunch ke πŸ˜‚).. Blh la den siap tido kt meja doc seround, keluar pegi sambung layan cirit birit.. Masuk2 doc dh ade. Ckp "sori byk drama td".. Den dh muke 😏 hahaha..

Kol1 lebih setel terus blk umah. Punya nk baring tu sbb sakit di bahagian bawah mcm nk beranak dh sampai den lupe amik ubat πŸ˜… esok pegi amik ubat nasib baik 5min je tunggu. Fuhhhhh.. Nasib baik next appoinmnt suami dh ade kt kg. Blh pegi awal kol7 dgn suami. Den trauma oiiiii checkup kk senawang ni. Dlu time pantang aisyah. Skrg ni pregnnt adik.aisyah plk huhuhu..

Minggu ni on off sakit bawah. Ye sejak kes ddk lama di kk senawang tu, den rs bawah mcm dh terik sgt. Kejap2 sakit.. Dgn cirit birit lebih dr 6 hari.huhuhu.. Sabar bby tunggu abi blk cuti raya tau. Baby kne besar betul2 baru keluar tau...nnt mama abi kak ngah aisyah sedey kalau bby ddk ward hosp lama2 huhuhu 😣

35 weeks (34 weeks buku pink)

Alhamdulillah.. Dh masuk minggu baru. Tinggal lg 2 weeks sebelum cerclage dibuka. Abi aisyah akan blk bercuti selama 12 hari nnt yeay..😘 minggu ni terasa tulang2 pinggul melonggar dgn teruk sampaikan nk bgn ddk kerusi pun terseksa sgt rs. Bawah kerap sakit dan berdenyut2. Nasib baik kami jenis mkn nasi lepas terawih, maka masa tgh berpuase ptg2 tu xdela nk guna tenaga sgt memasak. Just buat kuih tradisional yg simple2 je mcm lepat pisang, kuih melaka, badak berendam, puteei mandi,agar2.. Lepas isyah baru bersemangat masak. Sabar ye bby mama, kasi can mama lepas rindu main masak2 dgn nenek ye πŸ˜‚

36 weeks (35 weeks buku pink)

alhamdulillah. Bertambah lg satu minggu. Hubby dh start coti 12hari yeayyy 😍 tp awal2 ni die blk manjung dlu. Sian abi dh hampir 9 bln x blk jumpa nak ayah die 😣

Appoinmnt hosp seremban rabu alhamdulillah baby ok berat dh 2.5kg. Pendek rahim dh 2.4cm. Dpt appoinmnt buka cerclage isnin hadapan 😁 muke hepi je hehe

Appoinment klinik senawang khamis, mcm biasa dtg kol7 still blk kol12 tgh ari 😌 mohon pihak kk senawang cek blk la sistem situ. Merumitkn dan menyeksa patient terutama yg ade kes mcm den ni. Sakit dibhgian cerclage tiap kali blk dr appoinmnt.huhuhu.. Tp checkup kali ni doc ckp ade detect albumin dlm koncing. Suruh buat 2nd text, den dh buat muka ju on.. Nasib baik die ckp xpelu guna no giliran. Dh kencing terus msk.bilik die. Alhamdulillah 😌 konpem positif ade albumin. Jd tpakssa tiap ari dtg cek koncing dan bp. Dikhuatiri ade preeclamsia 😫

37 weeks (36 weeks buku pink)


Serah diri 11 jun di hosp seremban utk cerclage removal 😍 masuk wad kol8 pagi, kol9 terus buat cerclage removal. Agak lama kali ni doc nk gunting. Sampai den rs nk terberak sbb doctor terpaksa tarik dan belek2 cari kat mane simpulan dh dibuat. Den risau tergunting pintu rahim je huhuhuhu.. Doc tunjuk benang yg guna, blh la lebar stgh mm.. Berdarah2 tgn doctor, den plak gerun tgk πŸ˜… turun darah skit sharian tu, jd warded la utk tgk oerkembangan. Jalan baru buka 1cm.

Den paling suke time buat ctg. Dpt dgr bunyi jantung baby.. Bby besar elok2 ye syg.. Aktif tendang2 baby seoanjang 20min ctg hehe..
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI!!! alhamdulillah berjaya puasa.sebulan dan. berkesempatan beraya bersama famili. Kesaratan x menjadi penghalang utk.mak buyong sakan beraya wakakaka...  Cume kne control gak kang x sempat tggu abi eh blk.raya ke 5 πŸ˜…

38 weeks (37 weeks buku pink)

Alhamdulillah. Masuk 37 weeks je dh mula rs sakit2 dr kol 12 tgh ari. Bila rest kire contraction macam kerap dlm 10min.. Tp bile dok sibuk2 msk.tgh ari.xde plak rs sakit tu. Lepas lunch pegi la kejap hosp cek mana tahu nk bersalin dh haha.. Bukaan baru 3cm, dan doc ckp ttj dekat je dgn hosp. Dh sakit kuat skit blh dtg πŸ˜… ok.. Hati berbunga la.blh blk sbb mlm ni nk bbq. Surprise party utk.celebrate besday mak.in.advance..

Lepas maghrib rs Sakit.mcm biasa bile baring Ya Allah rs gesaan di bawah huhu.. Hati berdebar2
. Tp.sbb nk bbq besday mak punya pasal terus lupa sakit. Siap blh berlari melompat2 dgn anak buah sulung den. Mak pun siap risau dh kene melompat2.berlari, sakit sgt ke. Padahal.kami lari2 sbb nk nyorok kek bw msk bilik πŸ˜‚

Mlm tu jd lewat plk dinner kami.sbb ade tetamu. Dlm jam10 tu den g baring kejap sbb lenguh kot ddk lama. Terasa makin kuat contraction. Gap dh jd kurang dr 15min. By jam 11 dah makin kuat, tetamu pun dh baru so keluar nk mkn. Terasa mcm basah skit di pad, cek.ade darah. Ok dh turun.tanda darah dh.. Relax dan.kita baham.kambing bakar dlu.. Potong kek bagai πŸ˜‰

Kol12 terus amik beg gerak ke hosp. Nurse dgr je ckp turun tanda terus kene register utk warded. Kol2 pagi setel cek kat saringan dan dpt katil 2nd class. Alhamdulillah ade kekosongan. Try tido mlm tu.

Kol3 pagi terbangun, rs makin sakit contraxtion. Pegi kucil, terasa mcm nk teran. Alamak!!! Nk bgn pun rs takut sbb dh rs mcm kepala kat laluan.huhuhu.. Slow cuci darah yg makin byk turun, pakai ped, dan jln slow ke.kaunter yg agak jauh kat tgh huhuhu.. Cek2 jln baru 4cm πŸ˜‚ tolak ke labour room..

Sambil nk tolak ke labour room, call 

0 comments:

Post a Comment