Pages

Thursday, May 31, 2018

Third pregnancy - 2nd trimester

Alhamdulillah... Syukur alhamdulillah..

Bermula fasa kritikal eda bile tiap kali hamil 😣 bila msk 2nd trimester, diri kene lebih alert dgn simptom2 yg dirasai. Sbb kate doktor, takut sejarah berulang sedikit awal dari pregnancy yg sebelum ni. Allahu.. 

Mg2 Allah pelihara kandungan eda kali ini, supaya anak ini dapat membesar dgn sempurna dlm rahim eda hingga fullterm atau sekurang2nya 37weeks.. Dan semestinya selamat dilahirkan ke dunia dalam keadaan eda dan baby sihat dan dipanjangkan umur. Aminn..

Week 14

Happy New Year 2018 🎊🎉🎈🎆🎇

Checkup columbia.alhamdulillah baby membesar dgn sempurna. Baby siap tendang2 tapi xla aktif sgt doctor ckp.. Aisyah siap teruja tgk adik die melompat2 dlm perut 😂 tanya doktor blh tau jantina dh ke? Doktor ckp awal lg. Hehehe.. Tggu lg 2 weeks. Pintu rahim tutup rapat dan panjang serviks pun masih 3cm+. Alhamdulillah..



Lepas ni kne try bedrest kt umah. Nk kene train aisyah dh skrg ni. Satu je peel anak dara ni skrg, suke main air dlm bilik air. Jd lepas mandi ofkos mama die kene menunduk nk cebuk mandi die. Itu yg merisaukan. Aduh cpt la cr kerusi tinggi. Nk jdkan tmp aisyah berdiri mandikan die. Tinggi sikit..

Cadangnye kerusi ni nk beli 2, lapik papan atas die so aisyah blh berdiri atas tu utk mandi atau cebok die 😂


Week 15

Minggu ni rasa mcm xlalu mkn sgt. Ke malas nk mkn 😂 lapar tu mmg lapar, tp selera mcm xde huhu.. Tp itu xpe lagi.. Momen paling menakutkan dh berlaku 😂 mlm rabu terasa pinggang sengal2.. Esok pagi lepas kucil basuh2 nampak.selaput darah. Tp mcm x sure sbb x sempat nk kutip. Siangnye esok ok lg. Bile msk mlm ade lg selaput darah. Dh xblh tido sbb risau dgn rs sengal lg. Pagi khamis ajak suami g columbia checkup dan hasil scan mmg di luar pintu serviks dh buka 0.5cm. Panjang serviks 2.9.. Tp sbb dh terbuka dan ade selaput2 darah, maka kami putuskan buat cerclage.

 Dlm kerisauan tu sempat lg ty doc jantina baby 😂bdoc senyum je, nak belek2 terus ckp "kemungkinan boboy" tp x sure sbb kecik lg.hehe.. Akhirnye betul dgn apa yg eda dan suami sangkakan. Memandangkan simptom2 kulit kusam naik jerawat pasir, kami dh agak msti boboy sbb sama dgn simtom ms pregnnt twins adam adib 😁 pape pun kami terima dgn hati penuh kesyukuran. Janji baby besar sht selamat. Aminn

Inilah selaput darah tu. Dh mcm mukus plug pun ade. Mukus plug ni biasa tanda2 nk bsalin kalau dh cukup 9bln hamil.

Alhamdulillah jumaat 12 januari 2018, tepat jam 12 tgh ari pasang cerclage. Kali ni doc xpasang tiub kencing. Jd mcm agak risau terkucil atas katil time bius x hilang lagi 🤣 bile biud sh hilang, terasa sakit di bawah perut. Sakit sgt2.. Tp sbnrnye konpius, sakit bile tahan kucil pun mcmtu jgk hahaha.. Bile.doc dh round ke katil terus tanya blh ke bgn g kucil.hehe.. Alhamdulillah, sakit tu nk.kucil rupanya. Aduyaiii.. Ingtkan sakit sbb lepas pasang cerclage, sbb ms aisyah xde sakit pun.

Scan yg menunjukkan ade bukaan sedikit.diluar pintu rahim

Alhamdulillah.. Cume masa aisyah selepas cerclage xde spoting darah pun. Kali ni tiap kali kucil tgk pad ade calit darah fresh.huhu.. Risau jgk.. Mngkn sbb doc ckp ms nk jahit cerclage bukaan rahim dh 1cm. Allah.. Msti sbb den berkemas mlm td. Yela sbb dh tau lepas jahit xle buat keje, baik la den kemas siap2 umah sblm jahit 😅 eda.. Eda..

Mg Allah permudahkan urusan kehamilan eda kali ni. Mg eda berjaya melaluinya bersama.bayi di dlm rahim ni dlm keadaan sht selamat sehingga 9 bln kehamilan dan selamat melahirkan anak ini. Ya Allah hambaMu sudah berusaha.yg terbaik, selebihnye hamba hy mampu berdoa dan bertawakal kpdMu yg rahman ya rahim.. Bantulah hambaMu ini. Kasihanilah kami yg tiada daya upaya ini ya Allah. Aminnn..

Pengalaman eda bercerclage utk kali ke dua blh click di sini

Week 16

Minggu ni mak abah akan dtg. Rumah macam tongkang pecah 😂 makanya upahla bibik ngemas umah. Mmg dh plan nnt kalau dh cerclage nk panggil 2weeks skali dtg ngemas umah. Ni alang2 nk kemas, blh la tgk berbaloi x byr upah ngemas umah yg kecik molek ni 🤣 alhamdulillah.. Abis sume habuk bertebangan dorg kerjakan. Tiap inci perabot di lapnye (dh berkurun den xlap 😂) Siap jemur karpet den yg berat mcm gajah tu huhuhuhu.. Alhamdulillah..


Minggu ni on off sakit perut. Mngkn byk jln dan duduk. Kdg2 ade selaput darah, tp bile rest ok blk. Aduyai.. Risau jgk ni. Mg Allah kuatkan pintu rahim ku ini, supaya dpt menampung anak yg di rahimku ini genab 9bulan tanpa pape masalah. Aminn..

Week 17

Checkup di hsa, alhamdulillah baby aktif dan membesar dgn sht. Berat dlm lingkungan 200g+ kata org yg scan tu. Bkn Doktor rsnye sbb mereka pakai uniform. Mcm juruteknik yg specialist dlm scan kot wallahualam. Balik dr hsa terus sakit pinggang sbb dari jam 7 sampai jam10 blk umah. Huhuhu.. Pendarahan dh berhenti sejak mak abah ade kt umah ni. Yela mngkn dpt baring lama skit. Kdg2 g jgk tlg mak masak kt dapur. Bile rs berat skit kt bawah terus baring.  Tp mak abah dtg seminggu je. Sbb dari cara maka abah cite, mcm dorg risau cucu2 kt ttj yg sekolah. Lg risau bapak cucu x g keje plak bile dorg xde 😥 sedey hati ni, tp xpela.. Mmg dh blh tau akan terjadi. Jd lepas ni kami akan kembali berdikari dan belajar cr2 nk atasi situasi baru ni. Moga Allah berikan kesihatan yg baik dan kuat pd eda utk lalui kehamilan kali ni hingga berjaya lalui 9 bln. Aminnnn

Week 18

Hari ke2 lepas mak abah blk..Checkup kk tmn u, 30min shj dh setel 😍 sbb sampai 7.30am, jd antara org terawal la kat bahagian ibu anak. Heaven... Doc just cek biasa shj, ty ade problem pape. Scan tunjuk jantung baby. Kali ni baby kurang aktif, patut la mama mcm dh lama x rs tendangan lembut bby. Tunggu lg 2 weeks utk start blh kire tendangan bby. Hb ok 11.3.. Bp pun ok. Alhamdulillah.. Ptg tu lepas suami pegi keje, terus trim pokok yg dh merimbun 😅bagi vitamin skit sbb dh lebih 2weeks terabai. Sume ni buat slow2 sambil berdiri. Nk sapu pun slow2 je.huhuhu..

Mula terasa mengah bila mengaji. Tercungap2 xdpt nk bc sampai habis ayat. Nk bc sambil baring, xyakin plk cadar tilam ni sbb si aisyah kdg2 mlm.tido sampai pempers penuh huhu.. Jd mampu bc 2-4 mukasurat jela alquran tiap kali lepas solat. Nk bc byk mcm biasa, takut plak cungap2 terpengsan plak 😂

Checkup columbia alhamdulillah pintu rahim tutup. Dan berat baby 230g 😍 konpem boboy hehehe.. Alhamdulillah.. Agak risau jgk sbb 2hari sblm tu kami g shopping tesco. Keluar 3jam je beli brg2 umah dh abis. Alhamdulillah.. Alhamdulillah.. Lepas ni rest blk ye eda. Jgn nk memandai

Nampak bibird 😍


Week 19

Hari pertama masuk week 19, tetibe mengidam nk mkn kefci tp suami keja, maka den gagah jugak pegi drive thru kt tmn u. Jauh tu 😂 otw blk tgk anak dara sebelah dh lelap. Aduh parah mcmne nk dukung msk umah.huhu.. Sampai umah, slow2 kejut die bgn.merengek2 skit pastu blh jln sndri msk umah. Terus terjelupuk tido tertonggeng kt ruang tamu 😂 aisyah.. aisyah.. Alhamdullah mama terus baring2 dlu, kasi relax otot perut. Lepas tu baru membaham kefci. Bismillah dlu tau 😊..

Checkup lambat lg 2 weeks. Makanya kene jg diri betul2.. Nk mendobi dan mengemas umah kene selang hari. Bkn xblh buat, ikut rs bdn mmg blh je buat. Tp kita xtau dlm tu apa jd. Jd eda lebih suke amik pendekatan berjaga2. Keje buat badan pun ok suami anak pun tak risau. Tak perlu nk tunjuk sgt bdn kita ni kuat bagai walopun dh jahit.huhuhu.. Peringatan diri sendiri..

Penghujung week 19, tetibe dijangkiti batuk2.. Allah.. Antara sakit yg paling nak dijauhi sbb takut tempat dijahit. Mlm pertama batuk2 teruk sgt sbb tekak perit dan gatal sgt. Kdg2 tgh tido tetibe terbatuk. Hanya Allah shj yg tau sakitnye bile dok batuk2 x henti. Subuh tu nk cuci2 sblm wuduk terbau bau darah. Allah.. Allah.. Nampak ade beberapa selaput darah. Pakai pad dan solat mengaji. Dlm kol7 lebih tengah rest depan tv, terasa nak cek sekali nampak sebaris fresh blood. Hati dh berdebar2..

Freshblood lg byk dr lepas jahit aritu 😭
Terus msg en.somi suruh standby blk pagi tu sbb die keje shif mlm smlm. Hati xmau ke hosp sbb takut kene tahan. Fikir anak dara ni nnt kalau mama msk ward, cukup2 la masa lepas pasang cerclage dlu. Alhamdulillah.. By tgh ari nk zohor tgk dh skit kuantiti die.. Tiap kali nk solat cek tgk makin sikit hati terasa lega.. Seharian minum air lemon madu suam 😂 takut punya pasal.  Alhamdulillah mlm ke2 dh kurang batuk. Tekak pun dh x gatal.. Alhamdulillah, lemon madu mmg feberet eda bile batuk or selesema. Cpt baik dgn izin Allah.

Week 20

Alhamduillah.. Halfway sudah.. Tinggal lagi 16 weeks sblm cerclage dibuka maknanya lg 114hari lg 😍

Awal ninggu ni kami terjebak dgn susu tiruan 😭 last week beli susu dutchlady 2-4yp perisa coklat dgn harga promo. Beli la 4 pek. Dipendek cite anak demam tiap kali lepas minum susu. Kire jd on off.. Bile dpt tau psl kod101 kod 102 terus kami buang yg kod102, ganti yg kod102. Mlm tu tido saje xnk bg ubat nk tgk die demam blk x. Alhamdulillah x demam. Esok seharian x demam. Allah.. Ngeri gak la eda ni asyik bgn ddk dr baring sbb anak asyik terjaga merengek.  Aduyai anak..

minggu ni eda try masak2 di rumah sorg.. 1st trial masak laksam hehe. Alhamdulillah ok menjadi suami ckp. Cume bg eda mcm kurang masam dan rs lada hitam tu hehe.. Laksamnye nasib baik menjadi. Hehehehhe.. Alhamdulillah

2nd trial masak ayam kenny rogersss. Ha dh lama ngidam nk mkn sbnrnye. Puas la ajak somi g jusco tiap kali ade appoinmnt columbia. Tp still xsempat nk singgah.

Kenny rogers homemade 😍
Dugaan dihujung minggu ke 20. Eda tetibe alami cirit birit. Mlm tu just buat nasi goreng kosong  shj. Tp nasi tu kot dh seharian punya nasi. Eda panaskan sehatian so xde plk lendir2 kt nasi tu masa masak huhuhu.. Org cina sambut CNY, eda sambut ke tandas sampai 5x pagi tu. Mmg cair habis la najis, mcm air je keluar.huhu.. Ujian, mg bby ok2 je dkm perut ye. Sian bby mama 😣

Week 21

Alhamdulillah.. Minggu ni dh ok dr cirit birit. Appoinmnt di scog hsajb kol11 pagi, jd giliran konpem lepas lunch hour 😂 doc amik sampel utk buat ujian gbs. Aduh xpernah pun rs sesakit mcmni lepas doc swab. Disebabkan ade ho pompuan time tu, die ckp "meh sini sy nk tunjuk cerclage tu mcne".. Den dlm hati, abisla rabak mcmni. Mmg sakit mo tu tonyoh2 sbb ho tu mcm x nampak. Den rs nk aje tonyoh muke ho tu kt bawah kasi cpt nampak 😂 perit sakit sgt. Padahal nk tgk benang tu je. Allah.. Lepas tu doc nk scan lg. Sblm tu juruteknik yg scan. Doc ckp nk konpemkan pintu rahim ok x. Alhamdulillah pjg servik 2.8cm. Keluar bilik, nmp bdk comel "eh mcm kenal je?" Anak sendiri ghopenye. Suami ckp lama sgt so die dtg la .. Haha mcmne x lama.. Scan 2x, swab lg, consult lg. Ok la tu.. Details skit doc cek. Cume part nk tgk benang tu je yg sakit jiwa makcik.huhuhuhu

Week 22

Minggu ni berlalu mcm biasa. Cume bile hujung week 22 agak sibuk ngemas umah sbb sil nk dtg. Dh suruh pun bibik dtg kemas. Mknn pun dh tempah roti jala..hehe.. Cume saki baki nk basuh cadar dan kemas skit bilik tgh je sbb byk kotak baju. Sblm pregnnt aritu eda ingt nk kemas stor. Jd dh asing baju2 xpakai. Sekali pregnnt so kite hold dlu la 😂 bby baik2 tau dlm peyut mama.. Besar dgn baik, main dgn elok dan mkn byk2 tau.. Kite ade lg 14 weeks sblm jahit dibuka. InshaAllah..

Week 23

Alhamdulillah. Awal minggu ni dh mula rs baby tendang2 dgn jelas. Walopun mama kdg2 ingat nk kire, kdg2 lupe dh lewat ptg baru kira 😂 sbb dh lupe kne kire start jam bape eh? Lambat sgt g kk, asyik g hosp jumpa pakar je. Slalu nurse kk yg rajin cek jadual dan bg nasihat. Hehe..

Checkup columbia alhamdulillah baby membesar dgn baik. Berat dh 548g. Caiyok2 baby besar cpt ye.. Air ketuban dan pintu rahim alhamdulillah ok.

Mama x sabar nk tggu week 26, doc ckp blh buat 3d dh 😍

Penghujung week 23 tetibe diserang batuk selesema. Semuanya gara2 masuk tandas awam, tetibe ade makcik ni bersin kuat kt muke den. Aduyai redha jela. Ptg tu terus batuk2 dan demam. Demam jenis menggigil pula tu. Esok tu anak dara pula jangkit demam. Sian aisyah.. Bertabah ye syg.. Abi dh la xdpt cuti, jd marilah kita sama2 mengular atas katil melayan demam masing2. Mkn roti lapik perut sbb xde selera. Nnt nk mkn ubat pula huhu 😂

Week 24

Alhamdulillah. Kami 2beranak dh kebah demam. Mama je masih batuk. Tp dtg pula sakit pinggul teruk sgt. Sampai nk bongkok pun sakit. Air kencing pun pekat je padahal dh minum air byk. Ini mmg merisaukan 😭 cpt la masuk week 25, nk g hsa cek. Takut sbnrnye kalau2 ade kaitan dgn buah pinggang.. Minta dijauhkan..

Week 25

Checkup hsa alhamdulillah baby dh 750+gram. Sepatutnya jd last followup dgn hsa, sbb pakar suruh refer columbia dan kk desa je memandangkan tiada pape masalah setakat ni. Tp sbb x amik dexa lg, so kene jumpa jgk la next 5 weeks lg hehehe.. Sbnrnye den lg suke xpelu g hsa dh sbb ramai sgt org huhu.. Lepas discuss dgn doc, rasanya eda akan blk kg awal sblm 36 weeks. Sbb nnt nk.kene berurusan dgn kk desa kt senawang dlu baru blh refer bersalin hosp seremban. Betui jgk😅😅😅 waduh... Makin dlm dilema ni, sbb ms ramadhan la kirenye blk kg. Sian hubby pose sensorg huhuhu



Week 26

Hepi besday to meee 😍

Hehee.. Dh tua dh makcik.umo masuk 33 tahun. Makin nk menghampiri penghujung trimester 2 ni makin terik rs peyut, mudah sakit kepala. Kdg2 tgh mlm tetibe rs perut mengeras skit. Faktor umo mngkn, dh xde kudrat sgt huhu..

23 mac aritu g expo baby di tebrau. Xtau nk beli gape, so rembat jela apa yg berkenan 6 pasang baju dan satu pek lampin corak. Ekceli dlm hati cr jumpsuit or sleepsuit yg murah2. Tp xde... Ada brand fifi je yg bkenan kain die. So amikla 2 pasang sbb die ade 2 warna je haha..blh laa dr xde. Ok jom punggah baju2 newborn aisyah, nk basuh bulan depan. Sbb plan nk blk kg 34 weekss.

Total baju baru yg dh beli 1 pasang. Ok insaf eda. Baju aisyah dlu byk ok 😂

Baby mnggu ni aktif bila awal pagi. Bersenaman gamaknye ye syg 😂 tp sbb mama lepas subuh dlm kol9 mula tinton blk, so die pun ikut skali. Hehe.. Bile kol3 sambung aktif blk. Jd biasanya kiraan kick.baby tu mama anggaran jela bile dh start kol3 tu hehe..

Mg Allah permudahkan semua urusan kehamilan eda kali ni. Mg anak yg berada di dlm rahim ni membesar dgn baik dan dapat mencapai sekurang2nye 37 weeks.. Aminnn..

*************End of 2nd trimester ****************

0 comments:

Post a Comment