Pages

Saturday, June 30, 2018

2nd time cerclage

"12 januari 2018. Sejarah berulang kembali. Kali ini eda menjalani prosea cerlage kali ke 2 utk kandungan ke 3 pada.minggu ke15. Ye..  Tanda2nya dtg awal 5 minggu. Aisyah dahulu ceclage pada.minggu ke 20. Dan arwah adam adib pun turun darah pada minggu ke 20"

Alhamdullah. Walau mcmne pun kami tetap bersyukur sbb dpt mengesan awal sebelum jalan terbuka dgn lebih besar. Ketika cerclage di buat, jalan dh buka 1cm dan panjang serviks 2.9cm. Masih dlm range selamat. Tapi kami amik pilihan utk lebih berjaga sbb kali ni ade tanda selaput darah yg turun. 

Ya Allah permudahkan urusan kehamilan ku kali ini. Bantulah hambaMu ini agar aku dpt mengandungkan anak ni hingga 40 minggu kehamilan dan selamat melahirkan anakku ni dlm keadaaan kami sihat dan dipanjangkan umur. Aminn..

Kos cerclage kali ni dijangka 4-5k. Ade kenaikan skit, almaklumlah byk bende nk gst.huhu.. Knp xbuat di hsa? Sbb eda rs bila di columbia blh request perempuan, dan di columbia eda pernah buat cerclage di sini. Jd sudah tau hasil kerja doc tersebut. Selain dr tu, suami blh masuk dgn anak smpai mlm2.. Kalau nk bersalin nnt lain la, sbb pakar kanak2 terbaik mmg di hsa (doc swasta yg sendiri akui) jd sbb dh tau nnt lepas bersalin anak akan warded paling kurang seminggu utk on antibiotik, jd baik la pilih hsa awal2. Dan yg oenting bile nk besalin, atuk nenek ade dh kt umah. Blh gilir2 jg anak bile lawat eda. Bdk2 xle bw msk hosp huhu..

Hati pertama selepas cerclage, ade rasa skit di bawah perut. Mngkn sbb bius cpt abis berbanding dlu. Dulu bius amik masa lebih 7h utk hilang. Kali ni 3h lepas cerclage dh blh rs kaki. Tp yg paling ngeri sbb doc x pasang tiub kucil. Maka terpaksa ke tandas utk kucil. Aduyai.. Mula2 kencing skit je keluar. Sbb takut, jd tertahan2.. Tp time bgn nk mandi rs nk kucil lg. Aduyai.. Kes trauma ni πŸ˜‚

Selepas 6h cerlage, eda blh bgn mandi dan solat. Alhamdulillah. Qada solat zohor je. Berbanding dulu kene qada 4 waktu solat πŸ˜… 

Beza kali ni, sbb hari pertama dh tgk pad nampak darah. Tiap kali kucil ade darah skit kt pad. Jd agak risau. Yg 1st xgerak bgn pun smlmn. Jd ade kesan darah kering je pd pad. Erm.. Risau jgk.huhu..

Hari ke2

Pagi ni masih ade sikit fresh blood di pad. Aduh risau ni.. Jd harini buat keputusan xmau bgn gerak byk sgt. Kawal minum air takut kucil je nnt πŸ˜‚ by maghrib alhamdulillah tgk dh skit darah pd pad. Kol10 tukar pad lg sbb nk isyak sambil kucil2 tgk dh xde darah. Alhamdulillah.. Jd hati berbunga2, esok blh blk yeayyy 🀣

Siap mandi2 dh tukar baju tido


Hari ke3.

Pagi ni terasa sakit kepala sbb mlm td kol2 lebih baru tido. Suami buat ckp nk tido hosp sbb die pening. Haha.. Mmg ke laut la rest mama gini. Jd layan la anak dara main atas katil. Takut terduduk atas perut, tu yg x blh nk tido. Jam 1 pagi dh mengantuk kot, mula merengek2 so suami bw masuk kete. Terus tinton anak dara. Kol2 naik letak atas katil, tido sampai kol5 pagi. Sbb nurse dtg cek tekanan darah πŸ˜‚ subuh cek pad xde darah dh alhamdulillah.

Anak dara pun mandi pagi2 buta. 
 Pagi ni rs sakit kepala teruk sgt mcm nk pecah mata 😭 kol9 dh xtahan dh kepala. Doc pun dh round ward ckp esok baru blh blk. Nk 24h lepas kering baru die yakin nk lepas blk 😭😭😭 Suami terus bw anak jln2 dlm stroller terus tido anak. Jd dpt la kami bertiga tinton sampai kol12 tghari 😘 tghari suami blk rest umah. Den pun bantai rest puas2.. Bgn just amik wuduk zohor dan asar. Selebih baring..

Hari ke 7

Alhamdulillah. Selepas 4hari bertahan mata melihat keadaan rumah πŸ˜‚ harini bibik yg diupah kemas umah dh dtg. Setel bab kemas umah. Perut on off sakit. Bile mkn ubat tahan sakit dan rest ok.blk. Kdg2 ade selaput darah. Huhu.. Xbamuat keje pun. Tp mngkn masa msuami masak, eda ade sama.tlg pape.yg patut, tu yg berdarah skit.huhu..

Minggu ke 2

Alhamdulillah. Sejak mak abah dtg dari hari ke7 selepas cerclage, badan dpt rest skit. Pendarahan pun makin kurang dan off.. Walipun ade la jgk kdg2 g tgk mak kat dapur, tp ada masa bile rs pressure kat bawah blh terus baring. Tp mak abah dtg seminggu je. Wiken ni mak abah blk ttj 😭 sedey..huhuhu.. Tp nk buat mcmne, mereka ade "anak2" yg masih sekolah yg perlu dijaga. Asyik sebut risau bdk2 tu, risau si bapak eh x g keje la.., kecik jg hati den ni tp kontrol macho besarkan blk hati den. Hahahaha.. Xmau buat mak abah serba salah. Jdnye kami pun redha dan pasrah. Lepas ni xdela nk mkn sedap2 ye aisyah, nnt kite mkn apa yg mama larat masak jela. Setakat ikan ayam goreng blh la. Sbb itu je mama lalu πŸ˜‚ nnt nk order mcm time pregnnt aisyah, membazir plak. Sbb time aisyah mama ok je mkn daging telur ikan.huhuhu.. Mg Allah permudahkan urusan kehamilan eda kali ni. Cpt la masa berlalu, biar kami tak rasa sgt seksanya penantian itu 🀣🀣🀣🀣

Gonna miss dis momen. Buka mata dpt melihat mak abah.. Nnt pagi2 kami kembali sunyi huhu

Time kwn lama abah dtg. Seronok tgk aisyah ceria blari2 bile tgk org ramai kt umah

Alhamdulillah. Selepas sebulan selepas pasang cerclage. Masuk week 19 semua dlm keadaan baik.  Ume bile dihujung minggu tetibe eda dijangkiti batuk 😭 antara penyakit yg paling takut kene sebab nanti konpem sakit perut bile batuk. Mlm pertama kene, eda batuk2 byk kali. Kdg2 tgh tido tetibe terbatuk tanpa henti. Aduhhh.. Sakit perut xtau nk.terang mcmne.. Subuh tu bgn cuci utk wuduk tetibe terbau darah. Berdarau drh sbb xpenah lg kalau ade darah siap bau. Nmp selaput 3,4 ketul berenang2.. Nk solat pakai pad siap2 terus solat. Selesai semua rutin biasa, baring di sofa buka tv layan alhijarah/tv9 pagi2. Terus terasa zooosss.. Hati x sedap, cek pad Allah ade sebaris freshblood.

😭😭😭


Agak byk berbanding ms lepas pasang cerclage. Terus msg suami, sbb die shif mlm smlmn, so.pagi ni minta standby blk awal. Incase makin byk keluar, ke hosp la kita 😭 hati xmau sbb mengenangkan anak, kesian die kene tinggal dgn abi. By tgh ari tgk makin.kurang, so hold ke hosp.. By mlm hy cair2 cmtu. Alhamdulillah.. Seharian eda minum air lemon madu suam. Mmg feberet eda bile batuk selesema. Alhamdulillah.. Dgn.izin Allah terus berkurang. Mlm2 dh x batuk sgt. Allah.
Minggu ke 5

Penghujung week20 pregnant, eda kene cirit birit pula. Ujian betul πŸ˜‚ salah mkn la ni. Mlm sblm tu eda buat nasi goreng pakai nasi yg kelmarin punya. Nasi tu eda dh on seharian periuk tu kasi panas. Rupenye bile bgtau mak, mak ckp lg cpt.basi sbb wap air.. Hahaha.. Terus trauma den sbb cirit birit teruk kot. Sehari sampai 10x berak cair. Dgn perut rs cramp, risau la bahagian jahit tu. Pegi klinik dpt ubat dari charcoal. Hitam pil die, berak pun jd hitam. Lepas 2 hari mkn ubat dh ok. Alhamdulillah.. Mcm2 ujian waktu2 genting ni.huhu

Appoinmtn hsajb utk week 21 pregnancy. Alhamdulillah doc buat gbs test. Tang swab tu ok lg. Yg x ok bile mo godek2 nk tunjuk kt ho benang jahit tu. Sakit kot. Den takut ade cintraction je sbb dok usik situ huhu.. Blk umah smlmn sakit bwh perut. Baring je. Masak pun den x berani sbb takut.. Sabaar jela..

Week 23, dilanda batuk demam. Trauma kembali takut berdarah mcm aritu. Alhamdulillah kali ni ok skit batuk blh kawal. 3 hari demam dan kebah. Alhamdulillah.. Pegi kk dot tau reault aritu NO GBS. Cume fungus infection. Alhamdulillah.. Terima kasih ya Allah..

Week 28, lama pula xupdate. Sbb alhamdulillah rutin harian mcm biasa. Bdn pun sihat. Baby pun alhamdulillah tiap kali checkup mbesar dgn baik. Bermula dari week26 dh blh rs baby kick perut mama kuat2 πŸ˜‚ mmg aktif berbanding dgn kakngah aisyah die. Time kngah, slow emotion je rs pergerakan dlm perut hehe.. Alhamdulillah.. Checkup columbia nk buat 3D masa 28weeks pun doc terpaksa ulang 3x still xdpt jelas muka sbb bby kejap ke kiri kejap ke kanan. Alhamdullah setakat ni berat bby dh 1.2kg. Mbesar dgn baik dan sihat ye syg mama abi. K.ngah mama abi x sabar nk tggu 36 weeks, cerclage buka. Sebelum tu bby besar dgn baik2 tau. Muaahhh utk bby dr kami 😘

Beza gambar kngah aisyah (atas) dgb bby skrg 🀣 

Week 30. Appoinment hsa, amik 1st dexa. 2nd injection esoknye kne pegi klinik kesihatan desa sbb cucuk di punggung. Kalau perut peha makcik blh lg buat sendiri πŸ˜… 1st shot, mcm biasa bby kurang gerak. Dh mlm nk dekat kol9 mlm baru cukup 10 gerakan. Esoknye ke klinik swasta dlu, tp xde tulis bape dose pd label dexa so doc x berani buat sbb ade 2 vial. Takut terlebih dose. Kene pegi klinik desa jg. Sampai sane misi ckp ade 2 vial ni kire dose awak la ni. Hati risau jgk, tp sbb misi msti lg tau jd inshaAllah harap2 betul la.. Lepas injection, esok tu mmg bby kurang gerak. Risau jgk sampaj ke mlm baru nk cukup 10 gerakan. Lusa pagi baru ade skit.gerakan.lg. Bby aktif cepat ye, mama is risau 😭


Update: khamis 2nd injection. Jumaat sabtu baby mmg kurang sgt bergerak. Tendangan slow dan skali je. Lepaa tu senyap..den mmg risau sampai risau nk bgtau somi, takut die bertambah risau. Sbbnye tendangan tu ade, tp slow sgt.. 😭 ahad pagi baru terasa tendangan kuat skit. Jd mmg dari subuh sampai ke mlm den x tido, sbb nk tgk tendangan makin kuat x 😣 alhamdulillah.. Makin ke ptg, makin bergegar perut den dek tendangan bby.. Bagus syg.. Tendang kuat2 lg tau, baru mama x risau sgt huhuhu.. 2 hari kot awak.asyik tido je. Mama mmg dh takut sgt 😭

Lama xupdate sbb xde pape masalah setakat hingga 33 weeks. Minggu balik kg. Jd eda dh siapkan list awal2 keje nk setelkan. Memandangkan nnt akan tinggalkan rumah lebih 2 bulan πŸ˜… somi jela ade kat umah sepanjang tu huhu..

* buku pink eda tulis edd seminggu lewat. Makanya kene ubah la balik kg masa 32 weeks *

Appoinmnt dgn klinik kesihatan senawang masa 33 weeks. Trauma betul eda checkup di sana. Sbb lama gile.. Dari jam8 sampai jam1 tgh ari setel. Sakit bawah dan pinggang punya pasal, maka den terus terlupa amik ubat. Dlm otak nk baring je cpt2 😭 appoinment ke hosp seremban masa 35 weeks. Alhamdulillah time tu somi dh cuti, dpt la gerak ke hosp awal pagi sblm kol7. Den xlarat nk ddk lama kalau dh ramai org 😭😭😭 sbb skrg ni dh rs semacam perut ni. Dgn cirit birit on off dh 2 weeks. Rs terik di bawah sbb blk kg ni mmg mcm2 la nk buat. Memasak la, membasuh pinggan la, mendobi la, layan aisyah lg πŸ˜… kalau kat jb den mmg baring je. Tunggi maid dtg kemas umah dapur. Makan order je atau g kodai beli. Xpenat sgt. Huhuhuhu.. Itulah pengorbanan kene kami amik, supaya nnt

mak abah xdela nk risau sgt kalau ddk lama2 kat jb. Byk sgt hal kt umah senawang yg dorg kne fikirkan πŸ˜”..

0 comments:

Post a Comment