Pages

Friday, October 6, 2017

Resepi denderam @ telinga ke**** 😅

"Usaha tangga kejayaan"

Pepatah yg sgt tepat haha.. Feberet punya pasal, sanggup den belajar buat kuih ni. Asal kuih ni konpem la kuih tradisional indian. Cume di olah resepinye supaya tekak org melayu blh layan. Xpelu nk #doneclaim sane sini sbb sume org dh sedia maklum 😂

Resepi mudah aje.. Cume nk hasilkan tu mmg kne praktis betul. Eda buat doh sekali je, sbb byk kot sukatan dlm resepi. Tu pun dh dijadikan half sukatan 😂  dgn half sukatan tu, eda dpt buat 3x pusingan kuih denderam ni. 

Berikut resepi eda selepas bahan ditambah:
🌼 500g tepung beras cap teratai + halfcup 
🌼 500g  gula merah (yg timbang berketul2 skit tu tau. Bkn yg mcm gula tu)
🌼1cawan air (250ml)

cara2:
1. Masak gula merah dgn air sehingga larut. Tapis dan sejukkan.
2. Masukkan air gula sikit2 ke dalam tepung beras. Uli dgn tangan sbb doh ni likat mcm doh buat karipap tu..
3. Perap at least 4 jam. Lagi lama lagi sedap. X rosak doh tu. Doh eda ikutkan waktu mula2 buat dh 24h kot 🤣
4. Canai nipis dlm setengah cm. Tangan dan bekas boleh sapu minyak kalau xnk melekat2.
5. Panaskan betul2 minyak masak. Minyak byk biarla byk supaya denderam ni tenggelam dan senang timbul kalai dh masak. Masak sekejap je. Dh timbul, terbalik2 byk kali dan angkat. Hati2 dgn panas minyak, takut hangus hehehehhe

Kali pertama buat, adat la x menjadi hahahaha.. Kuihnye lerai berkecai. Hati dh risau, ape la nasib baki doh tu. Untungnye eda ade group wasap geng hantu denderam 🤣 mmg dpt dr situ pun resepi. Mcm mne ter'add'?? Haaa.. Sbb eda ade tgk dlm fb resepi denderam ni. Ramai komen ckp xjd, alkisah ade kakak ni komen situ 'pm' die.kalau nk resepi.. Jd den pun terus pm, dan termasuklah nama den dlm group tu hahhahahaa... Gigih ko eda..

Cubaan pertama.  X jadi dan rs manis sgt2

Ok berbalik pd doh td. Selesai berkecai cubaan pertama, terus wasap kak tu. Kakak tu kate mngkn terlebih gula merah. So tambah lg half cup tepung beras. Dengan half cup air. Lepas tambah bahan2, perap 4 jam semula..tp baru 2 jam terus nk cuba. Biasa la eda kn, mesti nk derhaka resepi skit.. 🤣 alamdulillah menjadi skit. Bentuk tu mmg ke laut la sbb anak dara ni sibuk suruh dukung nk tgk apa mama die dok gentel depan dapur 😂😂😂

Perap 4 h at least lps tambah bhn..
Kes x nyabor nk tggu 4 jam. Baru 2j terus goreng skit. Minum ptg katakan 😂

Malam tu lepas makan dan relax, sambung masak baki dh. Dh 9 jam perap, harusla lagi sedap kakak tu kata. Alhamdulillah.. Makin elok bentuk denderam den. Tantik x utk org newbie mcm ni 😍😍

Ok. Rajin skit buat cun2.. Dh relax lepas dinner. Ank dara pun ralit tgk kartun eh hehe

Alhamdulillah.. Menjadi dgn molek skali 😍

Lepaa ni blh la buat doh pusingan kedua. Kire uyk sukatan eda buat atas ni dpt dlm 50biji denderam. Byk kn.. Hehe..Nk buat utk bg mak blk senawang next week.. Heheheh x zabarnyeeewww 😎😎😎😎

0 comments:

Post a Comment