Pages

Saturday, April 1, 2017

Summer in Japan - List Persiapan

Assalammualaikum.

Alhamdulillah. Kene setelkan satu2 senarai bawah ni. Antara persiapan awal sebelum percutian musim panas kami.

1. Tiket kapal terbang

Penebangan pergi akan ke tokyo dan pulang dari osaka. Harga total tiket utk eda, somi dan anak RM 2500. Harga termasuk luggage 25kg RM99 dan insurance.

2. Itenari perjalanan

Part paling pening nk baca, hadam dan senaraikan.haha.. Eda ade buat entry khas utk itenari perjalanan.

3. Travel insurance

Eda baca diblog ini berkaitan insurana travwl. Dia beli melalui travel agent jugak, iaitu daripada POTO Travel. So diorang guna AIG Travel Insurance. Actually boleh la carik sendiri kat internet. ada macam-macam travel insurance pun. Harga insurance ni actually mengikut zone yang kita pergi. So boleh consult agent insurance.

Kos Travel Insurance
Covered untuk suami isteri (10 hari ): RM 103.00

4. Pocket wifi

Sama mcm atas. Eda amik dr blog yg sama. Sepanjang berada di Jepun, sangat penting untuk ada capaian internet.Wifi yg die pilih amik dr website http://www.globaladvancedcomm.com/. Dia pilih ECO WiFi (JPY) 21Mbps. Dah ok yang ni. Untuk penggunaan selama 7 hari tu, katanya laju serve internet. Pakej dtg skali dgn powerbank. Kalau x nk amik pun xpe powerbank. Bw sendiri kalau ada sbb wifi ni mesti guna powerbank.

Cara order sangat mudah, just ikut step dalam website tadi. Pihak mereka akan emailkan quotation dan kita buat pembayaran. Nanti diorang akan bagi tracking number. Macam aku, aku nak collect di Narita Airport so kena amik di Pejabat Pos dalam airport ni. Kalau nak diorang hantar ke hotel terus pun takpe. Pilih mana yang senang.

Kos Sewaan Pocket Wifi selama 7 hari : RM 187.00

5. Tukar duit

Kadar tukaran terkini April 2017 adalah RM40 = 1000 Yen.

6. Aktif transaksi antarabangsa utk kad atm.

Ni en somi punya kerja la. Eda kalau aktifpun dpt keluar habuk je. Hehehe...

7. Pemilihan hotel

Adik.ipar eda ckp nk cr melalui Airbnb. Apartment utk kami berlima. Jimat skit katanya.

8. Pakaian, makanan ubatan

Pakaian rasanya tiada masalah sbb pergi waktu musim panas. Cuaca spt di Malaysia. Jdnye mngkn si aisyah ni byk bw yg lengan pendek dan nipis la sbb die jenia cpt peluh. Kami pun bw yg light2 shj memandangkan nk kurangkan berat beg 😂

Makanan itu yg penting. Disebabkan ddk aparment so rasanya boleh la masak2 pagi tu. Bawa bekal mcm nasi goreng ke, roti ke.. 

Ubatn2 mmg penting. Memandangkan ni travel swndiri jd konpem bdn otak penat nk fikir. Lg2 tmp asingkan. Yg biasa eda bw travel, activefast, soluble, paracetamol aisyah, minyak cap kapak. Dan mungkin yoko2 kalau badan kaki lenguh 😁

9. Adaptor

Last skali adapter dan ofkos feberet eda plug yg blh msk byk charger 😆

0 comments:

Post a Comment