Pages

Monday, September 14, 2015

My princess Aisyah Jazilah

Alhamdulillah.. Bersyukur kpd Allah, atas anugerah yg tak ternilai ini. Hadiah paling bermakna dalam hidup eda dan jo. Amanah juga sgt besau..

20 Ogos 2015 hari khamis jam 7.09 pm, Allah telah memakbulkan segala doa dan harapan eda dan suami. Selama 5 tahun penantian yg penuh tangis suka duka. Melalui ujian pemergian kedua2 putera syurga kami Muhammad Adam dan Muhammad Adib pd tahun 2013. Allah menggantikan kesedihan kami dengan kehadiran puteri tercinta Aisyah Jazilah. 

Alhamdulillah... alhamdulillah.. alhamdulillah..

Throwback kelahiran Aisyah Jazilah..

Selasa, 18 ogos 2015

Checkup di columbia. Saje je dtg nk tgk progress jalan dh buke bape cm. Sbb time buka jahitan, jln dh buka 2cm. Alhamdulillah doc ckp jln dh buka 4cm. Kalau g hosp ni kene msk labour room dh.huhu..nebes.. tp still blh relax g shopping stroller dan baju bby dlu..hiihiihii..

Rabu, 19 ogos 2015

Lapor diri ke Hosp Sultanah Aminah. Cek bukaan mmg dh 4cm tp doc tuh ckp mcm ketat lg, so  die anggap 3 cm jela eh.haha.. boleh gituwww. Warded terus.. contraction still rs sikit2. tiap kali rs contraction mmg bahagian bawah rs nyilu sgt. Org kate sbb jalan nk mbuka tu yg sakit.huhuhu...ubat terbaik adalah g jenjalan. Tp sbb kt 1st claas dorg x bg pesakit jenjalan keluar masuk, so tpaksa la eda jenjalan dlm bilik je.haha..kalau hubby dtg je kami seludup keluar g round satu hosp..naik turun tangga..fuhh berpoloh den..

Khamis, 20 ogos 2015. 

Jam 2 ptg, doc panggil eda untuk cek jln. Alhamdulillah dh 5cm. Terus doc pecahkan air ketuban. Balik bilik hubby dan mak abah ade kt terpinga2 tgk eda blk naik wheelchair. Td nmp sihat je melenggang g bilik rawatan. Haha.. Lepas salam mak abah (serius tetibe syahdu plk salam mrk. Rs mcm salam terakhir plk huhu) hubby tolak ke labour room. Kat LR, nurse bagi antibiotik sbb eda gbs carrier. Drip ubat contractions. Sejam lepas drip, terus rs contractions yg kuat. Makin lama makin kerap tapi kejap je. Time ni dh xtahan, eda minta ubat tahan sakit. Tp still rs sakit tuh.huhu.. cume mengantuk sgt jdnye. So eda akan ttido selang antara contraction ^_^.. Yg kelakar tuh time duduk atas katil pun eda blh ttido. Bile contraction dtg, ngangau cari tgn hubby nk genggam.haha.. mmg habis tenaga dok tahan sakit. Badan eda jd menggigil semulajd sbb nk thn sakit tuh. Nak tahan teran lg. Takut gak kalau jln x buka lg, mau terabak kang.hiuhiuhiu... kalau ckp pun, eda ckp slow je. Dh x larat. Seriuuusss.. hubby pun naik pening nk dgr apa eda ckp.kekeke.. maaf syg. 

Kol6 ptg, doc dtg cek jln. Baru 6cm..huhu. tp yg buat eda stress bkn sbb jln xbuka sgt tp sbb doc2 siap buat teka teki berapa bukaan dh. Jd bhn ujikaji plk eda ni dok seluk2. Lagi stress bile eda ckp nk kucil, doc pelatih ke kiri ke kanan nk try masuk kn tube. Eda punye x tahan nk teran lg bile contraction, terus je kucil..kekekekeke...  nurse marah tp eda wat buke slumberrrr.. maaf ye nurse ^_^… Time ni ade doc pelatih lelaki dtg, terus eda request xmau lelaki. Alhamdulillah dorg tunaikan permintaan eda. Cume katenye kalau shif dh tukar mo yg ade lelaki, Xleh nk buat apa sbb mo nk cek nnt sume ok x.huhu...oraiiittt...

Lebih kurang nk dekat kol7, eda dh xle tahan nk teran. Mmg nk teran sgt2 dh rs. hubby terus panggil nurse, alhamdulillah dh nmp kepala bby kate nurse tuh. Hubby lg eksited ckp nmp kepala dh.haha.. bile nurse suruh teran, eda tetobe jd blur. "eh aku nk bersalin dh ke ni??" hahaha.. Bile contraction terus teran. Habis praktis sume yg eda bc. Ade artikel ckp akan rs kepanasan bile kepala bby nk klua. Time tuh jgn teran. Tp eda x rs pape.. teran2 kepala dh klua.  Teran lagi beberapa kali bby dh abis klua. Siap eda ty bby dh klua ke????. bile doc letak bby atas dada baru eda yakin dh bsalin. alhamdulillah..  jam 7.06 ptg lahir seorg puteri di dunia ni. Sejurus lahir, azan maghrib kedengaran dr masjid abu bakar. 1st degree tears. Sikit je jahitan tp amik masa lama sbb siap ade sesi ajar menjahit. Sampai kaki den gigil sbb lenguh nk kangkang.. xpe dh. Time ni eda rs nk tido sgt2. jam9 nurse dtg bw bby letak atas bdn. Momen paling berharga bg eda. tp sayang xlama sbb lepaa tuh bby terus bw ke Wad. Kene tahan wad sbb eda gbs carrier, jd bby kene pantau takut kene jangkitan.

Alhamdulillah.. baby dpt bw blk selepas 5 hari di tahan di wad. Tangan bby abis lebam kesan dr amik darah. Jiwa eda xpayah cite la, mmg nangis tiap kali nk blk umah tinggalkan bby di hosp. Moga bby aisyah jazilah diberi kesihatan yg baik dan membesar dgn sht walafiat mjadi muslimah solehah. penyejuk mata hati mama dan abi. Aamiin.. 

Tiap penyakit itu eda pecaya Allah ganti dengan ganjaran pahala Kalau kita bersabar dan redha dgn nye. InshaAllah..

Alhamdulillah, perkara sunat memberi nama dan cukur kepala bby dah kami lakukan pd hari ke7. Buat tahnik sekali sbb ustaz dh dtg umah. Rambut tuh ditimbang dan ditukar dgn nilai harga emas utk sedekah. Aqiqah inshaAllah pd raya haji ni. mg Allah permudahkan segalanya. aamiin..

Azan selepas dilahirkan.

Ustaz senang tahnik aisyah.

 Kwn seusrah abi ni doc. Amik berkat, mana tau aisyah menyambung cita2 mama bile bsr nnt.amiin..

Aisyah dicukurkan..

Mak yg banyak membantu. Syg makkk ♥

Abi dan aisyah dh sama2 botak >_<


Jom layan muke bby dari day 1 hingga sebulan usia bby aisyah ^_^…








0 comments:

Post a Comment